wojtekr pisze:Kenobi36 pisze:I tu widać jaką lipę przedstawia Castle creations z logerrem mocy i prądu.
Tu się z Tobą nie zgodzę, bo skoro są piki to czemu ich nie logowć- jak rozumiem, Twój loger podawał wartości bez wykresu więc u Ciebie pokazywanie pików jako max nie ma sensu ale jak masz wykres, to jak najbardziej. Wiem, że u mnie ten pik też jest jako max ale na wykresie widać jak było naprawdę

Poniżej logi z napięciem (dawaj wnioski chętnie się czegoś nowego nauczę)
Masz rację, skoro są to czemu ich nie logować.
Powiększenie trochę rozwiało wątpliwości, nie ma co pisać.
Natomiast na powiększeniu ciekawostka, w zasadzie kolejny dowód że silnik może oddać większą moc na niższych obrotach. Ale przydało by się jeszcze rpm dla potwierdzenia. O ile pamiętam pierw robiłem pompki pierw na najniższych obrotach a potem na kolejnych wyższych.
Natomiast bardzo niepokojące jest to że przy takiej pompce przy niby spokojnych obrotach 1800rpm, silnik nagle oddaje 6.6kw.
Chore jest to tymbardziej że w gasserze ktory więcej niż 4KM nie wydusi z siebie przy pompce na 1900rpm obroty nie spadają, tudzież spadają ale minimalnie.
Teraz ww. ciekawostka w połączeniu niepokojącym wynikiem jest powodem czemu zrywa ludziom koła głowne i paski po 20 lotach a ja na Yepie robię ponad 100 lotów. Po prostu governor w CC na domyślnych ustawieniach działa zbyt agresywnie. Bo o ile na utrzymanie obrotów przy 1800rpm i 12.5st moc nie jest aż tak duża potrzebna, (zdecydowanie mniejsza niż np przu 2200), ale na bardzo agresywne rozpędzenie wirnika po spadku obrotów już jest potrzebne jej bardzo dużo, które oczywiście nie idzie w powietrze tylko w układ przeniesiemiu napędu w celu pokonania bezwładności wirnika głównego.
I stąd różnice z logera który nie wyłapie drobnych szpilek tylko da pomiar prądu z ekstremalnej figury czyli np. maksymalny speed zakończony pętlą do góry, a wynikami z castla gdzie jest pik który nie ma wpływu na prawdziwą potrzebną moc a jedynie skraca żywotność elementów typu, koła głowne, paski i OWB a i pewnie zębatek napędu ogona również.
A wniosek jest taki że ja na twoim miejscu bym obniżył troszkę gainy w govie i pobawił się różnymi wartościami, powinno to też zmniejszyc uciekanie ogona na łopatkach 105mm
Jak możesz to dorzuc jeszcze te obroty i przy okazji doruc parametr - nie wiem jak się nazywa ale pokazuje wysterowaniem mocy w procentach czyli poziom gazu jaki daje governor na regulator.