MSH Protos 700 (Max)

Znajdziesz tu również Protosy MSH...
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 93 razy

Postautor: Kruku » 2 lip 2016, o 22:14

Dziś był oblot po wymianie dumperów na czerwone oraz po uporządkowanych kablach. Pierwsze loty i testowanie thr-in. Problem thr-in zniknął. Sygnał jest idealny. Ale i tak za którymś razem mi odciął! Tym razem nie było to w ogóle powiązane z piro tak jak poprzednio. Po prostu któregoś razu odciął.

No więc z Tyminą zaczęliśmy kombinować. Zmieniłem PWM na 8kHz i jakby problem ustąpił. Przynajmniej na 2 loty. W 3cim locie na dość dużej wysokości straciłem kontrolę nad modelem w osi elev. Zapiąłem holda. Model spadł jak kloc ale w wysoką trawę. Uderzył kabinką ale ta przetrwała w dość dobrej kondycji.

Po oględzinach okazało się, że uszkodzenia to zgięta belka ogonowa, rozklejone podpory (bo zgięta belka) i brak kondensatora w reglu. Po sprawdzeniu modelu wyszło, że ścięta została kulka, którą mocuje się do orczyka przy serwie elev.

Obrazek

No i teraz to dopiero dało mi do myślenia. Mam aluminiowe orczyki:

Obrazek

W te orczyki mam wkręcone kulki i z drugiej strony zabezpieczone są nakrętką. Co z tego jak złoże model jak znowu może mnie coś takiego zaskoczyć. Czy zdarzyło się komuś z was coś takiego, żeby ścięło kulkę do snapa przy orczyku? Nie wiem czy mam założyć, że akurat TA kulka była słaba i po prostu dać nową i latać dalej czy może zmienić orczyki na jakieś inne. W ogóle te snapy mnie zadziwiają. Są jak na tą klasę modelu dość małe. Podobnie mocowanie tych kulek. Przecież jak się tam ostro napierdala to musi to nieźle pracować.

No to teraz czeka mnie ponowna :plask: naprawa. Modelem lata się bardzo fajnie ale ostatnio mam z nim pecha. Mogę jednak powiedzieć, że te twardsze (czerwone) dumpery robią swoje. Model jest wyczuwalnie sztywniejszy, mniej faluje na cyklice (nie zmieniałem ustawiń w brainie). Tic-toci wychodzą szybsze. Model do tej pory zrobił 95 lotów.

Castla wymienie na HW160HV, który jest w drodze. A co z tymi orczykami? Macie jakiś pomysł?
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Podziękował: 162 razy
Podziękowano: 239 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 2 lip 2016, o 22:28

ta kulka mogła dostać podczas ostatniego kreta
teraz wystarczyła niewielka siła, żeby dokończyła żywota
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 23 lip 2016, o 15:32

Wymieniłem regiel na Hobbywing 160A. Governor w Hobbywingu chodzi zdecydowanie lepiej niż w CC. Dzisiaj z włączonym wiatrakiem na reglu, maksymalna temperatura wynosiła 43 st C. A więc spoko.

Obrazek

Usunąłem wszystkie metalowe orczyki i zastąpiłem je plastikowymi (tymi które są dołączane do serw MKS). Rozwierciłem nieco otwory i weszły większe gwinty od kulek

Obrazek

No i wszystko byłoby cacy ale... Zrobiłem parę lotów i nagle zaczął mi puszczać ogon. Zmniejszyłem obroty i zacząłem się zbierać do lądowania gdy nagle ogon puścił do końca. Udało się fartem przyziemić bez strat.

Jak podszedłem do modelu to z serwa ogonowego leciał dym... Zjarało się serwo MKS HBL880HV. Zjarało się po około 110 lotach. A myślałem, że jak już kupię MKSy to będę miał z serwami spokój :masakra:

Zastanawiam się czy jak im odeślę to uznają reklamacje. Jak myślicie? Kupowałem w fast ladzie. Ktoś może reklamował zjarane serwa? Jak to wygląda w praktyce?
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 23 lip 2016, o 17:09

Ja bym reklamowal zdecydowanie. Ale zanim to zrobisz posprawdzaj model - czy nie ma przyczyny poza serwem. Moze gdzies zwarcie jest ?
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 23 lip 2016, o 17:52

Karuzel miał w swoim Maxie taką akcję, że zablokował się ślizgacz ogona. Pasowanie tulejki ślizgowej na wałku było tak ciasne, że na zimno chodził. Jak się popracował w locie to stawał dęba i serwo nie miało siły go przesunąć.
Jeśli nic nie robiłeś wczesniej z tym ślizgaczem, to stawiam na przeciążenie serwa.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: Wiktor » 23 lip 2016, o 18:09

ale
Zmniejszyłem obroty i zacząłem się zbierać do lądowania gdy nagle ogon puścił do końca

więc to raczej serwo trzymało i puściło a nie ślizgacz
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 23 lip 2016, o 18:50

Kula pisze:Karuzel miał w swoim Maxie taką akcję, że zablokował się ślizgacz ogona. Pasowanie tulejki ślizgowej na wałku było tak ciasne, że na zimno chodził. Jak się popracował w locie to stawał dęba i serwo nie miało siły go przesunąć.
Jeśli nic nie robiłeś wczesniej z tym ślizgaczem, to stawiam na przeciążenie serwa.

Zaraz po locie sprawdziłem całą mechanikę i była bez zarzutu. Ślizgacz chodził bardzo lekko. Na razie wstawiłem serwo przeznaczone do drugiego maxa, a to będę w takim razie reklamował. Coś ten drugi max nie może powstać bo ciągle go gdzieś kanibalizuję :)
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 23 lip 2016, o 20:19

Kabel obejrzyj od serwa moze gdzies sie przetarl i zwarcie zrobilo :-P Jesli to jedak serwo, to niezła wpadka - za taka kase niespodziewalbym się tego.
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 23 lip 2016, o 21:49

Jazz pisze:Kabel obejrzyj od serwa moze gdzies sie przetarl i zwarcie zrobilo :-P Jesli to jedak serwo, to niezła wpadka - za taka kase niespodziewalbym się tego.

Kabel nigdzie nie jest przetarty. Ja też za taką kasę spodziewałbym się większej trwałości. Napisałem do fast-ladu i zobaczymy co odpowiedzą. Jeżeli wymigają się od wymiany to już na pewno nie będę kupował MKSów. Jeśli ma mi się coś palić to nie za taką kasę.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 24 lip 2016, o 12:50

Myślę że egzorcysta by się przydał do tego modelu :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
msheli
Lider forum...
Podziękował: 110 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: msheli » 24 lip 2016, o 12:55

Kenobi36 pisze:Myślę że egzorcysta by się przydał do tego modelu :-)

Racja, odkąd śledzę ten wątek widzę co lot jakieś problemy.
Logo 700 / XLPower 550 / Protos 380 Evo V2 / Goosky S2 / X9D 2019

Moje loty....
https://www.youtube.com/@wojciechdum75/videos
Awatar użytkownika
dalton
Stały bywalec...
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: dalton » 24 lip 2016, o 12:57

Kruku pisze:Zastanawiam się czy jak im odeślę to uznają reklamacje. Jak myślicie? Kupowałem w fast ladzie. Ktoś może reklamował zjarane serwa? Jak to wygląda w praktyce?

Ja kiedyś u nich reklamowałem ładowarkę, bo się zwiesiła przy updacie softu, po tygodniu dostałem nową, jakiś taki druczek wysyłają do wypełnienia i razem z tym im odsyłasz sprzęt.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Pozdrawiam,
Artur

Blade 450x / T-Rex 450L / Goblin 380 / Mikado Logo 550 / Goblin Black NITRO
Summit / 2xTeton
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 25 lip 2016, o 16:24

Właśnie napisali mi żebym wypełnił formularz i odesłał. Wymienią, a więc luz :)
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 25 lip 2016, o 18:07

Daj znać jak to się skonczy. Ciekawe, czy nie będą szukali wymówek że wina była po stronie użytkownika.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 3 sie 2016, o 23:46

Graty do drugiego MAXa prawie skompletowane. Dziś dostałem pocztą dwa ładne gadżeciki :dance:

Obrazek

Jeszcze tylko to nieszczęsne serwo z fast-ladu i będę miał komplet. W drugim MAXie postanowiłem wypróbować power bus i Braina2BT HD. Mam nadzieję, że niedługo dołączy czerwony brat bo zacząłem ćwiczyć autosy i lądowania bywają... twarde ;) Na razie udało się nie uszkodzić poważnie modelu ale bywało blisko.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 4 sie 2016, o 06:20

Ze kosmic 200 to widac ale podaj jaki konkretnie silnik :-)
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...

Postautor: Kruku » 4 sie 2016, o 06:57

Xnova XTS 4530-525
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 4 sie 2016, o 08:55

Grubo, czerwone szybsze :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 4 sie 2016, o 10:10

Ten sam silnik mialem w protosie max i super sie sprawowal. Teraz lezy i czeka na g700 :-)
Awatar użytkownika
Extra330
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Extra330 » 4 sie 2016, o 10:18

A silnika nie trzeba oddać w ręce Herr Doctora Danielusa?
Pozdrawiam Władek
Gaui X2, X5, X7, MX3
Goblin 420, 500HPS3, 700C

Wróć do „XLPower”