WLtoys - V911

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 9 gru 2013, o 16:24

Może najpierw podziel się z nami nowym doświadczeniem? Na pewno się komuś przyda taka informacja!
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 9 gru 2013, o 18:37

i daj zdjęcia
Helikoptery
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 9 gru 2013, o 21:04

Nie posiadam tak dobrego aparatu aby robić wyraźne zdjęcia z bliska. Zrobiłem zdjęcia aparatem i komórką. Ale wyszły bardzo niewyraźne . Więc niezamieszczałem ich na forum . Skorzystałem z pomocy kolegów na sąsiednim forum. Zamieścili w poście powiększone zdjęcia tego elementu. Dzięki tym zdjęciom prawidłowo wlutowałem ten kabelek .
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Podziękował: 62 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: karol » 9 gru 2013, o 21:29

no to daj linka, tak aby ktos inny skorzystal :thumb:
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 10 gru 2013, o 10:57

Obrazek

Mówicie i macie ! :thumb:
andrejus
Pierwsze koty za płoty...
Podziękował: 8 razy

Postautor: andrejus » 13 gru 2013, o 20:06

:wall: Szkoda że wcześniej tego nie przeczytałem, fbl 100 juz pewnie jest pakowany w paczkę
Nie bój się tego że twoje życie kiedyś się skończy, ale tego, że może się nigdy nie zacząć
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 gru 2013, o 20:36

Witamy w świecie RC
Helikoptery
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 13 gru 2013, o 20:50

Nie ma co się przejmowac. Nawet jeśli co tam się zużywa szybciej to części sa taniutkie a padają z reguly z naszej winy zanim zdążą się zużyć.
Co do bezszczotki - fbl'a 100 można przerabiac dość prosto, dobrze mowie Wojtek?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 gru 2013, o 20:52

Dobrze mówisz ale to jest jak z seksem analanym: można tylko po co?

BL zjada baterie w 30% czasy silnika szczotkowego.

Widziałeś tego Fun Cuba?
Helikoptery
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 13 gru 2013, o 21:00

Tyle tego " naklepali " że jest w czym wybierać ! Z mikrusów 6Ch najpopularniejsze to : FBL 100 ; V 922 i robiący im konkurencję - Wasp 100 Nano CP/ CPx. Decydując się na wersję RTF najlepiej z nich wypada Wasp z racji w pełni programowalnej stockowej apki.

Tym bardziej że ceny tych helików są podobne ( nie licząc Waspa CPx ).
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 13 gru 2013, o 21:45

Wojtekr
Pojechałeś ...
Co do
Bl to naprawde warto i jeśli ktoś może i jest w stanie 20 razy dziennie to doceni to rozwiązanie
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 gru 2013, o 21:49

W fbl 100 nie warto, przynajmniej ten bl z hk jest do dupy. Albo moj egzemplarz
Helikoptery
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 13 gru 2013, o 22:12

W Waspie z przeróbką ze szczotki na bezszczotkę nie ma żadnego problemu. Co prawda są dwie wersje CP i CPx . Ale nawet można kupić sobie wersję CP i w późniejszym czasie przerobić ją na CPx. Tym bardziej że w Bg są wszystkie do tego potrzebne elementy ( silnik bezszotkowy, regiel i zębatka ). Deczko wyjdzie drożej niż by się zdecydować od razu na wersję CPx . Ale to będzie nie duża różnica.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 13 gru 2013, o 22:50

Bejo,

Nadajnik waspa - na 6 modeli może i jest, ale ma ograniczenia. To nie jest typowy nadajnik, który ma 6 pamięci modeli. Każdy. Tych 6 modeli ma swoja specyfikę, sa pod samolot, helikopter FB, helikopter FBL i inne takie. Każdy z tych modeli ma inna "pule" ustawień. Czyli nie zaprogramujesz sobie 6 takich samych modeli itp. Nie skresla to oczywiście nadajnika, ale warto o tym wiedzieć...

Kupowanie i przerabianie modelu - nie do końca to rozumiem. Czaje jak ktoś kupil wcześniej z braku dostępności albo świadomości o istnieniu danego modelu. Ale kupować z zalozeniem przerabiania... po co?

Wojtek,
Widzialem tylko nie mialem jeszcze czasu poszperac w necie pod kątem alternatywy...
Kac_r
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękował: 1 raz

Postautor: Kac_r » 25 gru 2013, o 00:52

Prosze o pomoc.

Dzis doszlo do tragedi i rozwalilem nowego V911 (2gi dzien). Doszlo do dziwnego uszkodzenia ogona.

Obrazek

Obrazek

Kabelki od silnika ogonowego jak odciete skalpelem, do tego wyglada to tak jakby cos sie ulamalo bo silnik i statecznik moge poprostu zsunac z ogona.

Po uruchomieniu kopterek zaczyna krecic sie wokol wlasnej osi.

1. Czy z ogona mozna jakos wydobyc kabelki zeby ewentualnie je jakos polaczyc z tymi od silnika?

2. Moze mozna wymienic caly ogon, ale czy jest sens?

3. Czy krecenie sie w ol wlasnej osi moze byc spowodowane jeszcze jakimis stratami, ktorych jeszcze nie zauwazylem?

Co prawda dzis mnie cos tchnelo i rano zamowilem nowego bnf co prawda wersje v911-pro, ale to pewnie potrwa z 20 dni, a do tego czasu jestem bez zadnego latadla i nie wiem co ze soba zrobic.

Pozdrawiam i z gory dzieki.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 25 gru 2013, o 09:03

Witam . V 911 latam już przeszło dwa lata . Więc można by rzec że znam go na wylot.
W zasadzie helik ten jest dość " pancernym " helikiem . I naprawdę trzeba się dobrze postarać aby go rozwalić.

Dość tanie części do tego modelu znajdziesz w polskim sklepie Riku Modelsport. Można też zamówić wersję BnF w Bg. Mają tam zielonego helika o nazwie Commander . W zasadzie jest to najnowsza wersja V911 ( FP 100) . Cena tego helika to 19$.

Czyli za 60zł masz nowego helika. Tylko to czekanie . Ale cóż? Odnośnie naprawy twego helika. Z dwóch stron belki urwały się te kabelki ? Nie dają się wyciągnąć od strony ramy? Ewentualnie możesz próbować je wydobyć z belki cieniutkim szydełkiem.

Jak zdrowo przydzwoniłeś to i mogło paść żyro. A wtedy to rzeczywiście lepiej kupić nowego helika.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 25 gru 2013, o 09:22

Obrazek

Tutaj masz to czego potrzebujesz do swego helika , sklep rc4u . Zamiast czekać na nowego helika z Chin 3 tygodnie , tutaj będziesz miał tę część za trzy dni ! :thumb:

Obrazek

W Bg masz coś takiego ( Commander BnF ) za 19$ wraz z darmową wysyłką.
Kac_r
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Podziękował: 1 raz

Postautor: Kac_r » 25 gru 2013, o 10:21

Dziekuje za pomoc.

Ja zamowilem v911-pro bialy ... Chyba sie nada do tej oryginalnej apki?

Co do uszkodzenia to kabelki urwaly sie tylko od strony silniczka, a te w ogonie siedza tak jakby byly tam wklejone.

BARDZO dziekuje za pomysl z samym ogonem i silniczkiem. Tylko pytanie jak zdemontowac ogon bo mam wrazenie , ze on jest na klej.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje. To super, ze na tym forum i innych forach RC ludzie sa mili pomocni.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 25 gru 2013, o 11:28

ogony w mikrusach przeważnie są tylko wciskane
jeśli kable w belce sie stykają a Ty próbowałeś uruchamiać helika, to mimo nowego ogona możesz napotkać nowy problem/ uszkodzenie elektroniki/
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 25 gru 2013, o 12:53

Podejrzewam że tak jest jak mówi @Wiktor . Jeżeli rzeczywiście padła płytka elektroniki to " skóra nie jest warta wyprawki ". Sama płytka w Bg kosztuje jakieś 40zł a helik Commander BnF ok 60zł.

Jak pewnie zauważyłeś w twoim heliku V911( FP 100) flybar końcówkami ( ciężarki ) uderzał o kabinkę rysując ją i niszcząc. Zlikwidowano tę przypadłość w Commanderze poprzez wydłużenie o 8mm wałka głównego. Flybar jest wyżej o te 8mm i już nie ociera o kabinkę jak to miało miejsce w V911.

Też nie złazi i nie odpryskuje tak farba na kabince. Kabinka jest czarno- zielona . Przy czym kolor czarny to kolor plastiku z jakiego jest wykonana kabinka. Więc nie ma co odpryskiwać. A i zielona farba jakby lepiej trzymała się kabinki niż w V911.

Przyznam Ci sie że przez te dwa lata posłałem w "kibel " cztery płytki elektroniki . Bardzo czułe są one na nawet najmniejsze zwarcia. Czy to od silnika ogonowego , bądź głównego , albo serw. Za każdym razem zamiast płytki kupowałem nowego helika BnF.

Ten ostatni ( Commander ) naprawdę jest jakiś pancerny! hmm Dwa dni temu spadł mi z ponad 100m na twardą glebę i jedynie złamała się jedna "nóżka " od płóz ( przednia prawa). A poza tym ani ryski ! Co więcej ! Wczoraj dwa razy utopiłem go w wiadrze pełnym wody. :masakra: ( latałem nim w kanciapie 2x2x2m a w rogu stało wiadro z wodą ).Po wysuszeniu go na grzejniku hula jakby nic. :thumb:

Wróć do „Mikro heliki”