Dron by fizjo

Miało być lepiej niż daje fabryka a wyszło jak zwykle... Czyli relacje naszych inżynierów...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 22 sty 2015, o 14:08

Tia :wow2: swojego czasu hitem były "płonące kamerki", bo Chińczyk pomylił kabelki we wtyczkach :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 22 sty 2015, o 14:15

A ja w grudniu jakoś kupiłem w abc-rc.pl luzem złącza balansera 3S ze zmienioną kolejnością kabli, czarny i czerwony są odwrotnie niż w ładowarce i we wszystkich pakietach jakie mam :swir:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 22 sty 2015, o 14:17

Tak samo miałem w małych pakiecikach 1S do mikro heli. Wszystko fajnie, tylko kabelki w odwrotnej kolejności niż zwykło się do tej pory montować. Efekt? Poszedł dymek, ale helik cudem nie ucierpiał :)
Awatar użytkownika
fizjo
Stały bywalec...
Podziękował: 5 razy

Postautor: fizjo » 22 sty 2015, o 15:39

To może ja też się troche odwołam do Twoich słów:)

Artja pisze:Fizjo, nie obraź się, ale ja ten wątek odbieram jako encyklopedyczny pokaz ułańskiej fantazji. Nie chodzi już nawet o $$ które zostały puszczone z dymem, lecz zmarnowany czas jaki poświęcili koledzy na prowadzenie za rączkę. Tu w miarę rozwoju wydarzeń u niektórych narastało po prostu przerażenie wywołane nieuchronnością nadchodzącej katastrofy.

Okey więc teraz powiem coś od siebie. Rozpoczynając ten wątek miałem zamiar kupić zestaw gotowy do lotu, złożony oblatany - aby zacząć te przygodę.
Skrytykowaliście mnie że to bez sensu bo za tyle nic się nie kupi a można złożyć coś "spoko".

Poszedłem za radą kupiłem polecane przez was produkty.
Pytałem o wszystko co do czego miałem jakiekolwiek wątpliwości, i nie raz usłyszałem, że powinienem nie pytać o to czy o tamto tylko doczytać - spoko ale jak mam szukać czegoś, skoro nawet nie wiem jak to nazwać?

Mówisz o zmarnowanych $$
Owszem też mnie to boli bo kupiłem ten zestaw z myślą że spoko - złoże sobie, pomogą mi podłączyć bo ileż to jest napisać (przez kogoś kto się zna) jak podłączyć 10 - może 20 kabli do jednego gówienka zwanego FC.
Powiem szczerze spaliłem go być może na swoje życzenie, ale nigdzie wcześniej nie przeczytałem o tym że muszę wyjąć 3 plusowe kable. - spoko mój błąd moja kasa. Szczególnie że za te cene można było kupić gotowca (nowego..)
np. https://www.rc4max.com/quadcopter_f450_ ... 28821.html

ale wiadomo nie przemyślałem dwa razy:)

Artja pisze:Na bazie swoich doświadczeń w podobnej materii, zalecałbym przed przystąpieniem do czegokolwiek skompletować wszystkie potrzebne manaule w obu wersjach: elektronicznie i papierowo - tak żeby mieć możliwość nanoszenie notatek w miarę pozyskiwania wiedzy i porad.

Ok to wpisz w google obojętnie jaką fazę dotycząca CRIUS AIO SE V2.5 super combo. i proszę znajdź mi manual do tej płytki i uwierz że nie spytam już o nic.
może wtedy będzie dla ciebie niespodzianką że niestety guide or manual or instruction or what ever nie ma dla tej płytki. Może reszta płytek Multiwii jest podobna ale nie jest taka sama.

Artja pisze:Powodzenia! A piwa mam nadzieję nie rozlałeś z tej rozpaczy? :piwo2: :vhappy:

Piwo - teraz to mnie na soczek nie będzie już w tym miesiącu stać...:)

W każdym razie ja tez podsumuje.
Nie chciałem nikogo obrazić tym postem. Jestem wdzięczny za wszelaką pomoc każdemu kto próbował chociaż mi jej udzielić:)
Tylko jest jedno ale. Czy każdy z was jest wszechwiedzący w każdej dziedzinie ? wątpie.
Ciekawe czy jak zaczynali byście uczyć się matematyki - dodawanie, odejmowanie a mieli przed sobą proste zadanie z różniczkowania: ktoś powiedział by wam - czytaj, czytaj, czytaj a dowiesz się wszystkiego - dał byś rade? Owszem tylko po jakim czasie roku? dwóch? czy może byś się poddał??

A czytając blogi, szukając fotorelacji z budowy quadów itp znalazłem jeden ciekawy wpis otóż:
Są dwa sposoby na zaczęcie przygody z quadami:
Sposób "polski", czyli zajrzenie na dowolne polskie źródło i dowiedzenie się, że jesteś szmatą dopóki nie przeczytasz 10000 stron, wątków, portali, a najlepiej i podręczników do automatyki i robotyki, zanim kupisz pierwszą śrubkę.

I wiesz niektórzy są bardzo pomocni bo jak bym poprosił nawet o przewrócenie strony bo nie wiedział bym jak to by pomogli a niektórzy, no nie mnie to oceniać:)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 22 sty 2015, o 15:58

Fizjo, po pierwsze primo, jeśli posiedzisz dłużej w tej zabawie przekonasz się, że wiele płytek posiada manuale w postaci tasiemcowych wątków na forach gdzie zwykle przebywa ich twórca lub ludzie zachwyceni funkcjonalnością urządzenia. Podobną sytuacjię mam z FC ardumini, do którego nie istnieje "fabryczna" instrukcja obsługi poza fotką i zwięzłym opisem pinów, często błędnym w zależności od źródła.

No ale wracając do meritum - z takich czy innych powodów wybrałeś sobie FC, poszperałeś po fakcie i okazuje się że jest z tym dla Ciebie jakaś kicha jeśli chodzi o dokumentację. To już pierwszy sygnał złej kolejności działań. FC jest dobry, temat jest ciut ambitny, więc zakładamy jakiś minimalny poziom wiedzy i kultury technicznej ludzi którzy chcą się w to bawić, i z takim założeniem udzielamy się na forum :) Trafienie w przypadek zielonej pietruszki oznacza error po stronie pytającego, bo z punktu widzenia odpowiadającego nie znasz odpowiedzi tylko na zadane pytanie a nie na cały szereg zagadnień z nim związanych, w tym również takich elementarnych, których odpowiadający nie będzie punktował.

Reasumując, rozłożył Cię brak elementarza, a nie podręczników do nawigacji satelitarnej.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 22 sty 2015, o 16:54

Fizjo, po pierwsze primo:
fizjo pisze:Szczególnie że za te cene można było kupić gotowca (nowego..)
np. https://www.rc4max.com/quadcopter_f450_ ... 28821.html

Ten model również Dostajesz "w proszku", czyli dokładnie w takich samych elementach, jak Otrzymałeś przesyłkę z BG i też trzeba to poskładać, polutować i po podłączać kabelki. :masakra:

Po drugie primo: sprawdziło się stare przysłowie, że "co nagle, to po diable". "Bawiąc" się jakimikolwiek urządzeniami, które są zasilane ze źródła prądu które może wygenerować ponad 100A, trzeba zachować szczególną ostrożność i rozwagę. Ty tego nie zrobiłeś, i pretensje Możesz mieć tylko do siebie. Wszelkie podłączania "na pająka" można wykonywać tylko w "czystym środowisku", gdzie nie ma obawy o jakiekolwiek zwarcia.

Po trzecie primo: staraliśmy się Tobie pomóc, poświęcając swój czas na szukanie tego, co Sam powinieneś odnaleźć. Czasem było to "podanie na talerzu", a czasem "pokazanie drogi". Jeśli ktoś chce się czymś zająć/zainteresować, to powinien wykazać się minimalną chęcią w dążeniu do poznania tematu. U Ciebie tego nie zauważyłem.

Po czwarte primo: Nikt Ciebie nie zmuszał do "obrania drogi" budowy, a nie zakupu RTF-a, bo tylko takie modele są dostarczane w stanie złożonym i prawie gotowym do użytku. Podjąłeś decyzję o budowie, ale niestety nie Podołałeś...

Reasumując: Nikt nie urodził się, a nawet po przeżyciu kilkudziesięciu lat, nadal nie jest alfą i omegą. Jednak chcąc się czegoś nowego nauczyć, trzeba się tego uczyć, a przede wszystkim chcieć.
Kiedyś nie było internetu i filmów na YT, a jednak ludzie się uczyli, i budowali skomplikowane urządzenia. Ja na przykład odrestaurowując swój pierwszy motocykl musiałem biegać do bibliotek i archiwów, aby odszukać chociażby jak był malowany oryginał, jakie miał wyposażenie i czy zamontowane w nim obecnie elementy są na pewno oryginalne. Nie wspomnę już o mechanice, gdy po rozpołowieniu silnika, wysypały mi się wszystkie części skrzyni biegów :masakra:
Teraz jest zdecydowanie łatwiej, i naprawdę to potrzeba tylko chęci poznania jakiegokolwiek nowego tematu. Jeszcze cztery lata temu nie wiedziałem co to jest FPV, a kontrolery lutowało się samemu... no koledzy pomagali, ale wiedzy na ten temat było bardzo mało w internecie.

Tak więc otrzyj łzy, i buduj dalej, oczywiście jeśli Jesteś przekonany, że to Ciebie interesuje i bawi, a nie na zasadzie "bo inni mają, to ja tez chcę".
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
fizjo
Stały bywalec...

Postautor: fizjo » 22 sty 2015, o 17:07

ale w ramach jeszcze wyjaśnień:)
ja seriusly nie mam do nikogo ani żalu, ani pretensji - jedynie do siebie że wczoraj zacząłem grzebać z BT, gdzie mogłem to na spokojnie zrobić wtedy, gdy zamówił bym USB:)
Ale wiadomo młody, napalił się i poszło:)

A jeśli chodzi o budowe to jeszcze milion razy się spytam o co kolwiek bo projektu nie porzucam:D
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 22 sty 2015, o 17:11

fizjo pisze:A jeśli chodzi o budowe to jeszcze milion razy się spytam o co kolwiek bo projektu nie porzucam:D

Określ się na jakim FC, to się odpowiednio przygotujemy :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
fizjo
Stały bywalec...

Postautor: fizjo » 22 sty 2015, o 17:14

W odpowiedzi na to pytanie trochę się pochwale..:)

kilka lat uprawiałem kolarstwo głównie szosowe i torowe, z niejednym sukcesem. Nauczyło mnie to jednego, dążyć do celu i nie poddawać się:)

tak więc prawdopodobnie w przyszłym tygodniu zagości u mnie nowa płyta CRIUS AIO V2.5 także to samo - z tym że na początek nie będę montował GPS'a^^
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 22 sty 2015, o 17:20

Na początek, to kup sobie odpowiednie elementy montażowe
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
fizjo
Stały bywalec...

Postautor: fizjo » 22 sty 2015, o 17:22

Może po raz 1 cię zaskoczę w pozytywny sposób - tulejki jutro u mnie będą dziś zostały wysłane razem z podłączeniem usb - wtedy sprawdzę czy cokolwiek zostało z mojej FC i będę wiedział co dalej:)
Awatar użytkownika
VaderJK
Lider forum...
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 87 razy

Postautor: VaderJK » 22 sty 2015, o 17:25

Kup FC open pilota cc3d, podłącz wszystko - ale zanim to zrobisz i wlaczysz pakiet to zrób schematy co i jak łączysz i wrzuć na forum żeby to można było zweryfikować. Potem podłącz do FC kabel USB do kompa i przejdź wizzarda open pilota. I powinno polecieć. I na początek daruj sobie GPS i fpv tylko uruchom samego quada.

Takie moje zdanie...

Open pilot ma na YouTube tutoriale jak podłączyć.

VaderJK
Ostatnio zmieniony 22 sty 2015, o 17:30 przez VaderJK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fizjo
Stały bywalec...

Postautor: fizjo » 22 sty 2015, o 17:29

Wiesz zastanawiałem się nad CC3d ale musze na niego wydać ok 100zł + - z wysyłką
nie podłącze pod niego GPS w przyszłości wiec tak czy inaczej kupię w przyszłości CRIUS-a.
Na FC criusa wydam także ok 100zł - co prawda będę czekał na niego trochę dłużej, ciężej będzie go ustawić itp ale jak to przejde z waszą pomocą, to potem będzie już z górki
tutoriale na yt przemawiają za openem

i sam nie wiem.... Artu pisał że Open nie ma pomocy żadnych w locie wiec pewnie się rozbije i tyle z tego bedzie. nie wiem trzeba to przemyśleć bo totalny mętlik w głowie mam:)
Awatar użytkownika
VaderJK
Lider forum...
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 87 razy

Postautor: VaderJK » 22 sty 2015, o 17:35

Port do GPS w open pilocie jest... A czy da się fabrycznie to by trzeba było po sieci poszukać.

VaderJK
Awatar użytkownika
fizjo
Stały bywalec...

Postautor: fizjo » 22 sty 2015, o 17:40

Z 2 strony kupno CC3D

nie wyklucza zamówienia załóżmy za 2 miesiące Criusa i upgreadu coptera...

a zawsze przez ten czas bedzei można polatać i się czegoś nauczyć
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 22 sty 2015, o 17:50

CC3D ma tylko żyro i akcelerometr. Brak baro, możliwości podłączenia GPS-a, więc brak funkcji PH, RTH...
Generalnie CC3D to jest FC do "wariata", i nadaje się do nauki jak "250" ze zwykłym żyro w heli.
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
fizjo
Stały bywalec...

Postautor: fizjo » 22 sty 2015, o 18:00

Artu pisze:Generalnie CC3D to jest FC do "wariata", i nadaje się do nauki jak "250" ze zwykłym żyro w heli.

Czyli troche słabo^^
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 22 sty 2015, o 18:02

Kk 2.1 ma stabilizacje i wymaga podpiecia wtyczek ewentualnej nuewielkiej korekty pidow (choc z reguly nie). Do tego bedzie sie poziomowal w trybie stabilise. Moze to?
Awatar użytkownika
Ssmart
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Ssmart » 22 sty 2015, o 18:31

Artu pisze:CC3D ma tylko żyro i akcelerometr. Brak baro, możliwości podłączenia GPS-a, więc brak funkcji PH, RTH...
Generalnie CC3D to jest FC do "wariata", i nadaje się do nauki jak "250" ze zwykłym żyro w heli.

Artu w opisie CC3D jest co innego... http://abc-rc.pl/Open-Pilot-CC3D Poczytałem trochę i w tym fc są 2 tryby : acro i auto-stabilizacja.
Trex 450 Plus
Quad F450
MJX F46
Futaba T6J
Awatar użytkownika
Pietruch
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Pietruch » 22 sty 2015, o 18:40

Błędy jest opis.
Ja zawsze czytam co pisze producent: http://wiki.openpilot.org/display/WIKI/ ... +Telemetry
GPS tak, ale tylko jako źródło info dla OSD.
Pozdrawiam,
Maciej

Latam Phantomem i się tego nie wstydzę.

Wróć do „DIY”