Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 30 lis 2013, o 20:14

...zdrówko! :thumb:
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 30 lis 2013, o 20:23

Wojtku, nie obrażaj forum elektroda :wow2: epheli nie da się z niczym porównać :masakra: nawet publiczny szalet na stacji w Pcimiu Dolnym mniej śmierdzi :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 30 lis 2013, o 20:32

Miodowke zaczac czas :banana:

Zdrowko koledzy modelarze :thumb:
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Luki35 » 30 lis 2013, o 21:12

Na zdrowie ! :thumb:
E-Sky Hunter, Blade 300 X

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 lis 2013, o 21:38

Gmeracz pisze:
miruuu pisze:Mode 2:
- prawa dłoń: przód, tył, lewo, prawo
- lewa dłoń: gazowanie :)

A latam FPV... (Fotel Personal View)

Heh... Nie znałem takiej techniki... To dwie na raz używasz???

Nie, na zmianę. Jak na raz to wszystko mi się miesza...

Zdrówko!
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 lis 2013, o 21:41

Może rzeczywiście przesadziłem :hammer:
Helikoptery
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 30 lis 2013, o 22:42

Pijaki... :D
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 lis 2013, o 23:29

Pijak. I złodziej. Bo każdy pijak to złodziej.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 1 gru 2013, o 09:11

Artja pisze:Chyba zawsze tak jest kiedy zawodowiec przygląda się igraszkom amatorów :-) Z tego samego powodu przestałem odwiedzać fora z mojej branży, krew mnie zalewa :masakra:

Wiesz, to nie o to chodzi. Bo fakt, że jestem pilotem nie czyni mnie lepszym modelarzem, nie jestem też jakimś super pilotem. Poprostu postanowiłem spełnić swoje marzenie i od dziecka robiłem wszystko (oczywiście rodzice mi pomogli) żeby zarabiać na życie lataniem. Jaloś tam się udało, ale do bycia dobrym to mi wiele brakuje.

A jeżeli chodzi o forum, to ludziom się wydaje, że nie ma głupich pytań i bez zastanowienia wypisują pierdoły. Wychodząc z takiego założenia mamy burdel na forum i powszechne przekonanie, że można wszystko. A nie można......tyle. Jadę na lotnisko i wracam do domu :banana: na całe 6 dni...... :wall:
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 gru 2013, o 12:40

A tak jeszcze w temacie porządkowania forum - może mam zapędy pedantystyczne :hammer: ale jak już porządkować to moja prośba o pisanie tematów wątków z dużych liter. Będzie nadal bałagan, ale ładniejszy :banana:
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 2 gru 2013, o 13:00

Kowal, ale forum po to jest po trochu. Oczywiście jakaś podstawowa wiedza w stylu podpytaj wujka Google i zobacz na podstawowe tematy - powinna być najpierw, ale nie generalizowałbym zbytnio i większości nowych i zakładających nowy temat z pytaniem bym od razu skazywał na szafot.

http://www.rcauto.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=36487 - mój profil na RCAUTO
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 4 gru 2013, o 14:10

Problem polega na tym że nie ma uniwersalnej miary która wyznacza które pytanie "zasługuje" na odpowiedź a które nie. Ta sama kwestia dla jednej osoby będzie niesamowicie skomplikowana, natomiast druga uzna to za banał.

Zawsze jak napotykam problem to długi czas przekopuje sieć w poszukiwaniu rozwiązań i dopiero jak nic nie znajdę lub nie jestem w stanie zrozumieć zaczynam zadawać pytania. Z mojego punktu widzenia to jest podstawa ale znowu różni ludzie mają różne umiejętności szukania, nie wszyscy znają języki itp. - nie ma się co oszukiwać, zawsze znajdzie się ktoś kto będzie pytał mimo tego że odpowiedź jest w zasięgu ręki.

Wydaje mi się że jedyne rozwiązanie które pozwoli na zachowanie atmosfery to ignorowanie takich tematów przez osoby które nie czerpią przyjemności z samego dzielenia się wiedzą (i chciałbym zaznaczyć że nie twierdzę że jest w tym cokolwiek złego). W końcu każdemu znudzi się odpowiadanie na to samo pytanie po raz setny, ale z czasem grono stałych użytkowników się powiększa i pewnie zawsze będzie miał kto odpisywać. Trzeba po prostu promować zasadę "poszukaj zanim zapytasz" ale bez popadania w skrajność.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2013, o 14:39

