Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 7 sty 2015, o 12:21

PiotrS pisze:Kurde, u mnie jakoś nie chce się ten etap zakończyć od lat :vhappy:

Eee.. nie przesadzaj. Miałem bardziej na myśli montaż, konfigurację i setup niż pilotaż. Oczywiste jest że mizianie suwaczków w sofcie i kręcenie potkami na modułach to jest neverending story, no ale z każdym dniem robi się to coraz bardziej świadomie i z oczekiwaniem rezultatów :) W ten zakres wchodzi również podstawowa wiedza o kanałach, zrozumienie terminologii i brak strachu przed podłączeniem kiedy np serwo ma inny niż zwykle kolorek na kablu sygnałowym ;)

@Jazz, nie zaglądam nikomu w portfel, ale z czystym sumieniem uważam że chociażby w spektrumach 7ch jest wygodniejsze i bardziej perspektywiczne niż 6ch, a róznica w cenie nie jest jakaś powalająca. Zwróci się ona swobodą wyboru możliwości i modeli. A może pytający zechce pójść w spaliny, albo we wspomnianego już Braina? Wówczas zamiast skupić się na tym wyzwaniu, wróci do tematu apki, albo co gorsza zostanie zaskoczony ograniczeniami.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 7 sty 2015, o 12:43

Jak już jesteśmy przy temacie 6 kanałów i braina z czym wiążą się ograniczenia? Wiosną będę miał ten system w modelu, latam też na dx6i
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 7 sty 2015, o 12:46

Do Braina możesz użyć 6 kanałów, ale nie skorzystasz z funkcji autopoziomowania.
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 7 sty 2015, o 12:49

Co do samego nadajnika to tylko dopisze, że to temat rzeka począwszy na oczekiwaniach a skończywszy na budżecie (albo i na odwrót). Jakbyś podał w jakim przedziale cenowych chciałbyś się zmieścić, na pewno byłoby łatwiej dobrać "coś dobrego dla Ciebie" :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 7 sty 2015, o 12:49

Może nie tyle autopoziomowania, co nie będzie możliwości zmiany banków ustawień (a w jednym z banków może być właśnie autolevel). Ewentualnie czułość żyra trzeba będzie mieć na sztywno. Tak czy siak zabraknie jednego kanału do skorzystania z pełnej funkcjonalności Braina
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 7 sty 2015, o 12:59

Dzięki. O ograniczeniu w postaci zablokowania czułości żyra czytałem.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 7 sty 2015, o 13:12

Tak jak napisał miruu - trzeba iść na kompromis z budżetem :-)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 sty 2015, o 14:36

Tyle że DX7 ma 7 kanałów, ma 3 pozycyjne przełączniki i ma 7 kanałów, a reszta to wodotryski i na pewno nowa DX6 nie jest warta swojej ceny, jeszcze do tego za pół roku cena owej nowości spadnie o 40% :D co będzie dowodem o 40% wyrzuconych w błoto :-)

Co do Braina na 6 kanałach,
To jest do wyboru:
Albo czułość żyroskopu regulujemy z aparatury i nie możemy przełączać trybów lotu w tym włączać autostabilizacji.
Albo zmieniać tryby lotów w tym włączać autostabilizację natomiast czułość żyroskopu będzie można zmieniać przez wartości na sztywno wpisane w owe tryby lotów.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 240 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 7 sty 2015, o 14:42

Gdzie drugie rozwiązanie upierdliwe na maksa.
Zmienisz cokolwiek co spowoduje wzbudzanie ogonka i musisz mieć kompa na lotnisku albo czeka Cię wycieczka do domu.

Z dwojga złego wolałbym nie mieć możliwości zmiany trybów lotu. A najlepiej jednak 7-my kanał.
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 7 sty 2015, o 14:43

BT i apka na androida :-)

A najlepiej mieć 7 kanałów i problem z głowy :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: armagedon » 7 sty 2015, o 16:04

Nie miałem nigdy apki spectrum,wiem że to kwestia przyzwyczajenia.Ale gdy czytam posty o odbiornikach i satelitkach,to aż mnie głowa rozbolała.Jeden pisał że lata z jedną satelitką,drugi pisze że z jedną satelitką jest słaby zasięg,trzeci natomiast ma dwie satelitki i muszą być z dwóch stron modelu żeby zasięg nie stracić,normalnie jakaś masakra :wall2:
Ja natomiast mam A9,zawsze kupuje odbiorniki oryginalne,nie martwię się że model straci link.Choć apka nie jest najwyższych lotów 8-) ma tyle możliwości,że nawet w połowie się nie wykorzystuje.Najlepiej apkę dotknąć potrzymać w rękach jak leży,porozmawiać i wtedy decydować co i jak.
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 7 sty 2015, o 16:23

Z spectrum majac modulacje dsmx nie ma zadnych problemow z linkiem, mozna spokojnie latac na samej satelitce i miec bardzo duzy zasieg w karbonowym modelu (przetestowałem :-) )
To ze ktos pisze ze jest slaby zasieg na bazie swoich przeczuc to nic nie znaczy :-)
Wiadomo ze w duzych drogich modelach stosuje sie 2 lub odbiornik plus satelitka - ta na wszelki wypadek.
Przy karbonowej ramie trzeba dobrze wybrac meijsce montazu odbiornika czy satelitki - ale to dotyczy kazdego odbiornika - nie ma cudu, karbon nie jest przenikliwym dla fal radiowych materialem i warto o tym pamietac.
Awatar użytkownika
Ssmart
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Ssmart » 7 sty 2015, o 16:38

Jakby co to jest jeszcze Devo 10, które jest bardzo tanie - 450zł na BG http://www.banggood.com/Walkera-DEVO-10 ... 71525.html, albo trochę droższe Devo 8S http://www.banggood.com/Walkera-DEVO-8S ... 29560.html z dotykowym ekranem. 10 kanałów wystarczy na bardzo wiele, a sama apka wygląda porządnie. Opinii raczej jest więcej pozytywnych. Trzeba się tylko przyzwyczaić do tego, że idle jest po prawej stronie. :)
Trex 450 Plus
Quad F450
MJX F46
Futaba T6J
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 7 sty 2015, o 16:41

Do worka porównań można tez dorzucić przez niektórych krytykowane a innych wielbione a przede wszystkim przez wielu używane Turnigy i Taranisa...
Awatar użytkownika
ArisTos
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: ArisTos » 7 sty 2015, o 21:08

Widzę nie próżnowaliście. Wiedziałem, że ktoś wyjedzie z tym Taranisem, o którym nic nie wiadomo i zamiesza. Nie wiem co o nim myśleć. Devo... Nie wiem czy dotykowy ekran w aparaturze sterującej to wymóg. Mało o tej marce piszecie. Głównie przewijają się Spektrum, Futaba...
Mogę wydać te powiedzmy €250-€300 na 8 kanałowego Spektruma. Tylko właśnie nie ogarniam za bardzo tych satelitek i czy to mi nie zamgli sytuacji ze sterowaniem ani nie podniesie kosztów. Zgadzam się, że do dodatkowe kanały się przydadzą. Z doświadczenia wiem, że wymieniałbym 6kanałową apkę szybciej niż mi się wydaje.
Spektrum DX8 wygląda na razie dobrze o ile będzie działał z odbiornikiem, który zamontuję później w helikopterze.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 7 sty 2015, o 21:19

ArisTos pisze:Widzę nie próżnowaliście. Wiedziałem, że ktoś wyjedzie z tym Taranisem, o którym nic nie wiadomo...

Jak to nic nie wiadomo :wow2: FrSky Taranis - 16 Channels, Full Telemetry, RSSI i jeszcze tutaj: FrSky X9D aka X9DA aka TARANIS
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 7 sty 2015, o 21:20

ArisTos pisze:Widzę nie próżnowaliście. Wiedziałem, że ktoś wyjedzie z tym Taranisem, o którym nic nie wiadomo i zamiesza. Nie wiem co o nim myśleć.

