Jaki helikopter na początek?

Tu nauczymy Cię terminologii, pomożemy Ci wybrać zabawki, a potem je bezpiecznie uruchomić.
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 244 razy

Postautor: pkali » 14 sty 2016, o 21:13

Bahus, to nie jest tak, że przy większej zębatce będziesz miał mniejsze obroty. Pamiętaj, że helik nie pracuje cały czas na max kątach, więc jeśli są one mniejsze może przyspieszyć. Dla tego silnika pinion 13t będzie raczej za duży. Ja latałem na regulatorze yep 45A, pinionie 12t i nic się nim nie działo. Słabym ogniwem przy niskiej temperaturze były pakiety, a nie silnik czy regulator. Bierz hobbywinga 50A i nie zaprzątaj sobie tym głowy.
XLPower 520, protos 380, xl380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2, omphobby M1
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bahus » 14 sty 2016, o 21:20

Spokojnie co do tego co wziąć zwyczajnie zapytam ... ja tylko się uczę dzięki Waszej uprzejmości dlaczego akurat to a nie co innego ...
Co do zakupu, po silniku ESC z boxowym programatorem będzie moim następnym ... Czyli :

Obrazek oraz Obrazek
Regulator to Hobbywing 50A Platinum i do niego Box HobbyWing do programowania ESC czy lepiej kartę ?? lub czy dodatkowo kartę taką ??:
Obrazek
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Podziękował: 299 razy
Podziękowano: 458 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 sty 2016, o 21:28

zawracanie dupy z tymi kartami i boxami- kupowąłem do każdego regla boxy i karty a ostatnio olałem bo koledzy mają i efekt jest taki, że robię wszystko z apki- w HW jest to bardzo wygodne.
Helikoptery
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 14 sty 2016, o 21:32

Oooo to z apki da się ustawić regler ?? Szykuję się na Graupnera MX20 z GR16... Jeśli tak to ta stówka pójdzie do KITA ;)
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Podziękował: 84 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: AdamP » 14 sty 2016, o 21:54

Da się tylko ściągnij wpierw manual do tego hobbywinga i zobacz czy ogarniesz te nutki
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 14 sty 2016, o 22:03

Dokładnie, szkoda kasy na te programatory.
W HW50 ustawisz wszystko co potrzeba z aparatury, a jakbyś nutek nie ogarniał, to pewnie masz kogoś w okolicy kto pomoże.

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Podziękował: 271 razy
Podziękowano: 474 razy

Postautor: Artja » 14 sty 2016, o 22:09

Po to właśnie są karty i programatory, drewniane ucho to wcale nie taka rzadka przypadłość ;) Tak po prawdzie to wystarczyłby byle ledek. No i wreszcie sytuacja taka, że akurat nie mamy silnika który będzie pipczał, ale jest parcie żeby coś ustawić/sprawdzić...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 15 sty 2016, o 08:27

A to taka bajka ... to ja jednak na początek boxa sobie zafunduję ... tym bardziej że ma możliwość pracy autonomicznej i nie kosztuje majątek. Trików ze śpiewaniem jeszcze nie znam a w mojej okolicy mam Matiego co prawda ale wolałbym mu gitary nie zawracać ...
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 15 sty 2016, o 08:56

Triki ze śpiewaniem to dla mnie zmora życia :masakra: W manualu masz zapisane nutki i machasz drągiem gazu wg instrukcji w odpowiednich momentach melodyjki. Kolejne melodyjki oznaczają aktualny stan ustawień. Manualnie i pojęciowo to jest proste jak budowa cepa, ale trzeba mieć słuch choć trochę czuły na wysokie dźwięki. Te dźwięki wydaje silnik, a nie regiel, więc bez silnika niczego się ustawi
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Podziękował: 1793 razy
Podziękowano: 920 razy

Postautor: Don Mirson » 15 sty 2016, o 09:05

A ja bym brał kartę i się nie pierdzielił. Oczywiście to kwestia gustu, ale mi się w tych melodyjkach zawsze coś pierdzieli i zanim coś ustawie jak chce, włazi tak w łeb,że mi potem tydzień pipczy...
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 15 sty 2016, o 10:14

Ten box aż taki duży nie jest i jak wcześniej ma możliwość pracy autonomicznej bez komputera. Swoją drogą to jak na to wszystko patrzę z perspektywy czasu i tego co wiedziałem a co już wiem ... i ile tego trzeba naustawiać ... Wydawało mi się że kupię sobie kita, silnik, regler, żyro, serwa i ogniwa plus apkę podepnę i sobie polecę ... a tu wychodzi że każdy model nie dosyć że jest indywidualnie dobrany i poskładany to jeszcze indywidualnie poustawiany w najmniejszym szczególe, aż dziw bierze że łopaty są ustandaryzowane .... coraz bardziej mi się to podoba :)
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 15 sty 2016, o 14:32

bahus pisze:Swoją drogą to jak na to wszystko patrzę z perspektywy czasu i tego co wiedziałem a co już wiem ... i ile tego trzeba naustawiać ... Wydawało mi się że kupię sobie kita, silnik, regler, żyro, serwa i ogniwa plus apkę podepnę i sobie polecę ... a tu wychodzi że każdy model nie dosyć że jest indywidualnie dobrany i poskładany to jeszcze indywidualnie poustawiany w najmniejszym szczególe, aż dziw bierze że łopaty są ustandaryzowane .... coraz bardziej mi się to podoba :)

Jest taki moment kiedy fajnie sobie o tym przypomnieć
...
To ten moment gdy - głośno albo cich mówisz !@#$% - potem grzecznie idziesz jakieś 20-30 metrów ze splecionymi palcami - licząc że może nie jest tak źle.... :wall2:
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager

Postautor: Artja » 15 sty 2016, o 14:56

bahus pisze: aż dziw bierze że łopaty są ustandaryzowane ....

Mhm... no... czasami... są... :roll:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 16 sty 2016, o 10:28

MASA pisze:
bahus pisze:Swoją drogą to jak na to wszystko patrzę z perspektywy czasu i tego co wiedziałem a co już wiem ... i ile tego trzeba naustawiać ... Wydawało mi się że kupię sobie kita, silnik, regler, żyro, serwa i ogniwa plus apkę podepnę i sobie polecę ... a tu wychodzi że każdy model nie dosyć że jest indywidualnie dobrany i poskładany to jeszcze indywidualnie poustawiany w najmniejszym szczególe, aż dziw bierze że łopaty są ustandaryzowane .... coraz bardziej mi się to podoba :)

Jest taki moment kiedy fajnie sobie o tym przypomnieć
...
To ten moment gdy - głośno albo cich mówisz !@#$% - potem grzecznie idziesz jakieś 20-30 metrów ze splecionymi palcami - licząc że może nie jest tak źle.... :wall2:

Heh ... będę o tym pamiętał ;) . Ale w sumie cieszę się że mnie naprostowaliście, i z mojego punktu widzenia nie ma sensu namawiać młodego modelarza na gotowy model, bo modelarz to w połowie mechanik (modelarski ale jednak) a w połowie pilot. Jak ktoś kupi gotowy poskładany model i nim wyryje krater w ziemi to chwilę później następuje zaduma .... jak to jest zrobione ... i tu siada mu na ramieniu diabeł po czym zacierając rączki mówi pod nosem "ty mały sq...nku jakbyś se poskładał to byś wiedział :twisted: " ... Następnie koleś bierze torxa lub innego imbusa od taty z szuflady i zaczyna swoje twórcze dzieło, przy czym można powiedzieć że to był ostatni lot tej maszyny o ile nie trafi w ręce kogoś kto się na tym zna... Więc dziękuję za drogę KIT>>MONTAŻ>>LATANIE bo jest najrozsądniejsza... I po krecie już idąc do modelu wiesz że masz do wymiany ... 30m kabinka,łopaty >> 20m ogon >> 10m podwozie >> 1m ogniwa, zębatki,rama >> po czym biorąc w rękę zadajesz sobie to spostrzegawcze pytanie ... o q...wa gdzie jest żyro ?? :vhappy:
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 46 razy

Postautor: Mati » 17 sty 2016, o 11:50

bahus pisze:...w mojej okolicy mam Matiego co prawda ale wolałbym mu gitary nie zawracać ...

W razie czego mam karty Redoxa i Sunrise. Z melodyjkami próbowałem, ale to było nieporozumienie. :masakra:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
bahus
Domownik forum...

Postautor: bahus » 18 sty 2016, o 08:40

Co do BOX'a i kart ... nie są dedykowane ?? Myślałem że box hobbywing chodzi tylko z reglami HW...
DJI Mini 2 + Oculus GO
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 18 sty 2016, o 08:46

Teoretycznie tak, ale np yep i yge mają ta samą kartę.
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 18 sty 2016, o 09:10

miruuu pisze:Teoretycznie tak, ale np yep i yge mają ta samą kartę.

Oraz ICE ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
mikpasz
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: mikpasz » 2 cze 2016, o 14:09

Witajcie.
Polatałem trochę 4 ch i chcę kupić 6 ch. Nie mam dużo pieniędzy i dlatego dobrym wyborem był by dla mnie blade 200 Sr x. Jednak czytałem, że 200 nie są odpowiednie na początek ponieważ są mało stabilne. Jednak e-flite bardzo chwali sobie system SAFE. Czy faktycznie on jest taki dobry? Czy mógłbym kupić tego blade na początek?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam

Postautor: Don Mirson » 2 cze 2016, o 14:22

Witamy an forum.
Zapraszamy do powitalni i uzupełnienia profilu (awatarek + lokalizacja).

Twojego posta przenosze do wątku dedykowanemy tej tematyce.

A odpowiadając wprost - moim zdaniem blade (w tym 200) niest mocnym nietrafionym pomysłem :)

Wróć do „Jak zacząć fascynującą przygodę”