Tak, dokładnie. Lotnisko jest w CTR i zgodnie z przepisami musimy zgłosić loty do PAŻP... 30 dni wcześniej

Żeby to obejść napisaliśmy kiedyś do PAŻP takie ogólne, globalne pozwolenie, na podstawie którego tylko dzwonimy 10 minut przed lotem na wieżę EPLL i zgłaszamy. Wieża może wydać pozwolenie, albo i nie (zwykle daje) i tyle. Teoretycznie nie będąc na tej liście nie można zgłosić lotu na wieży, a to oznacza taki sam lot w strefie CTR w dowolnym innym miejscu - czyli nielegalny

Teoretycznie też - nawet jeśli loty są zgłoszone - to nie będąc na liście nie można latać, bo na Bieszczadzkiej (teren lotów jest określony w globalnym zgłoszeniu do PAŻP) bo ta konkretna osoba nie ma pozwolenia od PAŻP na loty w strefie CTR

Chore to i wynika z chorych przepisów, ale co zrobić...
ALE! Te wszystkie ustalenia obowiązują tylko do 07.09.2016, bo od tego dnia wchodzi nowelizacja ustawy (prawo lotnicze?) mówiąca, że można latać modelami zdalnie sterowanymi w zasięgu wzroku (WLOS) do 5kg (?) nawet strefie CTR pod waurnkiem, że to będzie mniej niż 5km (?) od lotniska i nie wyżej niż ok. 120m (?). A bliżej lotniska (poniżej 5km) nie można przekraczać wysokości 40m (?) i modele nie mogą mieć więcej niż 1kg (?). Jest jeszcze jakaś minimalna strefa wokół lotniska, której przekraczać nie wolno nigdy, na żadnej wysokości i żadnym modelem, no i wszystkie strefy całkowicie wyłączone z lotów jak do tej pory (zarządcy prywatni, wojsko itp.) są nadal wyłączone. Znakami zapytania oznaczyłem te wartości, których nie jestem pewien - prosiłbym kogoś kompetentnego o poprawienie jeśli jestem gdzieś w błędzie.
Dla nas oznacza to, że np. na Bieszczadzkiej można spokojnie, BEZ ZGŁASZANIA i pozwoleń latać większością quadów, parapetów i helików. Chociaż już moja X7 nie wiem czy się nie łapie w wyższej kategorii wagowej

Nie oznacza to, że nie pojawiają się pomysły, żeby zrzucać się na różne opłaty lotniskowe (choćby koszenie trawy) albo żeby wszyscy mieli OC itp.