Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 1 wrz 2013, o 19:35

Kolega zamawiał nam wszystkim (modelarzom) w HK aż 5 szt. V911 w pewnych odstępach czasu. I ani razu nie naliczyli mu podatku. Pudełko jak i waga 450-tki są dużo większe i jakoś nie naliczają podatku?!

Szlak jeden wie!. Od czego tak naprawdę to zależy? hmm Od wielkości, od wagi, czy może wartości przesylki. A może poprostu od humoru celnika? :dk:

Ja Ci mówię a Ty mnie nie słuchasz !. W RIKU Modelsport w Warszawie poza płytką i silnikami masz po przeliczeniu na złote ceny części V911 jak w Chinach. Sprawdź to jak mi nie wierzysz!
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2013, o 19:42 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WolsToms
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: WolsToms » 1 wrz 2013, o 19:40

Kolego, wiem o tym że w RIKU mają tanio części, ale sam helikopter kosztuje bodajże 230zł
Awatar użytkownika
szkubi
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szkubi » 1 wrz 2013, o 19:46

Nie ma co gdybać bo cena i tak nie będzie finalnie wyższa niż w Polsce bo jest jeszcze marża sklepu. Zamawiaj bo gdybania będą trwały tak długo, że paczka z Chin spokojnie dojdzie ;)
KDS 450s + KDS K-7XII ---> SPRZEDANY
Tarot 500 ESP złożony i oblatany ;D
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 1 wrz 2013, o 19:51

Zamawiam, ale z Polskiego sklepu, sprzedawca zrobił mi małą zniżkę i u niego zamówię kurierem, który będzie na drugi dzień :) Tylko muszę czekać na wypłatę ;/ Oby jutro doszła... Bardzo mnie jara ten samolocik :juppi:
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 1 wrz 2013, o 19:55

Więc w końcu wybrałeś. Bo trzeciej opcji nie było!.
Awatar użytkownika
WolsToms

Postautor: WolsToms » 1 wrz 2013, o 20:17

Tak wybrałem :) Nie chcę już nigdy żadnej 3 kanałówki, latanie tym nie daje żadnej frajdy, mozolne latanie w góre i dół bo w innych kierunkach to raczej nie poleci... I ten zasięg zanikający. Ale człowiek by był głupi jakby nie zapytał na forum o radę i kupił za 200zł Syme S033 albo Volitation 9053... Bym się z nimi męczył i męczył, chyba że wcześniej by się zepsuły :D
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 1 wrz 2013, o 21:16

Rozumiemy :)
Co do kontaktu z Chińczykami, często jest lepszy od kontaktu z Polakami. Niestety. Zwlaszcza jeśli chodzi o kontakt pozakupowy...
Awatar użytkownika
Danny8
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Danny8 » 2 wrz 2013, o 05:03

Chyba na epheli ktoś pisał że reklamacje szybciej w Chinach niż Polsce załatwił, jak znajdę to podrzucę.

Wysłane z mojego Pentagram Monster za pomocą Tapatalk 4
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 2 wrz 2013, o 07:43

szkubi pisze:A jeśli wybierzesz kartę kredytową to prawdę mówiąc nie wiem jak to dokładnie się odbywa bo jej najzwyczajniej nie mam ale jeśli jestem zainteresowany tym sposobem płatności to wszystko jest opisane na stronie PayPala i też pewnie nie jest zbytnio skomplikowane.

Korzystam z tej opcji i jest to jeszcze prostsze i wygodniejsze rozwiązanie. Nie trzeba doładowywać konta i mieć na uwadze czy starczy tylko konto bankowe od razu obciążane jest odpowiednią kwotą. Przed dokonaniem płatności jest też możliwość wyboru czy walutę przeliczyć ma PayPal po swoim kursie i konto obciążyć w PLN czy w USD i wtedy przelicza bank.
WolsToms pisze:No właśnie, nie wiadomo co oni uznają za artykuły modelarskie a co nie, bo np taki V911 jest bardzo malutki i oni mogą stwierdzić że jest to zabawka, a z kolei powiedzmy Syma S033G że to już model, bo jest ogromny.

