Najzwyczajniej w świecie wetknąłem zewnętrzny "hobbyłing fejz sensor" do wewnątrz ESC. Zasiliłem go z BECa przez regulatorek UTC7805, żeby sygnał RPM nie przekraczał 5V bo tego vbar nie lubi.
Mati pisze:Dzisiaj po ponad roku niebytu latawczego podniosłem w powietrze swoją 450tkę. Tylko gigantyczna dawka adrenaliny, która w moim organiźmie wydzieliła się w stopniu nadspodziewanie obfitym nie pozwala mi poryczeć się ze wzruszenia. Serio.![]()
Powisiałem testowo na pierwszym pakiecie, wykonałem dwa dłubnięcia w ustawieniach gyro, a na drugim udało się nawet ze dwa razy przewrócić kotleta bo leciwy Toster (Align 450PRO) rwał się do lotu. Po dwóch pakietach jestem zmęczony...![]()
łapy dalej mi się telepią. Zaaaajebiście.
SeKLeS pisze:.
Kondziołki jakieś dawałeś do 7805? Gdzieś Ty to utkał?
mwx pisze:Jeśli tak jak VBar 3-5V to albo należy polutowac prosty dzielnik napięcia na zasilaniu czujnika fazy, albo wspomniany wcześniej regulator napięcia.SeKLeS pisze:.
Kondziołki jakieś dawałeś do 7805? Gdzieś Ty to utkał?
Tak, zgodnie z notą jakies dałem. Ogólnie przekombinowałem z tym stabilizatorem. Trochę mniejsze i bardziej ustawne mi to wyszło niż dzielnik napięcia, ale jak myślę o potencjalnych problemach to zastanawiam się nad wywaleniem stabilizatora i wstawieniem dzielnika na smd-kach (tylko musze je kupić) albo dwóch diod w szeregu (mam BEC na 5.5V więc byłoby spoko i prościej)
omcKrecik pisze:Nie stosuj dzielników napięcia w zasilaniu, bo możesz utracić stabilność w zmiennych warunkach pracy. Rezystancja (impedancja tak ściślej) na zasilaniu tego urządzonka na pewno nie jest stała i niezmienna, a ona jest elementem tego dzielnika. Więc dzielnik taki musiałby żreć 10x tyle prądu co samo to urządzonko żeby jako-tako trzymał napięcie. Już lepiej sygnał wyjściowy podziel jakby co. A najlepiej przytnij zasilanie diodami w szereg i już.
wojtekr pisze:EC3 są kompatybilne z XT60- nie musisz przelutowywać. A jak jesteś esteta i musisz to normalnie lutujesz jak każde przewody.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości