Tarot ZYX, ZYX S2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 sty 2015, o 10:12

Większy błąd stanowi to że podczas kalibracji, FBL przyjmuje z drążków RUD AIL i ELE pozycje zerowe i by kiepsko latało :D
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 15 sty 2015, o 10:16

Tak czy siak, ciężko jest kręcić prawym drążkiem i podłączać pakiet jednocześnie - nawet gdyby się chciało :)
Większe ryzyko z drążkami jest takie, że gaz nie będzie na "0" bo sam nie odbija do pozycji wyjsciowej.

Krzysiek, a wiesz może co się dzieje z zyxem gdy podłączymy heli gdy gaz jest powiedzmy na 10%?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1771 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 15 sty 2015, o 10:23

A to akurat wiem, ale to chbya tylko w jakims tam niewielkim zakresie blisko srodka... Czyli np jak mi sie trymer niechcacy przestawi o kilka ząbkow to nic sie nie stanie... A nie tak, ze jak dam na maksa to tez uzna, ze takie jest zero...
[chwila - az sprawdze]...
[sprawdzilem]
Wyglada to tak:

1. lekkie przesuniecie neutrum, (np. przestawienie trymera o kilka zabkow) powoduje, ze ZYX przyjmuje to jako pozycje zerowa.
2. Duze przestawienie powoduje dwa rozne zachowania, nie do konca wiem od czego zalezne:
- ZYX sie nie loguje w ogole (miga zolta dioda).
- ZYX sie loguje, ale nie dziala poprawnie we wszystkich kierunkach: przykladowo, jesli przy logowaniu trzymalem drazek w prawo, to po zalogowaniu nie dzialalo pochylanie w lewo.

Tak czy siak prawda jest taka, ze jedna drazkami tez nie nalezy machac podczas inicjalizacji. ZAraz przeedytuje tamtego posta.

@Miruuu, ZYX nie zna polozenia GAZU. Zna skok ogolny i to mu jest obojetne.
Natomiast jesli gaz nie bedzie na zero, to regiel Ci sie nie uzbroi.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 sty 2015, o 10:37

aikus pisze:przykladowo, jesli przy logowaniu trzymalem drazek w prawo, to po zalogowaniu nie dzialalo pochylanie w lewo.

To ja musiałem go wcisnąć bo nie działał w żadną :rotfl2:

aikus pisze:@Miruuu, ZYX nie zna polozenia GAZU. Zna skok ogolny i to mu jest obojetne.
Natomiast jesli gaz nie bedzie na zero, to regiel Ci sie nie uzbroi.
Czaje. Czyli gaz był na zero bo właśnie obroty, kąty i ogonek w takich sytuacjach u mnie działają prawidłowo. Tylkl prawy drąg jakby nie stykał :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 sty 2015, o 10:43

No to Ci sie w ogole nie zalogowal. Tak jak mowilem na poczatku - najprawdopodobniej go poruszyles... Ty albo wiatr...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 sty 2015, o 11:19

Hmmm, możliwe... Ale jakim cudem tarcza się podnosi i opuszcza przy gazie? Przecież serwa idą przez ZYXa?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 sty 2015, o 11:24

Bo jest jeszcze skok. Skok na ktory ZYX nie wplywa (choc bierze go pod uwage np. przy kompensacji ogona).
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 sty 2015, o 12:42

No, ale jakby nie było to sygnał (+ ewentualny mix) i tak musi przejść przez ZYXa. To wynikałoby, że pomimo że nie jest zalogowany przepuszcza parametry o kątach..?
Znaczy nie upieram się, czy jest tak czy inaczej. Po prostu troche nie ogarniam :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 sty 2015, o 13:04

miruuu pisze:No, ale jakby nie było to sygnał (+ ewentualny mix) i tak musi przejść przez ZYXa. To wynikałoby, że pomimo że nie jest zalogowany przepuszcza parametry o kątach..?

Ja to widze tak: Na wejsciu do miks CCPM mamy:
1. informacje wejsciowa z kanalu skoku
2. informacje wejsciowa z kanalu ele
3. informacje wejsciowa z kanalu aile

Te trzy rzeczy są stale, niezmienne i sa realizowane w ZYXie.
Dodatkowo, przed wyppuszczeniem na serwa do kanalow aile i ele, jest jeszcze domyksowywany sygnal z zyroskopow. Wiec jesli zyroskopy sie nie zaloguja to ta czesc miksow nie dziala - dziala tylko skok.

Ale to takie moje zgadywanie - trzeba by rozebrac firmware ZYXa zeby poznac jakimi to tam algorytmami dziala.

Ostatecznie od strony uzytkowej to nie ma znaczenia - musi sie zalogowac wszystko i musza sie odpalic wszystkie miksy zeby mozna bylo latac.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 15 sty 2015, o 13:09

Dokladnie to co napisales w ostatnim zdaniu :)
W niedziele porobie testy i poszukam zaleznosci. Moze bedzie mniek wialo...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 sty 2015, o 13:31

A tak naprawde po przemysleniu to to wyglada jeszcze inaczej...
Miks skoku ogolnego to zwykla czesc miksu CCPM, a miks cykliki to regulatory PID.
Do regulatorow PID trafiaja sygnaly z apki (ele i aile) i z zyroskopow i dopiero potem to wszystko trafia do tego podstawowego miksu CCPM razem z sygnalem skoku.
Wiec... jelsi zyroskopy sie nie zaloguja, regulatory PID nie dzialaja i do miksu CCPM trafia tylko to co trafic moze, czyli sygnal skoku.

Przynajmniej tak mi to wyglada w miare logicznie... Najlepiej jakby to Kula zobaczyl to by powiedzial czy to ma sens co wymyslilem czy nie...
Eze
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 1 raz

Postautor: Eze » 9 lut 2015, o 20:21

Udało sie przy pomocy kolegi z Pruszkowa Kuli zaprogramowac profi 3030 .Byla to niełatwa sprawa .Model lata .Na początku to był mały wariat. Zmieniłem mu wielkość wychylenie na tarczy przez co módl stał sie bardziej do ogarnięcia dla początkującego .Została jeszcze kwestia ustawienia poprawności stabilizacji modelu w pionie .Czy ktoś będzie latał na pajacowej w celu zerknięcia do mojego modelu wezmę ze sobą laptopa to może będzie można to ustawić .Wole za dużo nieruszac żeby niezakombinowac .
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 lut 2015, o 11:25

Mozesz kombinowac - zapisz sobie obecne ustawienia do pliku i psuj.
Jak popsujesz za duzo to zawsze mozesz wrocic do tego co masz w pliku.

Na Palacowej łatwiej sie bedzie spotkac jak sie troche bardziej sezon rozkreci - po wiosennej zmianie czasu.
Ja wtedy czesto przyjezdzam z lapkiem - jestem prawie codziennie.

Ale nikt Ci nie ustawi ZYXa lepiej niz Kula.

Swoja droga odkad mam ZYXa S2, jakos nie widze potrzeby ruszania czegokolwiek z ustawieniach "zaawansowanych" - na domyslnych ustawieniach jest poprostu dobrze (choc oczywiscie pewnie mozna tam troszeczke jeszcze cos potuningowac).
Jedyne co ustawiam to czulosci ogolne we wszystklich osiach obrotow i szybkosci tych obrotow, czyli parametry Gain i Agility.
Tak jest w ZYXie S2.
W ZYXie 1 jest inaczej.
ZYX 1 na ustawieniach domyslnych lata ... no powiedzmy ze przyzwoicie, ale grzebiac w PIDach mozna naprawde duuuuzo poprawic (a mozna i schrzanic).

Jakiego masz ZYXa?
Eze
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Eze » 11 lut 2015, o 21:14

Zyx 2 ten żółty.Kula powiedział ze prawidłowo ustawiony zyx powoduje iż heli trzyma sie pionu jak głupi .U mnie model trochę swiryje .Moze kwestia ustawienia czułości na tarczy jak pisałeś
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 12 lut 2015, o 08:26

Dwojka - zolty - badzo dobrze.

Wiesz, ciezko jeszcze to ocenic ... tak pisząc, bo dla jednego "trzyma jak glupi" to poprostu poprawnie latający model i moze to byc dokladnie to samo co dla drugiego "troche swiruje"...
Czy Kula oblatal Ci ten model?

Generalnie z czulosciami mozesz podjezdzac stopniowo do gory za kazdym razem sprawdzajac jak model lata, tak dlugo az wystapia oscylacje w danej osi. Wtedy musisz wrocic do poprzedniej wartosci, czyli troche obnizyc.
Awatar użytkownika
StRess
Domownik forum...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 12 lut 2015, o 20:06

Jak masz slabe serwa to Ci nawet vbar nie pomoze. Co masz na tarczy i ogonie?
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Eze
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Eze » 12 lut 2015, o 23:41

Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 13 lut 2015, o 00:32

Patrzac po parametrach calkiem OK, ale nie znam tych serw...
Myslalem kiedys o nich ale w koncu stanelo na TGY306...
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 13 lut 2015, o 07:45

Niestety nie miałem czasu oblatac tego modelu. Trzeba by go wziąć na pole, podnieść i ustawic porządnie gainy ZYXa.
Inna sprawa że może twoje wrażenia są spowodowane tym że zaczynacz przygodę z heli i latales tylko na symulatorze.
Stawiam też że część problemów wynika z tego co ci mówiłem. .. że twój model to HK i z złożenia jest pełen luzów.
BTW...
Reakcje na drążek reguluje się nie wychyleniami tarczy (travel) tylko ustawieniem AGILITY (w zakladce basic)
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Eze
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: Eze » 14 lut 2015, o 10:01

Mam twój zadumany śrubokręt może ci dzisiaj podrzucę jakoś wieczorkiem

Wróć do „Systemy FBL”