Taaak, efekt zyroskopowy istnieje i nawet smiem twierdzic ze nie jest pomijalny tak w ogole - to on utrzymuje helika w zadanej pozycji ...
Pan Byku pisze:[youtube] https://www.youtube.com/watch?v=83h6QK-oJ4M [/youtube]
@edyta - czemu znaczniki YT nie działają?
Bo jest https?
Luki35 pisze:Z latającą- nic ( od dlugiego czasu juz)
Ale nową budę pomalowalem sobie![]()
http://wstaw.org/m/2015/10/18/etapy.jpg
Pozdr
Pan Byku pisze:A to nie jest tak, że efekt Coriolisa jest pomijany w tym przypadku, bo działa we wszystkich kierunkach i poniekąd "rozkłada" się równomiernie i niweluje...
Przepraszam, no przycież to właśnie napisałem.Gajos pisze:... - Żeby helikopter z zawisu zaczął lecieć do przodu, musi pojawić się siła, która go do przodu popchnie/pociągnie. Jedynym źródłem takiej siły byłoby pochylenie siły nośnej rotora do przodu...
Niestety, rotor to wirująca masa, więc przy zmianie kierunku osi jego wirowania, pojawiają się efekty zjawiska żyro które sprawiają, że skoro rotor kręci się w prawo, to jego siłę nośną musimy pochylić nie do przodu, tylko w lewo.
Takie są tu zjawiska "fundamentalne". Inne też istnieją, ale stanowią "szczególiki".
valoos pisze:Pan Byku pisze:A to nie jest tak, że efekt Coriolisa jest pomijany w tym przypadku, bo działa we wszystkich kierunkach i poniekąd "rozkłada" się równomiernie i niweluje...
Pana Coriolisa należy zostawić w spokoju - ten efekt ma mało wspólnego ze sterowaniem śmigłowcem - tutaj głównym podejrzanym jest zjawisko precesji żyroskopowej.
W skrócie: "Jak coś szybko wiruje i zadziała na ten obiekt moment obrotowy prostopadły do osi obrotu, to zaskutkuje to proporcjonalnym momentem obrotowym o 90* później w stosunku do kierunku obrotów" - patrz eksperyment z wirującym kołem rowerowym.
Niby tak, Valoos, bo ja to podświadomie przepuszczam/cedzę przez pryzmat/sitko swojej wiedzy... Nie wiem skąd ten cytat wziąłeś, ale moja rada -już tam więcej nie zaglądaj.valoos pisze:... W skrócie: "Jak coś szybko wiruje i zadziała na ten obiekt moment obrotowy prostopadły do osi obrotu, to zaskutkuje to proporcjonalnym momentem obrotowym o 90* później w stosunku do kierunku obrotów" - patrz eksperyment z wirującym kołem rowerowym.
I to fundamentalne.... Tak ze tak, tutaj efekt zyroskopowy ma znaczenie. ...
Dla naszych tu "rozważań", jest to "tylko i wyłącznie" kwestia właśnie jego.... Natomiast to ze aby pochylic helikopter do przodu, musimy zwiekszyc kąt lopaty powracajacej to NIE JEST kwestia efektu zyroskopowego. ...
Wymiękłem, sorki.... Lopata poprostu idzie w torze jaki rysuje sobie w powietrzu - end of story.
Gajos pisze:Sformułowaniem "moment obrotowy prostopadły do osi obrotu", człowiekowi spoza tematu, robisz taki mętlik w głowie aż taki, że jedynym uzasadnieniem tego typu "pomocy" mogłoby być chyba tylko to, że robisz to celowo/umyślnie. Za takie coś pod tablicą (o ile odważyłbyś się to powiedzieć) dostałbyś lachę na szynach z wpisaniem do akt.
No teraz tak to pogmatwałeś, że jasne nie jest już nic. Ustalmy i zunifikujmy nomenklaturę, ok?Artja pisze:To nie jest skierowane do człowieków spoza tematu. Apropos skierowania, reprezentacją 1) momentu obrotowego jest wektor, skierowany 2) w osi obrotu, zwyczajowo oznaczany strzałeczką z dwoma grocikami, natomiast płaszczyzna działania tego momentu jest prostopadła do osi obrotu. Co tu jest niejasne?Gajos pisze:Sformułowaniem "moment obrotowy prostopadły do osi obrotu", człowiekowi spoza tematu, robisz taki mętlik w głowie aż taki, że jedynym uzasadnieniem tego typu "pomocy" mogłoby być chyba tylko to, że robisz to celowo/umyślnie. Za takie coś pod tablicą (o ile odważyłbyś się to powiedzieć) dostałbyś lachę na szynach z wpisaniem do akt.
Ben, nawzajem.Kenobi36 pisze:Gajos, ogranicz lub zmień dilera.
Bierze się z "Zasady zachowania momentu pędu".Pan Byku pisze:... skąd się bierze akurat te 90*? ...
Pan Byku pisze:P.S. Proponuję przenieść całą tę dyskusję - a jest tego trochę w tym wątku - do jakiegoś innego - "Jak działa/porusza się wirnik - zjawiska fizyczne - mity i prawdy", albo "Kącik śmiechowy 2"
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość