Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
hugoozon
Pierwsze koty za płoty...

Postautor: hugoozon » 20 sie 2013, o 01:13

Ilosc kanalow na apce tez ma znaczenie w symku?? bo nie ma nigdzie apki e sky 6ch za dobra cenne... same 4ch sa po 50zl ;<
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 20 sie 2013, o 06:48

Jak się uprzesz to i na 4ch da radę latać tylko wszelkie funkcje będziesz musiał odpalać z klawiatury co nie jest ani trochę realistyczne i nie wyrabia prawidłowych odruchów.

Przy większej liczbie kanałów możesz to sobie wrzucić na przełączniki i mieć wszystko ustawione tak jak na normalnej aparaturze na której latasz/będziesz latał.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
pirzol
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: pirzol » 29 sie 2013, o 13:33

Od dłuższego czasu jestem posiadaczem PPM Expandera Misia http://www.rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=59 ... t=expander .
Z powodzeniem rozszerzyłem funkcjonalnosć 6ch aparatury KDS K7X do 12ch. Jedno popołudnie dłubania w aparaturze i bez większych nakładów finansowych mam aparaturę 12ch działającą do ~6km....

tu pełny opis:
http://fpvdrones.pl/?q=node/40

Aparatura KDS K7X po dodaniu przełączników
Obrazek

wnetrze aparatury, spokojnie zmieścił się nadajnik eleres oraz PPM Expander Misia.
Obrazek

Trochę teorii.......

Każda aparatura posiada tzw. koder czyli moduł elektroniczny kodera, który zamienia sygnały elektryczne odpowiadajce położeniom przełączników i drążków aparatury w jeden sygnał przesyłany następnie do odbiornika za pomocą modułu radiowego. Większość prostych aparatur posiada kodery z wyjściem analogowym generując na wyjściu sygnał PPM (opis poniżej). Bardziej zaawansowane nadajniki (Futaba, Spectrum itp.) umożliwiają kodowanie PCM (opis poniżej), jednak każdy z producentów używa własnego standardu. Dla tego nadajniki/odbiorniki PCM jednej firmy niekoniecznie będą potrafiły komunikować się z nadajnikiem/odbiornikiem innej firmy. Problemy mogą wystąpić również w przypadku zmiany modelu nadajnika/odbiornika tego samego producenta.

PPM - pulse position modulation
Analogowy prosty i skuteczny system kodowania. W systemie PPM tworzona jest Ramka - Pakiet, skłądający się z szeregowo wysyłanej, zakodowanej informacji proporcjonalnej (np. wychylenie drążka, lub pozycja przełącznika) w postaci impulsów o zmiennej szerokości dla każdego z kanałów pokolei. Ramki- pakiet są przedzielone przerwami o stałym czasie trwania. Czas trwania impulsu i przerwy wynosi łącznie standardowo od 1ms do 2ms, przy czym na odstęp przypada ok. 0,5ms. Jest to więc ciąg zwykle 7 lub 9-ciu impulsów o zmiennej długości i stałych odstępach. Ponieważ czas trwania każdego z impulsów może się zmieniać (2-krotnie), czas trwania całej "paczki" informacyjnej jest równie zmienny. Paczki są wysyłane z czstotliwością 20-50Hz.
Aktualnie nie stosuje się PPM przesyłanego radiowo (tak było za czasów torów 35MHz), a tylko jako medium transmisyjne pomiędzy koderem w aparaturze a modułem RF. PPM jest uniwersalny i taki sam w każdej aparaturze, a więc taki tor radiowy (jak np. eleres) może współpracować z każdą aparaturą. Wewnątrz eleresa PPM jest dekodowany na dane kanałów, po czym są one transmitowane przez radio w formacie PCM zrozumiałym tylko dla innego eleresa - każdy producent linku RC ma własny format PCM i tak też jest w eleresie - ma swój protokół danych. Odbiornik dekoduje sygnał i wysyła jako PWM dla serw, lub spowrotem koduje do PPM aby jednym kabelkiem wysyłać wszystkie kanały do np. FC KFC32 w multirotorze.

PCM - pulse code modulation
PCM - Modulacja impulsowo-kodowa, a więc cyfrowa. Sygnał każdego kanału zamieniany jest w słowo cyfrowe i w tej postaci wysyłany jest do odbiornika. Współpracujący odbiornik musi "rozumieć" kod używany przez nadajnik. Dlatego należy stosować dedykowane odbiorniki producenta nadajnika. W modulacji PCM można łatwo przenieść dodatkowe informacje, jak np. bity parzystości i słowa kontrolne umożliwiajce odrzucenie przez odbiornik zakłóconej informacji. Można też wysyłać do odbiornika rozkazy sterujące specjalne, służące do programowania funkcji specjalnych, np. zachowania odbiornika w obecności zakłóceń uniemożliwiajcych poprawny odbiór.

Co w takim razie wykonuje PPM Expander ?
Expander odczytuje z wejścia PPM IN sygnał PPM, dekoduje ramkę i zapamiętuje czas trwania impulsu dla każdego z kanałów (Ch1,Ch2,.....Ch-n). Jak już wiemy czas trwania impulus odpowiada wartosci proporcjonalnej np. wychylenia drążka na danym kanale. Następnie w zależnosci od konfiguracji może:
- zmieniać kolejność kanałów
- odczytać wartości proporcjonalne z wejść dla dodatkowych kanałów w expanderze .
W kolejnym etapie tworzy ramkę PPM składającą się z:
- zapamiętanych danych wejściowych z PPM IN dla każdego kanału
- odczytanych nastaw proporcjonalnych dla dodatkowych kanałów obsługiwanych z wejść expandera
- umieszcza dane w/w w odpowiedniej kolejności, przypisując każdemu kanałowi czas trwania impulsu odpowiadający jegow artości proporcjonalnej
i wysyła ramkę do nadajnika... :)

Rysunek poglądowy sygnału PPM zmodyfikowanego przez PPM Expander.
Obrazek

Gdzie wpinamy PPM Expander ? na linię PPM pomiędzy aparaturę a moduł RF
Obrazek
pzdr
P
---------
www.fpvdrones.pl
Quadro KFC32 + FPV - nooo tym sie LATA ! :D

Gaui 425->550 FPV - Historia gimbala
KDS450S (V) FPV - waleczne początki
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 wrz 2013, o 15:50

Ostatnio zaczęła jakoś niepokojąco wariować mi aparatura TG9x. Pomyślałem o zmianie ale raczej już na coś docelowego.
Typy mam dwa:

1. Spektrum DX8+odbiornik 8 kanałów i moduł telemetrii od 1300-1400zł w polsce
2. Futaba T8FGS podobnie kosztuje ale poza europą.
3. ????

Za spektrum przemawia dostępność w polsce, niższa cena podobne funkcje (poza liczbą kanałów), brak gwarancji na Futabę. Wparcie sytsemu BeastX. Ciężki dostęp do Futaby
Za futabą 14 kanałów, (subiektywnie) lepsze opinie na forach. Raczej jestem typem grzebacza więc pełna, dowolna konfigurowalność może okazać mi się przydatna. Własny system FBL CGY750+governor obsługiwany przez aparaturę. Dobry ten system FBL?

Pytania są następujące:

Gdzie można kupić Futabę i finalnie za ile?
Jak wypada w w waszych opiniach w porównaniu z DX8 jako docelowa aparatura?

Czytałem opracowania Neo na temat spektrum'owego DSM2 i DSMx- ja kto się ma realnie do FASST'a?

Co do odbiorników oryginalnych jak i "inspirowanych" :) to temat już znam.

Co warto jeszcze brać pod uwagę z innych aparatur? Argument cenowy w zakupie na lata biorę pod uwagę ale jako ostatni.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 wrz 2013, o 20:09

Im dłużej czytam o tej Futabie tym jestem bardziej zdziwiony: wygląda na to, że są tylko dwa odbiorniki pracujące z telemetrią ale T8fg jej nie obsługuje. To możliwe? Jest jakiś wyświetlacz dodatkowy telemetryczny futaby ale to bez sensu kupować taka aparaturę i do tego dokupować osobny wyświetlacz telemetrii. Tak jest w TG 9x ale żeby w takich rozwiązaniach??

Powiedźcie, że nic nie zrozumiałem i to nie jest tak, że to nie tylko 14SG współpracuje z telemetrią.
Helikoptery
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 1 wrz 2013, o 23:56

akurat wybrałeś sobie dwa radyjka z muzeum...
dx8 ma juz swojego następcę dx9 a futaba to wypusciła 14sg (następca fg8).

decydując się na spektrum to tylko system dsmx.
decydując się na futabę bedziesz miał bezkonkurencyjny sprzęt. futaba 14 sg ma wszystko czego można chcieć i przeraża ogromem możliwości, zasięg i niezawodność fassta jest jak dotąd najlepsza wsród innych nadajników. futabka jest droga ale wychwalać można od technologii, przez materiały, po ergonomie.

wybierając coś tanszego to proponuję chyba nowe spektrum dx9 z fajną nie łamiącą się anteną (jak dx18) i jakimis bajerami "voice alarm"... odbiorniki koniecznie dsmx!

ps- ja ciągle składam na "czternastkę"...

pozdro!
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 2 wrz 2013, o 08:18

Tak jak wspomniał crash w 8FG nie ma telemetrii.

Brałem w RC711, co ciekawsze to był duży i bardzo drogi karton a przeszedł bez zainteresowania ze strony celników. Zaoszczędziłem mały stosik pieniędzy tamtego dnia ;) Natomiast mina mi zrzedła jakieś 3 miesiące później jak Futaba wypuściła 14SG i przeczytałem jej opis :?

Pomijając telemetrię to jeśli chodzi o możliwości jest tam więcej niż kiedykolwiek będzie mi potrzebne. Nie miałem nigdy w łapach Spektruma i nie mam porównania ale jestem naprawdę bardzo zadowolony.

Moje trzy najbardziej ulubione cechy to możliwość dowolnej konfiguracji drążków, przełączników i pokręteł (konfiguracja odbiorników które spodziewają się pewnej funkcji na pewnym kanale to banał), możliwość programowania interakcji między przełącznikami (są dostępne operatory logiczne i tu jest naprawdę spore pole do popisu) i to że w odbiornikach nie trzeba się męczyć z satelitami tylko są po prostu dwie antenki i problem z głowy.

Gdybym kupował dzisiaj i nie był w stanie dołożyć do 14SG to z całą pewnością wziął bym jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 2 wrz 2013, o 11:14

crash pisze:akurat wybrałeś sobie dwa radyjka z muzeum...
dx8 ma juz swojego następcę dx9 a futaba to wypusciła 14sg (następca fg8).

Nie ma co przesadzać, to że pojawiło się dx9 nie oznacza że dx8 trzeba odsyłać do lamusa. W swoim przedziale cenowym to dalej bardzo dobre radio uwzględniając zastosowane w nim technologie. Ja szybko się z niego nie przesiądę na nic innego ze względu na to że to radio jest dla mnie więcej niż wystarczające i mogę śmiało polecić je innym.

//EDIT
PS:
Imo Sbus to bardziej cekawostka.
1) Sbus nie jest takie szybkie, w spectrum od przesłania sygnału do momentu aż serwo otrzyma sygnał wynosi (protokół DSMX) 11ms (+-1ms). w SBus to (protokół Fasst) ~14ms + dekodowanie, ramki lecą domyślnie 14ms a 7ms można ustawić tylko na kanałach od 1-6.

the Futaba fasst "HS" receivers possess this same feature. Standard mode 14ms out of the box, user selectable HS mode on channels 1-6 for 7ms frame rates for digi servo's.

2) Żeby zasilić mocne/szybkie serwa to musisz zwiększyć to zwykły kabelek sbus nie daje rady.
3) trzeba dokupić programator i huby, i ewentualnie programowalne serwa Futaby.
4) średnio podoba mi się idea programowania endpointów na serwie, po zamontowaniu takiego serwa w modelu, muszę go zdemontować żeby go zaprogramować :/ lepiej programuje się za pomocą Aparatury.

Poprawcie mnie jeżeli korzystałem z nieaktualnych danych co do futaby.
Kożystałem z
- http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1319025
- http://rc.runryder.com/helicopter/t552690p1/
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 2 wrz 2013, o 13:36

Nie zgodzę się, z SBUS korzystam w każdym latającym modelu.

6 kanałów to więcej niż trzeba na wszystkie kluczowe serwa w śmigłowcu. A te 6 kanałów pracuje szybciej niż w Spektrumach (chociaż to i tak nie ma większego znaczenia tak naprawdę). Żadne programatory, huby, dedykowane serwa ani ich demontowanie do programowania nie są potrzebne, to tylko wtedy gdy ktoś buduje jakieś customowe rozwiązania i potrzebne mu są kosmosy.

Powód z jakiego uwielbiam tą technologię to połączenia między odbiornikiem i jednostkami FBL. Zamiast plątaniny kabli mam po prostu jeden przewód którym wszystko leci, nawet nie trzeba się martwić o dobieranie odpowiednich kanałów. Mniej kabli, mniej potrzebnego miejsca i znacznie lepszy efekt wizualny, mniej punktów w których może coś zawieść i mniej możliwości pomyłki przy podłączaniu.

Jeśli chodzi o zasilanie serw to dobra uwaga, warto o tym pamiętać, ale bardzo prosto taki problem rozwiązać, w mojej X5 do BEC-a dolutowałem drugi kabelek i jeden wchodzi w odbiornik a drugi w FBL, w ten sposób powstają dwie ścieżki którymi leci prąd.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 2 wrz 2013, o 13:53

lethe pisze:Nie zgodzę się, z SBUS korzystam w każdym latającym modelu.

6 kanałów to więcej niż trzeba na wszystkie kluczowe serwa w śmigłowcu. A te 6 kanałów pracuje szybciej niż w Spektrumach (chociaż to i tak nie ma większego znaczenia tak naprawdę). Żadne programatory, huby, dedykowane serwa ani ich demontowanie do programowania nie są potrzebne, to tylko wtedy gdy ktoś buduje jakieś customowe rozwiązania i potrzebne mu są kosmosy.

@lethe bez urazy, ale chyba pojechałeś w kosmos. To w końcu używasz sbus czy nie używasz? Bo to że używasz odbiornika futaby już ustaliliśmy. Wiadomo że 6kanałów zazwyczaj wystarcza do obsługi helikoptera, ale wybierając SBUS nad innymi rozwiązaniami nie myśli się o helikach tylko o samolotach i większych modelach.

lethe pisze: A te 6 kanałów pracuje szybciej niż w Spektrumach.

To może wyjaśnij jak to możliwe ? na jakim protokole jedzie Twój odbiornik i apka, jaki jest czas ramki? czy dekodowana jest cała ramka czy serwa otrzymują dane grupami? Bo Twoje stwierdzenie powyżej jak na razie wygląda tak, jakbyś powiedział że: "ziemia jest płaska, bo jest".

lethe pisze:Żadne programatory, huby, dedykowane serwa ani ich demontowanie do programowania nie są potrzebne, to tylko wtedy gdy ktoś buduje jakieś customowe rozwiązania i potrzebne mu są kosmosy.

Zgodze się że nie potrzebujesz specjalnych programatorów, hubów i programowalnych serw, w jednym przypadku, - o ile nie używasz SBUS.
Albo używasz Hubów(opcja1) albo programowalnych serw Futaby(opcja2). Nie ma trzeciej opcji. Chyba że coś źle zrozumiałem lub o czymś nie wiem. w Takim przypadku prośba do Ciebie lub innych wyjaśnij jak wygląda opcja 3.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 2 wrz 2013, o 14:43

Neomutant pisze:To w końcu używasz sbus czy nie używasz?

Jak napisałem wyżej używam do łączenia odbiornika z FBL. W 550 i 450.
Neomutant pisze:Wiadomo że 6kanałów zazwyczaj wystarcza do obsługi helikoptera, ale wybierając SBUS nad innymi rozwiązaniami nie myśli się o helikach tylko o samolotach i większych modelach.

To forum w większości poświęcone jest właśnie śmigłowcom, a jeśli ktoś buduje skomplikowany samolot to chyba tym bardziej takie rozwiązanie będzie dla niego korzystne? Oczywiście wtedy dochodzą huby ale jeśli wolisz tradycyjny sposób to można cały czas tak zrobić a dostęp do dodatkowej opcji jest lepszy niż jego brak.
Neomutant pisze:Bo Twoje stwierdzenie powyżej jak na razie wygląda tak, jakbyś powiedział że: "ziemia jest płaska, bo jest".

Opierałem się na liczbach które sam podałeś, ale szczerze mówiąc nie mam ochoty rozstrzygać która technologia jest szybsza bo wyjdzie tak jak ostatnio z serwami gdzie roztrząsaliśmy przez kilka stron szczegóły techniczne a i tak ostatecznie się okazało że to nie ma znaczenia.
Neomutant pisze:Nie ma trzeciej opcji. Chyba że coś źle zrozumiałem lub o czymś nie wiem. w Takim przypadku prośba do Ciebie lub innych wyjaśnij jak wygląda opcja 3.

lethe pisze:Powód z jakiego uwielbiam tą technologię to połączenia między odbiornikiem i jednostkami FBL. Zamiast plątaniny kabli mam po prostu jeden przewód którym wszystko leci[...]
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 2 wrz 2013, o 15:40

lethe pisze: Jak napisałem wyżej używam do łączenia odbiornika z FBL. W 550 i 450.

Taką samą funkcjonalność jaką używasz maja większość FBLów i odbiorników dowolnej firmy i nazywa się PPM_Sum czyli jednym kablem idą dane wszystkich kanałów po między odbiornikiem a FBL-lem, czyli nie używasz SBUS.

Obrazek

lethe pisze:
Neomutant pisze:Bo Twoje stwierdzenie powyżej jak na razie wygląda tak, jakbyś powiedział że: "ziemia jest płaska, bo jest".

Opierałem się na liczbach które sam podałeś

Nie chodzi o to żeby robić wojne Futaba Spectrum, tylko po to żeby wyjaśnić wszystkie niejasności odnośnie technologi i jego zastosowania, wraz z plusami i minusami.

Nawiązując do Twojej wypowiedzi.. Hmm to jeszcze raz..
Spectrum = (protokół DSMX) 11ms;
Futaba = (protokół FASST) (dla pierwszych 6 kanałów 14ms+7ms = 21ms); (dla pozostałych 9 kanałów 14ms + 14ms = 28ms) Bez SBus =14ms

Nie wiem jak to liczyłeś że Futaba na tym protokole jest szybsza jak wychodzi że jest ~2-3 krotnie wolniejsza.
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2013, o 16:08 przez Neomutant, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 2 wrz 2013, o 16:04

