SM by Elektromar (30E, 50E, 90E)

Jeżeli czegoś nie ma na liście powyżej, szukaj w tym dziale.
elektromar
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: elektromar » 19 lip 2010, o 06:16

Tomku
Belkę węglowa jest jako część tuningowa u mnie w sklepie.
Co do popychacza ,wiem że lepiej jak jest równolegle (ładniej wygląda).
Pracuję nad nowym uchwytem podpórek i jednocześnie przelotką ,choć nie jest potrzebna.
Ten popychacz zaczyna się odginać przy nacisku wzdłużnym ok 6kg ,więc serwo ogonwe jest za słabe żeby go zgiąć.
Jak nowe podpórki będą gotowe wyślę bezpłatnie wszystkim co będą chcieli wymienić na nowy typ.
Tymczasowo popychacz musi być ukośnie (tez tak mam :() .
pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 19 lip 2010, o 07:22

tomek68 pisze:Jakoś tak nie budzi zaufania ten popychacz bez żadnej przelotki. No i pewnie trzeba się rozejrzeć za węglową belką co by nie walczyć z napinaniem paska i regulacją serwa.

Popychacz jest z pręta węglowego 5mm i jest wystarczająco sztywny. W mojej 500 też usunąłem przelotki i włożyłem pręt do rurki węglowej i tez się sprawdza. A co do belki to zaciski bardzo mocno chwytają i nie sądzę żeby mogła się przesunąć.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 19 lip 2010, o 10:24

elektromar pisze:Tymczasowo popychacz musi być ukośnie (tez tak mam :() .
A ja zostawię popychacz równolegle tak jak wyszło tylko obejma belki będzie do góry nogami - zamontuję tam beacona :)
Pozdrawiam, Grzegorz
kostek136
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 1 raz

Postautor: kostek136 » 19 lip 2010, o 10:38

Gdzieś kiedyś wyczytałem że wirnik ogonowy napędzany paskiem wiecznie się luzuje, jakoś w sm50 zrobiłem około 70 lotów może więcej i ani razu nie naciągałem paska, tak jak dostałem model tak latam nic przy nim nie grzebie, tylko ładuję pakiety i latam. U mnie tez jest popychacz ukośnie i nie przeszkadza to w niczym.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 19 lip 2010, o 10:40

kostek136 pisze:Gdzieś kiedyś wyczytałem że wirnik ogonowy napędzany paskiem wiecznie się luzuje, jakoś w sm50 zrobiłem około 70 lotów może więcej i ani razu nie naciągałem paska
Z jednym wyjątkiem wszystkie moje heliki mają pasek i żaden nigdy nie wymagał naciągania przy normalnym, bezkretowym lataniu. Słyszałem co prawda historie o wsuwających się belkach ale raz że łatwo to zlikwidować a dwa że w SM jest naprawdę mocno ściśnięta...
Pozdrawiam, Grzegorz
tomek68
Domownik forum...
Podziękowano: 7 razy

Postautor: tomek68 » 19 lip 2010, o 19:59

Ramotny pisze:
elektromar pisze:Tymczasowo popychacz musi być ukośnie (tez tak mam :() .
A ja zostawię popychacz równolegle tak jak wyszło tylko obejma belki będzie do góry nogami - zamontuję tam beacona :)

A mi się po prostu pod skosem nie podoba pewnie kupię coś takiego http://www.quickuk.eu/products/23/align/t-rex_600/trex_600_3d_lightweight_tail_clamp_txt-12.html lub http://www.lynxheli.com/index.php?option=com_content&view=article&id=37. Chyba że nam Marek coś podobnego za pół ceny wykombinuje. :roll:

Zresztą zanim się przesyłki doczekam to pewnie paznokciami z kawałka aluminium coś podobnego wyskrobię :lol: .
Heli pilots live in a world full of vibration
elektromar
Zaczyna się rozkręcać...
Kontaktowanie:

Postautor: elektromar » 19 lip 2010, o 21:42

tomek68 pisze:Chyba że nam Marek coś podobnego za pół ceny wykombinuje.

myślę nad tym :D
tomek68 pisze:Zresztą zanim się przesyłki doczekam to pewnie paznokciami z kawałka aluminium coś podobnego wyskrobię :lol: .

Twój zestaw jutro dopiero wysyłam ,wolałem niektóre elementy wstępnie poskładać niż żebyś miał problemy z powodu
niedokończonej instrukcji.
Lada dzień nagramy film składanie krok po kroku (będzie szybciej niż dokończenie instrukcji).

Dodatkowo poprawiłem niedociągnięcia np.za małe otwory ,problem z ciasną zębatką paska na ogonie itd.

Aha wymyśliłem nowe mocowanie kabinki ,bardziej do przodu i nos zadarty bardziej do góry.
Sławek majstruje :D jutro zobaczę efekty i dam znać.
Jak się komuś podoba obecne mocowanie ,to jego to nie dotyczy.
docierały do mnie sygnały że niektórzy by widzieli tą kabinę inaczej zamocowaną,więc działam.
pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 19 lip 2010, o 22:18

Narodzin SM-a dzień dziewiąty ...

Udało mi się dzisiaj kupić gwintowany pręt M2.5 na popychacze ?Made by Ramotny? więc przerwy w pracach nie będzie (no niestety będzie ale jutro)

Uciąłem trzy odcinki po 35mm...

Obrazek

...nakręciłem snapy i założyłem.

Obrazek

Jakoś samo tak wyszło że po subtrimowaniu serw ?

Obrazek

Obrazek

nie trzeba było nic regulować a tarcza jest poziomo

Obrazek

a wg mnie wymiary popychaczy są takie:

Obrazek

To jest powód dla którego nie mogłem zastosować fabrycznych: tam co prawda tulejka ma te 18mm ale śruba wystaje 12mm więc nijak nie da się nakręcić snapa do końca (ma 9-10mm gwintu) i cały popychacz ma ponad 55mm. A nawet gdyby się dało (skracając pręciki) to nie będzie żadnej regulacji ?skracającej?.

Tu znów utknąłem ale tym razem przez własne niedbalstwo ? gdzieś tak dobrze schowałem pozostałe snapy że nie mogę ich znaleźć... Czekam na uzupełnienie od Marka ...

Wnioski po etapie #9:
- aż się prosi zrobić CCPM 140 z kulkami do przodu na przednich serwach
- można odwrócić serwa ?do góry nogami? i wydłużyć pręciki o ok 18-20mm ? wtedy przednie popychacze będą bardziej równolegle do wału. Może mi się zachce ? w sumie mam jeszcze prawie metr pręta...
Pozdrawiam, Grzegorz
tomek68
Domownik forum...

Postautor: tomek68 » 19 lip 2010, o 22:20

@ wolałem niektóre elementy wstępnie poskładać niż żebyś miał problemy

RTFa nie zamawiałem ale trudno 8-)

Taki element dodatkowo -SM026 jakby był wliczony w zestawy było by miło. Wrzuciło by się go w ramę między SM032.(jakieś szpilki można dorobić). Często mi pękała rama w tym miejscu,przy glebie. :wall:

pozdrawiam tomek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 19 lip 2010, o 22:24

tomek68 pisze:Taki element dodatkowo -SM026 jakby był wliczony w zestawy było by miło. Wrzuciło by się go w ramę między SM032.(jakieś szpilki można dorobić). Często mi pękała rama w tym miejscu,przy glebie.
to też mi w którymś momencie przyszło do głowy i jedyna niedogodność to krótkie (tak na oko 10mm szpileczki) ale zalety przewyższają wady
Pozdrawiam, Grzegorz
tomek68
Domownik forum...

Postautor: tomek68 » 19 lip 2010, o 22:25

Ja bym się jednak uparł i założył serwa od tyłu to się musi udać , widać że miejsca wystarczy.
kostek136
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: kostek136 » 20 lip 2010, o 00:00

Ale po co kombinować z tymi popychaczami po prostu one musza tak być pod kątem w tym modelu. Ja tez mam pod kątem i nie ma żadnej różnicy czy są prostopadle czy lekko Ida pod skosem. W Odinie tez mam popychacze pod kątem i też nie ma problemu że tarcza źle pracuje.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2010, o 09:11 przez kostek136, łącznie zmieniany 1 raz.
elektromar
Zaczyna się rozkręcać...
Kontaktowanie:

