Odchudzony ścigacz Quadro 250 by Kenobi v3

Dział dla tych co wierzą, że rozmiar się nie liczy.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 8 kwie 2015, o 15:31

No to ja chyba będę musiał odchudzić mojego. 340 gram bez fpv i pakietu na ten moment... moze mniej niż cegła ale widać się da :)
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 148 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 8 kwie 2015, o 18:30

Vader, w kwestii CC3D z cleanflight to też latalem na takim rozwiązaniu. Lubię testować więc dość dokładnie porównałem to z Open pilotem.
Muszę przyznać że dla początkujących OP jest chyba lepszy bo pomaga wszystko ustawic przez wizard. Jeśli chodzi o latanie to w trybach platformowych przy spokojnym locie OP jest dość dobry. W trybie acro i przy szybkim lataniu bezwzględnie wygrywa cleanflight. Latwiej w nim dobrac dobre PIDy i wg mnie lata lepiej. Ja nie wrocilbym juz do OP po tym jak latalem na cleanflight
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
VaderJK
Lider forum...
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: VaderJK » 8 kwie 2015, o 19:15

No właśnie... Ja szukam czegoś co by dobrze w rate latało u przy szaleństwach na pełnym gazie.... A czy ma ktoś porównanie naze 32 acro z clean flight a cc3d? Tzn czy w tego cc3d co mam wgrać clean flight czy lepiej kupić naze 32 acro bo jest jakaś różnica?
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 508 razy

Postautor: Kenobi36 » 8 kwie 2015, o 19:45

Zrobiłem dzisiaj 8 lotów, i na prawdę się dziś świetnie bawiłem. Ogólnie dzięki lepszej reakcji na gaz modelem dużo lepiej się latało nisko nad ziemią. Z tego powodu rzadko zawadzałem o korony drzew a szczególnie o jedną gałąź którą trafiłem ze 5 razy podczas poprzedniej sesji. Za to co chwilę szurałem pakietem po trawie i kilka razy zawadziłem ziemię ramieniem co wprowadzało quada w piro. Raz przywaliłem brzuchem (pakietem) w rurę (coś biorą się do rozkopania tego terenu i jakieś rury PCV o średnicy 30cm się walają) też fajne uczucie bo wykatapultowało quada w górę, więc jak na ogół mam widok 90% ziemi tak zobaczyłem NIEBOOOOO :-)
Na ogół po takich akcjach zdejmowałem gaz i quad opadał na ziemię, w 50% przypadków mogłem go poderwać bez fatygowania się po niego. O dziwo śmigła trzymały się kupy i nie trzeba było wymieniać i już myślałem że wrócę do domu z kompletem, trochę poszczerbionym :-) ale kompletem śmigieł gdy po zakręcie dałem w palnik i quada obróciło - odpadła jedna łopatka :-) Niestety w ósmym locie też zawadziłem ramieniem o ziemię, quad zawirował, ale tym razem stwierdziłem że się utrzymam w powietrzu, niestety jak tylko quad przestał się kręcić zobaczyłem jak obejmują go gałęzie drzewa czego oczywiście się można było spodziewać jeśli w przyrodzie działa prawo murphyego a w pobliży stoi przynajmniej jedno drzewo, oczywiście grube gałęzie też zabrały jedno śmigło ;-)

Quad, straty i stacja bazowa :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

VaderJK pisze:No a czułeś różnice na open pilocie oryginalnym a potem na cc3d z clean flight?

Przy lotach FPV nie jestem pewien bo miałem mocno pochyloną kamerkę i wtedy jest bardzo dziwne uczucie.

Ale jak latałem nie FPV to CF jest lepiej zaLOCKowany , na OP model model bardziej się odchylał od pozycji w której powinien być przy jakiś ostrych nawrotach.
Także jak obracałem OP wokół osi YAW to potrafił się odchylić o 30st po obrocie 360, na CF może odchyla się o 10st.

VaderJK pisze:No właśnie... Ja szukam czegoś co by dobrze w rate latało u przy szaleństwach na pełnym gazie.... A czy ma ktoś porównanie naze 32 acro z clean flight a cc3d? Tzn czy w tego cc3d co mam wgrać clean flight czy lepiej kupić naze 32 acro bo jest jakaś różnica?

Mnie się wydaje że cc3d i flip na OP latają tak samo, chociaż po redukcji masy i przejściu z cc3d na flipa model lekko się wzbudza powyżej 50% mocy, pewnie PIDy trzeba troszkę obniżyć, zastanawiam się czy to wina Flipa czy po prostu mniejszej masy, pewnie tego drugiego.
Chociaż Kula miał jakieś bolączki na 6cio calowych śmigłą na CC3D na OP a na flipie już nie.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: armagedon » 8 kwie 2015, o 20:56

Kenobi36 pisze:stacja bazowa :D

:approve: :approve: :approve:
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 8 kwie 2015, o 21:03

Normalny statyw zdmuchnęło mi z dachu i się połamał, ten jest lepszy :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 171 razy

Postautor: MacGyverek » 8 kwie 2015, o 23:13

A co się składa na tą stację bazowa? Widzę odbiornik, antenę, płyn do spryskiwaczy i to coś w szarej metalowej obudowie. To monitor?
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, OMP M2 v2, DJI Mavic Air, HeliQuad 3D, GEPRC CineQueen, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 9 kwie 2015, o 16:04

VaderJK pisze:No właśnie... Ja szukam czegoś co by dobrze w rate latało u przy szaleństwach na pełnym gazie.... A czy ma ktoś porównanie naze 32 acro z clean flight a cc3d? Tzn czy w tego cc3d co mam wgrać clean flight czy lepiej kupić naze 32 acro bo jest jakaś różnica?

Jak latałem na CC3D z OP i Cleanflight quadem na śmigłąch 5'' nie było problemów. Niestety, na śmigłach 6'' miałem telepanie, którego nie dało się zwalczyć mimo poważnej walki z PIDami (a ja raczej wiem, jak je stroić). Po zmianie płytki na Flip32, telepka jest znacznie mniejsza. Ale CC3D i Flip z cleanflight latają wg mnie praktycznie identycznie.

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 9 kwie 2015, o 19:45

Moj wiekszy quad latał swietnie na 6x4.5. Zarówno na 3s jak i 4s.
To ten co 1400w wyciagał. :-)
Dopóki jeden silnik mie zaczął tracić synchronizacji :-(
Ale to już nie wina FC

MacGyverek pisze:A co się składa na tą stację bazowa? Widzę odbiornik, antenę, płyn do spryskiwaczy i to coś w szarej metalowej obudowie. To monitor?

Nie, jaja sobie robę, tam są tylko 2 odbiorniki, jeden 5.8 a ten drugi 1.2 w zależności od potrzeb . Statyw się spitolił wiec korzystam z bańki z płynem do spryskiwaczy :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
SLAWEKS
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: SLAWEKS » 10 kwie 2015, o 21:44

Kenobi niech Moc będzie z tobą . dzięki za nadajnik tylko podpiąłem i działa nawet nic nie zmieniałem kanałów
Obrazek
V911
V911 PRO
V977
KDS 450 SV
Hubsan x4
QAV 250 mini wariat
Reptile 500 w budowie
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 10 kwie 2015, o 22:09

Nie włączaj go na za długo w bezruchu bo się mocno grzeje, w locie powinien dać radę ale i tak ja dałem radiatorek.

A tu filmik z jednego dzisiejszego lotu

[youtu_be]http://youtu.be/zpEocXFoqEo[/youtu_be]

Ciekaw jestem czemu YT z downgradowało film z HD do 480p?
Czy z powodu niskiej jakości? Miałem niestety spore yello.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
SLAWEKS
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: SLAWEKS » 10 kwie 2015, o 22:41

Hehe latasz wokół zabójców śmigieł , te gałęzie nieraz ciężko zobaczyć na ekranie i wtedy już spada quadro . A nadajnik tylko sprawdziłem wiec był krótko włączony
V911
V911 PRO
V977
KDS 450 SV
Hubsan x4
QAV 250 mini wariat
Reptile 500 w budowie
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 10 kwie 2015, o 22:47

Trasa obeznana więc mniej więcej wiem gdzie i jak, jak się za blisko drzewa przelatuje to trzeba mocno obniżyć lot, najgorszy jest po długiej prostej nawrót gdzie są gałezie, jedna na 1,5m a druga na 1m, niestety po nwrocie jest pomarańczowa rura więc nie można przesadzić :D
Za to najbardziej mnie denerwują jakieś łodygi przycięte na wys. 20cm ;-)

Tu drugi filmik, krecik się wtrącił ale nie dał rady więc był pitstop na oględziny, za to zawsze po takiej sytuacji troszkę spokojniej latam

O, ten się załapał na HD ????? Chiciaż i tak słabo z jakością

No i mam problem z HeadPlay'ami. Jak jest gorszy sygnał to coś się przestawiają i klatkują, ze 3 klatki na sekundę, wrócić i wyladować się da ale muszę wracać aby zresetować.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 11 kwie 2015, o 06:25

Kenobi36 pisze:No i mam problem z HeadPlay'ami. Jak jest gorszy sygnał to coś się przestawiają i klatkują, ze 3 klatki na sekundę, wrócić i wyladować się da ale muszę wracać aby zresetować.

No ładnie Ken, coraz szybciej i precyzyjniej śmigasz :approve:

Ale z HeadPlay'ami to mnie zaskoczyłeś. Co się z nimi dzieje? Miałem ochotę uruchomić te uszkodzone Tomka, ale jak mają jakieś takie felery, to nie opłaca mi się w nich grzebać.

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: SeKLeS » 11 kwie 2015, o 09:49

Pies jak zwykle na miejscu, wiedział gdzie się wkleić
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 12 kwie 2015, o 06:09

Perła zawsze robi oględziny modelu po locie.

Mojr Headplay mają tsk że jak są jakieś zakłócenia to zaczynają klatkować.
Do tej pory problemów nie miałem ale teraz pojawiły mi się trzaski, muszę zdemonować wszyskie przewody av i potządnie sprawdzić.

Druga sprawa to że do headlay było kilka rożnych firmwarów i szczególnie jeden był polecamy do fpv, teraz muszę sprawdzić czy mam właściwy.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
StRess
Domownik forum...
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 13 kwie 2015, o 07:16

Kenobi36 pisze:Ciekaw jestem czemu YT z downgradowało film z HD do 480p?
Czy z powodu niskiej jakości? Miałem niestety spore yello.

YT najpierw konwertuje niskie rozdzielczości, żebyś jak najszybciej mógł udostępnić film. Jak już skonwertują do 320 i 460p to filmik możesz oglądać, ale w tle konwertują się jeszcze 720 i 1080. Spójrz teraz na swoje filmiki - masz wszystkie opcje jakości dostępne. Potrzeba po prostu nieco czasu.
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 13 kwie 2015, o 08:20

Rzeczywiście tak jest
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum

Postautor: Kenobi36 » 16 kwie 2015, o 17:05

Przyszły
107g szt.
Obrazek

Jeszcze mam dylemat czy by nie przejść na XT30, będzie kolejne -5g, poza tym XT60 coś mi się ciężko w quadzie wypina po skróceniu kabli.
XT30:
Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 kwie 2015, o 17:34

25c to nie za mało? Mierzyłeś pobór?
Helikoptery

Wróć do „Racers”