Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
WolsToms
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: WolsToms » 30 sie 2013, o 16:33

Wiem, wiem, rozumiem Cię bardzo dobrze, ale widziałem u innego kolegi takiego chińskiego heli o długości z 18cm i kompletnie nie przypadło mi do gustu. Lata bo lata, ale nie chciałbym takiego. Hmm a może Double Horse 9100, niby 3 kanały, ale ma serwomechanizmy, może jak na początek można było by na nim przymknąć oko?
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 30 sie 2013, o 16:41

Przeczytaj jeszcze raz uważnie to co napisał miruuu, świetnie podsumował wszystkie najważniejsze kwestie.

Duży, tani, dobrze latający - możesz mieć tylko dwie rzeczy na raz z tej listy.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 30 sie 2013, o 16:47

Dobrze, spokojnie ja Was rozumiem, ale co powiecie na DB 9100? Jest na prawdę taki zły, że dla początkującego nie będzie zadowalający?
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 30 sie 2013, o 16:51

WolsToms pisze:Dobrze, spokojnie ja Was rozumiem

Niestety właśnie nie.
miruuu pisze:1. 3-kanałowca w ogóle wybij sobie z głowy. Dość, że poleci jak będzie chciał, to jeszcze będzie sterowany inaczej niż wszystkie inne modele (będziesz miał skręt wokół własnej osi na prawym drążku). Po przesiadce na inny model (a szybko to nastąpi) nie dość, że będziesz się uczył od nowa, to jeszcze będziesz walczył nieprawidłowymi nawykami.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 30 sie 2013, o 17:43

Kilka razy o tym wspominałem , więc wspomnę jeszcze raz. Podstawowe pytanie czy jesteś początkującym modelarzem? Jeżeli tak , to w jakim sensie? Nigdy nie miałeś apki w ręku , czy nigdy nie miałeś helika w ręku.

Kolega miruuu dobrze mówi ,zacznij od jakiegoś mikrusa. Dlaczego ? Ano na początku spotkania twego helika z Matką Ziemią będą częste i nieuniknione. Cóż! Im większy model, tym cięższy, a im cięższy z tym większym hukiem spadnie na ziemię.

Poza tym czy wiecie jaka jest różnica pomiędzy mikrusem a 450-tką po krecie? ( nawet fajnie się zrymowało) hmm . Taka że mikrusa podnosisz i latasz dalej , a 450-tkę podnosisz i... płaczesz! :vhappy:

Więc na razie nie pchaj się w duże modele. Bo uszkodzenia po krecie dużo większe i koszty napraw dużo większe. Też nie polecam helików z przeciwbieżnym wirnikiem typy Lama i jemu podobnych.

Bardzo pozytywnie wspominam helika V911 . Latałem nim przeszło 1,5 roku. Latałem !, bo od wczoraj nie latam nim. Padła płytka elektroniki. Nie będę go już naprawiał bo zamówiłem mikrusa 6Ch V922. Poza tym mam jeszcze 450-tkę HK 450 GT. Ale jeszcze nie jestem gotów ,aby zasiąść za sterami tej maszyny. To nie takie proste!
Ostatnio zmieniony 30 sie 2013, o 17:55 przez bejo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 30 sie 2013, o 17:48

Jak ma być duży to dopiero klasa 450 na którą musisz wydać minimum 1000zł (co i tak jest dolną granicą i pewnie się nie zmieściłbyś z całym osprzętem i narzędziami) i przy każdym krecie musiałbyś wydać trochę kasy na naprawy.

Poczytaj trochę forum i zastanów się dobrze czego chcesz. Bo za 200zł nie kupisz dużego śmiglaka, który dobrze lata. Kup V911 polataj nim trochę i zacznij po prostu zbierać kasę na "dorosły" model.

