omcKrecik pisze:Mirasie, a mikroskop to już masz odpowiedni ? Podkładka fi 3,5 x fi 4 x 0,2 ma szerokość kołnierza 0,25 mm. Łatwo zdmuchnąć coś takiego. Z czego one mają być i ile ich potrzeba ?
O tolerancjach wykonawczych na poziomie 0,02 mm to już nie wspomnę... Szukanie to bym sobie raczej darował, małe szanse, to nie są normatywne wyroby nawet w bocznych szeregach wymiarowych.
omcKrecik pisze:Z przewierceniem tak cienkiej blaszki zwykłym wiertłem to nie pójdzie tak, jak chcesz... Uważaj na palce, cienka blacha tnie okropnie, gdy wiertło wyrwie taką z imadła...
ładne to tylko na tokarce da się zrobić, wykrawając otwór wykrojnikiem i usuwając zadziorki dobranym rozwiertakiem (TAK !). Wkrętarka nie zapewni współosiowości otworu.
aikus pisze:omcKrecik pisze:Z przewierceniem tak cienkiej blaszki zwykłym wiertłem to nie pójdzie tak, jak chcesz... Uważaj na palce, cienka blacha tnie okropnie, gdy wiertło wyrwie taką z imadła...
ładne to tylko na tokarce da się zrobić, wykrawając otwór wykrojnikiem i usuwając zadziorki dobranym rozwiertakiem (TAK !). Wkrętarka nie zapewni współosiowości otworu.
POjdzie pojdzie! Wszystko bedzie OK, pod warunkiem spelnienia warunkow o ktorych napisalem!
Wlasnie dlatego napisalem, ze blaszek musi byc 5 albo 10.
Zeby bylo JESZCZE lepiej i ladniej, trzeba te blaszki scisnac miedzy dwiema deseczkami przy pomocy sciskow stolarskich i obie te deseczki razem z blaszkami przewiercic.
Wiercenie przy uzyciu malej sily, cienkiego wiora i otwory wychodza idealnie okragle.
I co najwazniejsze!
PORZĄDNE OSTRE WIERTLA!!
Takie z zestawow po 15 sztuk za 20 zlotych mozna se w d wsadzic.
Dobre wiertlo HSS - niestety - jedno kosztuje 20 zlotych.
W pojedynczej cienkiej blaszce - tak, zgadza sie, otwor wyjdzie trójkątny.
Zdziwilbys sie jakbys zobaczyl jakie piekne podkladki mozna wyprodukowac metoda ktora opisalem.
miruuu pisze:Ja pierdziu. Człowiek podkladke potrzebuje a zaraz będzie tokarke kupował.
Wróć do „Narzędzia i akcesoria”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość