Dylematy - czyli jaki wybrać samolot

Bo każdy ma samolot, ale nie każdy się przyznaje...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 2 gru 2014, o 11:16

W niczym nie przeszkadza todzaj usterzenia - serwa ktore steruja ele i rudd sa i tak umieszczone w Twinie z przodu , dosc wysoko wiec sa zabezpieczone przed zalaniem, nawet jesli ogon bedzie w wodzie.
Ja bym zrobil tak, ze okleil spod i boki do polowy Twina folia aby sie lepiej slizgal po wodzie i nie robil osad na kadlubie od syfu z wody.
Zrobil z epo badz balsy dwa plywaki , i przykrecal je lub mocowal na magnesy do skrzydel - tak z 20 cm od ich konca, tak aby byl zagwarantowany przeswit bezpieczny (bez zanurzania smigiel w wodzie).
W taki sposob starty i ladowania beda bezpeiczne i komfortowe, a plywaki z pod skrzydel mozesz zedmontowac i latac normalnie.
Tak ja bym to zrobil.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 2 gru 2014, o 14:07

Wybrałbym Catalinę :thumb:
Przeróbki to raczej po to żeby przedłużyć życie modelu który się znudził albo opatrzył...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 2 gru 2014, o 14:10

Jazz pisze:[...] serwa ktore steruja ele i rudd sa i tak umieszczone w Twinie z przodu , dosc wysoko wiec sa zabezpieczone przed zalaniem, nawet jesli ogon bedzie w wodzie.

Misiek, ale mi chodzi o to, ze jak bede lądowal, a statecznik wjedzie pod wode to go urwe.
A jak bede startowal i statecznik bedzie dotykal do wody to bedzie mi spowalnial i tez nie wystartuje... tego sie boje.
I jak patrze jak blisko jest statecznik od wody kiedy Twinstar jest na plywakach to wydaje mi sie, ze nie ma szans zeby bylo dobrze na kadlubie...
Catalina nie bez powodu ma ten statecznik wyzej. Nie jest to takie typowe T, ale jest wyzej niz klasycznym.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 2 gru 2014, o 14:25

Aby uniknać tego problemu, przyklejasz pod spód troche epo - zerknij na spód tego twina jak to mniej więcej wygląda :

https://www.youtube.com/watch?v=IQyRQh8-AZg

Widzialem modele i bez tego, i problemu startowaly i ladowaly z wody - srodek ciezkosci tego modelu powoduje ze ogon nie zanurza sie w wodzie, jesli startujesz pod nie duzym kątem.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 gru 2014, o 14:40

No faktycznie...
Epo mam z czego ciac i dorabiac...
To moze jednak TwinStar...

Artja pisze:Wybrałbym Catalinę :thumb:
Przeróbki to raczej po to żeby przedłużyć życie modelu który się znudził albo opatrzył...

Wiesz Artja, niby racja, ale Catalina jest ponad dwa razy drozsza. A setup i w tym i w tym musze dolozyc...
I juz sie z tego robi wcale nie taki oczywisty wybor...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 2 gru 2014, o 15:19

Obejrzałem cataline z HK 1380 mm i wygląda też fajnie.
Wersja z wyposażeniem by mnie odstręczała - pakują zawsze najgorszy syf , a wymienic juz nie tak łatwo.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 2 gru 2014, o 15:30

Cena kitu... no tak, to jest argument, no ale chciałeś półmakietę, to nie ma zmiłuj, gotowiec będzie swoje kosztować...
Poza tym, Catalina zwyczajnie bardziej mi się podoba niż Twinstar, na to już nie ma rady. Jedyne co bym unikał to RTF'a którego trudno przerobić bez uszczerbku dla urody
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 2 gru 2014, o 16:03

No tak, wiem, ze mowilem o polmakiecie, ale mojej klasyfikacji to one oba sie mieszcza w tym okresleniu - mam co do tego mniejsze wymagania. A dla scislosci to niech by bylo, ze Catalina to jest 5/8 makieta, a Twinstar - polmakieta... albo jakos tak...
:)

Tą Cataline z HK tez ogladalem, ale ogladalem tez filmiki z nią i ... Albo ktos kto to krecil nie umie latac, albo to lata beznadziejnie...
W sumie moglbym... moglbym sciagnac i z HK.... Ale to wyjdzie niewiele taniej niz TwinStar, a jak wpadne na clo to i moze drozej...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 2 gru 2014, o 16:06

No kita to bym rozważyl Cataliny, ale co do półmakiety to bym nie przesadzał :-) jak troszeczkę się postarasz, to i twinstara można ładnie zrobić ;-)
Co do tego jak lata Catalina z HK - to własnie jest przekleństwo tego że wsadzają Ci jakiś setup.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 3 gru 2014, o 08:38

Aikus, so the winner is....?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 3 gru 2014, o 10:14

No chyba Twinstar... ale wiesz jak to jest, dopoki nie zrobie klik klik, zamowione zaplacone to nic tak naprawde nie jest postanowione.
Wczoraj juz mialem robic, ale ostatecznie postanowilem odlozyc to na czas taki kiedy bede mial juz w domu wszystkie zakupy na swieta i znany dokladnie stan konta.

