Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 28 lis 2013, o 08:44

super_mario2 pisze:
bejo pisze:Dla jednego helik typu V911 , Lama ,itp. będzie zwykłą zabawką . A dla drugiego będzie to poważny helik , który sprawia frajdę z latania.
[...]

Ja mam prostą definicję zabawki: nie zrobi tic-tocka...

Dla mnie mniej niż 6 kanałów to zabawka. Wszystko sprowadza się do jednego - jeśli helik z jakiegoś powodu ma ograniczone możliwości lotu 3D, to trudno go inaczej traktować niż zabawkę.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 28 lis 2013, o 08:59

Nieistotne co Ty myślisz o danym heliku ! To zachowaj dla siebie. Ważne co o tym heli myśli jego posiadacz. Jak już mówiłem różni modelarze różnymi latają helikami. I to trzeba uszanować . Bo jeżeli tylko będziecie się trzymali zasady że prawdziwy heli to powyżej 450-tki . Czasami też 250-tka.

To będzie jak jest . I nie obwiniajcie o to takich jak ja ! Powracając do moich wywodów. Jakie max. napięcie może wygenerować jedno ogniwo aku Li-pol ? ( dyskusja - Ep Forum ,temat -"Pakiet nie chce się ładować"). Ktoś takie rzeczy wypisuje i nikt jakoś od razu nie zwrócił na to uwagi! ( napięcia poszczególnych ogniw aku 3S - 2,39 V; 4,80 V; 7,19V . Razem :14,38V !). Na ten temat możemy założyć dyskusję gdzieś na tym forum póki ktoś czytając co tam napisane nie puścił chałupy z dymem !
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, o 09:22 przez bejo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 28 lis 2013, o 09:04

Chyba natężenie...ale sie nie znam...
Pewnie w zależności od aku..
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 28 lis 2013, o 09:13

Co do samego rozróżnienia zabawka czy model to: Bierzesz helika pod pachę i idziesz na lotnisko. Jeśli to mały helik to bierzesz w dłoń bo pod pachą nikt go nie zauważy. I teraz gdy po drodze przechodzi ktoś obok i mówi : "WOW ale samolot" to znaczy że idziesz z zabawką!

ps o co Ci chodzi z tym napięciem

@Neomutant
kiedyś to było tak, że jak jednym wątku narodził się drugi to admin wydzielał go i oba stawały sie bardziej przejrzyste
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 28 lis 2013, o 09:24

Chcę założyć gdzieś na tym forum temat odnośnie tego wątku aby nie zmieniać tego tematu.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 28 lis 2013, o 09:45

bejo pisze:Nieistotne co Ty myślisz o danym heliku ! To zachowaj dla siebie. Ważne co o tym heli myśli jego posiadacz. Jak już mówiłem różni modelarze różnymi latają helikami. I to trzeba uszanować . Bo jeżeli tylko będziecie się trzymali zasady że prawdziwy heli to powyżej 450-tki . Czasami też 250-tka.

To będzie jak jest . I nie obwiniajcie o to takich jak ja ! Powracając do moich wywodów. Jakie max. napięcie może wygenerować jedno ogniwo aku Li-pol ? ( dyskusja - Ep Forum ,temat -"Pakiet nie chce się ładować"). Ktoś takie rzeczy wypisuje i nikt jakoś od razu nie zwrócił na to uwagi! ( napięcia poszczególnych ogniw aku 3S - 2,39 V; 4,80 V; 7,19V . Razem :14,38V !). Na ten temat możemy założyć dyskusję gdzieś na tym forum póki ktoś czytając co tam napisane nie puścił chałupy z dymem !

