miruu, ,może to:
http://rcmaniak.pl/pl/p/Plytka-dystrybu ... i-12V/3025
W wielu testach powtarza się sytuacja że ciąg przy wzroście napięcia nie wzrasta znacząco, prąd przy tym samym ciągu też nie wzrasta ale ta dodatkowa cela i moc się marnuje, tj moc całkowita roście oraz spada stosunek gram/W
Podobnie też jest jeśli podniesiemy KV silnika i zachowamy napięcie zasilania, wydajność czyli stosunek gram/W maleje.
Może się to chyba z tego że silnik ma dużą sprawność tylko przy prawie pełnej mocy przy konkretnym napięciu, czyli podnosząc napięcie lub kv podnosimy moc maksymalną której nie wykorzystujemy. A może się bierze z tego że pole magnetyczne jest zależne od prądu, a wzrost napięcia nic nie zmienia, jest to dobry temat do zastanowienia

Dlatego jak zamawiałem silnik RCX 2205 2633kv to się rozmyśliłem i poprosiłem o wymianę na 2350kv.
Natomiast przejście z 3s na 4s spowoduje że zachowując podobną dynamikę lotu czas ani nie wzrośnie ani nie zmaleje, ale zawsze tę dynamikę możemy podnieć i mieć więcej powera przy krótszym czasie lotu.
A jak ktoś chce mieć dłuższy czas lotu na 4s to powinien iść w silniki rzędu 1800kv. Mowa oczywiście o 250tce.
Przy 160tce na 4" śmigłą bullnose na prawdę nie ustępują wiele pod względem obciążenia i ciągu śmigłom zwykłym 5"
Więc jeśli prądy mają być w rozsądnym zakresie to przy silnikach 3100kv powinno się stosować zwykłe śmigła bo bullnose daje za duże obciążenia dla silnika 13xx i wzrostu ciągu już nie ma dużego natomiast jest spory wzrost prądu.