ArisTos pisze:Widzę nie próżnowaliście. Wiedziałem, że ktoś wyjedzie z tym Taranisem, o którym nic nie wiadomo i zamiesza. Nie wiem co o nim myśleć. Devo... Nie wiem czy dotykowy ekran w aparaturze sterującej to wymóg. Mało o tej marce piszecie. Głównie przewijają się Spektrum, Futaba...
Mogę wydać te powiedzmy €250-€300 na 8 kanałowego Spektruma. Tylko właśnie nie ogarniam za bardzo tych satelitek i czy to mi nie zamgli sytuacji ze sterowaniem ani nie podniesie kosztów. Zgadzam się, że do dodatkowe kanały się przydadzą. Z doświadczenia wiem, że wymieniałbym 6kanałową apkę szybciej niż mi się wydaje.
Spektrum DX8 wygląda na razie dobrze o ile będzie działał z odbiornikiem, który zamontuję później w helikopterze.
Satelitka to jakby aktywna antena która wysyła sygnał cyfrowy. Pomysł byłł aby dokładać je do odbiorników hdyby anteny wewnętrzne zawiodły (zostały przesłonięte). Ale aktualnie większość systemów FBL obsługuje satelitki i odbiornik nie jest potrzebny. Satelitka jest mała iłatwo ję umieścić na modelu.
Do małego modelu z systemem FBL wystarczy jeden odbiornik lub jedna satelitka bez odbiornika.
Do małych samolotów wystarczy jeden odbiornik.
Do większych modeli do FBL stosuje się dwie stalitki lub odbiornik z satelitką.
Do dużych samolotów odbiornik plus jedna satelitka powinno wystarczyć. Niektóre odbiorniki mają możliwość podłaczenia dwóch ale to raczej z przesłości pozostałość jak DSM2 nie był bardzo pewny. Teraz jest DSMX który jest świetny.
Fajny zestaw:
http://rcmaniak.pl/pl/p/DX8T-DSMX-Spekt ... 6115E/1329Apka z 3 odbiornikami, w tym dwa z satelitkami. Nie wiem jak AR8000 (chyba też) ale np AR6210 działa bez satelitki i można go wrzucić do samolotu lub helikoptera a satelitkę od helikoptera z systemem FBL.
Czyli masz możesz obłożyć 4 modele dzięki odbiornikom w pudełku z apką.
Satelitki mają też tą zaletę że sygnał jest przekazywany cyfrowo więc jest bardziej precyzyjny. System FBL ma mniej do przetwarzania. Jest szybsza reakcja.
Zaletą spektrumów jest to że modele samolotów E-Flite i helkoptery Blade łączą się z aparaturą bez dodatkowych odbiorników.
Zamiast oryginalnych odbiorników i satelitek są też dostępne Orange:
http://rcmaniak.pl/pl_PL/producer/OrangeRX/29(Na LRSa nie patrz

)