Pierwsza spalina

Miałeś motorynkę za młodu? To dział dla Ciebie!
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 19 wrz 2015, o 18:51

Skombinuj sobie średnią strzykawke i grubą igłę, wygnij na gorąco koniec igły tak żebyś z boku sięgnął pod tunel wentylatora w gardziel gaźnika. Otwierasz przepustnicę na maksa i strzykasz, zamykasz przepustnicę i pokręcasz rozrusznikiem ;)
Inny patent, którego sam używam, bo nie lubię widoku pielęgniarskich utensyliów, no może poza fartuszkiem hehe, - to wężyk silikonowy naciągnięty na odpowiednio wygięty drut ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bartekgazior » 19 wrz 2015, o 21:50

Wystarczy podpiąć strzykawkę z afterrunem pod przewód paliwowy do gaźnika, ewentualnie można odkręcić iglicę (zapamiętując oczywiście liczbę obrotów) i wpuścić trochę do środka. Sam tak robię, bo nie chce mi się gimnastykować z wyginaną igłą albo wyciągać silnika. Chyba, że i tak mam zamiar wymienić łożyska. Ale to raczej na zimę. Jak postoi ok. miesiąc to raczej nie zardzewieje. Można najwyżej przekręcić pomału parę razy wałem, żeby się nie utleniało w jednym miejscu.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Gajos

Postautor: Gajos » 19 wrz 2015, o 23:02

Ja w samolotach rozgrzewam silnik i na połowie obrotów zdejmuję z gaźnika wężyk dopływowy. Smarowania wystarcza, większość resztek paliwa przepali. Rozgrzany, więc sporo jeszcze odparuje, bo na koniec otwieram przepustnicę i wałem zgrywam kanał. Na miesiąc w ogóle nie smaruję niczym. Ale to w samolotach, w helikach tak łatwo już nie ma... :|
Awatar użytkownika
hevi
Domownik forum...
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: hevi » 20 wrz 2015, o 18:02

Panowie ,jestem po pierwszych lotach. Generalnie wyregulowalem chyba dobrze silnik temperatura po wylądowaniu ok 104 stopnie, i fajnie chodzi na wysokich obrotach. Jednak mam zastrzeżenie co do niskich. Ponieważ było dobrze na słuch a zacząłem kombinować i przy schodzeniu na niskie silnik popierduje. Za dużo czy Za mało mieszanki na niskich? Kurcze nie potrzebnie ruszałem:(
Sab Goblin Kraken S700,Sbach342,MX2, EXTRA 330L, Graupner MZ24
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 20 wrz 2015, o 18:19

poprosimy film
Helikoptery
Awatar użytkownika
hevi
Domownik forum...

Postautor: hevi » 20 wrz 2015, o 18:22

Jutro nagram; )
Awatar użytkownika
hevi
Domownik forum...

Postautor: hevi » 20 wrz 2015, o 18:24

Dodam jeszcze że czas lotu spokojnego to ok 11 minut na zbiorniku. Dobry wynik czy za dużo pali?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 20 wrz 2015, o 18:25

zbiornik ~500ml? Jak zawis lub spokojne loty to ok ale przy czymś dynamiczniejszym powinno być około ~6min
Helikoptery
Awatar użytkownika
hevi
Domownik forum...

Postautor: hevi » 20 wrz 2015, o 18:35

Tak w sumie wchodzi ok 500 ml. A powiedz mi co z tym pierdzeniem? Bo dopóki nie tykalem tej śruby od niskich było ok.a jak nią pokręciłem teraz już nie wiem w którą to zaczął przy schodzeniu z obrotów pierdziec. Wykręcić ja czy wkręcić?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 20 wrz 2015, o 19:17

prześlij nagranie tego pierdzenia
Helikoptery
Awatar użytkownika
hevi
Domownik forum...

Postautor: hevi » 20 wrz 2015, o 19:19

Oki jutro na pewno zrobię film. A co podejrzewasz?
Gajos

Postautor: Gajos » 21 wrz 2015, o 06:36

hevi pisze:... czas lotu spokojnego to ok 11 minut na zbiorniku. Dobry wynik czy za dużo pali?
Przez 11 minut spokojnego zawisu zużyłbym 2 pieluchy. To o 1 za dużo, więc ten Twój wynik jest chyba aż za dobry... :grin2:
Awatar użytkownika
hevi
Domownik forum...

