Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 13 kwie 2024, o 09:57

Mi też nie działa TT a szkoda bo głównie z niego przeglądam.dziala na Forum Fied ładnie choć sama aplikacja już nie taka fajna jak tt

Sent from my M2101K9G using Forum Fiend v2.0.0.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 13 kwie 2024, o 09:57

Nawet tego głupiego napisu nie umiem wyłączyć...

Sent from my M2101K9G using Forum Fiend v2.0.0.
Awatar użytkownika
Zybidk
Domownik forum...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 56 razy

Postautor: Zybidk » 22 maja 2024, o 06:14

i jak coś wiadomo odnośnie tapatalk? będzie to działać czy już padło na amen
Zybidk
Awatar użytkownika
zborecque
Lider forum...
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 22 maja 2024, o 07:18

podłączam się do pytania ;-) bo nie wiem czy odinstalowywać TT czy trzymać jeszcze w fonie
GOOSKY RS4 | GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO | 3x QUAD RACER | 2x ESA COMBAT | Radiomaster TX16S | FPV Combat fighter | more at my profile on ZBRC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 22 maja 2024, o 08:38

Najmocniej przepraszam ale zupełnie nie mam czasu się tym zająć. Wytrzymajcie jeszcze trochę - zbadam temat ASAP
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 22 paź 2024, o 16:53

Słajcie.... sytuacja staje się poważna...
Jakiś czas temu była wywałka, kiedy w ogóle całość dalszego istnienia forum stała pod znakiem zapytania.
Udało się to uratować, ale temat nie wygląda dobrze.
Żadnego utrzymania, żądnych aktualizacji.. nic... Stopniowo przestają działać kolejne funkcjonalności... zupełnie jak w samolocie w którym nawaliły wszystkie silniki i komputer powoli wyłącza po kolei coraz ważniejsze systemy zostawiając tylko krytyczne w zależności od tego na co jeszcze starczy mu prądu.

Jakiś czas temu przestało działać osadzanie filmów. Jakikolwiek, na końcu z jutuba.
TT - ja akurat na to leje bo z TT pożegnałem się trzaskając drzwiami, ale niektórzy korzystali.
Teraz przestało działać wysyłanie powiadomienia o nowej odpowiedzi w wątku RAZ, dopóki nie odwiedzę wątku. Efekt jest taki, że moja skrzynka jest dosłownie spamowana powiadomieniami. Za chwilę się wkurwię i zacznę je filtrować... JA!! Od początku świata wierny temu forum jak mało kto i jego obrońca i pierwszy ochotnik do udziału w powstaniu przeciwko fejsom i podobnym spierdolinom.

... Ja. Smutne to w whoy, ale tego nie przeskoczymy.

ALe możemy zrobić COŚ, żeby jednak ta społeczność nie umarła.
Bo forum to tylko medium. To co jest istotne to ludzie którzy je tworzą.
Medium można zmienić. Jak się je zmieni na lepsze i wygodniejsze to będzie w ogóle wypas.
ALe jak się po prostu dopuści do tego, żeby medium umarło to i ludzie pójdą sobie w pizdu.

I już nie wrócą.

Forum - nikt już nie naprawi. Nie zaktualizuje, nie podniesie wersji, nie zadba... NIE. To się po prostu nie wydarzy.
Za duży dług technologiczny i za duży nakład pracy konieczny do osiągnięcia za małego efektu.

Jeśli ktokolwiek jeszcze myśli, że się mylę - niech pomyśli jeszcze raz.
Forum, jedyne co można zrobić to przełączyć w tryb RO, póki jeszcze jakkolwiek wykazuje chęć działania i szlus.

Heliboomer wspominał coś własnym serwerze Discorda.
Nie mam teraz czasu ani pary, żeby badać ten temat i się w to bawić i nie wiem kiedy będę miał...
... ale może ktoś by miał...?
Bo jak będziemy czekać, to pewnego dnia to po prostu jebnie... i już nie odjebnie.
I nawet płaczu nikt nie usłyszy, bo nie będzie eteru w którym szlochy by się mogły rozchodzić...

.... ktoś chętny??
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 paź 2024, o 16:54

A jeszcze tylko dodam, że ... nie wiem czemu, ale jak pisałem poprzedniego posta to nagle formatka postanowiła się odświeżyć kasując mi całą treść.
Noszkurvva naprawdę??! Takie rzeczy tyle lat po darwinie??

... potem się dziwić, że ludzie w dupie mają forum.... na fejsie sie takie rzeczy nie dzieją... :dk:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 paź 2024, o 16:56

A i zapomniałem wspomnieć, że osadzanie obrazków przestało działać...

Tutaj o tym pisałem:

viewtopic.php?p=219478#p219478
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 22 paź 2024, o 17:04

aikus pisze:Heliboomer wspominał coś własnym serwerze Discorda.
Nie mam teraz czasu ani pary, żeby badać ten temat i się w to bawić i nie wiem kiedy będę miał...
... ale może ktoś by miał...?
Bo jak będziemy czekać, to pewnego dnia to po prostu jebnie... i już nie odjebnie.
I nawet płaczu nikt nie usłyszy, bo nie będzie eteru w którym szlochy by się mogły rozchodzić...

.... ktoś chętny??

JEŚLI zapadnie decyzja że trzeba przenieść to moge pomóc, mam doswiadczenie i widzę lub moge poprosić moich moderatorów żeby pomogli ale podkreślam jednoznacznie: NIE CHCĘ UPADKU FORUM!!! forma forum jest super, jest taka idealnie po mojemu, jest miejscem w którym dobrze się czuję, jest wspomnieniem starych dobrych czasów!!

na pewno nie wezmę na siebie adminki na kolejnym serwerze, jako osoba doświadczona na discordzie mogę modować, mogę założyć, ustawić i zorganizować(kategorie, kanały, role, automatyzacje i cała reszta)i oddać działający szkielet wskazanej osobie jako Adminkę

i podkreśle to jeszcze raz: NIGDY nie było moim zamiarem w jakikolwiek sposób szkodzenie istnieniu tego forum!!! Wypowiedziałem się (globalnie) w wątku STARZY WKURWIENI vs MŁODZI GNIEWNI gdzie porównywałem mozliwości discorda do (TFU!) messengera, i tyle, nigdy nikogo nie przekonywałem do zmiany organizacji czy przenoszenia tej społeczności!! - chcę żeby było to jasne, zeby mi potem nikt nie wytknął że ledwo co przylazłem i sieję jakis ferment, BO TAK NIE JEST!!!
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 paź 2024, o 19:30

ALEŻ .... NIGDY BYM TAK NIE POMYŚLAŁ!!! I myślę, że nikt tak nie pomyslał!!! Spoko bobik...
Po prostu forum.... kurde no technicznie jest mega zaniedbane i to jest błąd systemowy, który w moim odczuciu jest nienaprawialny (biorąc pod uwagę nie tylko możliwości techniczne, ale też wszystkie pozostałe w tym - kluczową - ilość zasobów ludzkich chętnych się temu zadaniu poświęcić).
Bo to tak niestety w świecie IT jakoś jest, że co nowe to się robi szybko łatwo i przyjemnie i działa i jest super...
Weź teraz zupgraduj jakiegoś RedHata 4.0 do jakiejkolwiek współczesnej wersji... no kuźwa panie...
... albo Windowsa 2000.

To jest po prostu nierabialne.

Discord wydawał mi się sensowną alternatywą...
... ale widzisz jednak możliwość, żeby o forum zadbać to myślę, żę Ramotny się tylko ucieszy.
Dajmy Mu chwilkę, niech się odniesie do sprawy ;)

(ja też nie mówię, że tak jak powiedziałem to na 100% musi być i nie ma innego wyjścia - jest wręcz bardzo prawdopodobne, że się mylę)
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: kudzu » 22 paź 2024, o 19:36

Kurcze, myślałem, że tylko tak straszysz, a Ty tak całkiem poważnie.

No też bym nie chciał, żeby forum padło, bo mnie również odpowiada ta formuła.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 550
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 22 paź 2024, o 19:41

aikus pisze:ALEŻ .... NIGDY BYM TAK NIE POMYŚLAŁ!!! I myślę, że nikt tak nie pomyslał!!! Spoko bobik...

Cieszę się że jest to jasne

wolę dmuchać na zimne, byłem świadkiem róznych rozłamów i reorganizacji całych społeczności w innych hobby i zawsze są jakieś problemy oraz ktoś dostaje za to po dupie (nie zawsze zasadnie)
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
kubacki
Lider forum...
Podziękował: 114 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: kubacki » 22 paź 2024, o 20:05

Każdy kto przyczynia się do istnienia tego forum zasługuje tylko i wyłącznie na pochwały, takze ratujmy to co jest i oby było jak najdłużej
Goosky S2 Legend
XL Protos 380 V2
Spektrum NX10
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 22 paź 2024, o 22:33

Nie no dobra, no to nie ma tematu zmiany medium, ale jest potrzeba ogarnąć technicznie ten kurwidołek.
A w tym celu potrzeba kogoś kto DOBRZE ZNA php i MySQLa. Z naciskiem na "dobrze" - żeby to nie było tak że musi "usiąść do tego na spokojnie i z googlem" bo tak to już jest próbowane od kilku lat do tego podejść i to się nie wydarza. A ja jestem przekonany, żę tu nie ma dużo roboty, tylko pod warunkiem, że zabierze się za to ktoś biegły.
Na czuja do zrobienia są dwie rzeczy:
- upgrade bazy, pewnie poprzez zrobienie dumpa i wciągnięcie do nowej.
- upgrade silnika forum (bądź postawienie nowego - w sumie bez znaczenia, bo treść jest w bazie).

Wszystko wygląda prosto, ale diabeł tkwi w szczegółach - trochę żyje to wiem.

Zerknąłem na szybko, że phpBB czyli coś na czym stoi nasze forum to projekt który jak najbardziej żyje i ma się dobrze - ostatni announcement z 29 sieprnia tego roku.
Z MySQLem się sprawa spierpapoliła, ale jest MariaDB - w pełni kompatybilna z MySQLami....
no ale przede wszystkim trzeba z Ramotnym pogadać.
Ramotny się odezwie, spoko bobik, tylko niech się wyśpi :)
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 77 razy

Postautor: Adam12 » 23 paź 2024, o 07:26

aikus pisze:Nie no dobra, no to nie ma tematu zmiany medium, ale jest potrzeba ogarnąć technicznie ten kurwidołek...

Już myślałem, że FB będę musiał mieć. Trzymam kciuki za dalsze życie forum !
XL Power 380; ParkMaster Pro; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 23 paź 2024, o 07:56

NIEEE!!!! Jakie FB... takie coś to na pewno nie....
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: lopez » 23 paź 2024, o 22:51

aikus pisze:Nie no dobra, no to nie ma tematu zmiany medium, ale jest potrzeba ogarnąć technicznie ten kurwidołek....

Troche siedze w tych tematach. Napisz mi na priv na jakich wersjach to stoi teraz, mysql, phpbb, php, jaki serwer, ile danych i inne szczegoly co Ci sie wydaja istotne. To jest hosting, vps, czy dedyk? Moge zrobic rekonesans, co trzeba zrobic i ewentualnie rozważę, czy dam rade podjac sie tematu. Niewiele teraz wiem, w czym dokladnie jest problem, ze od czasu do czasu to czy tamto przestaje dzialac. A z mojego doswiadczenia to raczej cuda sie dzieją od instalowania aktualizacji. Gdy sie "zamrozi" system, to powinien byc jak skała.
Pozdro,
Romek.
--
Trex 450 Pro+Sport Rotorflight
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 24 paź 2024, o 14:08

Zamrożony system jest jak skała, dopóki:
- nie zostaną odkryte jakieś istotne luki bezpieczeństwa co dzieje się prędzej czy później w każdym systemie
- nie zostaną wykonane zmiany w konstrukcji np. filmów w jutubie, które pozwalają na poprawne ich osadzanie w treści postów...
- i tak dalej...
Postawiony i poprawnie spatchowany 29 lat temu Windows 95 również do dziś ma szanse być stabilny jak skała. Pytanie do czego się nadaje we współczesnym świecie.

Z góry dzięki za chęć pomocy, trzeba jeszcze raz wywołać Ramotnego - jak się nie zgłosi - zadzwonie do niego w przyszłym tygodniu.
Ja wiem tylko, że jest to hosting współdzielony, ale szczerze mówiąc nawet nie pamiętam gdzie.

Tak czy siak RAMOTNY. Tylko On tu może wszystko.
Ja nie mogę nic - ja tylko lubię dużo gadać ;)
Awatar użytkownika
lopez
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: lopez » 24 paź 2024, o 21:33

aikus pisze:Z góry dzięki za chęć pomocy, trzeba jeszcze raz wywołać Ramotnego - jak się nie zgłosi - zadzwonie do niego w przyszłym tygodniu.

luzik :)

aikus pisze:Ja nie mogę nic - ja tylko lubię dużo gadać ;)

A tak, zapomniałem :)
Pozdro,
Romek.
--
Trex 450 Pro+Sport Rotorflight
Awatar użytkownika
Zybidk
Domownik forum...
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 56 razy

Postautor: Zybidk » 20 lis 2024, o 13:40

A ja się zastanawiałem czemu żadne powiadomienia nie przychodzą mi, nawet na jakiś czas zapomniałem o tym wątku. Te forum musi przetrwać, ciekawe rzeczy tu są
Zybidk

Wróć do „Brudnopis”