Widzisz bejo cały czas rozchodzi się o jedną jedyną sytuację w której Ty jesteś osobą PISZĄCĄ a nie czytającą

Ktoś takie rzeczy wypisuje i nikt jakoś od razu nie zwrócił na to uwagi!

jakbyś czytał to byś wiedział, że ja zwróciłem na to uwagę

http://epheli.pl/index.php?name=PNphpBB ... d2c3911acf

Rokamid pisze:Podskoki ? Chodzi o lot ?
Jest 2.95 5.89 i 8.84V
Jest 8.85 hehe Jakie emocje

Wiktor pisze:podskoki-- tak chodzi o "lot"
jak bys mógł to przekładaj oba końce multimertu tz mierzysz 1z2, 2z3 ,3z4 i w tedy podaje napięcie poszczególnych cel a tak to trzeba mózg męczyć odejmowaniem :lol
2.95v/ 2.94v/2.95v

Zwracano Ci uwagę w tamtym wątku ale do Ciebie niestety nic nie dociera. Ręce mi odadają
kurt pisze:Kolega bejo czytał coś poza pierwszym postem?:> Nie jestem pewny.
Sprawa dziwnych napięć była już wytłumaczona...
Pozdrawiam...

A ładowarko-balanser zawsze się dobry przyda:]
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 28 lis 2013, o 10:52

Dziwnie się czyta kiedy osoba która wzywa do zachowania porządku i przejrzystości wypowiedzi jednocześnie wykoleja temat.

Swoją drogą tworzenie definicji zabawek i "prawdziwych" śmigłowców nie ma najmniejszego sensu. Dla każdego będzie to coś innego. Nowicjusz który zapyta o model i w odpowiedzi usłyszy że to zabawka ma dwie możliwości - rozważyć punkt widzenia bardziej doświadczonego kolegi lub go olać i działać na podstawie własnych przekonań. Dobre i złe konsekwencje każdej z opcji leżą na jego głowie.

Zastanawia mnie też jaki jest tak właściwie cel pytania innych o zdanie by potem protestować odpowiedzi niezgodne z tym co ktoś by chciał usłyszeć. Nikt tutaj nie jest wyrocznią, w większości wszyscy przedstawiają własne opinie i doświadczenia. Nie ma jedynej słusznej drogi by cieszyć się tym hobby i latanie takim a nie innym modelem nie sprawia że ktoś nie zasługuje na miano modelarza.
bejo pisze:Nieistotne co Ty myślisz o danym heliku ! To zachowaj dla siebie. Ważne co o tym heli myśli jego posiadacz.

Obydwa punkty widzenia są tak samo ważne. To że posiadasz model X nie czyni go lepszym. To że ktoś ma Y nie czyni go gorszym. To co jest istotne to obiektywnie spojrzeć na sprawę.
Luki35 pisze:Chyba natężenie

Bejo dobrze określił że jest to napięcie, natomiast wydaje mi się że nie jest w stanie zrozumieć że - tak jak to już dokładnie wytłumaczyli inni - budzące zastrzeżenia liczby to suma napięcia kilku cel, a nie tak jak zazwyczaj jest to podawane indywidualny stan każdej z nich. Smutne jest tylko że przez tak drobne nieporozumienie tak wielka sytuacja wynikła.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 28 lis 2013, o 11:31

Sprawa tych " dziwnych pomiarów " wyjaśniona w temacie " Pakiet nie chce się ładować". Więc można by właściwie zamknąć ten temat . No chyba że są jakieś ważne uwagi !

Teraz bardzo dobrze rozumiem jak on to mierzył . Przyznaję się nie wpadłem na to że akurat tak on to robił a nie jak ja to opisałem . :oops:
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, o 11:35 przez bejo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 28 lis 2013, o 11:33

Panowie, po co ta dyskusja? Większośc, jak nie wszystkie tematy z jakimi mieliście, macie lub będziecie mieć problem było już opisane na tym lub innym forum, ameryki nie odkryjecie. Wiadomą rzeczą jest, że te małe heliki to są zabawki. Z taką myślą zostały stworzone. Porównanie T700 do jakiegoś małego gówienka, którym każdy lata po piwie po domu jest bez sensu. Tematów, że jakaś tam Syma czy inny badziew nie lata też było już milion. Było to kiedyś opisane i tyle.

Ja jestem przeciwnikiem tego, żeby każdy miał podane wszystko na tacy. Z takich rzeczy rodzą się upośledzeni pseudomodelarze, którzy nic nie umieją i nic nie wiedzą, a wydaje im się, że ich temat MUSI być potraktowany jako priorytet... Nie musi i moim zdaniem nie powinien być. Najpierw masz poszukać, później gdy nie znadziesz odpowiedzi masz znowu poszukać, a po drugim razie masz znowu poszukać na forum, w necie, googlach itd. Napewno znajdziesz. Dzisiaj Ci wszyscy szpeniole idą na łatwiznę czego przykładem są głupie tematy w stylu : helikopter nie lata....... Po czy widać poźńiej milion odpowiedzi kolejnych intelygentów: sprawdź pakiet...... Szkoda czasu i prądu na takie glupoty. Zanim się za coś zabierzesz zdobądź podstawy wiedzy. Możesz ją BEZ problemu odszukać na forach i w internecie. Są też książki........
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 28 lis 2013, o 11:34

bejo pisze:Sprawa tych " dziwnych pomiarów " wyjaśniona w temacie " Pakiet nie chce się ładować". Więc można by właściwie zamknąć ten temat . No chyba że są jakieś ważne uwagi !

Nie, poprawnie moderator powinien wziąć z tego tematu kilka postów dotyczących pakietu i przenieść je (wkleić) w drugi temat, gdzie powinny się one znaleźć. Dlaczego dyskusja o usprawnieniu forum miała by być zamykana? W ogóle to co to za moda na zamykanie tematów, a jak ktoś za pół roku będzie miał pytanie w tej samej sprawie to ma nowy otwierać? Bez sensu...
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 28 lis 2013, o 11:40

Wątek podzielony, w tym miejscu pozostańmy przy temacie, w pozostałych kwestiach zapraszam tutaj :)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 28 lis 2013, o 12:44

bejo pisze:Sprawa tych " dziwnych pomiarów " wyjaśniona w temacie " Pakiet nie chce się ładować". Więc można by właściwie zamknąć ten temat . No chyba że są jakieś ważne uwagi !

Teraz bardzo dobrze rozumiem jak on to mierzył . Przyznaję się nie wpadłem na to że akurat tak on to robił a nie jak ja to opisałem . :oops:

Nareszcie złapałeś...
To naprawdę nie było trudne i dokładnie zostało opisane w wątku na epheli.
Wniosek jest jeden - udzielasz rad bez przeczytania całego wątku, albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
A potem się ciskasz...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 28 lis 2013, o 12:46

Panowie robicie sobie jaja. Chcecie usprawnienia forum czy nie ? jeżeli tak to wszyscy wracamy do tematu. Jeżeli nie to ja również oleje temat zmian i usprawnien.

//Edit
Nie zwróciłem uwagi na to że wątek został rozdzielony na 2. ;)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013, o 13:11 przez Neomutant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 28 lis 2013, o 12:48

Neo - przecież tu są off topy - to chyba mogę :grin2:
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 28 lis 2013, o 13:08

Faktycznie nie zwróciłem uwagi :) spoooko, nareszcie zmiany w dobrą stronę..
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 28 lis 2013, o 13:38

Idę polatać Gauką bo i wolne i pogoda pasuje i model już gotowy po modernizacjach :juppi:
Pogadamy po obiedzie, ale jak na razie co widzę to jest jedynie spory bałagan...
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 28 lis 2013, o 15:23

W nawiązaniu do ostatnich dyskusji, pytań o filozofię, politykę i inne takie naszego forum... odświeżam kotleta do przeczytania...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lis 2013, o 17:42

Coś jest z tym silnikiem nie tak, jak gmeracie w wątkach to wskakują jako nieprzeczytane. Nie żeby mi to przeszkadzało ale nie wiem czy tylko ja tak mam?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 28 lis 2013, o 17:46

Niestety wszyscy tak maja. I dobrze, niech wiedzą ze tu dzialamy czasami w temacie porządkowania ;)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lis 2013, o 17:48

no i dobrze, jest wtedy co czytać- czasami jakiś letarg gości. :D
Helikoptery

Wróć do „Brudnopis”