Postautor: elektromar » 20 lip 2010, o 05:31

A pro po ostatniego zdjęcia ,w zestawie sa tulejki M3X7mm (takie srebrne) .
Ja je założysz między orczyk a kulkę to popychacze będą pionowo.
Obrazek

tomek68 pisze:RTFa nie zamawiałem ale trudno 8-)

Heh az tak dobrze to nie ma :D

tomek68 pisze:Taki element dodatkowo -SM026 jakby był wliczony w zestawy było by miło. Wrzuciło by się go w ramę między SM032.(jakieś szpilki można dorobić). Często mi pękała rama w tym miejscu,przy glebie. :wall:

Mówisz i masz :mrgreen: dam ci szpileczki 12mm powinny wystarczyć

Grzesiek juz wiem z czego wystąpił twój problem z długością popychaczy ,a mianowicie
dałem ci szpileczki 16mm ,a miałem dać 12mm :oops:
Już poprawiam listę.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 20 lip 2010, o 07:18

elektromar pisze:A pro po ostatniego zdjęcia ,w zestawie sa tulejki M3X7mm (takie srebrne) .
no tak - zauważyłem te tulejki ale nie skojarzyłem że to do tego. Niemniej jednak nie wiem czy to dobry pomysł bo zwiększy to dźwignię skręcającą orczyk i o ile aluminiowemu może byłoby obojętne to plastikowi może się nie podobać...

elektromar pisze:
tomek68 pisze:Taki element dodatkowo -SM026 jakby był wliczony w zestawy było by miło. Wrzuciło by się go w ramę między SM032.(jakieś szpilki można dorobić). Często mi pękała rama w tym miejscu,przy glebie. :wall:

Mówisz i masz :mrgreen: dam ci szpileczki 12mm powinny wystarczyć
Ja też chcę !!!! :nw:

elektromar pisze:Grzesiek juz wiem z czego wystąpił twój problem z długością popychaczy ,a mianowicie
dałem ci szpileczki 16mm ,a miałem dać 12mm :oops:
Już poprawiam listę.
no tak... to wiele wyjaśnia... :shock:. Ale problem będzie rozwiązany tylko częściowo bo co prawda krótsze szpilki pozwolą skręcić snapy "do dna" ale nadal to będzie 2x16.5+18 = 51mm - czyli zero regulacji ujemnej (skracania). Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie do dolnych popychaczy krótszych tulejek 12mm (tych do górnych popychaczy) ze szpilkami 16mm. Wtedy minimalna długość "zespołu" (zakładając że nagwintowanie tulejek jest 4mm) wyniosłaby 2x6.5 + 2x12 + 12 = 49mm a maksymalna (zakładając 5mm nakręcenia) ok 59mm. Ja taką próbę robiłem i było ok tylko że miałem tylko dwie tulejki.

tomek68 pisze:Ja bym się jednak uparł i założył serwa od tyłu to się musi udać , widać że miejsca wystarczy.
Generalnie tak - problem nie jest z miejscem na serwo tylko że śruby (a konkretnie jedna) wypada "na ramie". Po podpiłowaniu - czego nie chciałem na razie robić - oczywiście się da. To zresztą widać na jednej z wcześniejszych fotek. Może zaistnieć też konieczność podpiłowania wzmocnienia ("L") ale tego nie sprawdzałem. Na razie polatamy (oby) tak jak jest teraz...

Obrazek

Może być konieczność lekkiego cofnięcia tylnego serwa ale otworów powinno wystarczyć...

Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
elektromar
Zaczyna się rozkręcać...
Kontaktowanie:

Postautor: elektromar » 20 lip 2010, o 07:31

Ramotny pisze:no tak - zauważyłem te tulejki ale nie skojarzyłem że to do tego. Niemniej jednak nie wiem czy to dobry pomysł bo zwiększy to dźwignię skręcającą orczyk i o ile aluminiowemu może byłoby obojętne to plastikowi może się nie podobać.

Miałem tak w prototypie sm-1 na tych samych orczykach hiteca (sa dość mocne jak na plastik) i trzymało.

Ramotny pisze:no tak... to wiele wyjaśnia... :shock:. Ale problem będzie rozwiązany tylko częściowo bo co prawda krótsze szpilki pozwolą skręcić snapy "do dna" ale nadal to będzie 2x16.5+18 = 51mm - czyli zero regulacji ujemnej (skracania). Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie do dolnych popychaczy krótszych tulejek 12mm (tych do górnych popychaczy) ze szpilkami 16mm. Wtedy minimalna długość "zespołu" (zakładając że nagwintowanie tulejek jest 4mm) wyniosłaby 2x6.5 + 2x12 + 12 = 49mm a maksymalna (zakładając 5mm nakręcenia) ok 59mm. Ja taką próbę robiłem i było ok tylko że miałem tylko dwie tulejki.

Dałeś mi dobry pomysł z tą szpilką M2,5 ,chyba sobie uproszczę robotę :mrgreen:
Już szukam po necie takowej ale ze stali nierdzewnej.
tomek68
Domownik forum...

Postautor: tomek68 » 20 lip 2010, o 21:51

Chyba wyprzedaż :dk: podobno na trzy sezony starcza ? http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXHEW3&P=SM jakby ktoś szukał napędu.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 20 lip 2010, o 22:28

tomek68 pisze:Chyba wyprzedaż :dk: podobno na trzy sezony starcza ? http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXHEW3&P=SM jakby ktoś szukał napędu.

3 sezony to dużo czy mało? poza tym przy 1050kV to musiałoby chyba być 6s max 8s?
No i "24 cells" to chyba NiCd czyli 36V czyli wynika że 8s maks.
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: edek » 20 lip 2010, o 22:34

Ramotny pisze:
elektromar pisze:A pro po ostatniego zdjęcia ,w zestawie sa tulejki M3X7mm (takie srebrne) .
no tak - zauważyłem te tulejki ale nie skojarzyłem że to do tego. Niemniej jednak nie wiem czy to dobry pomysł bo zwiększy to dźwignię skręcającą orczyk i o ile aluminiowemu może byłoby obojętne to plastikowi może się nie podobać...

Mam tak samo w X5 przy plastikowych orczykach i jakos nic sie nie dzieje,a nie zaluje go.
exTeam Gaui
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 20 lip 2010, o 23:13

Narodzin SM-a dzień dzięsiąty ...

Czekając na brakujące snapy (chyba sam gdzieś ?posiałem?) zrobiłem dzisiaj niewiele.

Najpierw odwaliłem ?brudą robotę?: wykręciłem wszystkie śrubki z ramy, przetarłem rozpuszczalnikiem i wkręciłem na klej.

Potem postanowiłem jeszcze raz sprawdzić koncepcję montowania serw przednich za uchwytem.

Żeby nie dewastować serwa i nie ścinać grzebienia pomiędzy otworami montażowymi dałem podkładki (#1) co niestety spowodowało ?ucieczkę? serwa do tyłu aż oparło się o serwo tylne (#2). Nadto wewnętrzna śruba mocująca koliduje z ramą i trzeba by jej nieco usunąć (zaznaczone).
Alternatywą jest zamocowanie uchwytu serw na podkładkach żeby odsunąć go od okuć łożysk (#3) ? akurat o grubość płytki węglowej. Wtedy i serwa się zmieszczą i śruby dolne i nie trzeba będzie piłować ramy.

Obrazek

Tulejki M3x7 o których wcześniej wspomniał Marek są za długie - do ideału brakuje ok 4 mm a nie 7.

Obrazek

Po tym paśmie porażek stwierdziłem że w taki razie zamontuję chociaż podwozie. I tu mnie już całkiem przygwoździło ? otworki są nieco ?rozjechane? i nijak się nie da wkręcić obu śrub. Przewiercanie pałąków ? ze względu na porę ? zostawiłem do jutra.

Obrazek

SV "SM50e" : FC "Ramotny" = 1:0

Wnioski po etapie #10:
- otworowanie podwozia do poprawki (albo ich mocowań w ramie
- sztuczka z serwami ?od tyłu? możliwa ale pracochłonna i wymaga dorobienia grubych (jak uchwyt) podkładek
Pozdrawiam, Grzegorz
tomek68
Domownik forum...

Postautor: tomek68 » 21 lip 2010, o 20:22

1: 0 dla SM50 przegrałeś ale nie poddawaj się bez walki !. Czy otwory w podwoziu nawiercone są w (dziwnym) miejscu w celu ochrony ramy w razie kreta ?. Może lepiej było by zastosować patent ze śrubami wykonanymi z tworzywa.

Wróć do „Pozostałe marki”