Kącik pistoletowy

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1782 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 7 kwie 2020, o 08:14

Artja pisze:Fajne zabawki, tylko ciut niewyjściowe ;) Może demagogia, no ale z helikiem na plecach bez problemu przejdę z klatki do samochodu, ale z tymi pukawkami to chyba jednak trzeba się troszku zamaskować. Wyjątkiem jest model ze swastką, tu można napotkać problemy i ktoś się czasem przypierdoli, ale widząc shotguna raczej odpuści ;)

Z tymi modelami ze swastyką to ... mimo wszystko ja trochę rozumiem oburzenie. To znaczy rozumiem w pewnych granicach...
Historia to historia - tego się nie zmieni, ale dopóki ktoś nie rozumie, że to ma znaczenie historyczne, a nie np. kultywowanie faszyzmu, to widok swastyki może wzbudzać uzasadniony niepokój ;)

Aaa, że niektórzy przekuwają to na poprawność polityczną graniczącą z groteską ... to inna sprawa.
Pojeby się zawsze znajdą.
Czytałem gdzieś, albo ktoś mi opowiadał, jak jakiś reżyser filmowy zetknąwszy się z tym problemem w czasie kręcenia swojego filmu, zmuszony był do użycia scen z filmów historycznych, czy tam jakichś rekwizytów wypożyczonych z muzeum - dopiero wtedy się od niego odpierdolili...

redb pisze:Ja mam na wszystko walizki a i tak musiałem kilku wścipskim mówić że to wędki :P

Ooo to toooo...
Mamy kolegę, który swojego Goblina na pole nosił w takiej dużej czarnej heilkowej torbie.
Dopóki nie powiedział sąsiadom co jest w środku patrzyli na niego ze srogim przestrachem i niepokojem. Jak usłyszeli, że to modele, na twarzach namalowały im się uśmiechy i odetchnęli z ulgą... :D:D
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...
Podziękował: 93 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Clad » 7 kwie 2020, o 12:41

redb pisze:Ja mam na wszystko walizki a i tak musiałem kilku wścipskim mówić że to wędki :P

Dokladnie tak jest. Kiedyś idąc do auta z karabinem w walizce sąsiadka zapytała "co to pan karabin niesie?" Trochę zdębiałem, i nie byłem przygotowany na takie pytania od sąsiadki, tym bardziej, że to było na początku mojej strzeleckiej kariery. Odpowiedziałem ironicznym głosem "tak... fajnie jest sobie od czasu do czasu postrzelac". Niby powiedziałem jej prawdę, ale ona się chyba obraziła, bo się już do mnie nie odzywa.
Alzrc x360, T-rex 550E, T-rex 600E, Aurora 9X
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...

Postautor: Clad » 8 kwie 2020, o 20:26

redb, co tam masz jeszcze ciekawego?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 kwie 2020, o 21:22

QRWA a mnie to nikt nie zapyta.
Bo mam tylko wiatrówki...
Wiedziałem, że tak będzie, wiedziałem.
Liczą się tu tylko faceci z małymi siusiakami i dużymi gnatami.
Sytuacja odwrotna nikogo nie interesuje.
:swir: :swir: :swir: :swir:
Awatar użytkownika
redb
Elita forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 60 razy

Postautor: redb » 8 kwie 2020, o 21:45

Czy ja wiem czy ciekawe .... CZ 85 Combat, rzadkość już teraz bo wszyscy się na shadowki rzucili. Do tego do rzutek mam boka Bettinsoli xtrail. Brakuje tylko pompki do dynamiki ale chyba jeszcze się wstrzymam. Czaiłem się też na holo od Vortexa ale też odpuściłem żeby z przeziernikowym poćwiczyć, tylko czasu brak. A czym u Ciebie szafa zapchana?
‐------------------‐----------
Hurricane 425 | Belt CP vel. trup | Dron homemade | XL 380 | XL 700
Taranis X9 lite S
Awatar użytkownika
redb
Elita forum...

Postautor: redb » 8 kwie 2020, o 21:57

aikus pisze:QRWA a mnie to nikt nie zapyta.
Bo mam tylko wiatrówki...
Wiedziałem, że tak będzie, wiedziałem.
Liczą się tu tylko faceci z małymi siusiakami i dużymi gnatami.
Sytuacja odwrotna nikogo nie interesuje.
:swir: :swir: :swir: :swir:

"Andrzeju nie denerwuj się" ... jak mawiał klasyk. Ja bym też chętnie przytulił jakieś FWB tylko to też nie są małe pieniądze. Pisz śmiało jaki masz sprzęt, chętnie zobaczymy. Ja osobiście bym i z wiaterka częściej popykał ale jak jadę na zawody i widzę tych mistrzów co 100/100 walą ubrani w zbroje od stóp do głów to mi się flaki przewracają i tracę ochotę. Razem z żoną i corką mamy trochę odjechane bo nawet sobie procę kupiliśmy i na działce walimy a ostatnio to i łuk od kumpla pożyczałem ;)

Co do siusiaka to wiesz ... większy już nie urośnie a lufę mogę zawsze kupić dluższą/grubszą :P
Taranis X9 lite S
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 8 kwie 2020, o 23:22

żartuje, żartuje z tymi siusiakami...
Znaczy nie... nie żartuje... z resztą nie ważne...
Jaja se robię, bo nadal nie wiem co to jest pompka...
wiem, że w slangu wiatrówkowym to PCA - czyli to co sobie właśnie kupiłem.
Żaden szał https://www.militaria.pl/daisy/wiatrowk ... p91976.xml
... ale w porównaniu ze starym klasycznym łamańcem którego miałem do tej pory (i nadal mam i będę trzymał z sentymentu), no to dwie podstawowe zalety:
- regulowana siła strzału - do strzelania w domu wystarczy jedna pompka a i tak śrut przechodzi przez puszkę jak przez papier, dwie to już wypas (maks to 10).
- precyzja - kurde, w tej starej cel odpychał pociski, a w tej - przyciąga.
...
No i nie wiem co to jest FWB...

A z gnatów które jeszcze mam (wymienię wszystko i krótko opiszę moim subiektywnym odczuciem):

https://www.militaria.pl/umarex/pistole ... p86182.xml
Bardzo przyjemny ASG elektryczny, ewidentnie dla dzieci i do strzelania w domu. Siła strzału jest taka, że jak strzeliłem sobie w rękę z kilkudziesięciu centymetrów to dość mocno zabolało. I to wszystko. Tektury nie przebije. Przebije papier.
Duża zaleta to ciągły ogień.
Przewróci figurki z klocków lego, baterie...
Lajcik, totalnie bezpieczny.
Kulki zdecydownie najlżejsze dostępne, czyli 0,12g. Takie są też w zestawie startowym, ale są do luftu - chyba jakieś mało okrągłe, albo coś, bo są niecelne.

https://www.militaria.pl/action_sport_g ... p26907.xml
Wiatrówka, czyli 4,5mm.
Ostra sprawa, ale to oczywiste - to nie ASG - z tego się do ludzi nie strzela, może zrobić poważną krzywdę.
Kulki plastikowe wbija w mur, tak że ciężko je wydłubać.
Kulki stalowe - podobnie. Różnica jest taka, że stalowe są precyzyjniejsze.
Plastikowe mają większą prędkość wylotową, ale szybciej ją tracą, są bardziej podatne na wiatr, mniej celne nawet w warunkach bezwietrznych - wiadomo.
Energia 2,4J

https://www.militaria.pl/cybergun/pisto ... p23147.xml
ASG z napędem sprężynowym.
GENIALNY GNAT!!! GENIALNY!
Po osiągnięciu odrobiny wprawy trafiam w drut spinacza biurowego z 3 metrów ze skutecznościa ca. 80% i podobnie gołębia z jakichś 15m (latarnia lekko po skosie, na drugiej stronie ulicy).
Kulki 0,2g. Lżejsze - za lekkie, mało precyzyjne. Cięższych nie próbowałem.
Energia: 0,6J - to wbrew pozorom bardzo dużo - nie odważyłbym się strzelić sobie w rękę tak jak z tym elektrykiem, aczkolwiek poważnej krzywdy raczej nie zrobi.
Idealna moc na bliskie strzelanie w domu - czasem coś rozwali, czasami tylko naznaczy - na chwilę obecną to moja ulubiona klamka.

https://www.militaria.pl/action_sport_g ... p26908.xml
ASG na CO2 - replika tego samego pistoletu co ta wiatrówka dwa oczka wcześniej.
Z tych dwóch klamek, wydaje mi się, że bardziej wolę tę wersję ASG. Miałem już okazję trochę postrzelać z tego, trochę z tego.
Moc ASG oczywiście mniejsza niż tej wiatrówki, (energia 1,6J) ale w dalszym ciągu jest ostra.
Strzelania w domu raczej nie polecam (choć nie jest to nie możliwe).
Oszczędniejsza w porównaniu do wiatrówki (nabój CO2 starcza na 5 magazynków, w wiatrówce na 4) co jest w sumie oczywiste jeśli popatrzeć na różnicę w energii.

...
Nooo i z grubsza to tyle.

Pytajcie!
Miałem dużo znaków zapytania ... Dużo mi pomógł Artja...
... czasami jedna osoba to za mało, a wątku strzeleckiego jeszcze nie było ;)
... i to nie tak, że kupiłem sobie parę klamek i już wszystko wiem - nie nie, absolutnie, ja nadal wiem bardzo mało, ale w porównaniu do tego co wiedziałem trzy tygodnie temu - wiem bardzo dużo...
... I jeśli ktoś jest w miejscu w którym ja byłem trzy tygodnie temu, to myślę, że mogę sporo pomóc.

Jedno o czym mogę zapewnić, to że zabawa jest przednia, zabawki nie są jak widać drogie...
... i zajawkę złapać łatwo. Trudniej potem odciągnąć od głowy myśli takie, że ...
"Ehh... dwadzieścia minut po północy - a członek męski tam, postrzelam jeszcze trochę... :D:D"
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...

Postautor: Clad » 9 kwie 2020, o 00:16

Aikus, to Ty połowę militariów wykupiłeś ;) Ta shadowka to ma 2,4J czy sie pomyliłeś ? Przerabiałeś coś? I nie myślałeś czasem o P99 RAM? Sam miałem sobie zamiar kupić, ale w końcu jak dostałem papiery to kupiłem sobie P99 9mm produkcji niemieckiej ;) No i to kolejny egzemplarz po AR-15 FED-ARM. Poza tym mam jeszcze karabinek MP-15 .22LR którym żona narobiła mi wstydu... Na kolimatorze w odległości około 40m umieściła 3/3 pociski w obrębie 2cm średnicy. Mi się to nie udało :mad2: Mam jeszcze stary, ale bardzo celny kbks anschutz model 1407 match do strzelania tarczowego i również stary i już mniej celny ;) pistolet tarczowy z chwtem sportowym browning LR jakiś tam nawet nie pamiętam :D Po za AR'em to niestety mało przemyślana kolekcja no ale jest to jest. Na pewno pojawi się jeszcze bok, może kałach, chciał bym shadow2 i jakiś rewolwer na 357magnum lub bardziej ekstrawagancko 44magnum ;) Marzy się taki https://coltwroclaw.pl/rewolwery/492-br ... 20270.html
Aikus, redb A może jakieś fotki? Ja też postaram się coś wrzucić :)

redb pisze:Razem z żoną i corką mamy trochę odjechane bo nawet sobie procę kupiliśmy

Ooo ja też kupiłem. W tamtym tygodniu :) Za 13zł z kulkami :D Nie podejrzewałbym, że można za takie pieniądze kupić coś tak zajeßisiego!! :banana: polecam!!! https://allegro.pl/oferta/mocna-profesj ... 9147614226 (ta akurat bez kulek)
Awatar użytkownika
redb
Elita forum...

Postautor: redb » 9 kwie 2020, o 05:36

@aikus
FWB to feinwerkbau, na strzlnicy mają przedpotopowe już modele ale przy odrobinie wprawy walą jak po sznurku i mielą tony ołowiu be awarii.
pompka = system pump action, czyli klasyczny szotgan jak z filmów ... bardzo fajnie się strzela, szczególnie do stalowych celów.
Bardzo zacna kolekcja, ja mam tylko P99 w wersjo CO2 na kulki BB, w domu nie postrzela. Niestety u mnie w ogóle nie postrzela w domu, mam 2 psy a te cholery nie usiedzą w miejscu, nawet z dłubaniem przy heli jest problem.
Niewątpliwie Twoje zbawki mają przewage taką, że można ich mieć dużo więcej niż naszych i cieszyć się ich wadami/zaletami. Ja mam swoich mało więc o takiej Beretcie 92 FS mogę sobie marzyć dalej :P Dziś na to za wcześnie ale potem powrzucam trochę foto.

@Clad
Chrzanić przemyślane zakupy. Ja kupiłem swoją CZ myśląc, że tego właśnie potrzebuję (jestem leworęczny więc chciałem mieć zwalniacze po obu stronach) tymczasem jestem w stanie lewą ręką opierdaczyc zwalniacze dla prawej ręki. Do tego jak wyszły szadołki to świat zwariował i widzi albo to albo klocka.
Twój P99 jest boski. Uwielbiam ten pistolet. Chwyt świetny, obłędne skrzydełka przy kabłaku .. i miałbym go .... gdyby nie jego spust. Kiedy zaczynałem kupować graty strzelałem głównie tarczówkę a ten spust jest tak długi, że zadusić się można :D
Kałaszek to wiadomo, każdy by chciał, tylko trzeba trafic na dobry egzemplarz.
Proce mamy takie same :P tyle, że ja walę klasycznie z kamieni.
Niestety okazuje się, że obie moje kobiety są w stanie mnie zawstydzić na strzelnicy. Córka wali same heafshoty z 9mm a żona z ARem wyczynia cuda. Praktycznie to ja tam jadę wtedy tylko jako chłopiec do obsługi wiesz ... naładuj maga ... cos się zacìęło ... przyciągnij tarczę : P

EDIT
A i jeszcze co do procy ... nie wiem jak u Was z rocznikiem ale u mnie za dzieciaka to za taką procę każdy by się dał pokroić a za zabawki aikusa to już nawet pokroć kilka razy :rotfl:
Taranis X9 lite S
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...

Postautor: Clad » 9 kwie 2020, o 06:30

redb pisze:Twój P99 jest boski. Uwielbiam ten pistolet. Chwyt świetny, obłędne skrzydełka przy kabłaku .. i miałbym go .... gdyby nie jego spust. Kiedy zaczynałem kupować graty strzelałem głównie tarczówkę a ten spust jest tak długi, że zadusić się można :D

Mi się podobał od zawsze dlatego to kupiłem. Spust jest faktycznie trochę długi ale mi to jakoś nie przeszkadza. Robisz reset do mocno wyczuwalnego oporu i jest git. Mi przeszkadza w nim trochę coś innego. Język spustowy jest dla mnie jakby za bardzo "podwinięty" i jego zakończenie trochę mi się wrzyna w palec, choć raczej nie mam ich grubszych niż przeciętne :). Muszę coś z tym zrobić. Może wymienię Po prostu na inny jeżeli jest coś dostępne.

Rocznik 85 ;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 9 kwie 2020, o 08:58

Clad pisze:Aikus, to Ty połowę militariów wykupiłeś ;)

Nie połowę, nie połowę.
Jakbyś zobaczył zapasy amunicji to byś wiedział,że 5/4 :D:D

Clad pisze:Ta shadowka to ma 2,4J czy sie pomyliłeś ? Przerabiałeś coś?

Nie pomyliłem i nie przerabiałem - tak ma napisane na lufie i wierzę, że to może być prawda.
Naprawdę tnie jak wściekła.

Clad pisze:I nie myślałeś czasem o P99 RAM?

To?
https://www.militaria.pl/umarex/pistole ... p87007.xml

Nie. Kolejny rodzaj amunicji... nie ma po co...

Clad pisze:Sam miałem sobie zamiar kupić, ale w końcu jak dostałem papiery to kupiłem sobie P99 9mm produkcji niemieckiej ;) No i to kolejny egzemplarz po AR-15 FED-ARM. Poza tym mam jeszcze karabinek MP-15 .22LR którym żona narobiła mi wstydu... Na kolimatorze w odległości około 40m umieściła 3/3 pociski w obrębie 2cm średnicy. Mi się to nie udało :mad2:

Baby tak mają - to nic nadzwyczajnego, nie wiem z czego to wynika.
Mnie Kasia też rozpykiwała jak chciała za pierwszymi razami...
Potem ja zacząłem się bawić, ćwiczyć, a ona mniej, więc teraz już jestem od Niej lepszy, ale wcale nie dużo.
I dużo facetów to raportuje (znajomi z innego środowiska), że oni się pocą, starają i jakoś tam trafiają, a ich ładniejsze połówki na luzaku 100/100.

Clad pisze:Aikus, redb A może jakieś fotki? Ja też postaram się coś wrzucić :)

ja się będę wstydził... że tak się dałem ponieść...
... ale naprawdę wiem, że to wystrzelam... :D:D

redb pisze:Razem z żoną i corką mamy trochę odjechane bo nawet sobie procę kupiliśmy

Ja o procy myślałem, ale ... jakoś tak stwierdziłem, że ja to jestem z tego pokolenia, że proce, spluwki, łuki i kusze to się robi, a nie kupuje...
;)

Aha, ktoś gdzieś pytał o rocznik - no to mój najlepszy i najpojebańszy na świecie - 78 :D:D

BTW, z zakupów idzie do mnie jeszcze lunetka do wiatrówki.
Wiąże z nią duże nadzieje, bo wiatrówka ma potencjał. Problem jest taki, ze przy strzelaniu do zapałki z 6 metrów, w muszce i szczerbince mieszczą się ze cztery zapałki...
Lunetka ma szansę ten problem załatwić... Zobaczymy.

Przyszłościowo chodzi mi jeszcze jakiś karabin maszynowy ASG - do strzelania do modeli w powietrzu... ale tu narazie tylko myślę i to nie zbyt intensywnie.

redb pisze:@aikus

Niewątpliwie Twoje zbawki mają przewage taką, że można ich mieć dużo więcej niż naszych i cieszyć się ich wadami/zaletami.

... i można strzelać w domu.
nawet w bloku.
;)
Chociaż jak popatrzę na ten filmik Clada od którego wszystko się zaczęło to mam wrażenie, że on tam też może w tym garażu czy gdzieś pociągnąć z tego AR-15... ale nie wiem czy tak wolno - pewnie nie...

redb pisze:EDIT
A i jeszcze co do procy ... nie wiem jak u Was z rocznikiem ale u mnie za dzieciaka to za taką procę każdy by się dał pokroić a za zabawki aikusa to już nawet pokroć kilka razy :rotfl:

Nooo... może kiedyś opowiem o tym samopale wiatrówkowym co zrobiłem jak to wesołe miasteczko wyjechało.
Była to jak na ówczesne moje zdolności i możliwości bardzo porządna domowej prymitywnej roboty wiatrówka PCP - tak jest, napędzana pompką do pompowania kół.
Zestrzeliłem nią latarnię uliczną, która świeciła mi w okno i przeszkadzała w nocnych obserwacjach nieba.
...
jak teraz na to patrzę, to naprawdę niezły chultaj ze mnie był :evil:
Gdybym był swoim ojcem to bym chyba zajebał gnoja... z resztą i mój Ojciec pewnie by to zrobił, gdyby tylko o tym wiedział co ja wyczyniam.
Ale on chyba jakoś nie doceniał potęgi tego co można wystrugać nie angażując materiałów wybuchowych... Bo jego zasada była jedna: Rób co chcesz, bylebyś nie bawił się z prochem.
...
O tej kuszy też długo długo nikt nic nie wiedział...
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...

Postautor: Clad » 9 kwie 2020, o 09:39

aikus pisze:[
Chociaż jak popatrzę na ten filmik Clada od którego wszystko się zaczęło to mam wrażenie, że on tam też może w tym garażu czy gdzieś pociągnąć z tego AR-15... ale nie wiem czy tak wolno - pewnie nie...

Aikus... to jest mój przedpokój w mieszkaniu :hammer:
A miało być tak pięknie... :wall:
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 9 kwie 2020, o 10:29

Clad pisze:
aikus pisze:[

Aikus... to jest mój przedpokój w mieszkaniu :hammer:
A miało być tak pięknie... :wall:

Ahaa....
:D:D:D

No dobra, ... teraz patrze jeszcze raz i faktycznie, te płytki jakieś takie za ładne trochę jak na garaż albo piwnice... poza tym widać jakieś drzwi...
... ale tak ogólnie to widać nie wiele, kuwa no mogłem się pomylić...
:masakra:
...
No ale słuchajcie, wracając do moich pytań...
Teoretycznie, mieszkasz w domu, montujesz sobie dobry kulochwyt i tak dalej, w piwnicy... masz dużą... wolno strzelać w domu czy nie?

I druga rzecz: pisaliście o tych forach z prawdziwymi pistoletami, i że jest giełda i handel kwitnie.
Można coś kupić na nielegalu? W sensie jakbym ja chciał, to mogę? (nie mówię, że chcę, pytam czy to możliwe).
Do kogo należy obowiązek sprawdzenia czy kupujący ma pozwolenie? Do sprzedającego?
Jak przypuśćmy mam legalną broń i ją sprzedaję, to muszę gdzieś wyrejestrować jej posiadanie i podać komu sprzedałem? Albo jakoś tak?
No bo inaczej to by było nie do upilnowania, a jednak na czuja czuję, że zaopatrzyć się w nielegalną broń to nie jest taka łatwa sprawa...
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: ocean_wro » 9 kwie 2020, o 10:45

Art. 263 KK

§ 2. Kto bez wymaganego zezwolenia posiada broń palną lub amunicję, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Żeby kupić broń to oczywiście pozwolenie oraz tkzw promesę musisz mieć, czyli zaświadczenie uprawniające do zakupu danego rodzaju broni. Ten kwit dajesz sprzedawcy, on wyrejestrowuje broń i przekazuje kwit policji. Ty po zakupie masz 5 dni na rejestrację nowej zabawki na policji. Generalnie wszystko jest w książeczce, na bębnie policyjnym i Bóg wie gdzie jeszcze.
By kupić amo to musisz mieć w książeczce wpisany dany kaliber lub przy zakupie broni z promesą możesz wziąć amo.
Te kwity daje Ci bez łaski policja w ilościach wynikłych z pozwolenia. Ja wnioskowałem o łącznie 15 sztuk broni (5 do celów sportowych i 10 kolekcjonerskich).
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 9 kwie 2020, o 11:10

ocean_wro pisze:Art. 263 KK

§ 2. Kto bez wymaganego zezwolenia posiada broń palną lub amunicję, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Kary to inna sprawa. Dużo rzeczy jest karalnych i to nie byle jakimi karami a ludzie to robią na bezczela na każdym kroku i nikt za to do pierdla nie idzie, choćby jazda samochodem bez prawka i mimo zakazu... blać no znam osobiście jednego takiego mercedesa - niestety.

Rozumiem, że tutaj raczej jest troszkę inaczej, ale mimo wszystko nie chodzi mi o to co mi grozi jeśli to zrobię, tylko jak łatwo jest to zrobić.

ocean_wro pisze:Żeby kupić broń to oczywiście pozwolenie oraz tkzw promesę musisz mieć, czyli zaświadczenie uprawniające do zakupu danego rodzaju broni. Ten kwit dajesz sprzedawcy, on wyrejestrowuje broń i przekazuje kwit policji. Ty po zakupie masz 5 dni na rejestrację nowej zabawki na policji. Generalnie wszystko jest w książeczce, na bębnie policyjnym i Bóg wie gdzie jeszcze.
By kupić amo to musisz mieć w książeczce wpisany dany kaliber lub przy zakupie broni z promesą możesz wziąć amo.
Te kwity daje Ci bez łaski policja w ilościach wynikłych z pozwolenia. Ja wnioskowałem o łącznie 15 sztuk broni (5 do celów sportowych i 10 kolekcjonerskich).

Iii własnie o to mi chodziło - bieżąca kontrola prewencyjna.
Jeśli gdzieś ktoś przyjdzie i wyrejestruje gnata, a drugi w ciągu pięciu dni nie przyjdzie zarejestrować to z automatu wiadomo, że trzeba się tym zainteresować.
OK.

...
No a jak jest ze strzelaniem w domu?
Czy to się sprowadza do zbudowania prywatnej strzelnicy, co do której też są restrykcje, trzeba spełnić wymagania, zarejestrować i tak dalej?
No i co jeśli jednak po prostu strzelę sobie w piwnicy, a przykładowo nikt nie usłyszy...?
Wiem już co trzeba zrobić, żeby kupić amunicję... ale co z nią potem? Mogę z nią zrobić co chcę, czy musze udokumentować gdzie i jak wystrzelałem?
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...

Postautor: ocean_wro » 9 kwie 2020, o 11:17

Strzelamy wyłącznie na strzelnicy. Jak palniesz sobie w domu, nikt nie usłyszy, a żaden rykoszet Cię nie zabije to do pierdla nie pójdziesz. Ale nie polecam tego robić :-)

Amunicja nie podlega ewidencjonowaniu, nikt Cię z tego nie rozlicza. Jak legalnie kupisz to masz. Leży w szafie pancernej i tyle.

Co do tych promes to dokładnie tak. Milicja wie kto, gdzie i co ma.
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Clad
Elita forum...

Postautor: Clad » 9 kwie 2020, o 11:18

Amunicji nie dokumentujesz ile wystrzeliles. Strzelać w piwnicy oczywiście że możesz. Tak samo jak przetrzymywac tam zwłoki osoby która dostała rykoszetem ;) Normalne że jeżeli nikt o tym nie będzie wiedział to Ci nikt za to nic nie zrobi.

Strzelać można tylko na strzelnicach. Możesz sobie też taką założyć jak spełniasz odpowiednie wymogi. Podobno nic trudnego.

Dodatkowo info o amunicji. Nie kupisz legalnie amunicji w kalibrze w którym nie posiadasz broni, oraz posiadanie takiej amunicji również jest zabronione. Tak że jak Ci się spodoba amunicja kolegi w innym kalibrze niż posiadasz to też nie możesz sobie wziąć do kolekcji.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 9 kwie 2020, o 11:37

... nooo... bo trochę źle zadałem pytanie... Nie potrzebnie dodałem to "nikt nie usłyszy", aczkolwiek OK - jasność, aminucja nie jest ewidencjonowana.
Strzelać mogę tylko na strzelnicy.
Przetrzymywanie zwłok w piwnicy albo strzelanie w niej na nielegalu to nieco inny kaliber sprawy, ale mechanizm ten sam - kumam.

No i - tak, wiem, że posiadanie amunicji do broni innej niż mam na nią pozwolenie jest nielegalne.
Swego czasu znajoma miała duży problem co zrobić, bo znalazła w domu pamiątkę po Ojcu - od lat nie żyjącym Policjancie.
Pudełko jakichś naboi, wyglądały jak chyba od KBKSu, ale nie znam się...
... jak dobrze pamiętam to za moją namową poszła z tym na Policję, zeznała co i jak i oddała...

Co do kolekcji, zdaje się że gdzieś mam nabój od Kałacha, ale rozbrojony (bez prochu i bez spłonki- po prostu łuska i pocisk).
Tylko nie jestem pewien czy wystrzelony, czy po prostu rozebrany i ręcznie rozbrojony...
To robi różnicę?

Bo z wystrzelonych naboi to wiem, że mogę sobie zmontować łuskę i pocisk, wolno mi (tak?) ...
Ale jak mam łuskę bez śladu po uderzeniu iglicy... ?
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...

Postautor: ocean_wro » 9 kwie 2020, o 11:41

Bez pozwolenia nie możesz mieć istotnych części broni i amunicji. Spłonka nielegalna...

Art.  5.  [Istotne części broni lub amunicji]

1.  Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję.

2.  Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa z komorą nabojową, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy.

3.  Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego.
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 9 kwie 2020, o 11:53

Spłonki nie ma - została "wybuchnięta" tyle, że od środka a nie przez uderzenie iglicy (znaczy tak zakładam, bo nie jestem pewien - muszę go znaleźć i sprawdzić).

Ale jak jest tka jak piszesz, to znaczy, że OK, tak czy siak OK. Luz.

Wróć do „Brudnopis”