Na pfmrc jest kilkudziesiecio stronicowy watek. Teranis przeswietlony na wylot. Nie zebym namawial, ale z lenistwa zapraszam na pfrmc w razie czego bo jest wszystko w tym temacie :)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 7 sty 2015, o 21:22

ArisTos pisze:Widzę nie próżnowaliście. Wiedziałem, że ktoś wyjedzie z tym Taranisem, o którym nic nie wiadomo i zamiesza. Nie wiem co o nim myśleć. Devo... Nie wiem czy dotykowy ekran w aparaturze sterującej to wymóg. Mało o tej marce piszecie. Głównie przewijają się Spektrum, Futaba...
Mogę wydać te powiedzmy €250-€300 na 8 kanałowego Spektruma. Tylko właśnie nie ogarniam za bardzo tych satelitek i czy to mi nie zamgli sytuacji ze sterowaniem ani nie podniesie kosztów. Zgadzam się, że do dodatkowe kanały się przydadzą. Z doświadczenia wiem, że wymieniałbym 6kanałową apkę szybciej niż mi się wydaje.
Spektrum DX8 wygląda na razie dobrze o ile będzie działał z odbiornikiem, który zamontuję później w helikopterze.

Satelitka to jakby aktywna antena która wysyła sygnał cyfrowy. Pomysł byłł aby dokładać je do odbiorników hdyby anteny wewnętrzne zawiodły (zostały przesłonięte). Ale aktualnie większość systemów FBL obsługuje satelitki i odbiornik nie jest potrzebny. Satelitka jest mała iłatwo ję umieścić na modelu.

Do małego modelu z systemem FBL wystarczy jeden odbiornik lub jedna satelitka bez odbiornika.
Do małych samolotów wystarczy jeden odbiornik.
Do większych modeli do FBL stosuje się dwie stalitki lub odbiornik z satelitką.
Do dużych samolotów odbiornik plus jedna satelitka powinno wystarczyć. Niektóre odbiorniki mają możliwość podłaczenia dwóch ale to raczej z przesłości pozostałość jak DSM2 nie był bardzo pewny. Teraz jest DSMX który jest świetny.

Fajny zestaw:
http://rcmaniak.pl/pl/p/DX8T-DSMX-Spekt ... 6115E/1329
Apka z 3 odbiornikami, w tym dwa z satelitkami. Nie wiem jak AR8000 (chyba też) ale np AR6210 działa bez satelitki i można go wrzucić do samolotu lub helikoptera a satelitkę od helikoptera z systemem FBL.
Czyli masz możesz obłożyć 4 modele dzięki odbiornikom w pudełku z apką.

Satelitki mają też tą zaletę że sygnał jest przekazywany cyfrowo więc jest bardziej precyzyjny. System FBL ma mniej do przetwarzania. Jest szybsza reakcja.

Zaletą spektrumów jest to że modele samolotów E-Flite i helkoptery Blade łączą się z aparaturą bez dodatkowych odbiorników.

Zamiast oryginalnych odbiorników i satelitek są też dostępne Orange:
http://rcmaniak.pl/pl_PL/producer/OrangeRX/29
(Na LRSa nie patrz :-) )
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 7 sty 2015, o 21:39

Do 6 kanałów odbiorniki spektrum mogą działać bez satelitek, 8ch nie działa samodzielnie i wymaga podłączonej satelitki. Nie wiem jak jest z odbiornikami spektrum powyżej 8ch. Potwierdzam wygodę korzystania z satelitek. W 450'tce mam jedną podpiętą do BeastX'a, w spalinie 600N dwie podłączone do Braina, żadnych problemów z zasięgiem.
W samolotach bez FPV mam odbiorniki 6ch bez satelitek i też żadnych problemów, ale mam tylko EPP bez nadmiaru wzmocnień. Wyjątkiem jest Gemini po wypdakach nafaszerowany węglowymi prętami wzmacniającymi, na wszelki wypadek dodałem mu satelitkę.
Autorowi wątku radzę najpierw wziąć do ręki różne apki, choćby w sklepie albo na polu, i sprawdzić jak leżą w dłoniach. Porad w tym zakresie jest mnóstwo, to dość popularny temat... :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 7 sty 2015, o 22:14

AR8000 działa bez satelitki.
--
donia
=Wrocław=