Tarot ZYX, ZYX S2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Piotr_67
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Piotr_67 » 29 mar 2016, o 21:58

mam zyx-btm
5782 nie :(
heli 450-tka , Q220, Q210
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bartekgazior » 29 mar 2016, o 22:09

Próbuj bez pinu, tak jak opisałem. U mnie zadziałało. Zresztą ten opis gdzieś wygrzebałem, bo chyba oficjalnie nie podają jak to zrobić.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Podziękował: 95 razy
Podziękowano: 90 razy

Postautor: przemek » 29 mar 2016, o 22:09

To dziwne... Niestety inne piny w sieci nie kraza :/
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 30 mar 2016, o 07:51

przemek pisze:5782

Jak Przemka pin do karty nie działa, to może mój zadziała? 6578?
Awatar użytkownika
Piotr_67
Stały bywalec...

Postautor: Piotr_67 » 30 mar 2016, o 08:12

6578 sprawdze po pracy,
na telefonie połączyło zgodnie z info od Bartekgazior, dzięki
a czemu po kablu nie chce łączyć ?
Awatar użytkownika
Piotr_67
Stały bywalec...

Postautor: Piotr_67 » 30 mar 2016, o 08:18

overx pisze:Właśnie wróciłem z lotniska. Wartość bazowa która była ustawiona w zyxie na tail gain to 60.

Próba pierwsza - Gain 55
Próba druga - Gain 50
Próba trzecia - Gain 65
Próba czwarta - Gain 70
Próba piąta - Gain 75

Na każdej z tych wartości kompletnie nic się nie zmieniało - przynajmniej nie odczułem żadnej różnicy, ogon "bujał" ciągle tak samo.

Nie mam doświadczenia, nie wiem czy użyłem za małych wartości, bałem się żeby po starcie nie okazało się, że ogon zacznie wariować tak, że nie zdążę zareagować.

może się nie znam ale w instrukcji zyx-a widzę wstępne zalecenia na poziomie o wiele niższym, gyro sens rate 28% nawet
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 30 mar 2016, o 08:41

overx pisze:Właśnie wróciłem z lotniska. Wartość bazowa która była ustawiona w zyxie na tail gain to 60.

Próba pierwsza - Gain 55
Próba druga - Gain 50
Próba trzecia - Gain 65
Próba czwarta - Gain 70
Próba piąta - Gain 75

Na każdej z tych wartości kompletnie nic się nie zmieniało - przynajmniej nie odczułem żadnej różnicy, ogon "bujał" ciągle tak samo.

Nie mam doświadczenia, nie wiem czy użyłem za małych wartości, bałem się żeby po starcie nie okazało się, że ogon zacznie wariować tak, że nie zdążę zareagować.

A tam przypadkiem niepowinno byc100 ate 50,75 itdto w radiu sie ustawiA?
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 30 mar 2016, o 11:39

Powinno być na wstępie tyle ile jest standardowo czyli 60. Gain ogona sterujesz potem z apki. Sprawdzasz ktorym kanałem obsługujesz tą wartość. Na monitorze travelem w apce ustawiasz wszystkie wartości na -100/+100, AuxChannel ustawiasz na 70AVCS podnosisz model i patrzysz czy rybkuje czy się trzęsie. Jak sie trzęsie to kanal od gyro zmniejszasz, jak rybkuje zwiększasz. Jak w zapisie jest dobrze to trzeba zrobić w locie postępowym ostry skręt w prawo i zobaczyc czy się nie wzbudza. Jak sie wzbudza to mozna delikatnie jeszcze zmniejszyć i powinno być dobrze. Na jakim radiu ustawiasz?
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
overx
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 5 razy

Postautor: overx » 30 mar 2016, o 14:29

Panowie gain w nadajniku (taranis+) mam od początku na 29 ustawiony (30 w kierunku avcs w monitorze zyxa) dzisiaj pogoda nie pozwala ale skonstruowałem na szybko "ławkę" z talerzem na łożysku dziś postaram się coś przetestować.