Nie działa to w ten sposób. Prawie wszystkie "RC bzdety" kupowałem za granicą i z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić że to jest po prostu loteria. Miałem małe lekkie produkty które wartością ledwo przekraczały minimalny pułap i się nimi interesowali, jednocześnie parę razy się zdarzyło że odbierałem spory, dość ciężki karton z drogimi częściami i przechodziło to bez problemów.
Danny8 pisze:Chyba na epheli ktoś pisał że reklamacje szybciej w Chinach niż Polsce załatwił, jak znajdę to podrzucę.

Co by daleko nie szukać sam nawet ostatnio dokładnie na to narzekałem: http://heli-team.pl/forum/viewtopic.php?p=20428#p20428. 1:0 dla chińskich sklepów.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Danny8
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Danny8 » 2 wrz 2013, o 11:50

lethe mój błąd, właśnie chodziło mi o ciebie, tylko gdzieś zobaczyłem i nie wiedziałem gdzie :-P
A swoją drogą to pochwal się jak idzie ta reklamacja

Wysłane z mojego Pentagram Monster za pomocą Tapatalk 4
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 2 wrz 2013, o 12:09

miruuu pisze:Rozumiemy :)
Co do kontaktu z Chińczykami, często jest lepszy od kontaktu z Polakami. Niestety. Zwlaszcza jeśli chodzi o kontakt pozakupowy...

//Edit
No chyba sobie jaja robisz..
Z hobbykingiem użerałem się ponad miesiąc (prawie codziennie wchodząc na strone supportu, Ja odpisywałem w czasie 10min-3h; A oni mi co kilka dni i nie na temat zazwyczaj) żeby zwrócili mi kasę za Lipo (albo wysłali nie uszkodzone) które uszkodziło się podczas transportu, (4 lipole po 1.2kg każdy, latały sobie luźno w pudełku (były skąpo zawinięte we fragment drobnej folii bombelkowej ) z konektorami xt90). Dalej czekam na kasę którą mieli mi na Paypala zwrócić.
przy okazji powiem wam że w życiu nie widziałem ludzi którzy zgrywają takich debili jak oni na swoim supporcie (błazenada+niekompetencja)^1000. Wydaje mi się że w ich support realizuje sprzątaczka która przychodzi co kilka dni i coś tam napisze żeby było (oczywiście podszywając się co jakiś czas za inną osobę zaangażowaną w wątek, w moim przypadku było 10 osób! nad banalnym uszkodzeniu towaru podczas transportu)

Pamiętajcie żeby nigdy nie zamawiać u nich towaru który jest na backorderze i generalnie w każdym innym zagranicznym sklepie bo zapłacicie na paypalu wczesnej, towar pojawi się na stanie miesiąc lub dwa później, doleci do was w 2-3 tyg i gdy okaże się że towar jest uszkodzony/do wymiany to jesteście w czarnej du**e!, bo na paypalu minie wam czas w który można założyć spór i dostać zwrot kasy za pomocą paypal-a. W takim przypadku możecie liczyć na łaskę lub niełaskę HK lub innych sklepów której losy rozstrzygną się w przeciągu 1-2 miesięcy przy dobrych wiatrach
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2013, o 10:06 przez Neomutant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 2 wrz 2013, o 13:17

Danny8 pisze:A swoją drogą to pochwal się jak idzie ta reklamacja

Miałem zamiar dopisać w tamtym wątku dalsze losy tej sprawy jak dostanę paczkę ale w skrócie to napisałem do sklepu maila, poprosili o zdjęcia i po ich obejrzeniu z miejsca przyznali mi rację. Pisałem to w weekend więc musiałem poczekać 2 dni aż będzie w pracy jakiś manager i po konsultacji z nim mi odpisali że wyślą mi nieodpłatnie wszystko o czym wspominałem. Dostałem kod paczki do śledzenia i na razie czekam.

Kontakt wzorowy, odpowiedzi dostawałem w przeciągu kilku godzin nawet pomimo różnicy w strefie czasowej i zero jakichkolwiek problemów. Jestem bardzo zadowolony tym bardziej że miałem zamiar kupić zamienniki na własną rękę a maila wysyłałem będąc pewnym że nic z tego nie wyjdzie.

