Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 6 lis 2015, o 09:39

miruuu pisze:Trafiłeś, ale innego. W tym tygodniu poszły juz 3 v977 na forum :)

Tak jak już gdzieś pisałem - nie jestem "napalony" na v977, chociaż leci mi ślinka. Na razie v922 mnie jeszcze bawi i nie mam presji z wymianą.
Jak przyjdą części to zrobię mikrusom generalkę, żeby się za nie nie wstydzić jak pójdą w dobre ręce i wystawię gdzieś na aledrogo czy tutaj. Jak się sprzedadzą to będzie idealny moment na zakup Gnojka. :) I znowu drżącymi ręcyma będę rozszarpywał karton. :banana: Schodkowanie jednak w sobie coś ma. hmm
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 6 lis 2015, o 09:45

Mati pisze:Schodkowanie jednak w sobie coś ma. hmm

Tak, ma progi, a szczególnie pociągająca jest zjebka z ostatniego stopnia na skutek wyrobienia sobie nawyków 4ch ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...

Postautor: Mati » 6 lis 2015, o 11:03

Artja pisze:Tak, ma progi, a szczególnie pociągająca jest zjebka z ostatniego stopnia na skutek wyrobienia sobie nawyków 4ch ;)

Progi to możliwość określenia postępów :grin2: i sposób na poznanie różnych modeli, a "zjebka" z tak niskiego stopnia w mojej - jak widać lekko wypaczonej ocenie świata nie jest przeżyciem traumatycznym. Można zachować równowagę po lekkim potknięciu przy wyjściu z progu. No i jakich nawyków? :shock: Chyba trochę dramatyzujesz w tej kwestii. :dance: Jeśli tylko czterokanałówka latała w Mode2 i sześcio też lata w tym samym to na prawdę trzeba się uczyć od początku? :nono: Chyba niepotrzebnie straszysz młodzież. :wow2: I potem zamiast zmienić model to ładują amelinium w czterokanałówki.
Aaaa. Zapomniał bym. Gwoli wyjaśnienia: V922 to jednak sześciokanałówka. ;) To po prostu starszy braciszek V977. Bardzo lubiany jeszcze nie tak dawno temu. Być może pomyliłeś z V911 (4Ch), którego często poleca/ło się jako pierwszego helika. I tu różnica jest właśnie taka, jak wciśnięcie TURBO w starych komputerach.

BTW:
Dobra analogia Miruu z tym "TURBO", tylko gimbazy nie znajo. :thumb:). Jeśli by rozwinąć to wychodzi mi że:
4Ch - V911 - wyłączony przycisk TURBO
6Ch - szczotka w brzuszku (również wspominany w wątku) V922, Hisky HCP-100 (bez es ;) ) - włączony przycisk TURBO
6Ch - bezszczotka w brzuszku, szczotka na ogonie czyli legendarny V977 - włączony przycisk TURBO i dowalone sporo RAMu
6Ch z dwiema bezszczotkami, ale za to już 2S jak HCP-100S - ram, grafika, procek... tylko przycisk TURBO zlikwidowali :shock:

Czyż tak, czy czyż nie?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 6 lis 2015, o 12:09

Mati pisze:Czyż tak, czy czyż nie?

Wuj wie...
Ale czy odpowie... hmm

:masakra:
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 6 lis 2015, o 12:26

Mati pisze:Czyż tak, czy czyż nie?

Nie wiem, tu każdy ma swojego widzimisia :) Czasem mam takie etapy, że bardziej rajcują mnie peryferia niż same modele jako takie. Model traktuję wtedy jako platformę do taszczenia różnych "wynalazków" w różnym stopniu wykorzystując udźwig, własności lotne, czy jakieś tam inne cechy akurat potrzebne.
Co zaś do meritum, uwaga odnośnie nawyków odnosiła się właśnie do tych pierwszych, najniższych szczebelków. Tych które sprawiają, że wybór jakiejś badziewnej Symy czy innego zabawkowego świństwa, oraz problemy z nimi związane, stają się jakąś wielce poważną sprawą wymagającą polemiki na forum. Często nie da sobie taki jeden z drugim wytłumaczyć, że marnuje swój zapał na walkę z materią :dk: No ale OK, widocznie można i w taki sposób cieszyć banana. Tez czasami mało nie pęknę z dumy jak podłączę dwa kabelki i zaświeci się ledek, mniejsza z tym, że nie ten co powinien, ale grunt że coś się dzieje :banana:

miruuu pisze:Wuj wie...
Ale czy odpowie... hmm

Wujaszek Staszek mocno śpi...
my się go boimy,
na palcach chodzimy...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...

Postautor: Mati » 7 lis 2015, o 00:07

Ale czy odpowie... hmm
:masakra:

To lubię. Siła argumentów i konkret w czystej postaci. :dance:
Artja pisze:Nie wiem, tu każdy ma swojego widzimisia :) Czasem mam takie etapy, że bardziej rajcują mnie peryferia niż same modele jako takie. Model traktuję wtedy jako platformę do taszczenia różnych "wynalazków" w różnym stopniu wykorzystując udźwig, własności lotne, czy jakieś tam inne cechy akurat potrzebne.

W końcu zaczynasz gadać jak człowiek. :dance: Ten etap jeszcze na mnie czeka. Ja na razie mam sporą niecierpliwość połączoną z pędem do wymachiwania gałami. Porównuję i kombinuję, ale jeszcze nie podmieniam dobrowolnie rytyntów, bo o wszystko musiał bym Wam zawracać d.... No i większość danych jest tutaj na forum. Wystarczy przebrnąć przez wypowiedzi i 95% problemów znika. No przynajmniej na moim etapie. Tylko przebrnij człowieku jak masz do rozwiązania palący problem rewersów. ;)
Artja pisze:Tych które sprawiają, że wybór jakiejś badziewnej Symy czy innego zabawkowego świństwa, oraz problemy z nimi związane, stają się jakąś wielce poważną sprawą wymagającą polemiki na forum.

Jasne - a forum to zdecydowanie bardziej poważna rzecz, niż tego typu rozterki. :dance: Tutaj należy rozmawiać tylko o tym, co dotyczy modeli, a nie jakiegoś badziewia. :grin2:
Artja pisze:Często nie da sobie taki jeden z drugim wytłumaczyć, że marnuje swój zapał na walkę z materią :dk: No ale OK, widocznie można i w taki sposób cieszyć banana. Tez czasami mało nie pęknę z dumy jak podłączę dwa kabelki i zaświeci się ledek, mniejsza z tym, że nie ten co powinien, ale grunt że coś się dzieje :banana:

Każdy ma swojego bzika, a ledki cieszą wyjątkowo. Każde - a zwłaszcza te zaświecone przypadkiem. :thumb:
Artja pisze:Wujaszek Staszek mocno śpi...
my się go boimy,
na palcach chodzimy...

No właśnie - huizyt? :shock: Bo zabrzmiało niepokojąco... :?
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...

Postautor: Mati » 15 lis 2015, o 16:17

Artja pisze:Wujaszek Staszek mocno śpi...
my się go boimy,
na palcach chodzimy...

No i odnalazłem przypadkowo Wujaszka tutaj:
viewtopic.php?f=120&t=4206&start=20

Nie wiem tylko czy mam go odnieść do siebie i się obrazić, czy źle odbieram kontekst?
Artja - jak to jest?
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 lis 2015, o 18:18

Foch czy niefoch. Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 15 lis 2015, o 18:25

Hehe, analizatory Wam siadły ;) Cofnijmy się do źródła, i może teraz kontekst bez ozdobników będzie wyraźniejszy

Ale czy odpowie... hmm

Artja pisze:
Wujaszek Staszek mocno śpi...
my się go boimy,
na palcach chodzimy...

Strasznie nie lubię rozgrzebywać spontanicznych wypowiedzi, nie mniej przepraszam jeśli ktoś wziął do siebie i poczuł się urażony/przestraszony/whatever :piwo2:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...

Postautor: Mati » 15 lis 2015, o 19:42

miruuu pisze:Foch czy niefoch. Oto jest pytanie...

Taaaa. A w ramach focha przestanę latać helikiem. :masakra:

Artja - źle mnie zrozumiałeś. Ja tylko spytałem czy mam to odnieść do siebie, bo po prostu wolę wiedzieć, a nie chcę wyciągać pochopnych wniosków. Tak zwyczajnie. Nie drążę, ani nie... Nie nic. :piwo:
Awatar użytkownika
DonPempollo
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękował: 1 raz

Postautor: DonPempollo » 12 gru 2015, o 18:34

Kupując zestaw z tego linku http://www.banggood.com/Hisky-HCP100S-6 ... 63645.html

1 Umożliwi mi latanie zaraz po wyjęciu z pudełka? czy potrzeba jeszcze jakiejś płytki/odbiornika ?
http://www.banggood.com/Hisky-HCP100S-R ... 61801.html
Zazwyczaj jestem zorientowany po RTF :)

2 HT8 domniemam że pozwala bindować apki inne niż dedykowane za jego pośrednictwem dobrze rozumiem?

3 Co to są te satelitki ? które nie są dołączone do zestawu za co one są odpowiedzialne ?Czy są one konieczne? Te odbiorniki dołączone do apek nie wystarczą ?

4 Jest jakaś nazwa magicznego złącza które umożliwia podłączenie apki pod symulator? Żebym nie pytał się o każdą apke z osobna tylko już wiedział na przyszłość czego szukać.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 12 gru 2015, o 19:06

1. Zestaw RTF, więc do użycia po naładowaniu pakietu.
2. Tak, Spektrum
3. J/w
4. Gniazdo nie jest widoczne na zdjęciach, więc nie pomogę
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 12 gru 2015, o 19:11

Artu odpisał pierwszy ale jak już napisałem to wyśle :D

1. W zestawie masz wszystko co do latania potrzebne - warto rozważyć więcej pakietów i jakieś części zamienne
2. Dobrze rozumiesz. Podłączasz pod port trenera z tego co wiem
3. Satelitki są to odbiorniki do systemów Spekrum, stosuje się je jako dodatek do pełnych odbiorników bądź do systemów FBL je obsługujących. Wtedy nie potrzeba pełnego odbiornika.
4. Port trenera.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2015, o 23:20

2. Potwierdzam, tal używam. Przemek tez.
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 12 gru 2015, o 23:31

Mirek, w zasadzie to uzywamy na zmiane ;)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 12 gru 2015, o 23:33

Eee na zmianę. Jak dojdzie mój moduł to ten idzie na giełdę jak płytka Wojtka...
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 12 gru 2015, o 23:49

No to musze sledzic gielde zebym zdazyl odkupic :)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bahus » 27 gru 2015, o 20:42

Jak ostatnio często wtrącam, to i tutaj zostawię ..
To da się latać na wyłączonym IDLU na 6 Kanałówce ? Nie jest to przypadkiem nabieranie złych nawyków , przecież jak na normalu (tak jak w 4CH) zechce przyziemić to odpuszcza lewy drąg w dół całkiem pomijając pochylenie na ogon w celu hamowania, w 6CH w idlu owszem można wyhamować podobnie (tylko prawie w miejscu bo cała moc jest dostępna od ręki) ale jak nie wyrówna do zera (środka/neutrum) to będzie nowe chodniki pod kopalnie kopał tą helką ...

Jakby jednak okazało się że bardzo chciałbyś zachować tryb latania w normalu (czyli w sumie 4 kanałowo) to mam nówkę V913 :) z chęcią się zamienię... uwierz mi że pierwsze od czego zacznę to przełączenia po wystartowaniu w IDLE...
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 27 gru 2015, o 23:04

bahus pisze:To da się latać na wyłączonym IDLU na 6 Kanałówce ?

Da się, nazywa się to wtedy normalem
bahus pisze:Nie jest to przypadkiem nabieranie złych nawyków , przecież jak na normalu (tak jak w 4CH) zechce przyziemić to odpuszcza lewy drąg w dół całkiem pomijając pochylenie na ogon w celu hamowania, w 6CH w idlu owszem można wyhamować podobnie (tylko prawie w miejscu bo cała moc jest dostępna od ręki) ale jak nie wyrówna do zera (środka/neutrum) to będzie nowe chodniki pod kopalnie kopał tą helką ...

Jest to nabieranie złych nawyków, ale teoretycznie od tego się zaczyna właśnie na łatwość startów i lądowań, oczywiście jak najszybciej przechodź w idla, ale zacznij od początku czyli krzywa gazu 0-25-50-75-100, krzywa pitch w stopniach -5,0,11. Łatwiej ci będzie przejść z tych 4ch którymi latasz. Tylko nie jest to tak jak w 4ch. W 4ch skok łopat masz cały czas taki sam regulujesz tylko obroty, w 6ch w normalu zmniejszasz gaz ale jednocześnie operujesz też kątem łopat w pewnym zakresie i sam lot zupełnie inaczej wygląda wtedy. Przebadaj na symulatorze.
bahus pisze:Jakby jednak okazało się że bardzo chciałbyś zachować tryb latania w normalu (czyli w sumie 4 kanałowo) to mam nówkę V913 :) z chęcią się zamienię... uwierz mi że pierwsze od czego zacznę to przełączenia po wystartowaniu w IDLE...

Nie wiem czy to było do Adam12, ale temat z listopada może być trochę nie aktualny po takim czasie. Nie zaczynaj od przełączania w IDLE. Dla ciebie na początku zero IDLA i zawisy ogonem do siebie.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 28 gru 2015, o 00:10

lenu pisze:
bahus pisze:Jakby jednak okazało się że bardzo chciałbyś zachować tryb latania w normalu (czyli w sumie 4 kanałowo) to mam nówkę V913 :) z chęcią się zamienię... uwierz mi że pierwsze od czego zacznę to przełączenia po wystartowaniu w IDLE...

Nie wiem czy to było do Adam12, ale temat z listopada może być trochę nie aktualny po takim czasie. Nie zaczynaj od przełączania w IDLE. Dla ciebie na początku zero IDLA i zawisy ogonem do siebie.

Popieram, i zwróć uwagę Bahus, że 4ch nie ma nic wspólnego z "normalem", to wciąż jest 6ch tyle że ma ograniczony zakres kątów ujemnych oraz "proporcjonalny" gaz. Doczytaj o zależnościach krzywych gazu i skoku, to może się wydawać troszku skomplikowane na początku, więc raczj pomiń w tych rozważaniach wszelkie governory, telemetrie i inne poboczne zagadnienia.
Narazie idzie Ci świetnie :thumb:
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”