Ciekawostki i niusy

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Podziękował: 316 razy
Podziękowano: 295 razy

Postautor: Ramotny » 24 sie 2011, o 21:56

edek pisze:Ciekawe czy te modele by istnialy gdyby nie latali nimi Tareq i Riva... Outrage (pisze o spalinach) i Elyq sa ja trabanty. Ciagle w nich cos stuka i chrobocze jak lataja :D

Ale może tak samo jak Trabbi - nie rdzewieją... :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
radios24
Elita forum...
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: radios24 » 24 sie 2011, o 23:18

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_56Me1FJQlw&feature=player_embedded[/youtube]
COMPASS CHRONOS | XLPOWER 550 | FORZA 450EX
http://www.yellowhammer.pl

Paweł Trznade
Awatar użytkownika
Scroller
Zaczyna się rozkręcać...
Podziękował: 3 razy

Postautor: Scroller » 31 sie 2011, o 09:49

Fajna zabawka, ale Griffin zrobił totalnego fuckupa, bo w sklepie na liście krajów nie ma Polski... Klaszyczne WTF, bo jakieś Zimbabwe jest, a naszego komunistycznego kraju... niet...

Mam nadzieję, że to tylko błąd, który poprawią, a nie problem prawny, który uniemożliwi nam zamówienie tej zabawki...
--
Pozdrawiam,
Paweł
T-REX 800 PSO AP | T-REX 500 ESP | SPEKTRUM DX7S & DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: AdamskY » 1 wrz 2011, o 21:13

Witam,

wiele już widziałem ale o takim czymś to nawet nie śniłem :masakra:

Much More True Balance 8

żeby kola wyważać? bo co ? bo się końcówki na drążkach wybija? :vhappy: :rotfl2:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Luke Skywalker » 1 wrz 2011, o 21:18

Nie tylko. Dodatkowo są wibracje aparatury od układu kierowniczego... :vhappy:
Ł.
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 1 wrz 2011, o 23:00

Kupię sobie do helika.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 1 wrz 2011, o 23:24

Pozornie to bez sensu ale ponieważ miałem okazję trochę pojeździć Savagem z dokładnie takimi kołami jak na zdjęciu więc czuję się upoważniony by zabrać głos: owszem jest to potrzebne bo te "kółeczka" kręcą się naprawdę bardzo szybko i nawet małe niewyważenie powoduje mocne wibracje - wiem bo sam tego doświadczyłem.
Przy jeździe off-road to ma nieco mniejsze znaczenie bo i prędkości mniejsze i nierówności więcej ale jak się chce jeździć po torze to stała, dobra przyczepność jest niezastąpiona a niewyważone koło będzie się odrywać od nawierzchni.
Nie wspominam tu o wibracyjnym, szkodliwym obciążeniu układu kierowniczego.
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 2 wrz 2011, o 17:17

Ramotny pisze:Nie wspominam tu o wibracyjnym, szkodliwym obciążeniu układu kierowniczego.

Luke miałeś racje :vhappy:
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
private9
Stały bywalec...
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontaktowanie:

Postautor: private9 » 13 wrz 2011, o 22:17

To jest nic, przed wyścigami torowymi on road rozgrzewa się opony w specjalnych kocach, takie coś jak w F1, że nie wspomnę o smarowaniu opon płynem polepszająym przyczepność.
Pozdrawiam,
Arek.
molibden
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: molibden » 14 wrz 2011, o 13:27

Opinia zamieszczona 13 grudnia o 10:42 że za cenę AutoCoptera można kupić wiele hexacopterów jest o tyle prawdziwa co niedorzeczna. Żeby pisać takie głupstwa trzeba przeczytać SIWZ albo chociaż dowiedzieć się o parametry i wyposażenie maszyny jaką zamówili strażacy! Jeśli hexacopter mógłby latać 90 minut na odległość kilku kilometrów (z autonomią) i mieć na pokładzie kamerę termowizyjną z systemem termograficznym, kamerę video wysokiej rozdzielczości, autopilota z systemem return home to pewnie Straż kupiłaby hexacopter. Mam nadzieję, że autor opinii zreflektuje się i przeprosi za nieodpowiedzialność.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Podziękował: 170 razy
Podziękowano: 428 razy

Postautor: Artu » 14 wrz 2011, o 15:48

Witam
Jako autor tej wypowiedzi, czuje się w obowiązku odpowiedzieć na post kolegi Molibden
Tematyką FPV zajmuje się już od dłuższego czasu, i doskonale zdaję sobie sprawę z możliwości platform do tego wykorzystywanych.
Zapoznałem się również z warunkami zamówienia dostępnymi na http://www.straz.bialystok.pl/pl/ w sekcji zamówień publicznych.
Pozwolę sobie przytoczyć wypowiedź kolegi z innego forum na temat tej platformy obserwacyjnej:
"to co jest w ofercie za te 500tys PLN:
Vario Benzin Trainer za jakieś 1500euro z silnikiem + osprzęt liczmy 1000euro = 2500euro
do tego DJII autopilot za jakieś 5000$
2 monitory i laptop..
link VIdeo (foxtech:)))?? )
i RC ..
a i walizki jakieś
całość góra 10x mniej niż ta oferta a system AP i śmigłowiec przetestowały firmy które je produkowały"

No i oczywiście kamera FLIR czyli jeszcze ~13 tyś złotych...

Tak więc Kolego Molibden, wiem o czym piszę, a wnioski w artykule powstały jako "podsumowanie" dyskusji na forach poświęconych tematyce FPV i platform obserwacyjnych.

EDIT:
Zapoznałem się również z "ulotką reklamową", i sądząc po stopniu "oburzenia" treścią artykułu, wnioskuję o powiązaniach kolegi Molibden z firmą Kabe...
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
molibden
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!

Postautor: molibden » 14 wrz 2011, o 17:46

Powtarzam, że nie masz pojęcia o czym piszesz porównując Hexacopter do AutoCoptera. Ale skoro upierasz się że jesteś mądry, to odpowiedz na następujące pytania:
1. czy Hexacopter może być wyposażony w kamerę termowizyjną z systemem termograficznym o wadze 2,1 kg?
2. czy Hexacopter może wykonywać loty na odległość do 16 km. z automomią?
3. ile kosztuje kamera termowizyjna ThermoPro TP8?
4. czy Hexacopter moze latać przez 90 minut nad płonącymi torfowiskami?
5. czy Hexacopter może latać przy prędkości wiatru 4m/sek?
6. ile kosztuje profesjonalna GCS? (załozę się, ze nie wiesz nawet co to jest).

Jeśli nie odpowiesz na te pytania i nie sprostujesz swojej głupiej wypowiedzi to bez przyjemności wytoczę ci proces o wprowadzanie w błąd opinii publicznej i szarganie dobrego imienia Państwowej Straży Pożarnej.. I dobrze ci radzę, sprawdź kim jestem.
Maciej Wolfram-Jaroszyński
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...

Postautor: AdamskY » 14 wrz 2011, o 17:56

molibden pisze:I dobrze ci radzę, sprawdź kim jestem.

mówisz i masz Google
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 14 wrz 2011, o 18:18

molibden pisze:I dobrze ci radzę, sprawdź kim jestem.

Tak widzę, szczególnie na portalu TVN24.pl... Bez komentarza.
Pozdrawiam, Artur
Admin1
Administrator
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Admin1 » 14 wrz 2011, o 20:38

Zanim poziom emocji sięgnie zenitu proponuję wstrzymać się na kilka dni, prześledzić szczegóły tematu i używać argumentów zamiast epitetów.

Jesteśmy gotowi zamieścić wszelkie sprostowania i przeprosiny jeśli jakiekolwiek informacje jakie zostały przez nas/u nas zaprezentowane są nieprawdziwe. Być może czegoś nie wiemy, brakuje nam informacji lub po prostu coś przeoczyliśmy.

Niewątpliwym jest jednak że przetarg - być może wskutek stopnia jego skomplikowania oraz "świeżości" materii - miał problemy p.-> Orzeczenie Krajowej Izby Odwoławczej w sprawie przetargu KWPSP na Bezzałogowy Statek Powietrzny z 26 lipca 2010 oraz -> z 23 września 2010 (dodatkowo dla zainteresowanych głębiej -> Biuletyn Informacjiu Publicznej Jednostek Państwowej Straży Pożarnej Województwa Podlaskiego w pole szukania wpisać "statek" - można przeczytać m.in. "Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia na statek powietrzny" i wyjaśnienia Zamawiającego do pytań Wykonawców)

Żeby nie było że to HT (jak by nie było portal modelarski a nie żaden inny a w szczególności UAV lub FPV) ma coś do KWPSP lub kogokolwiek innego pozwolę sobie również zacytować za portalem -> Bezzałogowce.pl: "Po raz kolejny więc polska instytucja państwowa dokonała wyboru sprzętu spoza granic naszego kraju. Co prawda po prześledzeniu historii zakupu, słowo - wybór - można wziąć w cudzysłów, pozostaje jednak faktem, że sprzęt jaki znalazł się ostatecznie na wyposażeniu Straży Pożarnej jest produkcji firmy Autocopter z USA. " - nie jest to nasza opinia a jedynie cytat.

I na koniec: po prześledzeniu -> portalu KWPSP Białystok nie znalazłem na nim żadnej informacji o BSP a jego unikalność w skali kraju chyba jest wystarczającym powodem do pochwalenia się nim. Dlaczego nie ma o tym słowa? Nie wiem.

Zapraszam do dyskusji ale proszę o zachowanie niskiej temperatury wypowiedzi i szafowanie argumentami a nie mocnymi słowami.

Pozdrawiam,
Grzegorz
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 15 wrz 2011, o 01:27

Nowe technologie wywołują nowe emocje. A że za tym idzie potencjalna kasa = jeszcze nowsze emocje. Będziemy wdzięczni za konstruktywną dyskusję np. na temat przewagi tego systemu nad tamtym, ale chyba ciśnienie przedwyborcze zostawimy leszczom, prawda?

Panowie, po urlopie i tak z boku przyjrzałem się waszej dyskusji, ale na razie to wszystko jest zbyt gorące. Pamiętam jednakże ze świeżej historii projekt zastosowania paraplanów (prostokątnych paralotni z wózkiem i własnym napędem) wiele lat temu do kontroli lasów i linii energetyczych...
Atuty w postaci ułamka procent kosztów w porównaniu do klasycznych śmigłowców czy też mobilności nie odegrały - jak się okazało - aż takiej roli w całym projekcie.

Więc czekamy na oficjalny rozwój wypadków, który może się okazać zupełnie zaskakujący dla nas.
Ale nie atakujmy siebie nawzajem na tym forum...
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Gmeracz
Lider forum...
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 207 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 15 wrz 2011, o 01:34

... możecie się śmiać, ale sam widziałem pilotów robiących przebieżkę przed lotem żeby podnieść sobie poziom adrenaliny przed zawodami... Podobnie jak narciarze ubierają kombinezony ze specjalnej pianki kształtującej ich aero-profil...
Więc możliwe że to nie przesada a po prostu te szukane pojedyncze procenty?
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen

Postautor: Artu » 18 wrz 2011, o 12:49

...ale lądowanie najfajniejsze :wow2: Warto poczekać do końca filmu :thumb:

Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator

Postautor: Ramotny » 18 wrz 2011, o 19:42

No takiej końcówki to się nie spodziewałem :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 255 razy

Postautor: Kowal » 18 wrz 2011, o 20:35

Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

Wróć do „Brudnopis”