Tak jak mówiłem wcześniej, zawsze znajdą się porządni sprzedawcy i tacy którym nie zależy, kraj nie ma znaczenia.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 wrz 2013, o 14:53

A ja pisalem o reklamacji w banggood. I tak jest ok!
Witek
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: Witek » 3 wrz 2013, o 15:24

Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj, ujawniam się 8-)
Parę razy jeżdżąc na rowerze po Wilanowie widziałem latające modele samolotów i śmigłowców. Fajnie to wyglądało i mnie zaciekawiło.
Tak trafiłem na forum i zacząłem szukać informacji.
Na razie zakupiłem V911 do nauki i powiem, że nie jest łatwo. Umiem już jako tako podnieść maszynkę i utrzymać w powietrzu, nie panuję jeszcze nad kierunkiem. I chyba helik potrzebuje trymowania, ale na razie nie potrafię tego zrobić. Przyjdzie z czasem. :mrgreen:

A że dominujący sprzęt to klasa 450, którą można latać na powietrzu, to oczywiście też chcę. Na nowy sezon.

I wymyśliłem sobie, że kupię model RTF. Zaletą tego jest, że mam od razu wszystko. Ale nie jestem pewien, czy jak kupię model, np. KDS 450 QS RTF albo jakiś CopterX to będzie on się nadawał do latania i będzie jednocześnie przyszłościowy. Tzn. czy po kolejnych kretach będę w stanie go łatwo i tanio odbudować, a po opanowaniu sztuki latania modernizować go stopniowo dokupując lepsze i nowsze części. Cena za gotowy model na poziomie 1000-1300 PLN jest dla mnie akceptowalna. Ewentualnie, jaki inny model RTF w zbliżonej cenie, który będzie się nadawał do późniejszej rozbudowy?
Z używanymi modelami różnie bywa, chcę kupić nowy, który sam zepsuję.

Ale w podobnej cenie prawdopodobnie uda się złożyć jakąś maszynkę na bazie zestawu KIT. Czy jednak będzie ona lepsza jakościowo (tzn. będzie lepiej latać?) Bo z dokupieniem części raczej nie będzie problemu?
Przy tym wariancie mógłbym również, po opanowaniu v911 przejść na mikro model 6ch, np. na v922. Teraz mógłbym wymienić radio na polecane Turnigy T9X albo podobne, za jakiś czas dokupić mikro helika BNF i nauczyć się nim latać przez zimę. Takie radio da się wykorzystać również do budowanej 450?

Która opcja lepsza? Czy składanie i regulacja helika z zestawów kitowych jest trudne dla absolutnie początkującego starszego pana? Są do tego jakieś instrukcje? Zestawy KIT kosztują jakieś 400 PLN, ale czym się między sobą różnią i który z nich będzie najlepszy? Skąd będę wiedział, co jeszcze (jakie silniki, serwa, aparaturę) muszę dokupić, żeby złożyć latający model? Póki co mnogość informacji na forum i towarów w sklepach powoduje niezły mętlik.

I następne pytanie: jest gdzieś w W-wie jakiś sensowny realny sklep, gdzie można wpaść, pogadać i zakupić brakujące wyposażenie?
Dodam od razu, że na początku chcę kupować wyłącznie w polecanych polskich sklepach (ze względu na suport, doradztwo), z czasem, jak będę lepiej orientować się w całej tej nomenklaturze, przejdę do zakupów u źródła, czyli chińczyków.

Skłaniam się na razie do opcji 1 – model RTF. Ale naprostujcie mnie proszę jeśli błądzę.
Wiem, że takich pytań jest pewnie więcej, nie bijcie.

Pozdrawiam wszystkich latających :thumb:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 wrz 2013, o 15:56

Witek pisze:Witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj, ujawniam się 8-)
Parę razy jeżdżąc na rowerze po Wilanowie widziałem latające modele samolotów i śmigłowców. Fajnie to wyglądało i mnie zaciekawiło.
I my witamy Ciebie :) Dobrze trafiłeś! Fajnie to wygląda dopiero, gdy Ty jesteś za sterami :)

Witek pisze:Na razie zakupiłem V911 do nauki i powiem, że nie jest łatwo. Umiem już jako tako podnieść maszynkę i utrzymać w powietrzu, nie panuję jeszcze nad kierunkiem. I chyba helik potrzebuje trymowania, ale na razie nie potrafię tego zrobić. Przyjdzie z czasem. :mrgreen:
Wszystko przyjdzie z czasem. Trzeba tylko latać, rozbijać, naprawiać i tak do skutku. Myślę, że na początek to całkiem niezły wybór. Co prawda do "modelu" jeszcze daleka droga, ale nauczysz się przynajmniej kierunków, co już zaoszczędzi Ci pewnie kilka stówek później... :) Jeśli chodzi o trymowanie, to w sumie nie ma tu nic skomplikowanego. Przy każdym drążku masz takie guziczki, które działają analogicznie do kierunku ruchów drążkami. Tymi trymerami przestawiasz neutrum dla drążka. Czyli jeśli podniesiesz helika w górę i ucieka na lewo, to zamiast kontrować cały czas drązkiem w prawo, klikasz kilka razy trymerem w tym kierunku co przesunąłbyś drążek i gotowe. Dzięki temu nie musisz trzymać helikopterka w miejscu trzymająć przesunięty cały czas któryś z drążków. Popróbuj.

Witek pisze:A że dominujący sprzęt to klasa 450, którą można latać na powietrzu, to oczywiście też chcę. Na nowy sezon.
I ja tym sposobem wymyśliłem 450tką (którą cały czas składam). Jednak po próbach lotu na 700tce zmieniłem zdanie. Gdybym miał zacząć wszystko od początku to wziąłbym się za 500tkę. Ale to kwestia gustu. W każdym razie 450tka to dobry kompromis pomiędzy rozmiarem a kosztami części (co ma szczególne znaczenie przy nauce).

Witek pisze:Która opcja lepsza? Czy składanie i regulacja helika z zestawów kitowych jest trudne dla absolutnie początkującego starszego pana? Są do tego jakieś instrukcje? Zestawy KIT kosztują jakieś 400 PLN, ale czym się między sobą różnią i który z nich będzie najlepszy? Skąd będę wiedział, co jeszcze (jakie silniki, serwa, aparaturę) muszę dokupić, żeby złożyć latający model? Póki co mnogość informacji na forum i towarów w sklepach powoduje niezły mętlik.
Moim zdaniem jedyną rozsądną opcją jest budowa z KITa. Powodów jest kilka, między innymi:
- wybierając RFT'a z średniej lub niższej półki z reguły jakość części będzie taka sobie i relatywnie droga to własnej budowy
- wybierając RTF'a płacisz na nadajnik, który prawdopodobnie nie będzie na tyle ciekawy, żeby miał charakter docelowego. Skoro póxniej kupisz kolejny, to po co płacić za pierwszy
- budując wszytko z KITa nauczysz się co i jak wygląda, jak działa, będziesz wszystko lepiej rozumiał,
- budując z KITa, dobierzesz części tak, żeby było optymalnie dla Ciebie. Część elementów wymaga jakości i nie da sie ominąć, a z częścią można lekko odpuścić (skoro przez pierwszy sezon albo dłużej będziesz wykonywał proste loty podstępowe i zawisy)
- warto kupić od razu nadajnik według własnych potrzeb i możliwości pod kątem innych rc zabawek (które na pewno szybko zawitają w domu :) )

Wspomniałeś coś o Turnigu 9x. oTo dobry wybór. Wystarczy Ci w zupełności a wychodzi chyba najlepiej w relacji jakość/cena (i "cena" chyba też).

Co do trudności składania... Instrukcje się znajdzie, ale masz nas :D Lepszego źródła informacji nie znajdziesz :)

Witek pisze:I następne pytanie: jest gdzieś w W-wie jakiś sensowny realny sklep, gdzie można wpaść, pogadać i zakupić brakujące wyposażenie?
Dodam od razu, że na początku chcę kupować wyłącznie w polecanych polskich sklepach (ze względu na suport, doradztwo), z czasem, jak będę lepiej orientować się w całej tej nomenklaturze, przejdę do zakupów u źródła, czyli chińczyków.
Sklepy są. W jednych doradzą w innych wepchną drogi badziew "nowemu". Nie chce podawać sklepów wpychających na forum, ale są :)

W każdym razie, ja Ci polecam od samego początku wejście w świat czajna-szopów ;) Jak później zorientujesz się ile kasy przepłaciłeś to nie będzie Ci wesoło.

Witek pisze:Skłaniam się na razie do opcji 1 – model RTF. Ale naprostujcie mnie proszę jeśli błądzę. Wiem, że takich pytań jest pewnie więcej, nie bijcie.
Ja będę RFTa odradzał... do skutku :) Aha, jesli chodzi wybór helikoptera, warto żebys na początek określił jaki chciałbyś budżet na tą zabawę przeznaczyć. Nie da się ukryć, że rc badziew najtańszy nie jest i że im drożej tym z reguły (choć nie zawsze) lepiej. Jeśli zainteresuje Cię wersja budżetowa (ale nie na głupa po taniości) to zajrzyj tutaj. Nie twierdzę, że to najlepsza opcja, ale da Ci jakiś pogląd.
No i oczywiście jesteśmy do dyspozycji :)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 3 wrz 2013, o 16:05

Jeśli masz blisko do Wilanowa, to popytaj na polu o Marcina z helipro.pl (biały bus).
On bardzo rzetelnie doradzi, ma też komis, a każdy model przez niego sprzedawany jest sprawdzony i ewentualnie doprowadzony do ładu.
Szczerze polecam.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 wrz 2013, o 16:20

Co prawda od Marcina nie kupowalem, ale bylem świadkiem jego pomocy i mogę również potwierdzić jego rzetelność w tym zakresie!
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 3 wrz 2013, o 16:26

witaj! co do helipro to tez słyszalem wiele dobrego choc mieszkam w belgii :rotfl2:
facet ponoć wie co mówi i nie ściemnia. (kolega, też z belgii, zna go dobrze i niedawno nawet latali razem, jest to na yt)
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 4 wrz 2013, o 00:02

Cześć. Masz po prostu chłopie przerąbane... Tyle ci powiem... Ja właśnie medytuję przy miodowym i czytam to cholerne forum, ale już go nie ogarniam o czym oni piszą...
Zgłupiałem ostatecznie... I Tobie też to grozi, że o kieszeni nie wspomnę...
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 4 wrz 2013, o 07:12

Witamy na pokładzie!

Jeśli wiesz gdzie latają helikopterami w Wilanowie (na Pałacowej), to śmiało podjedź w weekend i pogadaj. Nie gryziemy (ok. ja nie, za kolegów nie ręczę :D ). Chyba najlepiej popatrzeć co i jak z bliska, popytać o opinie kilku osób. Oprócz wspomnianego Marcina, często w weekendy jest też Krzysiek z rcmaniak.pl, który ma w ofercie ALZRC mogący cię interesować na początku. Zwłaszcza że po zakupie masz zniżkę na części :)

Ogólnie bym spojrzał na to inaczej - na początku najbardziej interesuje cię szybki dostęp do względnie tanich części, bo trochę nich pójdzie. Do KDS będziesz musiał zamawiać części wysyłkowo niestety, a to zawsze te 2-3 dni opóźnienia. A potem się okazuje że jeszcze jakaś pierdoła padła i znów trzeba domówić.

Składanie i regulacja - nie ma problemu. Przyjedziesz z KIT-em na Pałacową, rozłożysz się na stoliczku i powiesz "nie wiem jak to złożyć - pomocy!" i już. Składasz pod okiem doświadczonych osób, a jeszcze może jakieś narzędzia pożyczą jak ci zabraknie. Jeśli chodzi o RTF to oferta 450-tek w tym zakresie jest raczej mizerna i chyba szkoda tracić szansę na coś fajnego i eksperymenty. A po pierwszym krecie i tak będziesz musiał rozłożyć i złożyć na nowo :)

Z Chin raczej się opłaca ciągnąć elektronikę, mechanika to raczej w Polsce jest w miarę przystępna do klonów. Polecam też Aligna jak masz kasę, zawsze to mniej problemów na początek. A tak to ALZRC, Tarot.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”