Postautor: hevi » 21 wrz 2015, o 06:39

Albo mam za ubogą mieszankę. Bo czy tym termometrom wierzyć to ja do końca nie jestem przekonany.
Gajos

Postautor: Gajos » 21 wrz 2015, o 06:56

Ja też im "nie wierzę jak psom" (Grodzisk Maz., Wa-wa Zacisze).
Jak już ktoś tu wcześniej napisał - za uboga mieszanka (w każdych warunkach) jest na pewno wtedy, gdy przy jej dalszym zubożaniu obroty spadają.
Czyli należy znaleźć obroty maksymalne, i zaraz jak najszybciej tyci wzbogacić.
Awatar użytkownika
hevi
Domownik forum...

Postautor: hevi » 21 wrz 2015, o 07:18

To ja do tego momentu jeszcze na wysokich nie doszedłem. Bylem w drugą stronę czyli za dobrą miałem mieszankę i na ucho czułem że się zamula od za dużej ilości paliwa. Po kilku skreceniach o kilka ząbków iglicy doszedłem do momentu gdzie na moje ucho silnik chodzi fajnie , równo.to tak na moje ucho ale nie jestem specjalistą w dziedzinie spalin.
Gajos

Postautor: Gajos » 21 wrz 2015, o 07:28

Niestety są rozrzuty produkcyjne. Może się na przykład okazać, że nie będziesz w stanie wymacać takich ustawień, że optymalna (ciut za bogata) mieszanka będzie dla każdych obrotów i w całym zakresie ich obciążeń... Ale to ewentualnie potem.
Na razie znajdź optymalne (ciut za bogate) ustawienia dla obrotów, z przy których latasz teraz. I na razie staraj się z wyższych obrotów nie korzystać.
P.S. Te nasze "macania" składu mieszanki często zakłóca nam nieodpowiednia świeca żarowa... Więc gdyby coś tam zachowywało się nielogicznie, to weź pod uwagę i świecę...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 wrz 2015, o 08:10

Gajos pisze:Jak już ktoś tu wcześniej napisał - za uboga mieszanka (w każdych warunkach) jest na pewno wtedy, gdy przy jej dalszym zubożaniu obroty spadają.

Zubożanie mieszanki powoduje wzrost obrotów i mocy (a nie spadek) i zarazem wzrost temperatury. Dlatego regulację zaczyna się od przelania i chłodnego silnika i poprzez zubożanie doprowadza się do mocy przy względnie niskiej temperaturze.
Helikoptery
Gajos

Postautor: Gajos » 21 wrz 2015, o 08:15

No jasne, ale gdy obroty są maksymalne, a my zubożamy dalej, to zaczną spadać. Chodziło mi o to.
Nie znam słownictwa... :(
Mówiąc "optymalne" mam na myśli nie "proces spalania", tylko raczej "maksimum osiągów przy dostatecznej żywotności silniczka"... Jakoś tak.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 21 wrz 2015, o 09:22

Gajos pisze:No jasne, ale gdy obroty są maksymalne, a my zubożamy dalej, to zaczną spadać. Chodziło mi o to.

Ano zaczną spadać wskutek przegrzania silnika zbyt ubogą mieszanką, następnie mamy utratę kompresji i jest już pozamiatane. W skrajnym przypadku strzeli pierścień, albo tłok, tudzież dojdzie do zatarcia połączonego ze wszystkimi konsekwencjami.

Gajos pisze:Nie znam słownictwa... :(
Mówiąc "optymalne" mam na myśli nie "proces spalania", tylko raczej "maksimum osiągów przy dostatecznej żywotności silniczka"... Jakoś tak.

Porządny producent podaje obroty silnika przy których osiąga on maksimum mocy i tych obrotów raczej nie nalezy przekraczać. Zazwyczaj znany jest również zakres obrotów silnika "practical RPM" w którym należy się poruszać z trakcie eksploatacji.
Pozdrawiam,
Jacek
Gajos

Postautor: Gajos » 21 wrz 2015, o 09:33

Ależ oczywiście że tak!:
viewtopic.php?p=66378#p66378
Już się nie wtrącam, ja Was tylko trochę podpuszczam, żeby swoją minispalinkę wymaxtunować zanim ją rozwalę... :rotfl:

Wróć do „Silniki spalinowe i akcesoria”