Od jakiegoś czasu robie przedświąteczne porządki, które ułatwią szukanie :)
1. Przenoszę tematy do prawidłowych działów. Zwłaszcza "Brudnopis" i "Kanał ogólny" przepełnione sa wątkami, dla których mamy przygotowane dedykowane miejsca.
2. Edytuje niezrozumiałee tematy wątków. Powiedzmy, że staram się nie zmieniać zbytnio istniejących już tematów, ale uzupełniam je o słowa klucze, żeby tematy przedstawiały zawartość.
3. Oznaczam tematy początkami typu [INBOX], [Podręcznik] - te tematy będą później poprzeklejane na początek
4. W działach helikotperowych "Inne" i "Mikroheliki" (tam piszemy o modelach różnych producentów) uzupełniam tematy o [Producent] na początku - i fajnie jeśli by ten zwyczaj wszedł nam w życie :)
5. Na dniach ulegnie struktura niektórych działów w menu głównym - wylatują prawie puste i zapomniane a pojawią się te, które są aktualne i przepełniają działy typu "inne".
6. Przy okazji eliminuje w tematów początki z małych liter i kropki na końcach i takie tam różne kwestie estetyczne...
7. Itp itd.

Zmiany nastepują stopniowo - adekwatnie do mojego wolnego czasu, ale każdego dnia obrabiam forum po kawałku sięgając równiez tych wątków historycznych.
Jest szansa, że jak się zepnę to w nowym roku będziemy mogli z przekonaniem stwierdzić, że forum jest czytelne a wyszukiwanie (nawet bez uzywania wyszukiwarki) dość intuicyjne.

Oczywiście jesli będziecie widzieli posty/wątki/działy w których można coś usprawnić piszcie tu albo prosto na PW.

Co do udzielania odpowiedzi na powtarzające się tematy... Jakiś czas temu wybuchła na sąsiedzkim forum gorąca dyskusja odnośnie pytań o lamę jako pierwszy helik i tysiąca durnowatych (w sensie powtarzających) sie pytań o nią. W odpowiedzi na zapotrzebowanie utworzyliśmy i nas w dziale lama powstał wątek w pełnym FAQ dotyczącym tego modelu. Od tamtej pory nie padło żadne "durne" pytanie w temacie na Heli-Team.

To samo możemy zrobić w innych działach. Oczywiście zawsze będą pojawiać sie nowe pytania i zawsze niektóre będą się powtarzać. W przypaadku tych drugich posty moge od razu przenosić do wątków, które w jasny sposób zamykają temat. Ale oczywiscie nikt na szybko nie stworzy poradników w każdym temacie i nikt od nikogo tego nie oczekuje. Poradniki bedą pojawiać się na forum w sposób naturalny. Ciekawe wątki będziemy starać się prowadzić do końca, dążąć do zamieszczenia kwintesencji w pierwszych postach.
Ale to oczywiście bez parcia na tworzenie baz danych itp itd. Jak coś się pojawi - my zadbany żeby nie uciekło. I tyle :) Tak jak miało to miejsce w przypadku Beja i jego dążenia do wrzucania fotek na forum. Nie obyło sie bez kilku stron tłumaczenia, ale możemy (optymistycznie) założyć, to było to ostatnie tłumaczenie w temacie (pierwszy post po edycji wyjaśnia zagadnienie dla przyszłych pokoleń).

Mam nadzieje, że to rozwiąże wszystkie powstałe powyżej wątpliwości/zastrzeżenia/uwagi/propozycje.
No i oczywiście czekamy na dlasze propozycje - nawet te durne ;) - najlepsze pomysły rodzą się tam, gdzie nikt ich sie nie spodziewa :D
Awatar użytkownika
Luki35
Elita forum...

Postautor: Luki35 » 4 gru 2013, o 14:46

Moda masz, czy ki wuj?

Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 4 gru 2013, o 14:48

Miruuu ma moc.

I on sam i Gmeracz o tym wspominali ;)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2013, o 14:59

Luki35 pisze:Moda masz, czy ki wuj?

Jestem mod, ale nie tak zielony jak Gmeraś więc nie widać :mrgreen:
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 gru 2013, o 15:57

Dodam jeszcze, że te [ ] moga pomóc w szybkim szukaniu. Przykłady:
- wpisujecie w wyszukiwarce "[Zakupy]" w temacie i pojawią się posty gdzie mowa o sklepach itp,
- [inbox] w temacie - macie inboxy
- [falcon] w "innych helikopterach" - i macie falcony
- [Podręcznik]
- [3 kanałowce] itd...
...
To dla tych co lubią klikać "szukaj"...
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 6 gru 2013, o 12:33

Jest gdzieś opcja "oznacz wszystkie posty jako przeczytane"?
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...

Postautor: lethe » 6 gru 2013, o 12:35

Jak wyjdziesz na stronę główną forum po prawej u góry "Oznacz działy jako przeczytane".
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 6 gru 2013, o 12:39

lethe pisze:Jak wyjdziesz na stronę główną forum po prawej u góry "Oznacz działy jako przeczytane".

aaaa ok, intuicyjnie szukałem tego po kliknięciu na nieprzeczytane posty.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)

Wróć do „Brudnopis”