lenu pisze:
Takie coś znalazłem i chyba na temat
utrinque pisze:Prędkość kątowa precesji podpartego ciała znajdującego się w jednorodnym polu grawitacyjnym (czyli bąka)
Kenobi36 pisze:4.
Przy analizie ruchu łopaty sztywnej trzeba wziąć również pod uwagę bezwładność łopaty.
Tak się składa że bezwładność łopaty to element precesji.
Kenobi36 pisze:Poza tym jest jeszcze zjawisko opóźnienia powstawania siły nośnej na łopacie
Jeżeli skokowo zmienimy kąt natarcia na łopacie, to siła nośna będzie narastać
Do pominięcia, ponieważ kąt się zmienia płynnie, zgodnie z płynnym pionowym ruchem kulki krążącej dookoła tarczy.
Kenobi36 pisze:No i jest jeszcze dynamiczne skręcenia łopaty z powodu jej niedoskonałej sztywności skrętnej
Jeżeli przyjmiemy te uproszczenia to mamy drogę do dalszych wyjaśnień wyczyszczoną ze zbędnego szumu informacyjnego
W końcu chcesz uprościć czy zagmatwać nasz model? Bo się pogubiłem jaki masz cel.
Jak chcesz zagmatwać to ja wtedy pasuję a Ty możesz sobie wtedy uwzględnić w obliczeniach nawet że ptak nasra na łopatę.
Kenobi36 pisze:5.
b) Nie ma sensu kadłuba dokładać bo jeśli zaczynamy flipowanie to kadłub się kręci z jednostajną prędkością kątową. Tylko w pierwszym momencie oraz przy zatrzymaniu działa moment obrotowy na kadłub.
Kenobi36 pisze:Dodatkowo ciekaw byłem jaka jest siłą odśrodkową łopaty w 7setce na obrotach 2250rpm
[...]
F=5467N
Jest to pół tony !!!!! kadłub siedemsetki to pikuś przy tej masie
Kenobi36 pisze:Apropo cytatu z podkreśleniami, to to że wirnik się pochyla i ciągnie za sobą kadłub to już ustaliliśmy, a cytat nie wyjaśnia czemu się pochyla w tym kierunku.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości