Nadajniki, odbiorniki - pytania, wybory, dyskusje...

Jaki wybrać, o co kaman...
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 3 wrz 2013, o 09:19

Neomutant pisze:Prosze was nie mylcie tego po co są satelitki w spectrumach i co one dają. Ja nie latam na duże odległości więc używam jednej strategicznie umieszczonej. Satelitki to funkcjonalność a nie problem, głównie ich funkcjonalność to zapewnienie że nie będzie ciemnych plam w zasięgu, i mitem jest to że w dużych modelach trzeba minimum 2, ja latam z jedną. Ale tak jak pisałem wszystko zależy na jaki dystans latacie i czy nie ma przeszkód na drodze sygnału, W przypadku przeszkód lub dziur w pokryciu sygnału satelitki mogą uratować wam model!. Więcej o tym znajdziecie tu http://www.spektrumrc.com/Technology/Multilink.aspx

Obrazek

Chwila chwila chwila. Muszę się kiedyś w to mocno zagłębić (brak czasu), ale to co jest na tych obrazkach wygląda na zwykły marketing. Wszystko się zgadza, tylko że w moim badziewiastym odbiorniku Walkery są 2 aktywne anteny, które wyprowadzam na zewnątrz i ustawiam pod kątem 90 stopni. I mam to samo co na obrazku - wszystkie płaszczyzny pokryte. Z tego co wiem Walkera stosowała 2 podejścia - wybór mocniejszego sygnału z jednej z anten i jeden dekoder oraz osobny dekoder dla każdej z anten i wybór lepszego wyniku po zdekodowaniu. Ten drugi sposób chyba będzie odpowiednikiem 2 satelitek. Zgadza się? Nie wiem tylko który sposób jest w nowych odbiornikach używany. Co więcej słyszałem że w satelitkach Spektrum tylko jedna antena jest aktywna, prawda to? Druga tylko wygląda...

Sam jestem ciekaw jak to w końcu jest, bo na razie wygląda mi to marketing w stylu jesteśmy najlepsi bo mamy 2 satelitki (odbiorniki) po jednej aktywnej antenie, a konkurencja ma jeden odbiornik z 2 aktywnymi antenami, więc na pewno rozbije wam model.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 3 wrz 2013, o 09:55

Musiałem doczytać na forach bo sam miałem wątpliwości. Doczytałem że satelita posiada antenę dipolową, poniżej na obrazku wygląd budowy anteny tego typu.

Obrazek

W przypadku takiego odbiornika są 2 anteny monopolowe i diversity na antenach. dlatego odbiornik może zbierać sygnały z różnych kierunków.
Obrazek

Natomiast w przypadku po niżej, są 3 kierunki z których mogą lecieć niezależne sygnały czyli 3 Diversity wybierające za każdym razem najsilniejszy sygnał
Obrazek

Doczytałem również że pasywna część anteny (uziemienie) w satelitkach spectrum jest również istotna i nie jest tylko na pokaz. Jest to po prostu specyficzny rodzaj anteny ("antena dipolowa"). Pasywna część również powinna być ustawiona w taki sposób żeby rama nie blokowała również tej części anteny (o czym wcześniej nie wiedziałem). Anteny w satelitkach spectrum powinny być ustawione w tej samej linii żeby zapewnić odpowiednią pracę anteny, Dlatego obrazki się zgadzają z rzeczywistością.

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1084157

shacker pisze:.. Wszystko się zgadza, tylko że w moim badziewiastym odbiorniku Walkery są 2 aktywne anteny, które wyprowadzam na zewnątrz i ustawiam pod kątem 90 stopni. I mam to samo co na obrazku - wszystkie płaszczyzny pokryte. Z tego co wiem Walkera stosowała 2 podejścia - wybór mocniejszego sygnału z jednej z anten i jeden dekoder oraz osobny dekoder dla każdej z anten i wybór lepszego wyniku po zdekodowaniu. Ten drugi sposób chyba będzie odpowiednikiem 2 satelitek. Zgadza się? Nie wiem tylko który sposób jest w nowych odbiornikach używany..

To w takim razie polecam przewertować fora i dowiedzieć się czy w Twoim odbiorniku 2 części anteny stanowią jedną antenę dipolową, czy są to 2 anteny monopolowe z Diversity. W 2 przypadku możesz ustawić anteny o 90 nie powodując pogorszenia pracy systemu, a w pierwszym przypadku pozostaje Ci ustawić je w jednej linii.

PS: Szkoda że Spectrum pozostawił tyle niejasności odnośnie swojego systemu, na szczęście po to są fora aby je rozwiewać.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 wrz 2013, o 12:51

Doczytałem również że pasywna część anteny (uziemienie)

przeciwwaga
Helikoptery
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 3 wrz 2013, o 13:19

wojtekr pisze:
Doczytałem również że pasywna część anteny (uziemienie)

przeciwwaga

Starałem się unikać tego terminu żeby ludziska nie myliły ją z przeciw wagą w kategorii grawitacji (bo w tedy pomyśli sobie nieistotne, to obetnę).
Więcej o przeciwwagach i ich roli w tłumieniu rezonansów elektromagnetycznych w antenach tu

Wracając do tematu, może ktoś z was kto zaznajomił się z innymi systemami transmisji RC np Graupner / Sanwa / JR / Turnigy opowie o plusach i minusach swojego systemu w ramach radia klasy MidEnd mieszczącego się w przedziale cenowym 900-2000zł. Bo chętne dowiedziałbym się czegoś nowego o konkurencji.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 wrz 2013, o 22:26

No więc finalnie wybór padł na DX8. Doszedlem do wniosku, ze predko nie osiagne stopnia zlozonosci moich modeli wymagajacych takie konfiguracje, ktorych spektrum nie ogarnie. A jednak roznica w cenie w moim przypadku, gdy mam pare modeli jest kolosalna- konkretnie Futaba jest dwa razy drozsza.

Zaczalem sie tez zastanawiac nad idea aparatury docelowej- za 4 lata wyjda nowe systemy, mozliwosci i pojawi sie nowa docelowa.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 6 wrz 2013, o 09:25

Szczególnie jak ta oferta którą znaleźliśmy z dx8 odbiornikiem i telemetrią miała okazyjną cenę :)
Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: aviatoRc » 12 lis 2013, o 18:04

Zima idzie, więc wolnego czasu trochę więcej, może uda mi się coś polatać chociaż przy domu...
Stałem się nawet szczęśliwym posiadaczem Blade MCPX BL :D.
Jako że sprzedałem swoją Sanwę, miał bym kilka pytań do posiadaczy aparatur SPEKTRUM (konkretnie DX8) ponieważ im więcej czytam tym mniej wiem :hammer: .
Ergonomia mi odpowiada, możliwości programowania również, możliwość podpięcia satelitek do fbl unit to również duży plus...
Nurtujące mnie pytania:
-Czy ktoś z Was miał kiedykolwiek problem z błędami w oprogramowaniu?
-Czy ktoś z Was miał jakieś problemy z potencjometrami (brak powrotu do neutrum na monitorze itp.)?
-(chyba najważniejsze :) ) Czy zdarzyło się komuś skretować model z winy nadajnika lub odbiornika Spektrum?
-Czy jeśli była by taka opcja, to kupili byście DX8 raz jeszcze? :mrgreen:
Pozdrawiam Wojtek!
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 12 lis 2013, o 18:11

pyt 1 - nie
pyt 2 - tak
pyt 3 - tak
pyt 4 - nie wiem, postawiłem na futabe i żadne z tych pytań do niej nie pasuje :mrgreen: :grin2:
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 12 lis 2013, o 18:37

Mam DX8 od 2lat i odbiorniki spektrum we wszystkich modelach samolotów i heli, a zatem:

-Czy ktoś z Was miał kiedykolwiek problem z błędami w oprogramowaniu?

nie

-Czy ktoś z Was miał jakieś problemy z potencjometrami (brak powrotu do neutrum na monitorze itp.)?

nie

-(chyba najważniejsze :) ) Czy zdarzyło się komuś skretować model z winy nadajnika lub odbiornika Spektrum?

nie

-Czy jeśli była by taka opcja, to kupili byście DX8 raz jeszcze? :mrgreen:

czy przestanie pan bic żonę? :grin2:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: aviatoRc » 12 lis 2013, o 21:12

Na imię mam Wojtek, żony na szczęście jeszcze nie posiadam.
Moze ktoś jeszcze pragnie podzielic sie jeszcze swoimi oddczuciami z użytkowania DX8.
Jak narazie jest 50/50.
Pozdrawiam Wojtek!
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...

Postautor: Neomutant » 12 lis 2013, o 21:19

1) Nie
2) Nie
3) Nie
4) Tak o ile aktualna oferta konkurencji nie przyciągnie mnie do swojego obozu. (szkoda że w radiach spectrum z wyższej półki nie ma dużej innowacji w stosunku do dx8)

Czy ktoś z Was miał jakieś problemy z potencjometrami (brak powrotu do neutrum na monitorze itp.)?

co do tego to jest w głęboko w menu kalibracja neutrinum, więc nawet gdyby był taki problem (lub gdybyś zmieniał potencjometry) to można w kilka chwil go wyeliminować.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 12 lis 2013, o 23:13

Powiem Ci tak - obydwa mają zady i walety. Obydwa są porównywalne. Obydwa się nadają. Z obydwu wybierz co TOBIE mentalnie bardziej pasuje...
I ZACZNIJ FRUWAĆ!!! To jest ważniejsze. :thumb: :nw: :wow2:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 13 lis 2013, o 15:49

Ale gadanie/pisanie jest łatwiejsze :vhappy:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 14 lis 2013, o 19:10

Od dawna przymierzam się do kupna jakiegoś mikrusa 6CH. Chodzi mi o to żeby latać mikrusem tam gdzie nie da się 450-tką. Zastanawiam się pomiędzy V922 a Wasp 100 Nano CP. Z kolei kolega namawia mnie na CPx-a. Ponoć "szczotka " jest za słaba do lotów 3D. Z kolei 100zł więcej za CPx-a to nie majątek !.

I chyba rzeczywiście od razu trzeba się zdecydować na CPx-a. Niż potem kombinować jak koń pod górę, gdyby rzeczywiście okazało się że szczotka jest za cieńka. Tylko jest jedno ale! Nie chciałbym znowu robić kolekcji apek. Mam TG 9X. Z helikiem V922 nie ma problemu - moduł HT-8 albo WL-T6.

Ale z Waspem jest już problem! Ponoć jest, a raczej był do niego moduł Skyartec SKY-9X .Z tego co mi wiadomo producent tego modułu zakończył jego produkcję z powodu nieopłacalności produkcji? Nie wiem jak się sprawuje oryginalna apka tego helika? Może ktoś coś wie na ten temat?
Awatar użytkownika
aviatoRc
Zaczyna się rozkręcać...

Postautor: aviatoRc » 14 lis 2013, o 19:34

To lecę do sklepu pomacać trochę aparatur, się zobaczy która najlepiej w łapkach leży :D .
Pozdrawiam Wojtek!
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 14 lis 2013, o 20:12

Chyba mam deja vu, gdzie nie zajrzę tam magnificent Bejo and his flying micro machines ;-)

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1898744
17 ekranów informacji

Na polskich forach które odwiedzam temat tak wyspecjalizowanych mikrusów jest wybitnie niszowy, pozostaje Ci stać się rodzimym exploratorem tematu :-)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 14 lis 2013, o 20:54

to się zdziwisz bo najlepiej w łapkach leży apka nie wymieniona powyżej :vhappy:
chodzi o JR XG8
:thumb:
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 15 lis 2013, o 08:01

Wielu lata mikrusami , tylko niewielu się do tego przyznaje! hmm Może to wstyd czymś takim latać ? :dk:
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 15 lis 2013, o 08:32

Też latam mikrusem Bladziem 130X i nie wstydzę się :-) Problemów z nim jest trochę ale chyba wszystkie już rozpoznane i rozpatrzone z racji początkowej popularności modelu.
Zgodnie z trendem panującym w internetach jeśli czegoś w nim nie ma, to jest duża szansa że nie istnieje. Po prostu pogooglaj za swoim problemem. W linku który podałem i po wynikach googla, widzę że temat jest popularny i nie ma się co sugerować brakiem informacji na polskich forach, tutaj wiele rzeczy jest dopiero w powijakach i pojawia się z opóźnieniem.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...

Postautor: bejo » 15 lis 2013, o 08:49

Z tego co widzę po polskich forach modelarskich. Najpopularniejsze mikrusy 6CH to V922, FBL 100 i ostatnio z racji że jest tam w pełni programowalna apka - Wasp 100 Nano CP. Ceny tych modeli podobne, w granicach 300zł. Można dołożyć 100zł i ma się Waspa CPx z silnikiem bezszczotkowym. Chyba najtańsza bezszczotka na rynku ?

Mam heli 450-tkę , ale bardzo ograniczone możliwości latania nim w mieście ( w sensie trawniki i skwerki koło bloków, jakieś boisko sportowe). Mikrusem by się dało ! U nas przyjęło się że mikrus to zabawka ! Szybko nudzi . Nie uczy i nie rozwija. Więc szkoda poświęcać jemu jakiejkolwiek dyskusji .

Wróć do „Ogólnie o nadajnikach i odbiornikach”