Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 95 razy

Postautor: kudzu » 12 lis 2024, o 19:50

A mnie się udało zrobić coś, do czego się przymierzałem od dawna - oderwać od ziemi moją pierwszą maszynę, od której zaczęła się cała moja przygoda.

Nie planowałem jej ulatniać, pomimo, że po ostatnim krecie z przed kilku lat udało mi się skleić ramę, ale do próby skłonił mnie zakup aparatury z multimodułem oraz chęć pogrzebania dla odmiany w mechanice (w moich obecnie latających maszynach nie ma w czym grzebać, bo tylko ta elektronika i komputery…).

Lot nie był jakiś spektakularny - ot, udało się wystartować z asfaltu, przelecieć nad trawkę, powolutku przelecieć wte i z powrotem, powrócić nad twarde i bezpiecznie usiąść. Trochę z tym flybarem musiałem walczyć, trochę mnie znosiło na prawo, trochę ogon się wzbudzał zbyt wysokim gainem, ale cel został osiągnięty.

Z wrażenia nie pomyślałem o zrobieniu eleganckiej foty, nie wspominając o filmie z lotu, dlatego mam tylko takie coś, nawet bez łopat:

6C4C115B-49A2-47B4-8918-151C0C14FACD-14060-00000D7A1A1B715C.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 500
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1769 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 12 lis 2024, o 21:18

Jeeessuuuuu..... SZACUN!!!!!! Brawo!!! :nw: :nw: :nw:
Awatar użytkownika
bjacek
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontaktowanie:

Postautor: bjacek » 14 lis 2024, o 09:05

kudzu pisze:A mnie się udało zrobić coś, do czego się przymierzałem od dawna - oderwać od ziemi moją pierwszą maszynę, od której zaczęła się cała moja przygoda.
Nie planowałem jej ulatniać, pomimo, że po ostatnim krecie z przed kilku lat udało mi się skleić ramę, ale do próby skłonił mnie zakup aparatury z multimodułem oraz chęć pogrzebania dla odmiany w mechanice (w moich obecnie latających maszynach nie ma w czym grzebać, bo tylko ta elektronika i komputery…).
Lot nie był jakiś spektakularny - ot, udało się wystartować z asfaltu, przelecieć nad trawkę, powolutku przelecieć wte i z powrotem, powrócić nad twarde i bezpiecznie usiąść. Trochę z tym flybarem musiałem walczyć, trochę mnie znosiło na prawo, trochę ogon się wzbudzał zbyt wysokim gainem, ale cel został osiągnięty.
Z wrażenia nie pomyślałem o zrobieniu eleganckiej foty, nie wspominając o filmie z lotu, dlatego mam tylko takie coś, nawet bez łopat:
6C4C115B-49A2-47B4-8918-151C0C14FACD-14060-00000D7A1A1B715C.jpeg

Też zauważyłem, że po doświadczeniach z różnymi typami FBL grzebanie w mechanice jest takie "odświeżające". Mój Blade 400 też prawie poleciał. Prawie, bo jeszcze walczę z nastawami żyroskopu, który uparcie i nawet na postoju ustawia duży kąt natarcie łopat na ogonie. Ale oderwałem go od ziemi, posadziłem i nadal jest cały. I mam 99% oryginalnych części. Mam też jakieś części do Belta (i Belta też, aktualnie w wersji FBL, ale szybko można zrobić downgrade), więc jak coś, to może dałbym radę się podzielić w razie "W". Nie mam tego dużo, ale coś jest.
A swoją drogą... Jak już polecisz takim czymś, to widzisz jakie problemy mieli "pionierzy lotnictwa" :D Teraz elektronika rozwiązuje większość problemów.
Awatar użytkownika
HeliBoomer
Stały bywalec...
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: HeliBoomer » 14 lis 2024, o 10:28

kto nie miał pełno w gaciach podnosząc HK450 na serwach corony z żyrem assan-a i na hula-hopie jako podwozie niech pierwszy rzuci kamieniem :P
... to sem newrati..
...bo cały urok latania heli polega na tym że jest to trudne...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 14 lis 2024, o 15:30

HeliBoomer pisze:kto nie miał pełno w gaciach podnosząc HK450 na serwach corony z żyrem assan-a i na hula-hopie jako podwozie niech pierwszy rzuci kamieniem :P

... pakietem :D
:piwo:
Awatar użytkownika
kudzu
Elita forum...
Podziękował: 164 razy
Podziękowano: 95 razy

Postautor: kudzu » 15 lis 2024, o 00:42

bjacek pisze:Też zauważyłem, że po doświadczeniach z różnymi typami FBL grzebanie w mechanice jest takie "odświeżające".

Otóż to, doskonale to ująłeś. Chociaż są tu tacy, dla których grzebanie w przeszłości jest stratą czasu ;)

bjacek pisze:Mam też jakieś części do Belta (i Belta też, aktualnie w wersji FBL, ale szybko można zrobić downgrade), więc jak coś, to może dałbym radę się podzielić w razie "W". Nie mam tego dużo, ale coś jest.

Dzięki! Ja miałem to szczęście, że - zaczynając na pfmrc.pl - trafiłem na wspaniałych ludzi, który zorganizowali mi trochę krytycznych części po moim pierwszym krecie.

bjacek pisze:A swoją drogą... Jak już polecisz takim czymś, to widzisz jakie problemy mieli "pionierzy lotnictwa" :D Teraz elektronika rozwiązuje większość problemów.

Przede wszystkim widzę, że:
  • jako kompletny żółtodziób nie miałem szans tym polecieć,
  • to trochę zaskakujące, że mnie to nie zniechęciło,
  • a ci, którzy jak mantrę powtarzali, że taki trup na początek jest złym pomysłem, oczywiście mieli rację.

HeliBoomer pisze:kto nie miał pełno w gaciach podnosząc HK450 na serwach corony z żyrem assan-a i na hula-hopie jako podwozie niech pierwszy rzuci kamieniem :P
... to sem newrati..

Heh, widzę, że z niejednego pieca chleb jadłeś (Aikus zaraz zarzuci coś w stylu "z niejednej ładowarki prąd ssałeś") :lol:
Assan jest, a i Corona kiedyś była, tylko została upalona:

IMG_8280.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Adam
SAB (Super Agile Brick) Goblin 380, 500
EdgeTX + Rotoflight + ExpressLRS
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 15 lis 2024, o 09:28

kudzu pisze:[...](Aikus zaraz zarzuci coś w stylu "z niejednej ładowarki prąd ssałeś") :lol:

Nie rzuciłbym bo bym nie wpadł na to, ale ... doceeeeniam .... Mrrrrr... Móóój Człowiek :D:D

Wróć do „Brudnopis”