EDIT:

bejo pisze:Poza tym czy wiecie jaka jest różnica pomiędzy mikrusem a 450-tką po krecie? ( nawet fajnie się zrymowało) hmm . Taka że mikrusa podnosisz i latasz dalej , a 450-tkę podnosisz i... płaczesz! :vhappy:

No bez przesady. Z takim podejściem to nie da się latać, już lepiej odstawić model i niech stoi dopóki pilot nie dorośnie do latania ;D
Ostatnio zmieniony 30 sie 2013, o 17:52 przez szkubi, łącznie zmieniany 1 raz.
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 30 sie 2013, o 17:51

dubel
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 30 sie 2013, o 18:09

Faktycznie 3 kanałowe to niezbyt trafny wybór. Teraz widziałem jak kolega lata tą symą i w góre wzbija się ładnie ale wirnik z tyłu to katastrofa... Kolega dał max na przód a heli leciał z prędkością może 0,5m/s, strasznie wolno. Wolę nie wydawać kasy na taką zabawkę :) Ale proszę Państwa, DH 9100 ma stery przód, tył zrobione na serwie i prędkośc maksymalna to 50km/h, więc sterowność na pewno będzie miał lepszą i nad nim się zastanowię, no bo chcąc kupić 4 kanałowego to trzeba dać o wiele więcej kaski jeżeli chodzi o takie dość wymiarowe modele, bo ja nie chcę tych mikrusów. Orientuje się ktoś ile trzeba dać kaski żeby kupić 4ch używke o wymiarach minimum 45-50cm?
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 30 sie 2013, o 18:15

Po co chłopakowi mydlić oczy? W profesjonalnym modelarstwie heli. Masz kasę latasz!. Nie masz kasy nie latasz! I tego tematu się nie przeskoczy. To są wasze nie moje słowa.Też kiedyś pytałem - mikrus, czy 450-tka? Ile kosztuje miesięczne utrzymanie takiej 450-tki?

Decydując się na 450-tkę musi się liczyć, zwłaszcza na początku ( czy tego chce czy nie) z dodatkowymi comiesięcznymi wydatkami. I tego musi być świadom! To nie jest model z pianki EPP, gdzie nawet po największym krecie wystarczy dobry klej i gorąca woda i lata się dalej.

Więc zastanówmy się!. Czy chcemy kolegę zachęcić, czy zniechęcić do helików? 200zł ?
Niech zbiera jeszcze te conajmniej 1000zł ! A co w międzyczasie ? Jak zwykle... symek?
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 30 sie 2013, o 18:55

No właśnie chciałbym za jakiś rok kupić sobie 6-cio kanałowego, a teraz w między czasie żeby sobie kupić jakiegoś taniego, bo kusi mnie żeby sobie polatać, a od razu nie kupię jakieś porządnej maszyny. Co powiecie o tym DH 9100? Ma serwo i na pewno będzie lepiej latał niż Syma, prawda?
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 30 sie 2013, o 19:34

WolsToms pisze:Co powiecie o tym DH 9100? Ma serwo i na pewno będzie lepiej latał niż Syma, prawda?

Jednak albo nie Czytasz, albo nie Rozumiesz tego co Czytasz :masakra:
DH 9100 to jest tylko duża, 3ch zabawka, która niczego Ciebie nie nauczy dla przyszłego sterowania modelami 6ch
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 sie 2013, o 19:43

To ja jeszcze uzupelnie co napisalem wczesniej. Jak chcesz dużego helika 3ch to lepiej kup dużą szklaną rybę. Żadne z nich nie poleci, ale to drugie będzie się lepiej prezentować na telewizorze ;)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 30 sie 2013, o 20:38

Mirku, jak ktoś się naogląda takich filmów, to nic dziwnego, że "ma parcie" na zabawkę :vhappy:

Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 sie 2013, o 20:55

Taaaa. Rypie w ścianę fajnie. Zamienić mu tylko funkcje zdalnego losowania na zdalne sterowanie i możnaby latać ;)
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 30 sie 2013, o 21:19

Przemyślałem sobie co nieco, posprawdzałem allegro, YT i doszedłem do wniosku że zakupię Double Horse 9100, dlaczego? Już wyjaśniam. Latałem kolegi Symą i wszystko oprócz słabych sterów było okej. A DH 9100 ma serwomechanizm i dzięki niemu rozwija prędkość nawet do 50km/h. Oglądałem go w locie i jest bardzo przyzwoity jak dla mnie. Oglądałem także crash testa i również pozytywnie. Podoba mi się w nim to że tylny wirnik ma pionowy a nie jak inne poziomy, oraz co najważniejsze ma stery poprzez zmianę kąta wirnika. Jedyne czego mu brakuje to czwartego kanału żeby mógł skręcać do boku, ale dla mnie to zbędne. A jak za rok kupię sobię jakąś porządną 4ch, albo nawet 6ch to wtedy poświęcę kilka dni na naukę. A sprawa wygląda też tak, że nie mogę wydać więcej niż 200zł bo planuję jeszcze zbudować sobie chociażby 2 pojazdy RC, a za 200zł no nie kupię żadnej 4 kanałówki. Jedynie te mikrusy, a takich zdecydowanie nie chcę, może popełniam błąd że planuję kupić DH zamiast mikrusa, ale człowiek uczy się na błędach. Jeżeli będę o niego dbał i co jakiś czas wymieniał części to posłuży mi na pewno jakiś czas.

To chyba tyle ode mnie. Dziękuję za pomoc i porady.
Można się jeszcze wstrzymać przed zamykaniem tematu, bo ktoś może jeszcze będzie chciał się czymś podzielić.

To będzie mój pierwszy helikopter, więc nie musi być jakiś perfekcyjny. Za 200zł nie kupię nic dobrego, no może tylko te mikrusy, ale one u mnie nie podejdą. A to że te 3 kanałowe mają losowe sterowanie to też chyba nie jest takie oczywiste. Wykonują polecenia z nadajnika i mi się jeszcze nie zdarzyło żeby helikopter zrobił jakiś manewr który nie byłby zapoczątkowany sygnałem z pilota.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 30 sie 2013, o 21:23

A jeszcze co do tego że na początku będę miał dużo kretów i jest możliwość że uszkodzę helika, to nie zgodzę się z tym tak w stu procentach. Kolega tą Symą miał może z 3 takie wypadki że przy starcie lub lądowaniu łopaty śmigieł uderzyły o ziemię. Delikatnie się zdeformowały ale nic poważnego. Teraz po ok 5 próbach lata już dobrze, ładnie startuje, ładnie ląduje i nie zalicza już wypadków.
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...

Postautor: szkubi » 30 sie 2013, o 21:32

Tylko jedna sprawa: Po co w ogóle pytałeś skoro i tak zrobiłeś zupełnie inaczej. Nie ma sensu pytać skoro i tak się "wie" lepiej.
Tyle ode mnie.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 sie 2013, o 21:39

Jak chcesz się uczyć wisieć, opanować sterowanie w podstawowym zakresie to możesz kupić coś takiego:
mjx f45, kosztują około 400zł sa wytrzymałe, dosyć duże i dają podstawy sterowania.

Nic poza tym nie zrobisz ale się trochę nauczysz.

A DH 9100 ma serwomechanizm i dzięki niemu rozwija prędkość nawet do 50km/h

możesz rowinąć myśl?

obawiam się, że 50km/h to raczej wada niż zaleta w Twoim wypadku
Helikoptery
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 30 sie 2013, o 21:49

Pytałem, bo byłem ciekaw co inni myślą o tego typu helikopterkach i czy są w cenie jakieś 4 kanałowce, bo ja lubię zawsze zapytać kogoś przed kupnem, bo może się okazać że są lepsze modele w takiej samej cenie. Ale w moim budżecie mieszczą się tylko mikrusy. W sumie z ciekawości popatrzę sobie na te mikrusy 4 kanałowe, warto na nie popatrzeć bo to nic nie kosztuje.

mjx f45? Nowy na allegro 369zł i racja, to już konkretny model. W sumie może warto dozbierać troszkę i kupić już coś, czym będę latał przez dłuższy czas.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 30 sie 2013, o 21:53

możesz rowinąć myśl?

obawiam się, że 50km/h to raczej wada niż zaleta w Twoim wypadku

Więc chodzi o to że w tym DH 9100 za sterowanie przód, tył odpowiada serwomechanizm, bo on zmienia kąty wirnika. A co do tej prędkości to tak było napisane w danych, że helikopter rozwija prędkośc nawet do 50km/h. Dlaczego to wada?

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”