Oj takGmeracz pisze:Hmmm... Chcesz zacząć bardzo długi wątek![]()
Możesz szerzej, jaka jest zależność?Gmeracz pisze:Kąt zaklinowania wpływa znacząco na (...) intensywny ześlizg w zakręcie
A nie linią krzywąGmeracz pisze:Kąt zaklinowania profilu ustalisz mierząc na przekroju wzdłużnym kąt pomiędzy osią geometryczną kadłuba a linią prostą pomiędzy noskiem a spływem profilu skrzydła.
Dobrze wiedzieć. Myślałem, że powinien być równoległy do skrzydeł...Gmeracz pisze:PS1. Statecznik poziomy zawsze jest zamontowany w osi geometrycznej kadłuba lub do niej równolegle.
Domyślam się. Mi to wystarczy. W samolocie z podkładu pod panele czy jakiejś innej pianki i tak wystepują większe niedokonałości niż niedokładnie wymierzony kąt zaklinowania. Fajnie jednak budować samolot w świadomości co jest dobrze, a co mogłoby byc lepiejGmeracz pisze:PS2. Podany opis jest z góry bardzo uproszczony bo nie może uwzględnić wszystkich odmian, typów i kombinacji ale przedstawia ogólny podział dla rozjaśnienia tematu
Ramotny pisze:Może ->to wam coś rozjaśni...
miruuu pisze:Ramotny pisze:Może ->to wam coś rozjaśni...
Bardzo dobry artykuł!
A żeby nie było, że nie czytałem dokładnie...
"f — regulacja toru lotu skłonem osi ciągu śmigła w dół,
g — regulacja toru lotu skłonem osi ciągu śmigła w bok; gruba linia oznacza poprawny tor lotu."
Czy g to nie jest regulacja wykłonu a nie skłonu?
stuf pisze:Dokładnie taki efekt mam u siebie w Kapciu.. jeśli nie wykontruję tudzież wytrymuję, model zachowuje się niczym delfin... ale nadal za bardzo nie wiem co należy poprawić
a nie zaklinowania?Gmeracz pisze:Podczas oblotów należy najpierw regulować środkiem ciężkości, dalej kątem natarcia a w ostateczności zmieniać kąt statecznika. Ja traktuję tą ostatnią zmianę jako porażkę konstrukcyjną.
Wróć do „Ogólne dyskusje parapeciarzy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość