Trochę kiepska pora roku... za oknem nieciekawie, na forum nawet Gobliny się znudziły, co robić... jak żyć...!? Niestety, nie znam odpowiedzi, ale wiem, że na śmietniku człowiek nigdy się nie nudzi

Jak dobrze popatrzeć, to można tam czasem znaleźć całkiem fajne mechanizmy, które mogą rozobudzić skojarzenia mające swój koniec w nieodległej przyszłości...

Coś zaiskrzyło..., pobudzone dodatkowo wspomnieniem entuzjastycznych okrzyków Lin3e...
lin3e pisze:Katapulta! Katapulta! Gdzie będzie?
No strzeliło jak młotkiem w potylicę. Nie było rady, udałem się zatem na wspomniany już zaprzyjaźniony "szrot" wyszarpać trochę szpejów spośród zalegających tam złomów.

Pomyślałem, że jakby ożenić jedno z drugim, to dałoby się wystrugać takie coś...

A po co? A na co? A na to, że jak się ma dwie aluminiowe belki po 2 metry każda, oraz coś do latania...

... a do tego dołoży się jeszcze takiego cosia...

... to wyłania się z tego maszyna, dzięki której po starcie ponad 3kg modelem nie będę musiał walczyć z Parkinsonem próbując nim sterować

Zebrawszy razem do kupy wszystkie te "cosie", zabrałem się za struganie spustu i jego interfejsu. Specjalnie użyłem tutaj takiego profeskiego komputerowego sformułowania, aby potencjalnie podtrzymać na duchu bahusa, który zapewne jest już bliski histerii, a to jeszcze przecież nie koniec

Focie specjalnie są tutaj trochę niewyraźne i pochodzą z etapu spasowania blach na sucho, albowiem jestem zwolennikiem otwartej myśli technicznej, i nie chciałbym nikomu na siłę narzucać rozwiązań ani wymiarów. Szczególnie tych powstałych po spożyciu

Gdzieś po drodze pomysł ogólny trochę się rozbudował i wzbogacił o prototyp mechanizmu ręcznego odpalania katapulty w wersji bazooki strzelającej kamieniami albo butelkami z wodą

W międzyczasie wykonałem trochę nieskomplikowanych obliczeń fizycznych związanych z samym napędem i wyznaczyłem doświadczalnie potrzebne współczynniki sprężystości gum silikonowych fi8, fi10 i sznura kauczukowgo 6x6mm. Wyszło mi, że do wystrzelenia Pingwina najlepsza będzie podwójna linka fi8 z naciągiem 1,5m. Nie mogłem się doczekać aby sprawdzić efekty tych rozważań, tak więc pierwszy strzał poszedł na sucho w hangarze. W bańce po nitro jest 4litry wody