Parkmaster jest dobra opcja, bo :
Jest nie duzy, optymalnie zasila sie go 3S1300 a wiec niedrogo ,bardzo zwinny, nie wymaga duzo meijsca do latania, startuje z reki a jak nabierzesz wprawy laduje do reki zawsze, jest latwy do naprawy bo ma kadlub profilowy.
Ma tez swoje minusy - jest bardzo podatny na wiatr, nerwowy i wbrew pozorom - drogi, bo sam kit kosztuje okolo 350 zl, plus 4 serwa silnik i regulator.
Dla mnei sprawdza sie jako model do latania w dziwnych meisjcach (na strychu, klace schodowej, w bramie , na palcu zabaw kolo domu) bo jest poreczny, ale na polu tylko jak nie dmucha zaden lub prawie zaden wiatr.
Lata wolno - bo taka ma konstrukcje i wynika to z jego wczesniej wymienionych zalet, wiec na akrobata srednio sie nadaje jak dla mnie.
Pure 3D, .
Alternatywa jest jednoplat lub dwuplat.
Ja wole dwuplaty - stad kolejne modele sa i beda chyba tylko takimi konstrukcjami , i tu zaczynaja sie schody bo o ile jednoplatow jest duzo , o tyle dwuplatow do 3D zdecydowanie mniej.
Jako ze liczysz sie z ewentualnymi uszkdozeniami, daruj sobie konstrukcji i tylko pianka - zywotnosc bedzie dluzsza.
Najlepszy bedzie kit, bo w zestawy wsadzaja w najlepszym razie przecietne serwa i naped - w gorszym przypadku syf.
Majac kit najlepiej wsadzisz serwa ktore dedykowane sa zazwyczai do helikow - sa silne i bardzo szybkie, co jest szczegolna zaleta jesli w celu uzyskania duzych wychylen bedziesz korzystal z samego konca orczyka badz ejszcze go wydluzal - im dalej od osi serwa, tym wiecej czasu potrzeba na przebycie miedzy skrajnymi pozycjami.
Naped musi byc pod smigla o duzej srednicy , ale nie duzym skoku , najlepiej pod baterie ktore juz masz, lub przynajmniej popularne rodzaje.
Ja nauczylem sie duzo na Devilu 3D dynam-a, ale model ten obarczony byl przypadloscia w postaci arf - czyli byl juz wypaczony przez fabryke setupem ...
Silnik niby pod 4S, ale przy baterii 4S2200 slabo latak i sie wywazal, blizej byloby pewnei do 4S1800, ale takie baterie to z dupy troche a i czas lotu krotki by byl.
Serwa srednie, przy duzych wychyleniach za wolne.
Wywalilem wiec wszystkei serwa i zastapilem je :
lotki 2 * turnigy 306HV
kierunek turnigy 306HV
wysokość turnigy 616HV
A silnik zastapilem SK3 3542, na którym przy śmigle 13x6,5 model lata optymalnie zarówno 3D jak i akrobacje.
to daje możliwosć latania na 3S2200 do 2600, przy zachowaniu wywazenia (przesuwa sie baterie bo pwoiekszylem polke ) .na najpopularniejszych bateriach.
SIlnik, jego mocowanie jest latwo dostepny, baterie sie latwo wymienia.
Podwozie to pałąk amelinowy, więc nie ma problemu ze przy ladowaniu sie nam kola rozjezdzaja na boki

Mankamentem dla mnie jest to, ze jest to pianka a konstrukcja zawsze bedzie lepiej latac, dodatkowo obecnie mam wiecej baterii 6S4900 wiec celujac w takei wymagania zloze sobie poprostu wiekszego dwuplata.
Najlepiej bedzie jak zrobisz wycieczke w niedziele na palacowa (w sobote jest wszystkich swietych wiec jesli bede latal to kolo domu na pradze poludnie i krotko) , wezme kilka modeli 3D i mozesz zerknac , potestowac jak ci sie czym lata.
W Devilu bylu juz naprawy (kadlub tylko, skrzydla nie i bede mogl go opylic w opcjach - z serwami badz bez serw, bo takie serwa spokojnie wykorzystam w razie czego w dowolnym innym modelu

Najwazniejsze zawsze oblatac samemu, dotknac, zobaczyc wtedy sie ma pewnosc co spelni nasze oczekiwania.