Tylko NIE PISZ WIELKIMI LITERAMI i staraj się używać interpunkcji. Czytanie TAKICH postów męczy zwoje synaptyczne...Opisz dokładniej problem, coś się poradzi na pewno
Widziałem i się domyśliłem...Beier pisze:Nie słychać mnie bo muszę zakończyć na jakiś czas przygodę z helikami RC. Popatrz dział supermarket - wyprzedaję się powoli. Może za jakiś czas zakupię coś rozmiaru 450 lub 500 bo 700 jest fajna ale w naprawach za droga.
Beier pisze:Co do regulacji gaźnika... Jest wiele metod i autor każdej uważa że jest jedyna słuszna i ma też swoją rzeszę wyznawców. Ogólnie nie powinno się używać governora do docierania i ustawiania silnika - ja używałem i nic się nie stało. Rozumiem że silnik masz dotarty? Jeżeli nie to wypal galon paliwa na ustawieniach fabrycznych czyi dwa obroty na obu iglicach. Jeżeli dotarłeś silnik to ja robiłem to tak że ustawiałem governor na 1950 obr/min i skręcałem iglicę wysokich tak aby przy "pompkach" (szybkie wznoszenie i opadanie) temperatura chwilowa nie przekroczyła 120 stopni a po wylądowaniu temperatura stała była na poziomie 90 stopni. Bardzo przydatny jest termometr pokładowy Robbe. Jak już będziesz miał ustawione wysokie to przełączasz governor na około 1600 obr/min i robisz zawis przez parę minut. Temperatura chwilowa nie powinna przekraczać około 95-100 stopni a po wylądowaniu 80-85 stopni.
Ja nie znam sie na 91HZ-PS i nawet nie mam od niego manuala - znalazłem tylko do SZ-PS i tam nie ma czegoś takiego "iglica chłodzenia silnika". Jedna jest od wysokich obrotów druga od średnich i igła biegu jałowego. Silnik się "chłodzi" (a raczej przestaje przegrzewać) gdy iglice są odkręcone czyli mieszanka bogata.MAREKROSOMAK pisze:bo dolną iglice reguluje paliwo, i chłodzenie silnika
MAREKROSOMAK pisze:Niema gwałtownego wzrostu, obrotów. Iglica górna jest odkręcona 0,5 obr- i to mnie dziwi bo mają być 2 obroty. Dolną iglicą odkręcam dopływ paliwa.
Wtedy reguluje chłodzenie silnika, i mam temperaturę ok. Po wylądowaniu 88 stopni , i tak trzeba będzie latać, widocznie każdy silnik musi być według siebie regulowany
Wróć do „Silniki spalinowe i akcesoria”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość