młodzi gniewni vs. starzy i wkurwieni

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 10 paź 2024, o 12:13

HeliBoomer pisze:pewnie w przyszłym sezonie gdzieś podjadę na jakieś polatanki, ten odpusciłem z braku czasu, plus cały czas mysle nad zrobieniem u siebie jakiegoś pola do latania bo miejsce jest, kwestia realizacji i logistyki która jest do ogarniecia 8-)

Brzmi zaje**scie!!
A tak mniej więcej geograficznie to gdzie w tym Mazowieckim, że tak powiem stacjonujesz?

HeliBoomer pisze:chcąc uszanować że to jednak wątek o radiach pozostawiam to w takim stanie w jakim jest jednocześnie częściowo sie podpisując, bo jak zaczniemy sie o tym tu rozpisywać (a jesli pociagnę ten wątek wówczas na pewno zaczniemy) to bedzie za chwilę burdel offtopowy

Dawaj tu jak masz czas i ochote (a jak nie to luz :piwo: )
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 12:17

i zrobił wątek.. co za Aikus.. :vhappy:

teraz mam robotę do oganięcia ale potem tu zaglądnę i możemy sobie w spokoju ponazekać na obecne czasy :piwo2:

stacjonuję w okolicach Grójca
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 10 paź 2024, o 12:56

Dalekawo.... ode mnie z Ursusa...
Ale spoko - jak będzie miejscówka to się raz na jakiś czas człowiek karnie na dłużej zamiast codziennie na pół godziny / godzinke i tyle.
Tak będzie i tak miałem taki plan, żeby zmienić w ten sposób swój tryb latania.

U mnie też się na horyzoncie rysuje powstanie nowej miejscówki w okolicach tu:
https://www.google.pl/maps/dir/Stanis%C ... FQAw%3D%3D
Szwagrostwo się tam buduje, a w tym czasie dorasta do zaczynania nauki młody miłośnik lotnictwa. Obecnie ma trzy latka, ale już go ciągnie do samolotów wujka... więc za dwa lata jak tam zamieszkają - będzie jak obszył, a miejsca tam do latania jest od pyty i nazad... Będzie na kilka lat.
Pięknie widoki, piękne okolice... damy rade!
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 10 paź 2024, o 19:20

Aikus.. sam tego chciałeś..
"odrobina" dziegciu (dawno sie tyle nie napisałem)

- Czy mnie wku@#ia co sie obecnie dzieje z życiem? światem? społeczeństwem? obyczajami?
- TAK!
- a dlaczego? (zapyta ktoś)

i tu czas na rozbudowanie tematu wg. MOICH norm postrzegania świata, podkreślam to ponownie to MOJE PRYWATNE przemyślenia, nie występuje w niczyim imieniu i nie reprezentuję nikogo, po prostu wywołany poniekąd do tablicy przez Aikus-a wysmaruje co mnie boli a co cieszy gdy patrzę na obecny świat, świat który coraz mniej rozumiem, świat którego czasami nawet nie chcę próbować zrozumieć...ogólnie będzie grubo i bez owijania w bawełnę, będzie o płciach, tożsamościach, internetach i całej reszcie cyrku..więc jeśli nie czujesz się drogi czytelniku na siłach to odpuść, idź na spacer z psem czy co tam masz pod ręką...

w ramach szeroko pojętej walki z własnymi ułomnościami (oraz z lenistwa) poniżej wyliczanka w punktach aby uniknąć konieczności edycji polegającej na rozdzielaniu ultra długich potoków myśli na zdania które (jako tako) da się przeczytać.

1. FB - no katastrofa i jedna wielka januszerka i cebula, serio, co to za pomysły i kiedy to się zaczęło? Dlaczego w postach typu Sprzedam/Kupię WSZYSTKO jest na PW, dlaczego sprzedający nie mogą sobie wbić do tych durnych łbów że skoro czegoś szukam (lub cos znajduje mnie) to do uja jasnego CHCĘ ZNAĆ zasrana cenę!!!!
Czy naprawdę Ci wszyscy janusze nie zdaja sobie sprawy że 9/10 normalnych ludzi oleje walkę z wysyłaniem PW, tłumaczeniem gdzie tej wiadomości szukać żeby na końcu poczuć się niczym żebrak któremu sprzedający też nie chce napisać wprost że kosztuje to tyle i tyle (kropka) tylko zaczyna jakieś badawcze wywiady ile
jestem w stanie za to zapłacić? Ludziom się wydaje że skoro Oni maja czas na scrollowanie srejsbuka na telefonie gdy w tle leci "Ukryta prawda" albo inne "na sygnale" to ktoś po drugiej stronie też ma (bo musi mieć) na to czas?? no NIE!, NIE, NIE, NIE i po stokroć NIE! Wszystko jakieś tajne, wszystko na PW, każdy jest najlepszy i stara sie po trupach zagarnąć jak najwięcej dla siebie.
Jak popatrzy sie na grypy gdzie ludzie dają ogłoszenia typu "zlecę druk" to ręce opadają, serio, czy moze ktoś mi wydrukować to? (tu zdjęcie jakiegoś małego dynksa 3cm), mam plik.
i sie zaczyna, rusza kawalkada januszy, godzina czasu i 20 odpowiedzi, z czego 19 to "PW" i jedna "na kiedy i ile szt?".. kurła, naprawdę? ale NAPRAWDĘ? naprawdę są w stanie sie pozabijać o zlecenie za 8 czy 15 zł??
A nie lepiej ten czas poswięcic na wykombinowanie własnego produktu? Nie lepiej cos dopracować i sprzedawać będąc monopolistą i nie musieć żebrać o zlecenia po 8zł?? Ja nie wiem, albo ja jestem dziwny albo jednak świat..

2. FB (powiadomienia) - nie wiem, nie umiem w to, non stop mi cos klika i pika, a mnie uj interesuje że ktoś polubił mój komentarz, niech "se" lubi, gdy coś piszę to po to żeby przekazać daną treść a nie po to żeby mnie smyrać po jajkach w nagrodę za to co napisałem.. Ja wiem, gdzieś się to da wyłączyć, ale odklikiwanie pierdyliona uwarunkowanych powiadomień jest wbrew logice bo tak jak bym najpierw dostał cegłą w ryj a potem dowiedział sie że mogłem dostać mniejszym tylko jej kawałkiem albo nie dostać niczym i pozostac przy naturalnie paskudnym pysku jaki noszę od urodzenia na frontowej części cranium, dlaczego nie można normalnie? okienko popup, "chcesz powiadomienia to włącz je tu"

3. FB (messenger) - i kolejna katastrofa, mamy uczenie maszynowe, "ejaje" które sa wszędobylskie i już dawno nas przegoniły w takich kwestiach jak programowanie wielopoziomowe a messenger nadal jest zje#, załączniki raz przyjmuje a raz nie, pobrać nic z tego gówna nie można, działa strasznie, powiadomienia to też jakieś nieporozumienie, ludzie robią tam grupy, i (o dziwo) rozmawiają, ale dlaczego skoro to takie złe? (zapytał znowu ktoś).
Bo jest mainstreamowe, bo jest popularne, bo nikt takiemu jednemu z drugim nie powiedział że można inaczej, że można w sposób cywilizowany zainstalować sobie choćby discorda i mieć (za darmo) własny serwer który nadal będzie można sobie scrollować (bo smartfony) ale będzie to tam poukładane, podzielone na kanały tematyczne, użytkownicy będą mieli przypisane role, rangi i każdy będzie widział to co sobie odkliknie że go interesuje. Wystarczy zdjąć zasrane klapki z oczu i zwyczajnie spróbować, ale niee, po co? lepiej używać gówna, bo gówno maja wszyscy..
Podczas gdy sam mam kilkusetosobową społecznośc na rozudowanym serwerze, serwerze gdzie jak chce przesłać 450MB to nie drze japy że plik za duży, serwerze gdzie są kanały głosowe, ankiety i cała reszta cudów jakie tylko mogą byc potrzebne, ba!, nawet jak czegoś nie ma to dawno ktos napisał pod to bota którego dodaje 2 klikami i fik, nagle jest funkcjonalność..

4. FB (dramy) - powiem tylko że zazdraszczam ludziom wolnego czasu który mogą marnotrawić na tego typu aktywności, od dalszego rozwijania tematu sie powstrzymam w obawie o jakiś uraz konwersyjny mózgu.

5. Instagram - Instagram jest moim zdaniem trochę jak playboy w latach 90, czyli tak wyretuszowany graficznie że aż nierealny, dlaczego? (znowu wciął sie wredny ktoś) bo mamy globalny wyścig zajebistości który w połączeniu z naszym rodzimym "mieć lepiej niż somsiad" doprowadza to miejsce do granic absurdu, tyle w sumie, co do zasady, (prywatnie) nie mam, nie używam, nie widzę żadnego sensu w pokazywaniu co dzisiaj jadłem na obiad i jakiego koloru gówno znalazłem w pampersie mojego "bombelka"

6. Tiktok - no tu to jest w uj grubo, tu jest wszystko, od normalnych treści gdzie twórcy traktują TT jak słup ogłoszeniowy (bo muszą) po taką ilość tak tragicznych treści że po namyśle chyba tez nie chcę w to brnąć w tej wypowiedzi.

7. Lenistwo i degręgolada od najmłodszych lat - od lat kilku wyraźnie widać postępujące lenistwo, pięknie widać to na reddicie (i nie tylko) jest masa postów w stylu dlaczego drukarka mi nie działa? Dlaczego mów ajfon się wyłaczył?, Dlaczego mój pies piszczy? itd..
- Drukarka Ci nie działa bo jesteś jeb@%ą ameba umysłową i nie przeczytałes manuala gdzie na 3 stronie jest jak wół napisane że PUŚC KALIBRACJĘ, w tym celu kliknik tu i tu i czekaj!!
- Ajfon Ci nie działa bo to ajfon i/lub bananie jeden Twój ajfon nie czerpie prądu z niczego - naładuj zasranego ajfona!!
- Pies piszczy bo ekranoza weszła tak mocno że debilu stoisz mu na łapie pisząc tego posta!!

Jaki z tego morał? ano taki że obecnie tym leniwym bananom się zwyczajnie nie chce nawet opisać problemu, podać model drukarki, rasę psa czy model ajfona że o parametrach próby druku, diecie psa czy sposobie użytkowania ajfona nie wspomnę.
i chciałby człowiek napisać że "pominę" ale nie, nie pominę, bo nie i uj!! Nie pominę że każdy ma dostep do googla, że przy tylu miliardach ludzi na tej niebieskiej kulce marna jest szansa że z takim czy innym problemem ktoś sie już nie spotkał, nie pytał, nie szukał rozwiazania.. ale nieee, po co? lepiej wysrać pytanie z dupy i czekać aż aż rozwiązanie zostanie podane na tacy a w przypadku zwrócenia uwagi zaj#@ać focha o to że właśnie zostały urażone jego uczucia/wiara/ulubiony kolor/tu wstaw cokolwiek chcesz..

8. Ekranoza - to juz nawet nie jest zwykła katastrofa, to jest KA-TA-STRO-FA!! dzieci które nie są w stanie zjeśc obiadu bez napier#@lania migajacych kolorów prosto w oczy, zombiaki które sie kompletnie odcinają przepadając w tym co im kochani rodzice serwują z pełna premedytacją..
a potem płacz, że moje dziecko wolno mysli, że dostało orzeczenie, że ma problemy z koncentracją, że jest nadpobudliwe czy zaczęło mówić w wieku 4 lat..
- I CZEMU SIE DZIWISZ TĘPA DZIDO skoro nie stymulowałaś Jego rozwoju? skoro lewopółkulówki to oglądałaś na sriktoku oraz słuchałaś o integracji sensorycznej na jutubku i nie wprowadziłaś z tego nic do własnego domu zamiast pracować z dzieciakiem w tym czasie!!!
- Bo dałaś się wychować dziecku zamiast dziecko wychowywać, bo brakuje Ci konsekwencji, bo nie stosujesz kar w swoim bezstresowym wychowaniu myśląc że jak wybiórczo weźmiesz sobie 2 zagrywki wychowawcze z tiktoka to dziecko wyrośnie na Einstein-a, tylko że to tak nie działa, jak mówisz dzieciakowi ze zabawki oddasz dzieciom które ich nie mają jak ich nie posprząta to gdy tego nie robi MUSISZ wziąć swojego Brajanka za łeb, wpakować zabawki do wora i niezależnie od pory pojechać do domu dziecka i choćby przez łzy kazać mu te zabawki oddać!!
W przeciwnym wypadku trenujesz umysł swojej latorośli niczym kulturysta który żre odżywki ale nie chodzi na siłownie. Niby sumienie czyste, ale postępów zero..

9. Płcie/Identyfikowanie się jako.. - NAPRAWDĘ BARDZO nie chcę wtykać kija w to mrowisko, ale skoro juz wylałem tyle to i tu postaram się najgrzeczniej jak potrafię zająć stanowisko..
ja mam 45 lat, mnie chowano że jest chłop i baba, i nie rozumiem, oraz co ciekawsze proszę mnie nie zmuszać do rozumienia rzeczy które mnie nie interesują, niech sobie każdy w sypialni robi co chce, homofobem ani rasistą nie jestem ale jak mi kiedyś laska wypaliła na jakimś zagranicznym serwerze że ja ją uraziłem bo Ona była jakieś ONO czy coś i mimo że biegle posługuje sie językiem angielskim i pisałem jak zwykle to TO poczuło sie dotknięte i zakomunikowało mi ze ja MUSZĘ znać kilkanaście płci wraz z definicjami bo takie są czasy i nie powinienem nikogo dyskryminować to po prostu stamtąd wyszedłem bez słowa...
Dlaczego te wszystkie "niestandardowe" płcie najgłośniej drą ryja o tym że są niestandardowe? co to za jakaś chora konieczność wymuszonej emancypacji ma wpływać na mnie i dysponować moim czasem zmuszając mnie do nauki czegokolwiek? Ja nie wiem, a nie mozna tak po prostu? Cześć jestem człowiek, cześc człowieku, tez jestem człowiek.. i tyle.. a w sypialni sobie bądź nawet Zielono-złot-rózową mandoliną vege.. uj mnie to obchodzi bo dla mnie jesteś po prostu CZŁOWIEK.
Dlaczego ja nie paraduje po centrum miasta w koszulce: JESTEM HETEROSEKSUALNYM MIESOŻERCĄ? bo bym wyglądał jak debil, różnica polega na tym że ja o tym wiem i nie odczuwam potrzeby obarczania innych moja tożsamością płciową, wyznaniem czy dietą..

10. Technologia - mam zwyczajnie przesyt, ma przesyt tego wszystkiego, ludzie nie potrafia tego zrozumieć, nie potrafią pojąc jak na przykład mając 96 rdzeni, pół TB ramu i 4x 4090 nie mam żadnej gry na kompie..ano nie mam, bo raz że nie mam kiedy a dwa że gdybym miał na własne zyczenie spędzać przed ekranami wiecej czasu niż to konieczne to straciłbym resztki autoszacunku.. Rodzina sie juz nauczyła ze mi się niczego nie wysyła inaczej jak przez discord, jak odpisuje to znaczy ze jestem przed kompem a jak nie to trzeba dzwonić na telefon bo na nokii 6210i nie odczytam żadnych treści innych niż tekst oraz z natury nie piszę smsów ponad "OK" a ostatnio "kk", i powiem Wam że w zeszłym roku sobie kupiłem ten telefon, telefon którym jestem tak zachwycony jak mało czym, w pracy mam wszelkie najnowsze szajsungi i ajfony, mam bo muszę, ale jak zamykam klucz to wypinam sie z matrixa (polecam).

11. Hiperpoprawność - (tu powinna byc ikonka emotka który rzyga ale nie ma takowego w zasobach serwera).

12. Fora internetowe - TAK, TAK, TAK!!, wszystko poukładane i na swoim miejscu, to od zawsze był taki mój idealny internetowy zakątek, tak binarny i przyjemnie prosty, szkoda że w wiekszości umarły bądź umierają.. PRECZ Z (TFU!) FEJSBUKIEM!!

13. Lotnisko - pomyślę coś po zimie, teren mam fajny bo górka na szczycie której można stanąć i mieć dalej do bezlitosnej ziemi latając na wysokości wzroku, wiec jak czas pozwoli to bedę musiał dokupić drugiego duzego grilla na przyszły rok, 3maj kciuki bo trasą z ursusa jest pół godzinki max..

To tyle, teraz starym bo juz zapewne kilkunastoletnim zwyczajem biorę popcorn i będę paczał jak stwierdzacie po kolei że jestem ten zły, uj, chory homofob i sadysta dziecięcy który nie rozumie obecnych czasów, a ja mam to w dupie, bo rozumiem to co zrozumieć chcę i nikt nie musi mnie przekonywać do zgłębiania zagadnień teoretycznej fizyki kwantowej przez pół roku (bo utknąłem i nie wiem jak to dalej ugryźć) a płcie znam nadal tylko podstawowe zamiast 28 bo to mój czas i wara komukolwiek od niego!!
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 77 razy

Postautor: Adam12 » 11 paź 2024, o 09:46

Machnąć ręką :)
XL Power 380; ParkMaster Pro; Spektrum DX8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 13:18

Uwaga, będę odpowiadał na raty, bo coś się pierdoli jak próbuję na raz.
Trzeba chyba discorda postawić, a forum przełączyć w tryb RO, bo ewidentnie robi bokami, a nikt tego już nie naprawi. No po prostu nie, to się nie wydarzy.
Uwaga - fru (dam znać jak skończę).
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 13:20

HeliBoomer pisze:Aikus.. sam tego chciałeś..

No tak, chciałem i nie żałuję. Z kilku powodów.
Po pierwsze, zrozumiałem skąd u Ciebie AŻ TYLE frustracji na wszystkie współczesne soszlediowe odmiany raka mózgu.
Ano stąd, że to jest właśnie coś co nas różni.
TY "MASZ" fejsbuka.
Ja nie mam. Nie mam fejsbuka i fejsbuk nie ma mnie. Nie istniejemy dla siebie z wzajemnością. Do jakiego stopnia?
Ano, do takiego:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 13:21

Serio, taki jest default u mnie w domu.
Jak sobie ktoś życzy - dostanie dostęp, ale jak przyjdzie do mnie do domu i zaloguje się do WIFi to facebook nie istnieje.
Mam swoje powody, żeby tak właśnie było... a właściwie to jeden powód. Jest nim fakt, że kiedyś przeczytałem i zrozumiałem polityke prywatności, czyli zrobiłem coś czego jak sądzę cztery dziewiątki ludzi nie robi. Oraz stwierdziłem, że jej (tej polityki) nie akceptuję.
I whoy. Koniec. Kropka.
Choć to tak naprawdę nie wszystko... Bo nieakceptowalna część owej polityki sprowadza się tak naprawdę do jednego punktu, który mniej więcej mówi tyle, że wszystko co umieścisz na fejsbuku, staje się własnością fejsbuka.

Niby jeszcze wszystko OK, tak? Bo przecież wystarczy nie wrzucać tam niczego, co nie chcę, żeby się tam znalazło.
No tylko tu sprawy przestają być takie proste.
Bo jeśli:
- masz na telefonie apkę fejsa zalogowaną i ma ona przyznane domyślne uprawnienia
- masz na kompie stronę w przeglądarce zalogowaną do fejsa,
... to praktycznie NIE MASZ MOŻLIWOŚCI panować nad tym jakie informacje fejs o Tobie zbiera.
A jak zgłębisz temat TYLKO ODROBINKĘ BARDZIEJ niż przeciętny user - będziesz przerażony.

Teraz, po latach, dzięki ludziom takim jak Ty, czyli będącymi ciut mniej zatwardziałymi dziadersami niż ja, dowiaduję się, że to tylko wierzchołek góry lodowej... że dzięki temu dodatkowo i niechcący oszczędziłem sobie tak wiele .... gówna i spierdoliny...
Jesssu..... jak dobrze....

ale jedźmy dalej...

HeliBoomer pisze:1. FB - no katastrofa i jedna wielka januszerka i cebula,

Czyli narzekasz na LUDZI którzy są na fejsbuku a nie na samego fejsbuka w sobie.
Nie no spoko.
Wiesz jak głupi jest przeciętny człowiek? Zastanów się. Pomyśl dwa albo trzy razy. Nie szukaj przeciętnego człowieka w swojej bańce informacyjnej - nie nie, tu go nie znajdziesz, on jest daleko poza nią. Dla ułatwienia, ogranicz się do społeczeństwa naszego kraju.
Profesor z uniwerku i żul spod sklepu - oni obaj wliczają się do statystyk.
A pomiędzy nimi jest cała gama opcji... i to gdzieś w niej jest przeciętny człowiek.
On jest głupi.
A połowa społeczeństwa jest jeszcze głupsza od niego.

A teraz zestaw to z faktem, że fejsbukowi zależy na tym, żeby był osiągaly i dostępny dla jak największej ilości ludzi.
I już wiesz, dlaczego jest tam tyle buractwa.
To samo było z usenetem ćwierć wieku temu.
Jak internet był domeną uczelni, firm, ewentualnie pojawiał się w domach, ale nawet kopmutery miało mniej niż połowa społeczeństwa - było cudnie. Była demokracja, nie było potrzeby moderacji żeby był ład i porządek.
A potem pojawiło się SDI, neostrada, internet zaczął trafiać pod strzechy...
Pamiętasz takie określenie "dziecko neostrady"?
:)

W tym aspekcie, to co dziś przeżywamy w zwiazku fejsbukami czy innymi syfami to tylko ewolucja tego co już było i to nie raz.
W aspekcie technologicznym...? Mniej więcej to samo było przy "przejściu" z usenetu na formę forów internetowych.
Jak to jest, że do dziś nikt nie ogarnął na żadnym forum podstawy podstaw, czyli po pierwsze łatwego cytowania treści na które odpowiadamy, a po drugie drzewiastego wątkowania?
Ano - prosto. Tych funkcjonalności potrzebowały elity, a ich wyłączność skończyła się wraz z wyłącznością dla nich dostępu do Internetu.
Czy to dobrze czy źle - nie ma sensu dyskutować. Możemy tego żałować podobnie jak dziecięcych zabaw w chowanego, albo biegania z kijami po krzakach na podwórku. Co więcej - nikt nam nie broni do tego wrócić, nawet serwery usenetu ciągle jeszcze istnieją i działają...
... ale nikt nie ma ochoty z nich korzystać, podobnie jak nikt z nas nie ma ochoty iść na podwórko i bawić się w chowanego.

HeliBoomer pisze:Ja nie wiem, albo ja jestem dziwny albo jednak świat..

Jedno i drugie, oraz ani jedno ani drugie.
Istotne jest to, że możesz w tym świecie wytworzyć sobei niszę w której będzie Ci .... zwyczajnie dobrze.
:)
Co więcej - nie będziesz w niej sam - o tym Cie zapewniam.
Będziesz miał pewne ograniczenia - tak... no ale kmą .... przeżyjesz:)
I do tego Cie zachęcam :)

HeliBoomer pisze:2. FB (powiadomienia) - nie wiem, nie umiem w to, non stop mi cos klika i pika,

Uhm.... A wiesz w ogóle jak one działają?
Zastanawiałeś się dlaczego w każdej aplikacyjce na telefon ta opcja nazywa się "zezwalaj na WYSYŁANIE powiadomień"?
Jak myślisz, dlaczego na moim telefonie absolutnie wszystkie powiadomienia są wyłączone...?
Ano z dwóch powodów. Pierwszy jest dokładnie taki, że wkurwiają mnie one tak jak Ciebie. I ten jest chyba najważniejszy, ale jest i drugi, stricte technologiczny.
Ale tu już od wyjaśniania się powstrzymam, są tacy co zrobią to lepiej ode mnie:
https://www.youtube.com/watch?v=KRN-luOEH50

HeliBoomer pisze:dlaczego nie można normalnie? okienko popup, "chcesz powiadomienia to włącz je tu"

Po pierwsze można, ale twórcom aplikacji zależy na tym, żebyś był powiadamiany. A wielu nie będzie się chciało tego gówna wyłączać.
Po drugie: ja bym to pociągnął dalej: a co, jeśli ja nie chcę nawet okienka popup z pytaniem?
Będę czegoś chciał, to poszukam i sobie włączę. Nie przyjdzie mi to do głowy - znaczy, że tego nie potrzebuję.

... nooo ale ... sam widzisz jak to się kłóci z kapitalizmem i konsumpcjonizmem...
a to w takim świecie żyjemy, czy nam się to podoba, czy nie.

HeliBoomer pisze:3. FB (messenger) [...]

Po tym wszystkim co już zostało powiedziane, nie wymaga komentarza, natomiast to:

HeliBoomer pisze:można w sposób cywilizowany zainstalować sobie choćby discorda i mieć (za darmo) własny serwer który nadal będzie można sobie scrollować (bo smartfony) ale będzie to tam poukładane, podzielone na kanały tematyczne, użytkownicy będą mieli przypisane role, rangi i każdy będzie widział to co sobie odkliknie że go interesuje. Wystarczy zdjąć zasrane klapki z oczu i zwyczajnie spróbować, ale niee, po co? lepiej używać gówna, bo gówno maja wszyscy..

Tym to mnie zainteresowałeś... Serio.
Nie mam teraz czasu i pary, ale wrócę do tematu.

HeliBoomer pisze:4. FB (dramy)
[...]
5. Instagram -
[...]
6. Tiktok
[...]

Ty to jeszcze rozgraniczasz... U mnie to wszystko to jest jedna kategoria: "Nowa odmiana raka mózgu".
I tego jest więcej, ale nawet wszystkich nazw nie jestem w stanie wymienić.

HeliBoomer pisze:7. Lenistwo i degręgolada od najmłodszych lat

Taaak taaak... ale to znowu to samo co już było, tylko teraz przybiera inną formę.
SPoko, nasi starzy też na nas w ten sposób psy wieszali tylko za coś innego. Czasem mieli rację, czasem nie.
Ale świat się od tego nie przewrócił.
Luz.

HeliBoomer pisze:8. Ekranoza [...] dzieci [...]

Daj spokój... jakie dzieci... popatrz na ulicę, wyjdź na miasto, wejdź do tramwaju, do metra, do pociągu...
Zobacz ile DOROSŁYCH osób czyta książkę, albo bezmyślnie gapi się w okno albo w sufit(tak jest, nawet to jak się okazuje jest lepsze niż ogłupianie się pikselami - serio!!).
A dzieci? Dziwisz się dzieciom?
Dzieci tylko naśladują. nic więcej.

HeliBoomer pisze:9. Płcie/Identyfikowanie się jako.. - NAPRAWDĘ BARDZO nie chcę wtykać kija w to mrowisko,
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 13:22

Już wiem, pierdoli się dodawanie załączników, a raczej osadzanie ich w treści postów. Wszystkie lądują na samym dole.
No dobra, to tak...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 13:22

Nie no ale spoko, możemy wetknąć kija w... mrowisko albo o komuś w dupeńkę do oporu.
Tak się składa, że noszę na sobie tęczową smycz. Mam ku temu pewne powody o które mniejsza.
Bawi mnie to, jak niektórzy Z TEGO robią dramę i aferę.
Bo blać przeszkadzają im kolorki.
Jeszcze raz: NOSZĘ NA SOBIE TĘCZOWĄ SMYCZ. End of story. Nie zaczepiam, nie OBNOSZĘ się z nią (owszem, jest różnica), nie nagabuję... Co do zasady jestem facetem, ale jak ktoś się pomyli i nazwie mnie kobietą, to członek męski tam, trudno, bylebym wiedział, że o mnie chodzi.
Jak ktoś się sobie zażyczy być nazywany śmigłowcem szturmowym - postaram się pamiętać i uszanować, ale nie daję gwarancji, że zawsze zastosuję.

Ostatnio byłem w sklepie, gdzie sprzedawca był... chyba chłopakiem, jakimś transem czy kimś... wziąłem go za dziewczyne... i tak się do niego zwracałem... Kiedy na chwilę odszedł - Moja Kasia zwróciła mi uwagę, żę to chłopak...
Wrócił, przyjrzałem się dokładniej - no faktycznie, więc kontynuowałem rozmowę już "po męsku"... nie przepraszałem, on nie specjalnie czuł się urażony, miło, grzecznie, super - nie ma problemu.

Ogólnie myślę, że w temacie LGBT+ to jeśli chodzi o rozpętaną wszędobylską gównoburzę, obie strony (znaczy właśnie LGBT+ oraz tak zwana reszta społeczeństwa) ma swoje za uszami i Ci którzy mają swoje za uszami stanowią niewielki procent, zarówno z jednej jak i z drugiej strony. Bo to zawsze jest tak, że najgłośniej piłują morde najbardziej pojebane kundle i krzyku narobią tyle, że wydaje się, że coś się dzieje.... a tymczasem - nic się nie dzieje. Można się rozejść.

HeliBoomer pisze:[...]ale jak mi kiedyś laska wypaliła na jakimś zagranicznym serwerze że ja ją uraziłem bo Ona była jakieś ONO czy coś [...]to po prostu stamtąd wyszedłem bez słowa...

Ooo no tak tak, właśnie o tym mówię, ale wiesz co?
Dałeś jej to czego chciała...
A trzeba było coś na zasadzie "A dobra, sory postaram się pamiętać" i przejść do meritum.
Byś widział jak to ich rozpierdala... bo nagle nie mają się o co pieklić ... :D:D:Daj

Schemat stary jak świat.

Kiedyś na koncercie ... rozmawiałem z koleżanką. Przyjaciółką w członek męski bliską. Poszliśmy sobie na koncert, ale też dawno się nie widzieliśmy, więc sobie na tym koncercie gadaliśmy.
KOncert był pod gołym niebem, publicznie dostępny, darmowy.. nie staliśmy też jakoś mega blisko sceny...
... i nagle przyjebała się do nas jakaś prukfa, że jak chcemy gadać to mamy iść gdzieś indziej, bo ona tu przyszła słuchać muzyki. Oczywiście... wszystko OK, ale powidziała to w taki sposób, że ewidentnie szukała spiny.
Wbrew temu co miała ochotę zrobić moja przyjaciółka (widziałem jak się w niej zagotowało), grezcznie przeprosiłem i przesuneliśmy się kilka metrów dalej... a potem mówię "patrz" i pokazałem jak spod dekla prukfy unoszą się kłęby dymu, bo wygenerowana moc na kłótnie zwyczajnie nie miała gdzie ujść...

oczywiście... nie nieeee, skądżę znowu - nie jestem idealny... nie zawsze mi się tak uda... czasem dam się sprowokować...
ale z wiekiem nabieram coraz większego wyjebanizmu.... i to mnie cieszy.

HeliBoomer pisze:10. Technologia - mam zwyczajnie przesyt, ma przesyt tego wszystkiego,

Ja nie, ale wkurwia mnie, żę na jakiś krzywy członek męski wszystko musi być dzisiaj dotykowe.
CHCE KURVVA WCISKAĆ GUZIKI!!!

HeliBoomer pisze:ludzie nie potrafia tego zrozumieć, [...]ale jak zamykam klucz to wypinam sie z matrixa (polecam).

Ja nie aż tak, ale w poprzedniej pracy odmówiłem przyjęcia służbowego telefonu.
Powiedziałem tak: jeśli ktoś chce mnie złapać po pracy bo coś się wysrało i trzeba gasić pożar, to na służbowym telefonie i tak mnie nie zastanie, bo po godzinach pracy - będzie wyłączony. Niech dzwoni na prywatny. Jak będę mógł - odbiorę, bo jestem spoko gość. A jak nie - to nie.
W obecnej pracy nikt nawet telefonu służbowego nie proponował... ale ludzie instalują sobie służbowe timsy itp... żeby jak są na spotkaniu na którym tylko słchają, to móc wyskoczyć sobie do sklepu i dalej słuchać...
Oooo nie nie nie nie nie, co to co nie.
Raz, że nie dam mojej firmie kontrolować mojego telefonu, bo nie i członek męski. Bo jej nie ufam, tak samo jak ona nie ufa mi.
Dwa, praktyka pokazuje, że lepszą higieną życia jest taktyka, że albo jestem w pracy, albo mnie nie ma w pracy. KOniec kropka.

Każdy ma swój sposób na oszczędzanie się... i ważne, żeby sposób działał. Reszta - whoy, nie ważna.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 13:23

HeliBoomer pisze:11. Hiperpoprawność - (tu powinna byc ikonka emotka który rzyga ale nie ma takowego w zasobach serwera).

O taka, o:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 13:23

?
No przydałaby się...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 13:24

HeliBoomer pisze:12. Fora internetowe - TAK, TAK, TAK!!, wszystko poukładane i na swoim miejscu, to od zawsze był taki mój idealny internetowy zakątek, tak binarny i przyjemnie prosty, szkoda że w wiekszości umarły bądź umierają.. PRECZ Z (TFU!) FEJSBUKIEM!!

Nooo noooo noooo.... właśnie...
Coś mi mówi, że Ty to jeszcze jesteś szczeniak :)
Generalnie - popieram, ale usenet... to było dopiero coś...

HeliBoomer pisze:13. Lotnisko - pomyślę coś po zimie, teren mam fajny bo górka na szczycie której można stanąć i mieć dalej do bezlitosnej ziemi latając na wysokości wzroku, wiec jak czas pozwoli to bedę musiał dokupić drugiego duzego grilla na przyszły rok, 3maj kciuki bo trasą z ursusa jest pół godzinki max..

Trzymam!!!

HeliBoomer pisze:To tyle, teraz starym bo juz zapewne kilkunastoletnim zwyczajem biorę popcorn i będę paczał jak stwierdzacie po kolei że jestem ten zły, uj, chory homofob i sadysta dziecięcy który nie rozumie obecnych czasów,

... :D Jakbyś się z tym wszystkim wyjaszczurzył na fejsbuku albo w podobnym raju zgnilizny moralnej, to miałbyś szanse tak zostać zgnojonym, ale tu?
Najprędzej to Ci ktoś piątke przybije.
... a jakby co, to poczekaj, namówię tylko Artję, żeby se hasło do forum przypomniał...

Adam12 pisze:Machnąć ręką :)

OOo, nieeeee, Paaanie. Ja? Ile mnie sznasz ... :D:D:D
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 13:24

Znać (skończyłem).
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 11 paź 2024, o 15:26

aikus pisze:
Adam12 pisze:Machnąć ręką :)

OOo, nieeeee, Paaanie. Ja? Ile mnie sznasz ... :D:D:D

Kolega "włożył kij", a ja ciut "poruszałem kijem", ale odpuściłem.
BTW mam wyraźną satysfakcję jak mi do roboty przychodzi Amanda99 ;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 15:33

OJEZZZZUUUUU!!!!!! Amanda99 ...... o kuuuuuuuurwańskiego.... aleś mi szufladkę ze wspomnieniami otworzył....
No różnych królów Internet już doświadczył... co jeden lepszy ... ale Amanda99??
Ci którzy ją pamiętają u mnie mają od razu etykietkę "zaje**sty gość"
:juppi: :juppi: :juppi: :juppi:

... Ej, ale ... czekaj.
"Tobie do roboty przychodzi..." ?? Ona? Amanda99?
Ty ją znasz osobiście?? :wow2: :wow2: :wow2: (jak Ci z tym?? :D :D :D )
Czy przychodzi laska o imieniu Amanda... czy co...?
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...

Postautor: Adam12 » 11 paź 2024, o 16:06

Znaczy laska będąca odpowiednikiem mentalnym. Wiekowo też pasuje :)
Po prostu mam ubaw, że coś co było kiedyś żartem dziś spełnia się na poważnie :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 16:42

Aaa kuuumam nooo... heheh :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 11 paź 2024, o 16:45

Kurvva na basha dawno nie zaglądałem a tu się okazuje, że bash żyje, ale ostatni wpis .... grudzień 2020 ...
:|
Awatar użytkownika
Osa
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: Osa » 11 paź 2024, o 19:49

Piątka dla Obu ode mnie HeliBoomer i Aikus
Horus X10
Pozdrawiam Adam

Wróć do „Brudnopis”