to ze wyszedł model dx9 oczywiscie nie oznacza ze dx8 trzeba wywalić, chcialem zaznaczyć że dx8 przestal byc produkowany a to moze miec znaczenie dla potencjalnego nabywcy. dx8 jak i futaba8fg będą oczywiscie jeszcze dlugo służyć nam pilotom...
z tym programowaniem serw to jakas czarna magia, normalnie zalatwia sprawę fbl system...
zasilanie mocnych serw to sie robi z beca a i tak ciekawe dla mnie jest to ze odbiornik futaby obsługuje napięcie do 8,4V.
co do szybkości ramek i roznicy reakcji mierzonej w mikrosekundach nikt nie jest w stanie tego odczuć czy zauważyć.
sbus to tylko trzy kabelki, satelitki spektrum też trzy kabelki, dlaczego sbus nie nadaje się do helików?
cena dwoch satelitek dsmx (zalecane dwie do duzych modeli) to 100 euro, odbiornik futaby to też 100 euro (są po 80, zalezy od wypasu...) i jesli fbl system nie jest wyposazony w wejscia na satelitki spektrum to jeszcze odbiornik dsmx trzeba dokupić, wtedy futaba wychodzi taniej :gas:
na koniec dodam że japońcom nalezy sie szacun za futabe :thumb:
ps.- jeszcze sprawa zasięgu o który zawsze się w spektrumie bałem (bo do 800m a słyszałem że i przy 400 heliki spadały), futaba coś około 3 kilometrów!
pozdro!
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 2 wrz 2013, o 16:26

Neomutant pisze:czyli nie używasz SBUS

Jesteś w błędzie. Nie rozumiem też dlaczego się przy tym upierasz skoro nie widziałeś na oczy moich modeli, co dopiero sposobu w jaki połączona jest elektronika.

Weź Ikona z którym jesteś zaznajomiony. SBUS był dostępny od początku, PPM SUM został dodany dopiero w późniejszej aktualizacji i jako osobna opcja. Gdyby to było to samo nie było by potrzeby ani na jedno ani na drugie.
Neomutant pisze:Nie wiem jak to liczyłeś że Futaba na tym protokole jest szybsza jak wychodzi że jest ~2-3 krotnie wolniejsza.

Nie liczyłem.
(protokół DSMX) 11ms (+-1ms)[...](protokół Fasst) [...]7ms można ustawić tylko na kanałach od 1-6.

Jak już mówiłem sugerowałem się tym co napisałeś. Powtórzę jeszcze raz że jakkolwiek interesują mnie te sprawy to nigdy nie miałem okazji zdobyć żadnej edukacji w tym kierunku. Jeśli mówisz że DSMX jest szybszy to wierzę Ci na słowo.

Natomiast w praktyce to który protokół jest szybszy kompletnie nie ma znaczenia. Słyszałeś stwierdzenie że jak chcesz latać w 3D to nigdy na Futabie? Jakoś ludzie startują i wygrywają zawody na tym sprzęcie. Obydwa rozwiązania są na pewno jak najbardziej adekwatne do zastosowania w modelach i kilka ms nie zrobi różnicy.
Nie chodzi o to żeby robić wojne Futaba Spectrum, tylko po to żeby wyjaśnić wszystkie niejasności odnośnie technologi i jego zastosowania

Wybacz ale Twoje wypowiedzi sprawiają wrażenie że chodzi właśnie o to pierwsze. Narzekanie na _całkowicie_ opcjonalne rozwiązanie które niektórym może się przydać nie ma nic wspólnego z obiektywnym spojrzeniem na sprawę.
crash pisze:sbus to tylko trzy kabelki, satelitki spektrum też trzy kabelki, dlaczego sbus nie nadaje się do helików?

Chodzi o coś trochę innego. SBUS nie ma związku z antenami czy satelitami. Jest to sposób na połączenie sygnałów z wielu kanałów na jednym kablu. Kombinacji jest wiele, generalnie daje Ci to tyle że w porównaniu do standardowego połączenia możesz kontrolować więcej serw i jednocześnie mniejszą ilością przewodów.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 2 wrz 2013, o 16:41

crash pisze:sbus to tylko trzy kabelki, satelitki spektrum też trzy kabelki;

Nie oceniam całej futaby vs spectrum tylko rozwiązanie SBUS. SBus to magistrala szeregowa i ona nie odpowiada za transfer danych pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem, tylko do rozprowadzenia sygnału już po modelu do serw.

crash pisze:cena dwoch satelitek dsmx (zalecane dwie do duzych modeli) to 100 euro, odbiornik futaby to też 100 euro (są po 80, zalezy od wypasu...)