Zamiast tego zamowilem farbki akrylowe i zestaw pedzli:)
Dokoncze Gemini, pomaluje Bixlera bo to tez jakby nie patrzec wisi na liscie "do zrobienia"... a za chwile bedzie wiosna...
;)

Wiedzac ile wiem na chwile obecna w kazdym razie sklaniam sie ku Twin Starowi, a jak zamowie to sie bede chwalil.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 3 gru 2014, o 13:39

a ja w bixlerze 2 postanowiłem zrezygnować z klap , i po niewielkiej przeróbce będę używał klap jako dodatkowych lotek.
W ten sposób mogę drugie lotki (bliżej kadłuba) osobno konfigurować, na start zrobiłem je tak że wychylając się identycznie jak standardowe.

Mam zamiar wzmocnić go też i jakoś ozdobić bo narazie jest biały.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 3 gru 2014, o 14:49

:) Bedziesz mial tak jak Airbusy: Lotki do duzych predkosci, lotki do malych predkosci... :)

No a Bixlera ja tez chce wlasnie pomalowac, bo tez mam bialego...
No zobaczymy jak mi wyjdzie to malowanie... akrylowkami przy pomocy pedzelkow... :D
Jeden projekt kiedys sknocilem przy pomocy sprajow i wiem juz czego robic nie wolno: Nie wolno malowac jasnej farby na ciemna farbe majac nadzieje, ze jasna przykryje ciemna. Nie nie. Nie przykryje. Wyjdzie sraczka:D
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 3 gru 2014, o 14:59

Co do ogólnej zasady zgoda, kolejność malowania jest od jasnej do ciemnej. A jeśli chodzi o krycie, to nie przykryje spray, natomiast pędzel i wałek przykryją chociaż zależy to również od właściwości samej farby. No i zasada nr.1 - malować zawsze na suchą warstwę choćby to miało trwać tydzień, bo jak nie to dopiero wyjdzie qpa :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 3 gru 2014, o 16:35

Jak się do mnie Aikus ładnie uśmiechniesz to będziesz mógł Cataline (Great Planes) obejrzeć na żywo z bliska.
Konstrukcja:
kadłub: skorupa laminatowa + wręgi ze sklejki
skrzydło: żebrowa, sklejkowa obciągnięta termofolią
usterzenie: płytowe balsowe obciągnięte termofolią

Co do cataliny HK to ona jest na pewno w EP - co najmniej skrzydła.

EDIT: moja jest ta Great Planes
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 3 gru 2014, o 16:39

To ja się napewno usmiecham szeroko, bo bardzo chetnie bym taki model obejrzał z bliska.
Ten z HK to jest pianka w 100%, z tym że w kadłubie są wstawki z balsy (półka, wzmocnienia)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 3 gru 2014, o 16:50

No to się jakoś zgramy może nawet w tę sobotę... Tymczasem wieczorkiem zrobię kilka fotek...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: rawro » 4 gru 2014, o 09:27

No a jak wpadniesz na regulskie pola to zobaczysz TS i nawet dam ci nim polatać byś wiedział co kupujesz :)
T-Rex 450 pro
T-rex 450 long 360 świecąca choinka
WL V977
Akrobaty: Redbull edge 540 mini, Multiplex Gemini :)
Combaty: Yak 3
Ciężkie: Twin Star 2
Drony : DJI SPARK ----- odlotowa zabawa
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 4 gru 2014, o 09:56

Dopsz, zeby nie bylo ze koledzy pisza a ja olewam:)
@Ramotny, thank You from the mountain ;), moze kiedys sie znowu uda odbyc zaplanowane spotkanie i moze bedziesz mial wtedy Cataline ze soba... o Twojej Catalinie cos mi sie juz kiedys o uszy obilo:D
@Rawro, dzieki tez, nie wykluczone ze sie skusze.

Z moich planow lotniskowych narazie jest jeden taki, ze w najblizsza sobote planuje sie pojawic na Regulach.
Dawno mnie tam nie bylo i stesknilem sie za tym lotniskiem.
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: rawro » 4 gru 2014, o 10:00

Oj a zmienilo sie bardzo za sprawą Jacka :) mamy juz dwa pasy startowo/lądowe o płaskiej powierzchni ;) i dużo więcej miejsca na samochody
T-Rex 450 pro
T-rex 450 long 360 świecąca choinka
WL V977
Akrobaty: Redbull edge 540 mini, Multiplex Gemini :)
Combaty: Yak 3
Ciężkie: Twin Star 2
Drony : DJI SPARK ----- odlotowa zabawa

Wróć do „Ogólne dyskusje parapeciarzy”