Siems

Zanim namalujesz swoje pierwsze dzieło, "dzień dobry" wszystkim powiedz.
Regulamin forum
Serdecznie witamy nowo przybyłych na naszym forum i zapraszamy do ujawnienia się :banana:

Uratuj Zborka - Podaj w temacie wątku swoją lokalizację!
Wstaw awatar i lokalizację - Nie wiesz jak? Skorzystaj z linku z instrukcją lub zapytaj nas :mrgreen:
:piwo:
raflas
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: raflas » 7 gru 2014, o 00:51

Witajcie zajawkowicze. Jestem Rafał. Od dawna nurtują mnie wszelakie lotne ustrojstwa :-) choć wiedzę mam nikłą w temacie. Popełniłem te błedy, że kupowałem wcześniej najtańsze badziewie na Allegro, które tylko sprawiało wrażenie dobrego sprzętu. Najpierw był to samolot za 250zł, którym udało mi się wykonać jedynie pętlę od razu po starcie - i tak zakończył swój żywot. Potem kupiłem mini-helikopter, który był względnie nienajgorszą zabawką i mimo, że praktycznie od razu wygiąłem wał to udało mi się go naprawić i polatałem nim niemrawo jakiś czas. Potem zamarzyłem sobie coś większego.... i co?... allegro... 250zł.... helikopter wystrzelił znienacka do góry i równie szybko spadł, co oczywiście skutkowało jego uszkodzeniem.

Po dłuższej przerwie kupiłem sobie mały, marketowy helikopterek. Dzięki doświadczeniu z wcześniejszych lataczy, opanowałem dość szybko te małe ustrojstwo, nie mam problemów z wystartowanie czy lądowaniem w różnych miejscach, nawet umiem go czasami "odkleić" od ściany, nic też jeszcze nie uszkodziłem w nim, a to bardzo ważne :-). Wiem, że jest to lamerski sprzęt no ale dzięki niemu czuję się coraz bardziej doświadczony.

Teraz chciałbym sobie kupić coś na początek mojej półprofesjonalnej przygody z lotnictwem.Jakiekolwiek doświadczenie mam, wiem że helikoptery RC to delikatny sprzęt i najpierw trzeba ogarnąć trochę symulatora, cośtam też polatałem 3-kanałowymi mikrusami. Widzę, że dla niedoświadczonych pilotów wszyscy polecają na start Lamę ale tak się zastanawiam czy nie lepiej jest w mojej sytuacji kupić już coś 6CH(nie mówię też o jakimś profesjonalnym sprzęcie) - nie chciałbym za chwilę wymieniać Lamy na kolejny sprzęt. Na Allegro znalazłem takie coś E-sky
http://allegro.pl/helikopter-zdalnie-st ... 80888.html

Czy ja dam radę tym latać? Czy to się w ogóle nadaje do polatania dla amatora? Czy jest tu ktoś z okolic Ełku? Na zaś dzięki za wszelaką pomoc.
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 7 gru 2014, o 08:12

Witaj na forum :thumb:
A może lepiej rozejrzeć się za czymś popularnym, klasy 450 - może używka od kogoś z forum .... ;)
Jak kupiłem swoją 450 + Turnigy 9x od kolegi z forum i jestem bardzo zadowolony.
Do tego staram się ćwiczyć na symulatorze.
Co prawda do latania sporo mi jeszcze brakuje, ale walka o poprawny zawis to też spore emocje :).
Ceny części zamiennych w przypadku 450 też są do zaakceptowania - myślę że to byłby dobry kierunek.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 7 gru 2014, o 09:16

Cześć,

Witam na forum.

Z zakupem tego sprzętu się wstrzymaj. Poczytaj, poczekaj na rady.
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 7 gru 2014, o 09:27

Ty się nie wstrzymuj, tylko zapomnij o tym czymś esky'a! Model nowy, nieznany, pewnie bez dostępnych części zamiennych. Jak kolega wyżej pisze, poczytaj na spokojnie, ale weź pod uwagę posty z minimum 2013 roku. Wspominałeś o lamie, więc domniemam, że poczyniłeś badania archeologiczne na forum a to błąd :)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2014, o 10:32 przez SeKLeS, łącznie zmieniany 1 raz.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 7 gru 2014, o 10:10

Witam i ja na forumie, i życzę miłej lektury :D ESky-a sobie na razie "Odpuść" :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
raflas

Postautor: raflas » 7 gru 2014, o 11:25

Dzięki za pierwsze (pod)odpowiedzi :-) Zgodnie z radami odpuszczam sobie tego E-sky z linka z Allegro. Życie mnie nauczyło, że nie ma co się podpalać i kupować sprzętu na szybko więc posiedzę tu trochę i najpierw dobrze ogarnę temat.

marek_c4 pisze:A może lepiej rozejrzeć się za czymś popularnym, klasy 450 - może używka od kogoś z forum ....
Jak kupiłem swoją 450 + Turnigy 9x od kolegi z forum i jestem bardzo zadowolony.

Tak sobie pomyślałem, że skoro idzie zima i z lataniem i tak byłby problem to mógłbym sobie kupić najpierw jakąś aparaturę, żeby przez ten okres potrenować na symulatorze. Widzę, że ten Turnigy 9x jest całkiem niedrogi. Czy to jest względnie dobry sprzęt dla amatora? Czy nada się dla kogoś takiego jak ja na najbliższy rok, może dwa lata.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 7 gru 2014, o 12:56

Stare przysłowie producentek składnika do "forumowego miodowego" mówi, aby aparaturę kupować najlepszą na jaką Ciebie stać.
Niby TGY9x jest dosyć łatwo odsprzedać z minimalną stratą, ale...
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 7 gru 2014, o 21:04

Turnigy nie jest moze najlepsza, ale jest wystarczajaca. Do tego w relacji cena/jakosc/mozliwosci chyba najlepsza. Na poczatek warta uwagi. Da sporo mozliwosci, nie pogrąży budzetu a i odsprzedać sie da.
Ja bym brał.

No i witam na forum :)
raflas

Postautor: raflas » 10 gru 2014, o 08:04

No właśnie chodzi mi o sprzęt dla amatora - tak żeby nie wydawać na starcie dużej kasy i powiedzmy rok poużywać. Jakby ktoś jeszcze poradził mi na jakie modele helikopterów powinienem zwrócić uwagę to było by fajnie.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 10 gru 2014, o 08:51

To moze jakas 450? Pamietaj tylko, ze budzet amatora bywa duzy ze wzgledu na jednorazowe pierwsze modelarskie zakupy. Nadajnik, ladowarka, narzedzia itp.
Wybierajac model wybierz taki, zeby drugie tyle co na model miec na czesci :)
raflas

Postautor: raflas » 10 gru 2014, o 18:54

Tylko ja nie za bardzo wiem co znaczy te 450? Chodzi o rozmiar? Czy to model jakiejś firmy? Czy mógłbyś mi polecić jakiś konkretny model helikopterka, który jest względnie nie najgorszym sprzętem(możliwie niedrogi) ale i nie będzie mi żal jak go zniszczę.

A jeszcze jeżeli chodzi o części/narzędzia to w co powinienem się na starcie zaopatrzyć?

Nie chcę Wam śmiecić na forum póki się praktycznie nie znam na temacie więc chyba tutaj jest dobre miejsce na zasięgnięcie wstępnych informacji.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 10 gru 2014, o 19:00

A tak trudno jest poszukać (wszystko jest na forum), poczytać (nikt za Ciebie tego nie zrobi) :dk:
Na przykład odpowiedź na jedno z Twoich pytań jest tutaj: Klasy helików
A to w odpowiedzi na drugą rozterkę: Jaki helikopter na początek?
Wykaż się minimalną inwencją własną :masakra:
Pozdrawiam, Artur
raflas

Postautor: raflas » 10 gru 2014, o 19:16

Wybaczcie mi tę upierdliwość ale trochę czytałem różnych for i jakbym się zasugerował radami, które znalazłem to kupiłbym Lamę. A w tym wątku na samej górze odradziliście mi taki zakup. Dla was pewne kwestie są jasne, a ja dopiero zaczynam przygodę. W każdym bądź razie dzięki za te 2 linki. Za jakiś czas jeszcze w tym wątku się odezwę jak ogarnę te 2 tematy.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 gru 2014, o 19:21

poczytaj i pytaj
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 10 gru 2014, o 19:40

raflas pisze:Wybaczcie mi tę upierdliwość ale trochę czytałem różnych for i jakbym się zasugerował radami, które znalazłem to kupiłbym Lamę.

Czytając, zwracaj uwagę na daty publikowania postów :grin2: Bo tutaj tez trafisz na Lamę :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 10 gru 2014, o 20:30

Wiesz co, na tak startowym etapie zamowilbym z banggood.com za 33$ mikro heli v911 (darmowa przesylka) i sie bawil nim do wiosny czytajac o co tu kaman. A na lato jakis juz heli na powaznie. W miedzy czasie symulator.

Nikt krzyczec nie bedzie jak zadasz pytanie, ktore juz bylo, ale tak czy siak warto najpierw przejrzec forum z grubsza bo mamy sporo calkiem ladnie poukladanych watkow pod poczatkujacych...

Wróć do „Witajcie, to ja!”