Boję się tylko, że tą metodą nic nie osiągnę bo ogonek wariował dopiero jak heli odrywał płozy od ziemi. (podczas rozkręcania wirnika ogon nie bujał, dopiero w momencie oderwania płóz od podłoża)

Serwo ogonowe - tarot MIDI GS-T9257
Kulka na drugim oczku od osi serwa

Ślizgacz i ramiona chodzą pięknie bez żadnych oporów i przycięć, okucia na sucho pracują mięciutko, próbowałem też "symulować" siłę odśrodkową jaka działa na okucia podczas gdy wirnik się kręci (chwytając za końce łopatek, ciągnąc je do zewnątrz i jednocześnie obracałem okuciami) - też nie odczułem aby coś blokowało

EDIT 19:27

Jestem po próbach regulacji gainem na moim wynalazku.

Niestety na tej podstawie obrotowej ogon nie oscyluje tak jak w powietrzu. Na pierwszym filmie tx gain na 29 - czyli tak jak było od początku, zastanawia mnie praca ogona, czy on nie powinien "stać" w miejscu? tak jak wspomniałem, oscylacji niestety nie widać w teście stacjonarnym ale ogon cały czas pływa :?

https://www.youtube.com/watch?v=2gb0t9eQbB0

Na drugim filmie zszedłem gainem tak nisko jak tylko się dało (tx gain 12 - dosłownie na granicy RATE mode) ogon wydawał się o wiele spokojniejszy (nie miotało nim tak jak na tx gain 29 ale stabilny nie był nadal) dodatkowo reakcję na drążek kierunku były spowolnione, ogon odbijał "bounce back" i ogólnie był "gumowy"

https://youtu.be/LI5KndVxOHk

Zwiększanie gaina powyżej 29 owocowało widocznymi oscylacjami ogona.
Podczas trwania filmów nie dotykałem steru kierunku.

Czy macie jeszcze jakieś pomysły ? - gdzie dalej szukać przyczyny.
Awatar użytkownika
Piotr_67
Stały bywalec...

Postautor: Piotr_67 » 31 mar 2016, o 10:02

A ja chciałbym się pochwalić :)
założyłem do 450tki trexo-podobnej głowicę DFC i ZYX-S2 (koszt 270 PLN razem...rewelka). Mimo problemów z komunikacją zyx-a przez kabel z komputerem (może ktoś ma jakąś radę jak to połączyć bo jednak w kompie te wszystkie suwaczki jakoś przyjaźniej wyglądają), ustawiłem wszystko po BTM-ie w telefonie. Miruu, niestety i Twój pin nie zadziałał :(
O dziwo prawie od razu głowica kiwała się poprawnie, ogonek tysz. Kąty łopat co prawda na oko ale skorygowane.
Reakcje kontrujące głowicy i ogona właściwe a led is red :) więc w sobotę zobaczymy jak będzie w ruchu :)
Mam nadzieją, że nie będzie to lot typu start-boom :)
I tak jestem z siebie dumny a Was prosić będę o ewentualne porady codo ustawień i regulacji zyx-a.
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 31 mar 2016, o 14:16

Jeśli czegoś nie pokopałeś w długościach popychaczy, kąty skoku ogólnego i cykliki w poprawnym zakresie ok +/- 10st i jak piszesz ZYX kontruje przechyły poprawnie, to powinno na fabrycznych ustawieniach polecieć. Ten FBL raczej nie stwarza problemów.
Awatar użytkownika
overx

Postautor: overx » 31 mar 2016, o 15:35

Głowica jest w porządku, cyklika chodzi miodzio malina, kąty też takie jak mają być. Wczoraj coś mnie skusiło żeby sprawdzić wał napędowy wirnika ogonowego. Wyszło, że jest krzywy i to sporo, zastanawia mnie czy to nie on generuje wibracje tak mocne, że gyro głupieje?

Ucieszony, że prawdopodobnie znalazłem problem, pobiegłem do szafeczki po nowy komplet belka+wał - otwieram opakowanie, wysuwam wałek z belki i moim oczom ukazał się - kolejny krzywy wał.. tyle że już na pewno nie tak mocno jak ten wyjęty z helikoptera.

Poniżej przedstawiam filmy. Wał z łożyskiem to ten który był zamontowany w heli. Wał bez łożyska to nowy wał odpakowany z folii.

https://youtu.be/QoaezBWHwog
https://youtu.be/PB5r-gBo2FM
https://youtu.be/QXxZAJD-4lM - nowy wał
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: gumi » 1 kwie 2016, o 07:52

Wałki ogonowe do 450 wykonuję samodzielnie poprzez naklejenie na przycięty na wymiar stalowy pręt starej zębatki. Wystarczy klej epoksydowy UHU300 + odpowiednie podgrzanie do ok 120-150 st.C . Podgrzewanie znacznie skraca proces utwardzania żywicy i podnosi wytrzymałość spoiny. Dodatkowo podczas podgrzewania uzyskujemy zaciśnięcie zębatki wskutek rozszerzalności cieplnej. Oczywiście trzeba wszystko spasować z łożyskami i ślizgaczem, trochę pracy osełką i polerowania, ale w efekcie otrzymujesz wałek z dobrej stali jaki Ci potrzeba. Zalecam jednocześnie z wymianą wałka wymianę łożysk, bo często tandetne łożyska są przyczyną drgań w ogonie. Kolejna sprawa to wyważenie całego wirnika ogonowego; trafiają się niedokładnie wykonane huby, łopatki czy okucia itp.
Awatar użytkownika
overx

Postautor: overx » 1 kwie 2016, o 16:21

Panowie chyba znalazłem przyczynę. Hub wirnika ogonowego jest krzywy, starałem się to uchwycić na filmie, w rzeczywistości widać to dużo lepiej. Co myślicie? no chyba, że te huby jak wały, krzywe od nowości? :P

https://youtu.be/4ZNN6YVeeEo

EDIT 18:13

Rozebrałem wszystko i o dziwo hub nie wygląda na skrzywiony, ale jak poskręcam do kupy wszystko z powrotem to znowu okucia biją jak szalone, mają nie centrycznie wywiercone otwory ?:O
Awatar użytkownika
Piotr_67
Stały bywalec...

Postautor: Piotr_67 » 3 kwie 2016, o 19:51

w zawisie bardzo stabilny w porównaniu z FB bardzo czuły lecz posłuszny ale przy nagłym dodaniu gazu ogon dyga w prawo o 3 do 5 cm. jakieś sugestie? poproszę :)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 3 kwie 2016, o 22:18

Pitch compensation - poszukaj tego w ustawieniach. Bo zakladam ze gain juz masz wyciagniety na tyle ile bylo mozliwe?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 kwie 2016, o 22:54

pitch precompensation, tylko ważny jest kierunek i sprawdzasz to dla ruchu drążka od kątów 0 do maksymalnych a nie od min do max:

Obrazek
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 4 kwie 2016, o 05:18

Dlaczego nie od min? Przy ticticku wlasnie ponizej zera najbardziej by sie przydalo, zwlaszcza jak nadrabiasz cyklike pitchem ;)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 4 kwie 2016, o 07:41

mówię o ustawianiu, żeby to dobrze zrobić to sprawdzasz działanie PP przy ruchu od 0 do max, wtedy ogon musi reagować we właściwym kierunku i po to ustawiasz wartość PP dodatnią lub ujemną.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Piotr_67
Stały bywalec...

Postautor: Piotr_67 » 4 kwie 2016, o 08:11

Wojtku,
wiesz może czy ta funkcja pitch precompensation występuje gdzieś w setupie BTM-a (ja nie mogę znaleźć) bo tylko taką mam komunikację z zyx-em, po kablu nie działa mimo wysiłków :(

Wróć do „Systemy FBL”