witam,
szukałem długo wątku, tematu na temat Robbe ale nie znalazłem na tym forum, wiec postanowiłem napisać tu....
Kolega z pracy dostał ostatnio od swojego teścia, w ramach prezentu, Robbe Crown III z aparatura MultiplexCocpit SX Synthesized DIgital 7 Chanenel FR RC-System.
po krótkiej dyskusji z kolega na temat heli i RC mowie " słuchaj to moje hobby wiec, jeżeli chcesz daj mi all co masz a ja postaram się doprowadzić to do stanu lotnego"
Heli: Robbe Crown II wyposażenie:
3X Futaba S3107=dobre ale sa lepsze serwa
silnik:Align Brushless Motor 420LF outrunner with extern cooler = outrunner który kreci się wewnątrz? nie znam...
Regulator: Align RCE-BL25G(nie znam ale ok)
Gyro: Futaba GY401 Original Robbe Futaba Germany= jestem w domu

MultiplexCocpit SX Synthesized DIgital 7 Chanenel FR RC-System = co to jest ??????? ( ale mam manual, ok postaram się, ale co to jest za wynalazek???)

Studiuje manual aparatury.... magia!!!!!! ale ze mx-12 i mx-16 już opanowane wiec na chłopski rozum krok po kroku oswajam się z Multiplex'em.
ok wiem co i jak z serwami przyporządkowuje kanały pod serwa, pod gyro, pod regulator... śmiga...
czas na oględziny helika...
1 rzut oka i okucia łopat głównych bujają się jak karuzela... pytam kolegi "helik miał kreta? TAK, tescio kupił sobie zabawkę, chciał latać a nie wiedział co i jak i kreta nakarmił" ok...
szukam na Google rolki do Crown III do okuć łopat i szok!!!!!!!! Cena 45? za szt., mierze suwmiarka, 0,5mm dłuższa niż od rexa 450, ale ta sama średnica i ten sam gwint pod śrubki... a ze mam zapas szlifierka i wio

okucia założone all śmiga jak należy.
Apka i helik na 1 rzut oka w porządku, wiec test bez łopat głównych...ogon ucieka...ok czułość i ustawienia w apce
jakie bym wartości nie ustawił non stop to samo... na zdjęciach widać ze mimo tego, iż okucia tylnich łopat(wirnika) są (daje se głowę uciąć) dokręcano na maxa maja luz wzdłużny, porównywałem z instrukcja i mam tak samo, żadnych tulejek, czy podkładek dystansowych a mimo tego jest już i nie jestem w stanie ustawić ogona żeby nie kręcił się na boki, trymowanie nic nie pomaga.
inny problem to luz na płytce mocującej serwa tarczy( 2 serwa na tarcze + jedno oddzielne na Pitch, żeby to na apce ustawić potrzebowałem 3 dni żeby schemat rozgryźć i co z czym się je

)
czy ruszam Nick albo Roll serwa się rusza we własnym mocowaniu, ponieważ płytka mocującą nie jest na stale do ramy przykręcona tylko wciśnięta na wciski w ramie, które maja luzy.(widać na video)
Sama konstrukcja helika i grubości jego ramy według mnie pozostawia wiele do życzenia, jest to konstrukcja BARDZO słaba i niedopracowana, ustawić tego helika i nim latać mogą chyba TYLKO piloci którzy od dawna się tym hobby zajmują i maja dużo wiedzy w tym temacie, TO NIE JEST HELIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH, no i jego cena....
Dokładny obraz helika i jego rozwiązań widać na zdjęciach poniżej
Zdjęcia daje według kolejności jak robiłem, proszę sobie samemu odpowiednio z moim komentarzem zdjęcia( video) porównać
Kabina nie pomalowana... lipa na maxa...

Napis na Kabince Anti Gravity, raczej non stop Gravity powinno byc

Pitch Serwo i jego mechanizm.... ?
tarcza jest nieruchoma....

Zwróćcie uwagę na rozstaw okuć wirnika ogonowego

maja luz pomimo tego ze są dokręcone na MAXA

widać jak się serwa tarczy (2) ruszają we własnym mocowaniu, co według mnie nie pozwala na idealne ustawienie helika
na ostatnich zdjęciach widać porownianie z moja katownica, Robbe Crown II jest dużo mniejszy niż 450.
Ja moge STANOWCZO POWIEDZIEĆ, nie polecam tego helika nikomu a za te cenę można mieć Aligina 450 Oryginalnego

PS: w miarę czasu będę uzupełniał opis zdjęć...