- napięcie BEC jakie wychodzi z regulatora w tym kombacie to równe 5.0V - nie zmienia się jak serwa są wpięte.
- napięcie na pinach w odbiorniku jest takie samo (5.0V) ale to chyba logiczne, bo to i tak jest tam chyba złączone ze sobą?
- podpiąłem w wolne złącze kondensator 4700uF (bez rezultatu, serwa nadal milczą)
- myśląc, że napięcie z BEC może być kluczem - zmierzyłem napięcie na BECu w reglu X5 - tam jest ok. 6V. Podłączyłem więc cały układ przez ten właśnie BEC na próbę - ale nic to nie dało
Czekam jeszcze na ten odbiornik AR610. Jeśli na tym odbiorniku zadziała to będzie wskazywało na coś z Orange (coś z sygnałem, ale to możliwe, żeby coś modyfikowało PWM?). A jeśli nadal nie będzie działać, to znaczy, że coś jest tutaj niekompatybline na linii TowerPro - Spektrum (albo TowerPro - DSMX), tylko co?
oki188 pisze:zborecque pisze:Tu się do końca nie zgodzę, ale właśnie na potrzeby tego kombata kupiłem na PFMRC odbiornik spektrum AR610. I... chyba nawet od Ciebie właśnie![]()
Pierwsze odbiorniki ORANGE miałem jak na rynku panowało jeszcze DSM-2 i nie było wtedy DSM-X pracowały wówczas OK bez problemów (chodź niektórym modele spadały mi na szczęście nie, a pracowałem wtedy na DX6i DSM2). Kiedy na rynku pojawiło się DSM-X pojawiły się odbiorniki ORANGE DSM-X Compatible które na słynnym Hobby-kingu nabyłem 4 sztuki. Z wszystkimi były jaja od samego początku dwa wcale nie pracowały w nowszym systemie a 2 zrywały linka nawet w bardzo bliskich odległościach. Na PFMRC jest nawet wątek w którym modyfikuje je tak by wzmocnić sygnał jaki odbierają lecz dalej były cyrki. Dlatego te odbiorniki dyskwalifikuje od razu. Jeśli link jest zrywany jak latasz sam to co będzie jak zaczniesz latać w tłumie gdzie pasmo jest zasiane innymi sygnałami, można zrobić krzywdę sobie lub komuś innemu nawet takim piankowym kombatem.
Powiedziałem dość tanim zamiennikom i w każdym modelu staram się używać odbiorników ORYGINALNYCH które niestety do tanich nie należą, zresztą renomowanych firm jak Graupner, Futaba też nie są tanie. Ponieważ można dostać (tańsze kiedyś dziś ju z są sporo droższe) zamienniki np AR6210, AR8000 w DSM-X na Aliexpress, postanowiłem zakupić kilka na próbę właśnie do takich kombatów i innych wynalazków (najwyżej je wywalę tak sobie powiedziałem). Porównałem ich wykonanie elektroniczne do posiadanych oryginałów odpowiednich modeli i przyznam że byłem w szoku jak odbiorniki były niemal identyczne, na identycznych podzespołach (wartości elementów, procesory). Te odbiorniki spisują się do dziś bez problemów nigdy nie straciłem na nich linka a nawet 1,5km odlatywałem na FPV. Ostatnio dostałem odbiornik REDCON CM703 na testy gdyż kolega skarży się że tracą zasięg oraz trzepią sterami (ma ich kilka i każdy robi to samo). Po sprawdzeniu elektroniki okazuje się że Chińczycy ZJEBALI sprawę z antenami bo jak łączysz 2 ze sobą to nie robisz tego równolegle tylko wykorzystuje się do tego odpowiednie splitery (rozgałęziacze, sprzęgacze) - zapewniają one właściwe dopasowanie anten do urządzenia, skutki niedopasowania to między innymi cyrk z zasięgiem. Testy i modyfikacje odbiornika TRWAJĄ. Jeśli ktoś chce latać na tych ORANGE, REDCON czy innych to jego wola ale oby nie doszło kiedyś do jakiegoś wypadku z powodu tego BADZIEWIA. jeśli któryś z chińskich zamienników które używam nawali chodź raz wszystkie trafią na czarną listę i będę bazował tylko na oryginałach, aby zapewnić sobie i innym bezpieczeństwo. Tak AR610 kupiłeś ode mnie i fajnie że do modelu pójdzie porządny odbiornik
Uuu faktycznie jakbym mial tyle przygód różnych to też bym się zraził. U mnie tak czy owak wybór jest też zwykle prosty: do helików, i "droższych" modeli raczej wyłącznie pakuję oryginalne Spektrumy. Na Orange/Redcon pozwalam sobie tylko w przypadku tańszych/mniejszych latadeł (drony/kombaty), ale nie tyle ze względu bezpieczeństwa ludzi co po prostu ryzyka utraty modelu i strat materialnych w nim. Ja jak latam to dość rzadko w towarzystwie, a w tłumie w zasadzie nigdy. Przygody z linkiem RC w moim przypadku zdarzały się rzadko i to raczej drobne incydenty, z prawie zawsze zdiagnozowaną przyczyną. I nie było tu za bardzo różnicy czy to jest genuine Spektrum czy jakiś Orange.