Drukarka 3D - Alfawise U30

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17461
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 29 kwie 2019, o 18:20

Ooo super. Tak zrobię. A z ciekawości - jak to w takim razie w ogóle inetpretowac?
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 183
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: El Grey » 30 kwie 2019, o 06:55

Cura ustawia obiekt na środku pola roboczego, ale początek twojej osi roboczej (drukarki) jest prawdopodobnie na krawędzi stołu więc środek stołu odznacz i powinno być OK, u mnie tak właśnie jest.
A propos skąd polska wersja?
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Protos 380, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 30 kwie 2019, o 07:39

El Grey pisze:A propos skąd polska wersja?

Ja też mam spolszczoną Curę 4.0 :grin2:
2019-04-30 08_38_01-Cura Ultimaker.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 183
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: El Grey » 30 kwie 2019, o 19:17

Ja też kce :?
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Protos 380, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17461
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 kwie 2019, o 19:31

Ja sciagalem instalke ze strony cury. Po prostu.
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 183
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: El Grey » 1 maja 2019, o 21:15

Dziwne ja też, ale jakiś czas temu...
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Protos 380, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 792
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 8 maja 2019, o 14:16

Hej miruuu

Sorki byłem na urlopie. Jak tam sytuacja?
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17461
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 maja 2019, o 15:01

Dzięki, jest ok. O ile cura 3.6 swirowala 4.0 drukuje ładnie nawet deafultowo.

Ostatnio skalibrowanem osie i chyba extruder (chyba bo zrobiłem to tak jak wydaje mi się że się to robi ;) ) i jest całkiem ok, choć jakiś niedosyt pozostał. Tyle że nie mam czasu ostatnio się tym bardziej bawić...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17461
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 11 maja 2019, o 06:59

Trochę zabawy ustawieniami i chyba znaczynam ogarniać "gume" a konkretniej TPU.

Obrazek
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17461
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 maja 2019, o 11:38

W końcu zaczynam dochodzić do ładu z petg :)

Obrazek
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17461
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 cze 2019, o 17:39

Podobno nauka nie boli... Obrazek
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1644
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 3 cze 2019, o 19:02

Miras, koniecznie domaluj oczy, nos i jakiś uśmiech. Będzie beka ;)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Osa
Domownik forum...
Posty: 267
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Osa » 4 cze 2019, o 05:16

SeKLeS pisze:Miras, koniecznie domaluj oczy, nos i jakiś uśmiech. Będzie beka ;)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka


I koniecznie wydrukuj takie małe zajebiste okulary i załóż na ten nos i oczy :rotfl:
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17461
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 4 cze 2019, o 06:34

Na razie muszę druknąć gumowy naparstek bo wuja polatam w weekend...
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1417
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: ocean_wro » 3 lip 2019, o 10:34

Mam i ja......:-)

Postaram się nie zaśmiecać wątku milionem pytań, ale obiecać nie mogę :-)Obrazek
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17461
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 lip 2019, o 10:51

O jebaniutki :) Jak coś dawaj, będziem naprawiać :D
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1417
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: ocean_wro » 3 lip 2019, o 11:08

No dobra, widzę, że mirasek chętny to zaczynam.

Czy na pierwsze ustawienia trzeba to podłączyć do kompa, jeśli tak to czy używam wtedy cury i co tam ustawiam ?

Mam już program do rysowania i się powoli uczę i mam cure w polskiej wersji w której umiem sobie poplasterkować jakiegoś stl-a. Z ustawieniami do druku będę pewnie eksperymentował w curze generując gkody dla wydruku offline, ale wpierw trza to porządnie ustawić będzie stąd pytanie jak na wstępie :-)

Hej
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 3 lip 2019, o 11:16

Cura to slicker, czyli program do przerabiania plików STL na G-code, popularnie zwanym "cięciem modelu". Nie służy ona do "grzebania" w sofcie drukarki :hammer:
Montujesz drukarkę (zgodnie z instrukcją), podłączasz zasilanie, kalibrujesz (stawienie wysokości stołu), i drukujesz (najlepiej z pliku zapisanego na karcie SD).
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1417
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: ocean_wro » 3 lip 2019, o 11:22

Aaaaaaaaa

No dobra, czyli wszytko programuje się w slicerze przy plasterkowaniu, tak ?
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17461
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 lip 2019, o 11:27

Zacznij po kolei to się nie zrypie :)

1. Złóż drukarkę fizycznie.
2. Odpal
3. Spróbuj wydrukować jakiś próbny wydruk z karty, którą dostałeś w pudle.

Zobaczymy czy działa i będziem myśleć dalej.

Wtedy sobie dokalibrujesz, choć specjalnie tego nie będzie wymagać.

Jeśli chodzi o slicery, są lepsze od Cury (wg opini w internetach), ale ja osobiście Curę bardzo lubię. Ma dość logiczny interface i łatwo się w niej pobawić parametrami żeby ogarnąć. Poza tym polecam bo będzie łatwiej doradzać grzebiąc w tym samym...

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości