JR Vibe 500e - przeróbka na FBL

Jeżeli czegoś nie ma na liście powyżej, szukaj w tym dziale.
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 20 razy
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 26 sie 2025, o 18:26

"Przyplątał" mi się bodaj 15-letni JR Vibe 500e w stanie idealnym. Ktoś poleciał ze 2 razy, odłożył do pudła i tyle. W tamtych latach helikopter musiał kosztować majątek, bo ma wszystkie serwa cyfrowe (Savox na cyklice i szybkie Airtronics na ogonie), silnik Hacker, regler JR propo itd. Helikopter pracuje cicho, bez żadnych wibracji. Rama aluminiowa, budowa bardzo solidna. Ogólnie to jeszcze czasy "made in Japan". Szkoda pozbyć się lub postawić na półkę. Chciałbym przerobić go na FBL i mam prośbę o pomoc w doborze głowicy od czegoś współczesnego. Łopatka ma 425 mm długości (od śruby do końca), okucie ma wysokośc 10 mm minus jakiś ułamek na cienkie podkładki. Wał ma średnicę 8 mm. Czy ktoś kojarzy jakąś głowicę z czegoś współczesnego, którą dałoby się dopasować?
Przerobiłem na FBL kilka mniejszych modeli klasy "450", więc technicznie dam sobie radę. Jedynie kwestia doboru paru części.
Pisałem do sklepów modelarskich, ale nikt nie odpowiedział. Jak widać, to nie jest dla nich biznes...
Widziałem, że JR Germany ma w ofercie głowicę FBL do mojego helika, ale mam pewne wątpliwości, czy będzie dostępna. Na przykład, o niedostępności serwomechanizmów JR starszego typu (DS-171, DS-181 - może ktoś miałby na sprzedaż sztukę lub dwie?) dowiedziałem się, gdy próbowałem je zamówić. Ale na stronie sklepu są jako "on stock".

IMG_20250820_105728.jpg

IMG_20250820_105802.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 31 paź 2025, o 22:21

Pochwalę się, że wreszcie przeróbka Vibe na FBL znalazła swój finał.
Niby jest dostępna oryginalna głowica umożliwiająca przeróbkę z FB na FBL, ale pisałem do JR Propo w DE z pytaniem o dostępność i mnie olali - nie uraczyli jakąkolwiek odpowiedzią. Tu na forum udało mi się kupić pozostałości po TB40. Głowica nie dała się przenieść wprost - musiałem zrobić nowy, krótszy wałek, bo inaczej popychacze miksera (?) byłyby za daleko od tarczy sterującej. Nowy wał w porównaniu z oryginalnym jest krótszy o 18 mm. Najłatwiejszą częścią było znalezienie stalowego pręta hartowanego powierzchniowo, jego obcięcie na wymaganą długość oraz wypolerowanie powierzchni, tak aby gładko wsuwał się w łożyska. Najtrudniejsze było wywiercenie 3 otworów fi=2 mm w poprzek wału, tak aby nie "uciekły" i były prostopadłe do osi wału. Przez te otwory przechodzą śruby ustalające/mocujące głowicę, łożysko jednokierunkowe oraz kółko napędzające śmigło ogonowe. Wiercąc je posłużyłem się metodą chałupniczą, tj. stalową pryzmą i laserem zamontowanym na wiertarce kolumnowej. Oczywiście, można to też zrobić inaczej (lepiej), ale jakoś tak mi się śpieszyło. Mimo wszystko udało mi się idealnie wywiercić otwory zyskując nowy wałek, nie psując materiału (miałem tylko na 1 szt.), nie tracąc oryginalnego wałka i możliwości powrotu do FB jakby "coś" nie wyszło.
Stare łopaty są dosyć grube w miejscu mocowania i nie pasowały do nowej głowicy. Wyczytałem, że do Vibe do mojej konfiguracji napędu są zalecane łopaty od 420 do 435 mm. W RCForever kupiłem "Vulcany 420" i powiem, że wymiatają. Świetna jakość wykonania i kapitalna praca.
Za "CPU" posłużył Rotorflight od Radiomastera. Serwa zostawiłem stare - pomimo upływu lat nadal trzymają klasę, a i nie napracowały się zbyt wiele. Póki co zostawiłem też stary regulator uzależniając zakup nowego od wyników przeróbki. Stary nie jest zły, ale nie mam pojęcia o jakichkolwiek jego nastawach. Firmowany przez Hacker, 80A, 6S, z kilkunastosekundowym opóźnieniem dla rozkręcenia wirnika. Nie wiem, czy ma zapuszczonego jakiegoś governora, a warto by było go mieć i wiedzieć, jak pracuje. Można to obejść dodając płytkę czujnika obrotów i wpuszczając jej sygnał wyjściowy w Rotorflight powierzając mu funkcję governora - pomyślę, ale pewnie i tak skończy się zakupem nowego regulatora obrotów znanego typu z dostępną dokumentacją. Na koniec eferskajowy odbiornik R-XSR wsadziłem w obudowę wydrukowaną na drukarce 3D i dołączyłem przez SBUS.
Dziś nie padało i nie było wichury, i wreszcie udało się polecieć. Jestem bardzo zadowolny z przeróbki. Model zyskał na stabilności, zwinności i responsywności. Wymaga jeszcze nieco regulacji, ale raczej już nie wrócę do FB.

IMG_20251031_151801.jpg

IMG_20251031_151742.jpg

IMG_20251031_153312.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 649 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 lis 2025, o 09:53

bjacek pisze: Najtrudniejsze było wywiercenie 3 otworów fi=2 mm w poprzek wału, tak aby nie "uciekły" i były prostopadłe do osi wału.

Życzę Ci żeby to Ci wyszło lepiej niż mi przy podobnym zabiegu. Wał skróciłem na tokarce, otwory wywierciłem niby idealnie na pryzmie, poskładało się łatwo a po kilku lotach stało się coś dziwnego i wał już na zawsze ożenił się z hubem głowicy :mrgreen:

Tak czy inaczej gratulacje :piwo:
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 3 lis 2025, o 12:26

Dziękuję! W piątek były wręcz idealne warunki, a w niedzielę trafiłem "okno pogodowe". Zaliczyłem kilkanaście lotów - jak na razie spokój. Co prawda, jedynie robiłem te swoje kółka i zawisy, ale z coraz większą śmiałością :D. Jednak szczerze mówiąc, to obawiam się kraksy i myślę o czymś bardziej współczesnym, bo części to byłbym zmuszony szukać na jakichś śmieciowiskach. Pisałem do JR w DE, ale się nie odezwali. Wydaje mi się, że wiem jak to jest - my mamy sentyment, a producent chce pchać kolejne produkty i sprzedawać.

Wróć do „Pozostałe marki”