Prosze was nie mylcie tego po co są satelitki w spectrumach i co one dają. Ja nie latam na duże odległości więc używam jednej strategicznie umieszczonej. Satelitki to funkcjonalność a nie problem, głównie ich funkcjonalność to zapewnienie że nie będzie ciemnych plam w zasięgu, i mitem jest to że w dużych modelach trzeba minimum 2, ja latam z jedną. Ale tak jak pisałem wszystko zależy na jaki dystans latacie i czy nie ma przeszkód na drodze sygnału, W przypadku przeszkód lub dziur w pokryciu sygnału satelitki mogą uratować wam model!. Więcej o tym znajdziecie tu http://www.spektrumrc.com/Technology/Multilink.aspx

Obrazek

Tutaj jest link do Video FPV 3Km osiągnięte tylko na DX8 i 1satelitce spectrum
(To powinno zburzyć mit który krąży na tym forum że trzeba latać na minimum kilku satelitkach)

crash pisze:dlaczego sbus nie nadaje się do helików?

Nigdzie tego nie napisałem że się nie nadaje, tylko że zastosowania tej technologi prędzej można szukać w dużych modelach samolotów. Z tym Sbusem w helikach to trochę tak jakbyście 10 metrowym taranem chcieli drzwi wewnętrzne w domu otworzyć (nie o to chodziło twórcom tej technologii).

//------------------------------------------------------------------

@lethe
lethe pisze:Jesteś w błędzie. Nie rozumiem też dlaczego się przy tym upierasz skoro nie widziałeś na oczy moich modeli, co dopiero sposobu w jaki połączona jest elektronika.

Weź Ikona z którym jesteś zaznajomiony. SBUS był dostępny od początku, PPM SUM został dodany dopiero w późniejszej aktualizacji i jako osobna opcja. Gdyby to było to samo nie było by potrzeby ani na jedno ani na drugie.

Nie obraź się ale nie przeczytałeś tego co napisałem wcześniej ze zrozumieniem i chyba nie oglądałeś filmów prezentujących SBUS oferowanych przez projektantów systemu.

Sam powiedziałeś jak podłączona jest elektronika wiec nie musiałem ich widzieć na oczy (Z Odbiornika do FBL). Kablem który jest 3 żyłowy czyli: masa , Napięcie + sygnał, tak samo jak kable które przenoszą sygnał PPM SUM i taką funkcjonalność przenosi ten kabel. I tu nie ma za bardzo dyskusji :) Napisałem że SBUS nie używasz czyli serwa masz podłączone pod kanały w FBL-lu tak jeżeli tak to nie używasz SBUS-a. Podsumowując gdybyś używał SBUS-a to potrzebowałbyś programatora +huby albo programatora + programowalne serwa Futaby.

Polecam zapoznać się z opisem i dwoma filmikami na stronie, bo odnoszę wrażenie że mylisz pojęcia:
http://www.futaba-rc.com/sbus/

PS: Dalszą część dyskusji na temat SBUS proponuje prowadzić na PW żeby bardziej nie zaśmiecać tego wątku.

@lethe co do podważania mojego obiektywizmu powinien wystarczyć Ci mój post z innego wątku
Neomutant pisze:Nieme meritum miało być takie, że jak latasz w miejscu gdzie lata sporo innych modelarzy i masz model którego koszt naprawy wypali Ci nie mała dziurę w portfelu, to wybieraj DSMX z uwagi na to że konkurencja zawiedzie Cie dużo wcześniej w przypadku uruchomionych na raz wielu transmiterów oraz zaszumienia z innych źródeł (dzięki większej ilości poziomów unikalności w przesyłaniu danych).

Jak latasz koło nogi i w miejscu gdzie nie ma dużego zaszumienia to wszystko jedno jaki system wybierzesz. Spectrum z satelitami daje Ci jeszcze jedno zabezpieczenie przed złą polaryzacją sygnału (przekręcone anteny nadajnika i odbiornika o 90 stopni względem siebie, jak w przypadku małych odległości nie ma to znaczenia bo sygnał odbija się od ziemi i innych elementów to w przypadku większej odległości ten element może uratować Ci model). Dodatkowym FailSafe- jest zmiana systemu na longRange albo jak niedawno napisał artu system który zawraca model po stracie sygnału.
Zgodzę się z wypowiedzią shacker-a że protokół to tylko jeden z istotnych elementów przy podejmowaniu decyzji przy wyborze apki.

Przykład gdzie ten kabelek służy tylko do przesyłu sumy sygnałów:
Obrazek
Przykład gdzie Futaba ze swoim SBUS potrafi zabłysnąć:
Obrazek
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 2 wrz 2013, o 17:30

A ja proponuję żebyś się nie kompromitował w dalszym ciągu idąc w zaparte.

W X5 używam R303SB. W 450 PRO TFR4SB. Sprawdź sam - żaden z tych odbiorników nie ma wystarczającej liczby tradycyjnych wyjść aby kontrolować wszystkie serwa w śmigłowcu. W X5 używam BeastX. W 450 PRO Ikona. Obydwie jednostki znajdują się w trybie SBUS, w obydwu przypadkach mogę w pełni kontrolować elektronikę. Zgadnij jak oznaczony jest port do którego mam wpiętą wtyczkę w odbiorniku.

Starczy? Bo wydaje mi się że robienie zdjęć albo nagrywanie filmików które pokazują to o czym właśnie teraz piszę to jakaś paranoja. To że SBUS wykorzystuje się do połączeń serw nie znaczy że jest to jedyne jego zastosowanie.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 2 wrz 2013, o 19:48

@lethe jak już wspominałem Ciebie nic nie kosztuje używanie SBUS-a :) (używanie i tak za dużo powiedziane)
Ale zostawiam tu link do ceny niezbędnych akcesoriów których nie ma w zestawie, tak żeby zobrazować całkowity koszt tej zestawu, dla tych którzy chcą skorzystać z tej technologii. która nadmieniam kolejny raz SBUS jest nieużywana w helikach.

http://www.scorpio-polska.pl/katalog/wy ... -c844.html

Dla leniwych ceny:
- dekoderów i hubów to 250-300zł
- Przedłużaczy do hubów 130zł
- interface programowania do pc 250zł
- programator kanałów 120 zł
- ew programowalne serwa których cen nie wypatrzyłem

Dalej cena czujników telemetrii:
http://www.scorpio-polska.pl/katalog/wy ... -c919.html
- prosty czujnik temperatury 341,99 zł;
- czujnik napięcia 114zł
- wysokościomierz 300zł
- GPS 730zł

Gdzie w tym samym sklepie dla porównania czujnik napięcia czy temperatury to koszt 40zł
wysokościomierz 250zł
prędkościomierz 300zł
Natomiast GPS 429zł
A i tak w spectrum protokół jest dostępny i większość czujników można zrobić sobie samemu znając podstawy elektroniki.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2013, o 09:06 przez Neomutant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 2 wrz 2013, o 20:37

Szczegóły ustaliliśmy na PW więc poprzestańmy na tym że mamy po prostu odmienne zdanie na ten temat.

Ja twierdzę że jest bardzo przydatny w śmigłowcach do połączeń odbiornik - FBL.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 2 wrz 2013, o 22:10

Ale do połączenia odbiornik FBL nadaje się tak samo sumator PPM lub satelitka Spektrum.
Zgadzam się, że SBUS pokazuje siłę dopiero w dużych konfiguracjach.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 3 wrz 2013, o 07:21

super_mario2 pisze:Ale do połączenia odbiornik FBL nadaje się tak samo sumator PPM lub satelitka Spektrum.

W pełni się zgadzam i nigdy nie sugerowałem inaczej. To o co się spieram to że Neo uparcie twierdzi że nie korzystam z SBUS podczas gdy SBUS i PPM SUM nie są kompatybilne a w moich odbiornikach nie ma innej możliwości by puścić wszystkie niezbędne kanały jak właśnie poprzez to rozwiązanie Futaby.

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”