Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 5 wrz 2013, o 21:45

będzie double zapierdzieszyn :vhappy:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy

Postautor: Neomutant » 5 wrz 2013, o 21:49

no to tylko czekać aż im ślepka podrosną, to w ręce apka + symek i niech się uczą zawczasu nawyków :)
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 6 wrz 2013, o 01:42

Gratulacje :banana:
No to masz trochę czasu żeby poskładać na dwie apki Turnigy, bo ile bracia Szabo będą jeszcze latać? Z dziesięć lat? To akurat Twoje szkraby zaczną ich wygryzać :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1789 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 wrz 2013, o 11:08

Kongratulejszyn, podwójne rewelejszyn :D
A teraz kombinuj kombinuj.
Galoty w samoloty,
beciki w heliki,
a do małych łapek
gałeczki od apek :D

PS. Moja (za 4 dni 2 letnia) ślicznotka ma już pierwsze rzuty mikro orzełkiem za sobą :banana:
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: Artu » 7 wrz 2013, o 11:20

Podwójne gratulacje dla Mamy oraz Ciebie. W końcu jakiś swój udział w tym Miałeś hmm
Teraz aby przebrnąć przez pierwsze 18 lat, a później to już z górki :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy

Postautor: Intruz » 12 paź 2013, o 19:51

Po prawie tygodniu ukończyłem moje dzieło choć z dziełem nie mam nic wspólnego.
Powinno się to nazywać chyba tribuda. Bo to buda dla trzech psiaków.
Obrazek
Wypas :D
HK-450TT PRO V2 Flybarless
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 12 paź 2013, o 22:25

Od razu widać wprawną rękę... Żonki... :vhappy: :rotfl:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy

Postautor: Neomutant » 13 paź 2013, o 09:04

Gmeracz pisze:Od razu widać wprawną rękę... Żonki... :vhappy: :rotfl:

No Sławku ja bym się tak głośno nie śmiał na Twoim miejscu.. bo jak Twoja żonka to usłyszy.. to będzie lanie :hammer:

//Edit
@Intruz czy planujesz doinstalować do Tribudy moduł auto-karmienia psiaków co "x" godziń ? bardzo przydatny system w szczególności na urlopie.
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...
Podziękował: 12 razy

Postautor: Intruz » 13 paź 2013, o 11:04

Gmeracz pisze:Od razu widać wprawną rękę... Żonki... :vhappy: :rotfl:

Żonka pomagała tak bardziej zaczeła pomagać po trzecim dniu, a wygladało to tak : Jeszcze się pier...lisz z ta budą? No ile można.
A po skończeniu budy było tak: Kurcze jaki ty masz talent ja bym tak nie umiała.
Z zamontowaniem podajnika też problem bo mam czwartego psiaka i nie miałbym pojecia jak to rozwiazać żeby to powiazać. I jeszcze dodatkowe karmienie dla trzech kotów. Zoo w domu. :banana:
HK-450TT PRO V2 Flybarless
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 14 paź 2013, o 18:10

pytanko o ciężkiego trexa 600 nitro- jak poprawić mu "noszenie"? normalnie wystarczy założyć dłuższe łopaty ale nie ma na to miejsca, odchudzanie na siłe nie daje ciekawych rezultatów. obroty na głowicy podniesione do 2150 pomagają sporo ale boje sie o silnik. macie może ciekawe doświadczenia i ulepszenia tego dość popularnego modelu? myśle jeszcze o głowicy "wielołopatowej" ale do 3d raczej sie to nie nadaje :dk:

drugie pytanie tyczy sie awaryjnego gaszenia silnika. miałem sytuacje gdzie urwał się od wibracji kabelek od regulatora napięcia i helik zostal w powietrzu bez prądu. spadł w wysoką kukurydzę i zawiele sie nie uszkodziło ale przeraża mnie fakt że silnik "darł" sie w tej kukurydzy dobre cztery minuty aż brakło mu paliwa. latalem na stuncie i przepustnica zostala otwarta do konca. mysle sobie ze gdyby helik nie spadł tylko leciał przez cztery minuty w górę to ile kilometrów ode mnie bym go znalazł?
niebezpieczne to ustrojstwo! mysle o tym i mam dwa pomysły- sprężyna zamykająca przepustnice (zalozona na ramie serwa), albo zaworek z elektromagnesem na przewodzie paliwowym (otwiera się gdy dostaje napięcie). jeden i drugi pomysl ma swoje minusy. wymyslil ktoś coś sprytniejszego?
pozdro
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 14 paź 2013, o 18:32

Tak - modele elektryczne ;)
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 paź 2013, o 19:23

a jaki to silnik, że taki słaby?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 14 paź 2013, o 19:25

Crash, lepsze, dokładniejsze wykonanie połączeń = pewniejsze połączenie + izolacja od wibracji. Pierwszy raz słyszałem, żeby spalina heli została bez zasilania. Mozesz też dać zdwojone zasilanie.

Co do braku "noszenia" to czym się ono objawia? Co rozumiesz przez "noszenie"?

Sprawdź silnik. Może jest przytarty. Zobacz tłok i tuleję.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 14 paź 2013, o 20:26

silnik os50, w bardzo dobrym stanie. kabelki w oryginalnej baterii (align) i od regulatora wymieniłem na silikonowe. poprzedni ułamał się tuż za lutem. izolacja od wibracji- w spalinie to trochę niewykonalne :( oczywiście stosuję ile się da, wszystko wywazam dokładnie ale niestety wibracje od silnika są potężne.

za ciężki model/ słabe noszenie- dla mnie to jest zdolność helika do swobodnego zawisu, np w zawisie robie flipa na plecy i dodaje minimalnie kątów ujemnych zeby utrzymac zawis (tak jest z lekkimi modelami, przy "dobrym noszeniu"), inaczej jest przy ciężkich modelach- robie flipa na plecy i muszę dodać dużo kątów ujemnych żeby utrzymać maszyne w pozycji po czym tych kątów mozna trochę ująć żeby pozostać w zawisie (trzeba się więcej gazem napracować).
wiem że sytuacja którą opisałem wcześniej nie zdaża się często ale mi sie zdażyła, a chodzi tu o maszyne klasy 600 ktora moze zabić :nono:
bardzo lubie ten model i wylatałem nim już 6 godzin. jedyne co mozna w nim poprawić to jego waga. bez kabinki i na koncowce paliwa zaczyna fajnie latać ale trwa to tylko chwilke...
wiem od znajomego że 600 elektryk tez jest zaciężki i do ostrego 3d sie nie nadaje, widocznie trexy tak mają...

zalezy mi na znalezieniu sposobu awaryjnego gaszenia silnika, widzialem na yt jak heliki nitro po krecie mielą się bezlitosnie az skonczy im sie paliwo.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 14 paź 2013, o 21:10

crash pisze:ale niestety wibracje od silnika są potężne.

Pamiętaj, że od wibracji izoluje się nie tylko kable, ale również poszczególne urządzenia i źródła prądu.

crash pisze:(trzeba się więcej gazem napracować).

Ja dużo latałem Raptorem, który był bardzo mułowaty. Praca mocą jest normalna, kwestia wlatania w model. Zacznij wcześniej zdejmować skok. Gdy model jest w pionie, wtedy na plecach będziesz miał mniejszy skok i nie będziesz musiał wprowadzać korekcji. Pamiętaj, że stosunek mocy do masy w tym modelu jest gorszy niż w modelach elektrycznych. Taki urok, tutaj musisz bardziej technicznie latać. Możesz dać lżejsze łopaty i ew. padle jeżeli to flybar. Możesz też inaczej krzywą ustawić.

crash pisze:zalezy mi na znalezieniu sposobu awaryjnego gaszenia silnika, widzialem na yt jak heliki nitro po krecie mielą się bezlitosnie az skonczy im sie paliwo.

Z tym Ci nie pomogę. Ja to olewam.
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 14 paź 2013, o 22:09

... trzeba sie wlatać i techniką nadrabiać... ot co! bardzo przez to cenię sobie nitro choc mam od niedawna. trzeba myslec w powietrzu jak miękko poprowadzić ciężki model a do tego trzeba pamiętać żeby dać odetchnąć silnikowi, tzn zeby po jakims zmuleniu szybko wrocil na obroty... np przy robieniu teczy trzeba dac kątów zeby model zatrzymać, potem trzeba zluzowac zeby silnik zlapał oddech po czym znow dowalic kątów zeby odbic model do tyłu... na poczatku myslalem ze tictoki tym modelem sa nie do zrobienia ale po ustawieniach i wlataniu sie troche zaczynają jakoś wychodzić. oczywiscie nigdy nie bedą tak ciasne i szybkie jak w elektryku ale ciesze sie ze przestałem bez sensu machać drągami od konca do konca :banana:
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 14 paź 2013, o 22:18

crash pisze: ale ciesze sie ze przestałem bez sensu machać drągami od konca do konca :banana:

Tak jest z każdym modelem, który nie ma nadmiaru mocy. Poza tym. Nie ma kiepskich sprzętów, są tylko ch&*#@i piloci o czym wielu zapomina.....
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 14 paź 2013, o 22:57

crash pisze:...
wiem od znajomego że 600 elektryk tez jest zaciężki i do ostrego 3d sie nie nadaje, widocznie trexy tak mają...
...

Tu masz z naszego poletka - nie wygląda zbyt ciężko:

Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...

Postautor: crash » 14 paź 2013, o 23:47

a to kolega z naszego poletka ktory stwierdzil ze trexy są ciężkie, ja nie śmiem sie z nim spierać... :nw:
http://www.youtube.com/watch?v=VLFsPfuuakE

http://www.youtube.com/watch?v=M8cS2tZ49GI

pozdro
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...

Postautor: Kowal » 15 paź 2013, o 06:36

Crash, przyjmij zasadę o której pisałem. Nie ma kiepskich sprzętów, są tylko ch&*#@i piloci o czym wielu zapomina..... Wyjdziesz na tym lepiej, niż Ci którzy za wszelką cenę będę szukali winy w sprzęcie...
Piotrek "Kowal" Kowalski

Wróć do „Brudnopis”