Dzisiaj udało mi się trochę polatać przed robotą i popatrzeć nieco na tego GTSa. I tak:
- siła skręcenia łopat nic nie zmienia (nawet za luźno teraz dałem i helik się zatelepie przy każdym spin-upie ;-) )
- filtry ADC nic nie zmieniają
- obroty głowicy zmieniają bardzo niewiele (chociaż przy większych obrotach efekt zdaje się nieco maleć)
- włączenie/wyłączenie trybu gotowości autolevela (S1) nic nie zmienia
- zmiana firmware nic nie zmienia*
*) zaktualizowałem firmware jeszcze przed dzisiejszymi lotami. Na stronie Goosky do pobrania są w zasadzie dwa:
- Rs4 flight controller upgrades V23.07.15 (Venom version servo can be used directly).binpak (ten u mnie nie działa - jedno serwo ma zły rewers i ustawianie rewersów nie działa zupełnie - przynajmniej z apki BT, nie próbowałem ze sticków)
- RS4 flight controller upgrades V23.11.13 (firmware to solve servo reverse problem).binpak (ten mam teraz wgrany)
Zrobiłem tylko błąd, bo po pierwszym upgradzie zamknąłem za szybko okienko i nie zdążyłem przeczytać jaką wersję miałem na początku zanim zflashowałem. Nie wiem zatem, czy to co mam teraz, to jest de facto coś innego czy jednak wgrałem sobie to samo ;-)
Natomiast wydaje mi się na teraz, że mechanicznie jest wszystko 100% prawidłowo ogarnięte, tylko trzeba dobrze ustawić parametry w GTS.
Zauważyłem, że na ten "wobble" wpływa nie tylko gain, ale też agility (speed chyba nie ma aż takiego wpływu) i trzeba dobierać oba te parametry eksperymentalnie aby to gdzieś wypośrodkować - żeby model był stabilny jak skała a jednocześnie ruszał się tak żywo i szybko jak chcę ;-) Zmniejszanie agility wydaje się polepszać sytuację.
Udało mi się to dzisiaj sporo poprawić - wobble w osi AIL jest minimalne, w ELE jest już dużo dużo mniejsze, ale jeszcze zauważalne. Agility i Speed są tak na styku tego co chcę (nie latam jakoś super pro, ale powoli już odczuwam, że moje setupy są zbyt wolne), ale na razie nie będę przerzucał się na Braina i spróbuję trochę polatać na tym GTS i już tylko dotuningowywać nieco te ustawienia. Jak okaże się, że jednak potrzebuję szybciej i żwawiej, a GTS na to nie pozwoli - to wtedy dopiero pomyślimy o zmianie FBL.
Na razie moje ustawienia wyglądają o tak:
Screenshot_20240329_111334_Goosky.jpg
I na dowód foto, że Goosky był na łące ;-)
20240329_082203.jpg
BTW sprawdziłem dzisiaj działanie autolevela. Chodzi to fajnie i szybko, ale wymaga regulacji poziomu - teraz helik na autolevelu dryfuje. No i działa to jakby tryb ACRO - można w tym trybie latać, ale trzeba stick trzymać cały czas wychylony aby model gdzieś leciał - i to dość mocno wychylony ;-) Czyli jakaś tam kontrola jest - jest szansa na wyhamowanie jak AL zostanie zapięty przy jakiejś tam prędkości względem ziemi ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.