Dobra, myślę, że się Radios24 nie obrazi jak wkleję fragment mojej z nim korespondencji z sierpnia ubiegłego roku w temacie. (Paweł - może jakaś prowizja bo Ci tu marketing robię .......)
"Moja subiektywna opinia odnośnie linii RAPID (jeżeli chcecie się czegoś dowiedzieć o serii classic, czyli podobnej do konkurencji z kształtu, rozmiarów i profilu, to skontaktujcie się z LEO, bo on ostatnio zamawiał parę par).
Rapidy preferują średnie i wysokie obroty- to chyba za sprawą ich bardzo wysokiej sztywności. Są szersze od konkurencji, więc reakcja na pitch jest natychmiastowa. Na niższych potrafią zaświergolić, ale nie jakoś bardzo intensywnie. Jednakże przy LHS (low head speed) nie dostrzegam już tej natychmiastowej reakcji i zachowują się podobnie jak ZEAL. Prędkość reakcji modelu MX3 na Rapidach 360mm była praktycznie identyczna jak na ZEAL 380, więc na krótszych łopatach otrzymujemy efekt stretchowanego modelu. Łopaty są lekkie i puste w środku, co widać na załączonym zdjęciu. Autorotacja jest nieco utrudniona- ale tu mówię o RAPIDach 690mm któe ważą ok 180g w stosunku do ZEAL 700 o masie 200g. Nadal można przeciągać autosa z pleców, ale nie jest to już tak sielankowy manewr jak na ciężkich ZEAL. Stwierdziłem niewiele zwiększony lift (dla niewtajemniczonych

- unoszenie się w górę modelu, robiącego tictoca, za sprawą ruchów cykliki), ale to zrozumiałe ze względu na nieco grubszy profil... innymi słowy RAPIDY nie wymagają tak wysokich kątów natarcia jak ma to miejsce w przypadku klasycznych profili- ZEAL, SAB, EDGE... ale nie liczcie na skrócony czas lotu dzięki mniejszym kątom- łopaty są grubsze więc czas lotu będzie podobny. Co do wykonania to tak: lepsze od ZEAL ale gorsze od FunKey. Generalnie jest bardzo dobrze i nie widzę potrzeby przyp******nia się do czegoś. Wykończenie przy okuciach mogło by być trochę lepsze, ale to tylko kosmetyka. Na duży plus zaliczam za to bardzo cienki spływ... moim zdaniem jest cieńszy niż w EDGE/SWITCH- to wpływa na kulturę pracy, pod tym względem wypada to dużo lepiej niż w ZEAL, SAB czy sztachetach HALO. Tyle ode mnie
Szczerze mogę też polecić ogonówki. Tutaj wg mnie te łopaty nie mają konkurencji.
Nie mam na tą chwilę informacji na temat różnić miedzy RAPID i RAPID FBL, ja kupowałem do tej pory łopaty z przyrostkiem FBL. Classic line to łopaty o zbliżonych kształtach, masach i profilach do łopat konkurecji- jak SAB, czy ZEAL. Nic więcej nie powiem bo widziałem je tylko na modelu- nie latałem.
White line to łopaty z włókna szklanego."