A ja z małym pytaniem, może ktoś podobny problem tez ma, miał, a może wcale nie jest to problem tylko jestem przeczulony.
Od pierwszego lotu moim m2 v2 mam dziwne zjawisko, występujące szczególnie na wyższych obrotach - przy spokojnym locie, płaskim locie, po nawracaniu ogonem (drążek w prawo) model ma tendencje do odplyniecia tym ogonem o 90 a nawet i 180* po puszczeniu drążka do neutrum - nie zatrzymuje się rylko płynie dalej, tyle ze wolniej. W pewnym momencie myślałem już, ze jest to kwestia braku ciągu wstecznego, ale nic bardziej mylnego - gdy ten ogon ucieka wystarczy korekta drążkiem do lewej strony i zatrzymuje się w miejscu.
Nie są to delikatne uskoki ogona - jest to konkretny obrót przy którym idzie zgłupieć jeśli dzieje się to nisko.
Nie ma żadnego problemu z ogonem jak latam agresywnie, szarpie czy latam jakieś przewroty - model wtedy nie ma czasu na takie zachowanie
Bardzo prosto doprowadzić do tej sytuacji w momencie zawisu i wychylenia drążka od ogona w prawo - wychylam w pełni, puszczam, a ogon nadal się obraca. Muszę wtedy machać drążkiem do lewej żeby się zatrzymał.
Próbowałem dziś na różne sposoby tego problemu się pozbyć.
Chyba pomaga mi w tym ruszenie trymera do lewej strony. Ale nie jest to rozwiązanie na dłuższa metę - z tego co zauważyłem, ten fbl przy każdym uruchomieniu zapisuje sobie położenie 0 wg tego co czuje na drążkach. Wiec trymer przestawiony przed uruchomieniem modelu nic nie daje - po uruchomieniu model zachowuje się jakby go nie było.
Testując różne ustawienia doszedłem do czułości ogona w systemie na 9, ale bez żadnych trymerow. Ogon dalej ma tendencje do uciekania.
W tym momencie ruszam w locie trymer do lewej i ogon staje się mocno przegainowany - szarpie przy przewrotach czy pompkach, musiałem zejść z czułością na 6 S i przy takiej czułości i przestawionym trymerze mam wrażenie, ze to za dużo.
No i jak mam ta czułość na 6, i ruszę trymerem do lewej po uruchomieniu modelu mam wrażenie, ze problemu nie ma, lub prawie wcale nie występuje (nie mam pewności, za dużo rozwiązań testowałem i sam już zgłupiałem)
Miał ktoś może problem z odpływaniem ogona w lewo (dziub do prawej)i jakoś go rozwiązał ? Czy standardowo jestem jedyny, albo jeden z nielicznych który ma pecha?
Z tego co wiem, jest jeszcze jedna osoba z podobnym albo takim samym problemem - wiadomo, czasem ciężko się dogadać czy to dokładnie takie samo zachowanie...
Może po prostu nie umiem czegoś ustawić?
Mam liniowe Krzywe gazu normal 60, iddle 1 75, iddle 2 80.
Wcześniej na iddle 2 miałem 85%, ale zmniejszyłem, bo na takich obrotach odpływanie ogona było notoryczne.
W aparaturze ustawione tylko expo (-20) i dualrate między 75-100 % w zależności jak akurat przełączę. Dla ogona mam dr na 100 i expo na 0 zawsze.
Model sam w sobie jest świetny, super się tym lata, wręcz świetnie mi się tym lata, no ale ta przypadłość jest lekko denerwująca. Gdybym latał tylko i wyłącznie 3D problemu bym pewnie nie zauważył, ale gdy jestem na plecach i robię szybkiego rabinowa ogonem z przodu przewracając się na podwozie i model zamiast zawisnąć i się zatrzymać zaczyna kręcić kółko to idzie zgłupieć. A subtrymer czy trymer nie jest żadnym rozwiązaniem, bo za każdym razem musiałbym o nim pamiętać po uruchomieniu, nie jestem tez pewien, czy na pewno pomaga, ale takie mam wrażenie po 9 pakietach w dniu dzisiejszym.
Sama m2 jest mega mocna, ale dziś, jak mi ogon zaczął kręcić i nie chciałem wlecieć we własne auto włączyłem holda i spadła wydając strzelający dziwek

Na pierwszy rzut oka nic się nie stało, wylatałem jeszcze 4 pakiety. Po głębszych oględzinach okazuje się, ze pękła w tym momencie rama, dziwne uszkodzenie biorąc pod uwagę, ze nie stało się kompletnie nic więcej

W roli sprostowania - te sytuacje które opisałem nie są jedynymi - model zachowuje się tak przy nagłym zatrzymaniu, po wyjściu z nawrotu (zakrętu) czy tez zwykłym wychyleniu drążka.
Starałem się to opisać najdokładniej jak potrafię, ale domyślam się, ze nie wszystko będzie jasne.
Ciekawi mnie tez fakt, ze trymer do lewej strony nie powoduje obrotu modelem nawet na 2-3 oczkach, a ogon sprawia wtedy wrażenie przeczulonego, natomiast do prawej już 1 oczko powoduje obracanie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.