FPV - wybór zestawu...

Trackery, anteny, gimbale, eLeReSy, gimbale, nagrywarki i inne bolączki...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 22 sty 2015, o 09:23

Monitor mam zabudowany w samochodzie, ale latam w goglach. Zrobiłem już chyba wszystko co możliwe żeby sobie ułatwić lądowanie - dodałem w miarę precyzyjny sonar i tilt kamery do zerkania pod siebie. Jeszcze nie lądowałem FPV helikiem :)

@lin3e jest jeszcze opcja okopać się 2m pod ziemią ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 22 sty 2015, o 09:47

To może dołożyć te pałeczki z ping pongami do nauki lądowania?
Projekt - rewelka - czekam na pierwsze testy :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 22 sty 2015, o 11:35

Te pałeczki to mega wibracje. Jak helik będzie już stabilny, będzie kontrola opadania i będę widział co mam pod sobą to nie powinno być problemu nawet jeśli przyjdzie wylądować z lekkim poślizgiem. Na końcówkach podwozia już załozyłem małe płytki z zadartymi noskami żeby to nie była taka ostroga.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 22 sty 2015, o 20:38

Artja mam dla Ciebie nową kamerę do testów:)
Podejrzewam, że będzie działać z każdym ustroństwem.
...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 22 sty 2015, o 21:24

:approve: :piwo2: Zabierz ze sobą na poligon :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mk30
Stały bywalec...
Podziękowano: 7 razy

Postautor: mk30 » 22 sty 2015, o 21:25

Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie bo troszkę sam sobie namieszałem. Chodziło mi o KFC32FTB - dedykowana pod samolotowe AP oraz dla quadzików a to chyba raczej spora różnica niż samo kfc32ftb. przynajmniej dla mnie ceną ;) , dalej to dobry kierunek ?

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 22 sty 2015, o 21:31

Nie bardzo rozumiem, pytasz o różnicę między KFC32FTB a KFC32? KFC32 to jest samo OSD
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mk30
Stały bywalec...
Podziękowano: 7 razy

Postautor: mk30 » 22 sty 2015, o 21:42

Nie, pytam o różnicę http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=17333 między 3. KFC32FTB - dedykowana pod samolotowe AP oraz dla quadzików - cena 450zł a
7. Moduł eLeReS v2(nadajnik/odbiornik/tracker/przekaźnik) z filtrem LFP - cena 140zł bo przyznam, że się zawiesiłem. Trochę przez miodowe, ale bardziej przez różnicę ceny .
Chcę wziąć pozycję nr.3 i 4 dobrze robię ? :)
Pozdrawiam, Marcin
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 22 sty 2015, o 21:50

Artja pisze:@lin3e jest jeszcze opcja okopać się 2m pod ziemią ;)

Artja pisze::approve: iwo2: Zabierz ze sobą na poligon :)

Siedzimy w okopach pilot koło pilota... :)
Wezmę wezmę, niech tylko pogoda się poprawi.
...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 22 sty 2015, o 21:57

Pozycja 7 to jest "czysty" eLeReS, który w zależności od wgranego firmware może pracować jako TX lub RX lub tracker.
Ergo dwa dowolne eleresy - jeden jako RX drugi jako TX załatwiają sprawę łącza RC i telemetrii, nie ma w tym OSD.
Lektura wiedzy o eleresie może przyprawić o ból głowy pod względem możliwości :) Możesz mu podpiąć bezpośrednio GPS i wzbogacić telemetrię o dane pozycjonowania. Odczyt telemetrii możliwy jest np Misiowym wyświetlaczem eldisp, i pewnie jeszcze na pierdylion innych sposobów.
opis eLeres: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=5202
eldisp: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=7733

Pozycja 3 to kompletny FC z OSD i eleres który możesz również podpiąć do dowolnego RX ([Edit: dotyczy KFC32: w wersji podstawowej jest kontrolerem lotu, z możliwością dodania "kanapki" zawierającej OSD. Odbiornik eleresa do KFC32 dostępny odzielnie)

Pozycja 4 to wg Twojej koncepcji byłby moduł nadawczy TX
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 23 sty 2015, o 23:59

Przed oblotem ostatnie szlify w oprogramowaniu. Kaczucha już w zasadzie RTF
Obrazek

Na dziobie zakwitła koniczyna :mrgreen: cóż robić, nic nie poradzę że wolę 1,2GHz...
Obrazek

Na ogonie eleres, tym razem z antenką której nie ma się co wstydzić, szaszłyki roolez! :)
Obrazek
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 24 sty 2015, o 00:14

pytanie:
jak jest różnica w czasie lotu na 2x2650 vs 2x2200
i z ciekawości jaka waga uzbrojonego do lotu?
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 24 sty 2015, o 00:19

Pytania są tendencyjne! :)

Odpowiedzi jutro po oblotach, wazenie również bo mam tylko wagę lazienkowa. Jeśli oblotach się uda napewno będę walczył z masą, na ta chwilę nie jest to kluczowa sprawa
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 24 sty 2015, o 00:30

Chyba źle mnie zrozumiałeś ...więc poczekam na relację.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 24 sty 2015, o 18:51

Nie udał się niestety oblot, tyle dobrego że uszkodzenia niewielkie, zaczynając relację niejako od końca - poszła przednia parasolka napędu ogona, złamany statecznik pionowy. Psychicznie byłem przygotowany na dużo bardziej masakryczne wydarzenia, tak więc poszło ulgowo :)
Wnioski są takie, że:
- APMmini w fabrycznej obudowie to może nadaje się do bezpośredniego montażu na kopterach, ale do helika ten gadżet absolutnie nie ma zastosowania. No chyba żeby obudowę wypełnić jakimś elastycznym glutem i tłumiącym echo. Pierwotna wersja wystrugana z kołków dystansowych na dumperach była o niebo lepsza. Jedyne co zrobiłem przed oblotem to ubrałem w gąbkę barometr i dałem podkładki elastyczne między płytkę a obudowę, to najwyraźniej za mało. W nastepnym kroku zachowam jeszcze obudowę ale zamocuję przez dumpery lub metodą żyrek w spalinie pianka-masa-pianka
- ze względu na wibracje helik nie dał się podnieść, ogon nie wyrabiał a akcelerometry szalały powodując pogłębiający się przechył. Uszkodzenia powstały po przyduszeniu maszyny do ziemi wobec takiego zachowania. Ponowna kontrola rewersów żyra, RC i działania mechaniki wyklucza błąd z tej strony.
- zdecydowanie nie podoba mi się kopterowa metoda uzbrajania APM'a rudderem, nie mam tego w żadnym heliku i nie widzę powodu zmiany przyzwyczajeń. GPS arming check wystarczy w zupełności

Ogólnie rzecz biorąc optymistyczny jest sam fakt ruszenia z miejsca. Za dużo nowinek naraz napchałem w tej edycji i teraz mam za swoje, ale i tak jestem zadowolony, tym bardziej że pogoda nie nastrajała do przesiadywania z laptopem na polu.

@Wiktor, nie spodziewam się znaczącej różnicy w czasach lotu między pakietem 2200 a 2450 (tak właśnie - 2450 a nie 2650 jak błędnie podałem w rozpisce) relatywnie niewielką różnicę pojemności i tak zeżre przyrost masy.
W pełni uzbrojony helik z pakietami waży obecnie 1620g
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 24 sty 2015, o 21:50

A kamerzysta był? :)
Kurcze jakoś liczyłem, że powyższy post będzie wyglądał inaczej, że wszyskto się uda i będziemy mieli pierwsze apm-owe fpv w wersji heli.
Ale z Twojego posta zrozumiałem, że to nie koniec z heli fpv, ino trzeba jeszcze podejście raz przeanalizować?
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 24 sty 2015, o 21:59

Nie wiem czy był kamerzysta, za bardzo byłem zaaferowany plątaniną kabli i uzbrajaniem APM'a.
Zdecydowanie jeszcze nie koniec, jestem dobrej myśli. Bawiłeś się Mirek ardu, wiesz ile tam jest cudowania z pidowaniem, mission plannerem itd. Takie zabawy wymagają przynajmniej deczko dodatnich temperatur :masakra:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 24 sty 2015, o 22:04

Bawiłem się bawiłem... i odbawiło mi się :)
Natomiast Pa0l0 lata już jakiś czas na ardusie właśnie i sobie chwali, więc problem był raczej we mnie i mojej niecierpliwości :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 24 sty 2015, o 23:03

Ja też z APM w pingwinie dobrze się czuję :) do copterow narazie mnie nie ciągnie, za mało w nich mechaniki, tych wszystkich drucikow, popychaczy i zależności które zapewniają rozrywkę na dłużej niż podpiac kabelki i poustawiac soft. Jakiś kopter napewno pojawi się we flocie wcześniej czy później. Na ta chwilę widziałbym go na APM , chociaż staram się śledzić też inne FC. Tak czy siak, wątek już jest i może pojawi się takich więcej.... Te co już istnieją na polskich forach kończą się dziwnie szybko i raczej nie tryskaja entuzjazmem ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 25 sty 2015, o 09:20

Pierwsza część rozkminki wydarzeń z próby oblotu, na początek uzbrajanie APM'a. Po raz kolejny zostałem zaskoczony przez twórców tego cudaka. Myślałem, że w założeniach to raczej nie jest sprzęt dla nowicjuszy w jakiejkolwiek dziedzinie czy to RC, FPV czy latania helikiem. Byłem w błędzie :masakra:

Zgodnie z manualem pierwszy setup z pewnym niepokojem zrobiłem na samolotowych ustawieniach apki tracąc tryby lotu i krzywe skoku. Nie mogłem zrozumieć sensu takiej konfiguracji, obecnie ustawiłem więc radio w tryb heli 1 serwo. Zadyma tym większa, że że arduheli każe przekierować sygnał gazu na kanał 8, mętnie tłumacząc się koniecznością wysterowania governora :wow2: Na wejściu thro APM'a należy natomiast wpiąć sygnał pitch z odbiornika. Wynikają z tego łamigłówki setupu wyczuwalne dla każdego, kto chociaż raz ustawiał samodzielnie helika z jakimkolwiek FBL hmm
Odłamkami z tej bombowej konfiguracji obrywa jednak ESC i procedura uzbrajania APM'a. Wymaga to pewnego pomyślunku przy ustawianiu krzywych i manipulacji holdem przy starcie. Częściowo ta ekwilibrystyka da się obejść trybami Mode 0-1-2 ustawianymi w sekcji "Rotor speed" konfigurtora

Obrazek

Studiując powyższe dotarłem w końcu do wyjaśnienia :readit: tej niepotrzebnej komplikacji, oto sam Rob Lefebvre wyjaśnia takim tłumokom jak ja :hammer:

"Yes, there is no technical reason you cannot use a Heli mode on the radio. The main reason we recommend against it is we have a lot of completely new users, who don't know how to program a radio, so we like to keep it simple."

...ścięło mnie z nóg... Pewnie wystarczyło dać radio komuś początkującemu nie skażonemu nadmiernym wnikaniem w jego bebechy i już bym pewnie latał. Aż musiałem possać miodowego :masakra:
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „FPV - ogólnie”