Warszawa - Reguły - spotkania

Zanim polecisz poinformuj o tym lokalną lożę szyderców...

Moderator: Kowal

Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 193 razy

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 11:20

Wersja "live fast and short" :-)

Jest pokusa aby znowu coś takiego zbudować :-)
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 11:37

Czyli na moim aktualnym setupie zrobie zawis czy nie ????
T-Rex 450 pro
T-rex 450 long 360 świecąca choinka
WL V977
Akrobaty: Redbull edge 540 mini, Multiplex Gemini :)
Combaty: Yak 3
Ciężkie: Twin Star 2
Drony : DJI SPARK ----- odlotowa zabawa
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 11:40

Gemini zawis na śmigle ?
Robiłem zawis cudzym gemini, ale było ono przerobione pod 3D , czyli ster wysokości był powiększony (kosztem nieruchomej części elevatora), lotki wydłuzone kosztem skrzydła od strony kadłuba, model był bardzo lekki (setup lekki plus zasilany bateria 3S1300).
Ale i tak model nie był tak dobry do zawisu jak przecietny model do 3D, więc moim zdaniem nie ma sensu sie nim bawic w zawisy.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 27 paź 2014, o 11:44

No peeeewnieee! Ale czekaj, chcesz wisieć ogonem do góry czy do dołu...? :roll:

IMO nie psuj gienka, kup akrobata do takich zabaw :thumb:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Podziękował: 1772 razy
Podziękowano: 1022 razy

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 11:52

Artja a Ty myslisz, ze to nie mozliwe w samolocie zrobic zawis na smigle smiglem do dolu?
Mozliwe mozliwe.
Sam bylem w szoku dopoki nie zobaczylem...

Natomiast co czego jestem ciekawy to jak szybko taki samolot do 3D jest w stanie latac... On chyba potrafi tez leciec szybko, co??
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 12:01

Myslę że będzie to uzależnione od mocy napędu :-)
male wysoko obrotowe śmigiełko napewno wskaza do wysokich prędkości.
Problemem napewno bedzie właściwa sztywność konstrukcji, aby wytryzmał rosnące wraz z prędkością obciązenia.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 27 paź 2014, o 12:02

Aikus, tak wiem że to możliwe, ale sama idea wiszenie na śmigle w wykonaniu Gemini jest dla mnie nie teges ;-)
No ale spoko, jeśli Rawro ma życzenie wisieć, niechaj wisi, nawet jeśli na lotnisku pojawią się kałuże ;-)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 12:19

A nie nie, ja nie mowie ze Gemini tylko ze w ogole zawis na smigle, smiglem do dolu:)
A czy Gemini sie nie nadaje to nie wiem. Nie mam o tym pojecia.
Jazz mowi ze sie nie nadaje i to jest dla mnie pewnik.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 12:28

Zeby nie bylo - jest wykonalny - ale wymaga odpowiedniego setupu, najlepiej bezwietrznej pogody i duzego wysilku od pilota.
testowalem , lepiej dac sobie spokój.
Dlatego po Gemini kupiłem inna piankę dwupłata - Devil 3D (troche go widać na moim zdjęciu profilowym)
Ma powierzchnie sterowe bardzo duże i dzięki temu jest uniwersalny - mozesz nim latać tak jak gemini czy standardowe akrobacje, ale możesz tez bez problemu kręcić 3D.
Przerobiłem go trochę - stery wysokości i kierunku zrobiłem na zawiasach , wstawiłem szybkie i silne serwa , zmieniłem silnik i teraz świetnie lata na 3S2200 do 3S2600 czyli najbardziej pospolitych bateriach.
Miał juz naprawy, ale nadal jest w formie :-) zastanie zastąpiony Beastem 60E i bede sie musial go pozbyc ze wzgledu na ograniczona wielkosc fizyczna hangaru.
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 12:31

Zobaczcie to gemini

http://youtu.be/gQ1MWFh41Uo

[youtube]http://m.youtube.com/watch?v=gQ1MWFh41Uo&feature=youtu.be[/youtube]
Ostatnio zmieniony 27 paź 2014, o 12:49 przez rawro, łącznie zmieniany 1 raz.
T-Rex 450 pro
WL V977
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 12:48

Miałem je juz okazje oglądać kiedys :-)
Widac że gość poszedl w mozliwie lekki setup, śmigło jest małe , zdjął nawet podwozie aby jeszcze bardziej zejść z wagi, założe się że pakiet tez jest mały i lekki.
Prędkość maksymalna niska.
Zauważ że w zawisie model jak mu juz poleci w bok, to nie da rady tego skorygowac i albo odchodzi harrierem (jesli na elevatorze mój zejdzie) albo przekręca wokół osi jeśli na rudderze.
Nie ma bata, z stockowymi powierzchniami sterowymi nie będzie kręcenia ładnego 3D.
Na jego meijscu bym właśnie powiększył stery i lepiej bysię model zachowywał.
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 12:57

Jazz to co byś mi polecił ma pierwsze 3d ? Szkoda niszczyć gemini :(

Moze to nic nie znaczy ale na synku pheonix robie zawis.hariwra.windę itp każdym modelem 3d.
Parkmaster jest tam banalnie prosty.yak tez . Acromaster tez latwy lecz jakby tammial za Malo mocy. Najlepiej lata mi sie tym edge 540 red bull.. Ale totalnie nie mam odniesienia do reala a nie chce kupic cos złego i sie zrazić :(
T-Rex 450 pro
WL V977
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec

Postautor: aikus » 27 paź 2014, o 13:11

Jazz bedzie sprzedawal tego dwuplata... moze sie zgadacie?
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 14:32

W symku wszytsko wychodzi znacznie latwiej - z kilku powodow.
Po pierwsze tam modele maja dobry setup , a jak nam brakuje czegos mozna to podkrecic suwakiem badz zmienic na taki model ktory ma w symku lepsze mozlwiosci (ustawienia programisty) - patrz przyklad ktory podales.
moj acromaster lata teraz bardzo dobrze, o parkmasterze nei wspominajac bo dlugo trwalo zanim to osiagnalem eksperymentujac z roznymi setupami.
W rzeczywistosci trzeba samemu zlozyc model i dopasowac elementy tak, zeby po ewentualnych korektach wielkoscia smigla model latal dobrze.
Nie tak latwo zmieniac wiecej, czyli silnik, serwa , regulator rodzaj zasilajacej baterii etc.

Druga sprawa to brak leku / obaw o rozbicie - w symku lata sie bez stresowo , czesto nisko i blisko siebie, podczas gdy w realu raczej dalej i wysoko , aby miec bezpieczny zapas na wypadek gdyby cos nie wyszlo.
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 15:41

Wiem ze dużo juz oblatales i dlatego pytam co proponujesz mi na początek. Wiem ze zanim sie naucze to je polamie wiele razy. Bede kleić i kleić a jak juz nie da sie kleić to kupie nowy :) tylko co wybrac na pierwszy model do 3 d
T-Rex 450 pro
WL V977
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...

Postautor: Jazz » 27 paź 2014, o 16:30

Parkmaster jest dobra opcja, bo :

Jest nie duzy, optymalnie zasila sie go 3S1300 a wiec niedrogo ,bardzo zwinny, nie wymaga duzo meijsca do latania, startuje z reki a jak nabierzesz wprawy laduje do reki zawsze, jest latwy do naprawy bo ma kadlub profilowy.
Ma tez swoje minusy - jest bardzo podatny na wiatr, nerwowy i wbrew pozorom - drogi, bo sam kit kosztuje okolo 350 zl, plus 4 serwa silnik i regulator.
Dla mnei sprawdza sie jako model do latania w dziwnych meisjcach (na strychu, klace schodowej, w bramie , na palcu zabaw kolo domu) bo jest poreczny, ale na polu tylko jak nie dmucha zaden lub prawie zaden wiatr.
Lata wolno - bo taka ma konstrukcje i wynika to z jego wczesniej wymienionych zalet, wiec na akrobata srednio sie nadaje jak dla mnie.
Pure 3D, .

Alternatywa jest jednoplat lub dwuplat.
Ja wole dwuplaty - stad kolejne modele sa i beda chyba tylko takimi konstrukcjami , i tu zaczynaja sie schody bo o ile jednoplatow jest duzo , o tyle dwuplatow do 3D zdecydowanie mniej.
Jako ze liczysz sie z ewentualnymi uszkdozeniami, daruj sobie konstrukcji i tylko pianka - zywotnosc bedzie dluzsza.
Najlepszy bedzie kit, bo w zestawy wsadzaja w najlepszym razie przecietne serwa i naped - w gorszym przypadku syf.
Majac kit najlepiej wsadzisz serwa ktore dedykowane sa zazwyczai do helikow - sa silne i bardzo szybkie, co jest szczegolna zaleta jesli w celu uzyskania duzych wychylen bedziesz korzystal z samego konca orczyka badz ejszcze go wydluzal - im dalej od osi serwa, tym wiecej czasu potrzeba na przebycie miedzy skrajnymi pozycjami.
Naped musi byc pod smigla o duzej srednicy , ale nie duzym skoku , najlepiej pod baterie ktore juz masz, lub przynajmniej popularne rodzaje.

Ja nauczylem sie duzo na Devilu 3D dynam-a, ale model ten obarczony byl przypadloscia w postaci arf - czyli byl juz wypaczony przez fabryke setupem ...
Silnik niby pod 4S, ale przy baterii 4S2200 slabo latak i sie wywazal, blizej byloby pewnei do 4S1800, ale takie baterie to z dupy troche a i czas lotu krotki by byl.
Serwa srednie, przy duzych wychyleniach za wolne.
Wywalilem wiec wszystkei serwa i zastapilem je :

lotki 2 * turnigy 306HV
kierunek turnigy 306HV
wysokość turnigy 616HV

A silnik zastapilem SK3 3542, na którym przy śmigle 13x6,5 model lata optymalnie zarówno 3D jak i akrobacje.
to daje możliwosć latania na 3S2200 do 2600, przy zachowaniu wywazenia (przesuwa sie baterie bo pwoiekszylem polke ) .na najpopularniejszych bateriach.
SIlnik, jego mocowanie jest latwo dostepny, baterie sie latwo wymienia.
Podwozie to pałąk amelinowy, więc nie ma problemu ze przy ladowaniu sie nam kola rozjezdzaja na boki :-)

Mankamentem dla mnie jest to, ze jest to pianka a konstrukcja zawsze bedzie lepiej latac, dodatkowo obecnie mam wiecej baterii 6S4900 wiec celujac w takei wymagania zloze sobie poprostu wiekszego dwuplata.

Najlepiej bedzie jak zrobisz wycieczke w niedziele na palacowa (w sobote jest wszystkich swietych wiec jesli bede latal to kolo domu na pradze poludnie i krotko) , wezme kilka modeli 3D i mozesz zerknac , potestowac jak ci sie czym lata.

W Devilu bylu juz naprawy (kadlub tylko, skrzydla nie i bede mogl go opylic w opcjach - z serwami badz bez serw, bo takie serwa spokojnie wykorzystam w razie czego w dowolnym innym modelu :-)
Najwazniejsze zawsze oblatac samemu, dotknac, zobaczyc wtedy sie ma pewnosc co spelni nasze oczekiwania.
Awatar użytkownika
rawro
Elita forum...

Postautor: rawro » 27 paź 2014, o 18:21

dzieki za wielki wachlarz informacji :) skorzystam na pewno i juz wiem do kogo uderzać po info...

Devil też jest piękny i juz wiem ze wole dwupłaty (dlatego kupiłem Gemini) ale tez wiem ze te modele są gorsze(trudniejsze) do 3d :(

ale nie mozna mieć wszystkiego na początku... po malutku dojde do tego co sobie już załozyłem :) tylko kasa i czas mnie ogranicza :)

póki co katuje symka w kazdych warunkach i bawie sie w zmiany parametrów samolotu(psuje mu srodek ciężkosci by walił sie na pysk lub ogon i latam przy duzym wietrze by wyrobić sobie odruchy w razie czego :)
T-Rex 450 pro
WL V977
Awatar użytkownika
dawo
Sknerus
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: dawo » 29 paź 2014, o 18:12

Ale się dyskusja rozwinęła :P dodam że dobrze się czytało.
Oblatałem w niedzielę FunCuba i powiem tak - jest taki prosty że masakra :) ustawiasz kierunek odkładasz apkę, pijesz kawę i za chwilę zawracasz :D dzieciak by ogarnął. Super odstresowywacz a combat przy nim to wariat :) Bardzo dobrze lata, starty z ręki, z ziemi i lądowania na kołach to nie problem... muszę jeszcze klapy ustawić w apce. Kończę jeszcze malowanie i oklejanie - na pewno będzie dobrze widoczny :mrgreen: zastanawiam się czy użyć wszystkie naklejki bo strasznie naćkane będzie...

Z niecierpliwością czekam na weekend :) byle nie padało!!!
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500, 2 x XL POWER 550
Samoloty: 2 x Combat, FunCub, MX-S, Sebart Katana 50E, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt Mavimodels, ASW28 Volantex, E-flight v900 i Mini EDGE 540, Kwarciński Micron 150,
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i 2 x Rustler 4x4, Slash 2wd, Summit, Arrma Typhon i Infraction 6s
DX9 G2 :)
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 30 paź 2014, o 08:48

Dawo, latasz combatem, więc czego się spodziewałeś po górnopłacie? :p Sprawiłeś sobie limuzynę do wożenia po niebie, ale urok Funcuba polega na jego wszechstronności. Ma przy tym ładną, bardzo sympatyczną sylwetkę i dostarczył mi mnóstwo zabawy przez bardzo długi czas. Gratulacje! :D
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 30 paź 2014, o 09:21

a jak się go zgubi to w 35 minut się go znajdzie, prawda Artja? :D
...

Wróć do „Spotkania modelarzy”