To może ja też się troche odwołam do Twoich słów:)
Artja pisze:Fizjo, nie obraź się, ale ja ten wątek odbieram jako encyklopedyczny pokaz ułańskiej fantazji. Nie chodzi już nawet o $$ które zostały puszczone z dymem, lecz zmarnowany czas jaki poświęcili koledzy na prowadzenie za rączkę. Tu w miarę rozwoju wydarzeń u niektórych narastało po prostu przerażenie wywołane nieuchronnością nadchodzącej katastrofy.
Okey więc teraz powiem coś od siebie. Rozpoczynając ten wątek miałem zamiar kupić zestaw gotowy do lotu, złożony oblatany - aby zacząć te przygodę.
Skrytykowaliście mnie że to bez sensu bo za tyle nic się nie kupi a można złożyć coś "spoko".
Poszedłem za radą kupiłem polecane przez was produkty.
Pytałem o wszystko co do czego miałem jakiekolwiek wątpliwości, i nie raz usłyszałem, że powinienem nie pytać o to czy o tamto tylko doczytać - spoko ale jak mam szukać czegoś, skoro nawet nie wiem jak to nazwać?
Mówisz o zmarnowanych $$
Owszem też mnie to boli bo kupiłem ten zestaw z myślą że spoko - złoże sobie, pomogą mi podłączyć bo ileż to jest napisać (przez kogoś kto się zna) jak podłączyć 10 - może 20 kabli do jednego gówienka zwanego FC.
Powiem szczerze spaliłem go być może na swoje życzenie, ale nigdzie wcześniej nie przeczytałem o tym że muszę wyjąć 3 plusowe kable. - spoko mój błąd moja kasa. Szczególnie że za te cene można było kupić gotowca (nowego..)
np.
https://www.rc4max.com/quadcopter_f450_ ... 28821.htmlale wiadomo nie przemyślałem dwa razy:)
Artja pisze:Na bazie swoich doświadczeń w podobnej materii, zalecałbym przed przystąpieniem do czegokolwiek skompletować wszystkie potrzebne manaule w obu wersjach: elektronicznie i papierowo - tak żeby mieć możliwość nanoszenie notatek w miarę pozyskiwania wiedzy i porad.
Ok to wpisz w google obojętnie jaką fazę dotycząca CRIUS AIO SE V2.5 super combo. i proszę znajdź mi manual do tej płytki i uwierz że nie spytam już o nic.
może wtedy będzie dla ciebie niespodzianką że niestety guide or manual or instruction or what ever nie ma dla tej płytki. Może reszta płytek Multiwii jest podobna ale nie jest taka sama.
Artja pisze:Powodzenia! A piwa mam nadzieję nie rozlałeś z tej rozpaczy?

Piwo - teraz to mnie na soczek nie będzie już w tym miesiącu stać...

W każdym razie ja tez podsumuje.
Nie chciałem nikogo obrazić tym postem. Jestem wdzięczny za wszelaką pomoc każdemu kto próbował chociaż mi jej udzielić:)
Tylko jest jedno ale. Czy każdy z was jest wszechwiedzący w każdej dziedzinie ? wątpie.
Ciekawe czy jak zaczynali byście uczyć się matematyki - dodawanie, odejmowanie a mieli przed sobą proste zadanie z różniczkowania: ktoś powiedział by wam - czytaj, czytaj, czytaj a dowiesz się wszystkiego - dał byś rade? Owszem tylko po jakim czasie roku? dwóch? czy może byś się poddał??
A czytając blogi, szukając fotorelacji z budowy quadów itp znalazłem jeden ciekawy wpis otóż:
Są dwa sposoby na zaczęcie przygody z quadami:
Sposób "polski", czyli zajrzenie na dowolne polskie źródło i dowiedzenie się, że jesteś szmatą dopóki nie przeczytasz 10000 stron, wątków, portali, a najlepiej i podręczników do automatyki i robotyki, zanim kupisz pierwszą śrubkę.
I wiesz niektórzy są bardzo pomocni bo jak bym poprosił nawet o przewrócenie strony bo nie wiedział bym jak to by pomogli a niektórzy, no nie mnie to oceniać:)