mwx pisze:Ja bym obstawiał że samoloty jednak klei się epoksydowymi. Nie należy opierać się na doświadczeniach z poxyliną itp marketowo-biedronkowymi klejami
Poxylina to w ogóle jest klej ?
mwx pisze:Ja bym obstawiał że samoloty jednak klei się epoksydowymi.
Znaczy, że na starzenie epoksydów coś wydumali... Taka ciekawostka: stalowy, twardy i polerowany wałek fi 4,00mm przesuwu taśmy w magnetofonach ZK-1xxx klejono do mosiężnej piasty koła zamachowego klejem CA "Cyjanopan B4". Potem poddawano to miejsce działaniu mgły wodnej, a po utwardzeniu sprawdzano trwałość połączenia siłą osiową UWAGA!!! - 150 kG. Wytrzymywały dwa razy tyle...
Spróbowałem tego samego myku ze współcześnie dostępnymi CA. Tylko Wurth się wykazał z badanych (drogi - 28 zetów za 5 ml), reszta pomiędzy 15 a 170 kG. Najlepszy był taki w szarych tubkach po 1,50zł, prawie tak samo "kropelka" w czarno-czerwono-białych. Wynalazki ze sklepów modelarskich żałośnie... Niektóre wcale nie działały.
Podejrzewam w ślad za Maćkiem, że ta ściema dotyczy nie tylko CA. I nie tylko klejów

...
utopia pisze: Innym przykladem zlego podejscia jest np klejenie dębu epoksydem w skutnictwie.
Setki lat nazad robili trwałe łódki z dębu. Bez epoksydów.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...