Jak mialem pierwszy kontakt z FG8 to wydawało mi się że to bardziej zaawansowana aparatura niż Spektrum. Teraz widzę że funkcjonalność obu jest podobnie ograniczona. Trzeba się pogodzić z tym że nie dopasujemy ich do siebie w 100℅.
Aktualnie w SG14 brakuje mi :
Sortowania modeli. Pierdolnik do kwadratu.
Timer, brak rozsądnego resetu. Postanowiłem zrobić jak proponował Wojtek czyli przy okazji dorzucić throttle cut skoro trzeba machać przełacznikem 3pozycyjnym w te i wewte. Na razie tylko zastanawiam się czy to zrobić na przełączniku czy może na guziku trymera.
Timer - nie da się przypisać włączania timera tak aby reagował na drążek i na tryb lotu, tzn albo mamy na switchu i w normalu z drążkiem gazu na dole timer bedzie dalej liczył albo mamy na drążku i w odwróconym locie na full gazie timer się bedzie wyłączał. Szukałem na forach i znalazłem tylko sporo przypadków że ludzie pisali do futaby. A pisli już o tym już kilka lat temu jak była tylko 8fg ale futaba ma to dupie.
Wkurza mnie ekran z małymi cyferkami timera. Jest niby drugi z dużymi ale jest tam trochę zbędnych informacji a brak tak ważnej jak jaki model jest wczytany. Ogolnie nie da się właczyć i latać, zawsze trzeba coś poklikać, na szczęście jeśli lata się jednym modelem to tylko raz.
Co do Nimha , dziś apka wytrzymała 11g 50min . Z jednej strony dużo z drugiej strony ostatnio mnie zaskoczyła alarmem. Pakiet był na full, po 6g przerwalem test i zostawilem do ładowania na noc , była podłączona ze 11g ,bo nastepnego dnia szykowało się latanie. Następnego dnia spędziłem 4g na polu, a potem wieczorem po 2g w garażu apka zaalarmowała o niskim napięciu. Może stało się tak bo latalem z modulem frsky który dodatkowo też coś ciągnie albo może Nimh bardziej nie lubi niskiej temperatury.
Przyszly mi screen protectory, dzieki Wojtek za linka. Apka już nje straszy wystającą slomą

I mam pytanie, czy Thottle Cut da się tak ustawić aby się włączał niezależnie od pozycji drążka? Bo jeśli nie to znowu plus dla spektruma.