Też nie chciałem skręcać szpindla z luzem i obecnie mam skręcone do oporu a wszystko ma odpowiedni luz po spiłowaniu podkładek i przycięciu gumek.
Wyszedłem polatać po wymianie wału na 1 pakiet ale nie było różnicy bo oba wyglądają na idealnie proste (tylko ten pierwszy w kicie miałem krzywy).
Wróciłem na obiadokolację i po pakiety, które się ładowały i jeszcze raz na trawnik z lapkiem.
Na miejscu okazało się iż zapomniałem półki do pakietów ale może to i lepiej bo weszły mi nawet duże pakiety 1450, 1550 i 1600 które normalnie używam w Warpie i X3 (mają półki)
Przez ramę przewlekłem rzepa i pakiety po włożeniu po prostu dociskałem rzepem. Chyba na stałe wylepię komorę jakąś wykładziną i będę pakiety wsadzał bez półki.
Tutaj miła niespodzianka. Bez półki i duże pakiety miały mniejsze wibracje.
Przy obrotach powyżej 3000 brak telepawki a przy obrotach 2600, 2800 lekka telepawka.
No to zapodałem te PID-y
PiotrS pisze:Latać się da, oczywiście, ale mnie to irytuje.
Obecnie na elevatorze mam P=28 I=50 D=19
a dodatkowo takie pośrednie pomiędzy domyślnymi a Piotrowymi na 3 setup.
Na PiDach Piotra zero wibracji nawet na niskich obrotach 2300-2600 oraz na wszystkich wyższych
Na tych pośrednich zero wibracji na obrotach 2700-3000
Na domyślnych zero wibracji powyżej 3000.
Ogólnie model lata jak złoto. Cicho, zwinnie, bardzo agresywnie i ogon trzyma jak skała.
Obecnie mam łopaty Compass Warp 350 oraz ogonówki Edge 62.
Wylatałem 10 pakietów a pod koniec to w orientacji pomagały mi głównie diody satelitek.
Tak sobie myślę, że jeśli w 2-4 różnych modelach chase 360 są podobne oscylacje w brainie i wszędzie pomaga obniżenie PID elevatora to nie jest to wina konkretnej sztuki.
Może po prostu te typy tak mają i trzeba się pogodzić ze zmianą PID. Na razie odpuszczam dalsze modowanie i jak tylko pogoda pozwoli to będę go katował.
Edit: Problem dokładnie taki sam lecz nie u nas
http://www.helifreak.com/showpost.php?p=6110598&postcount=5Na moim setupie po ostrym locie 3 minuty wszystko ledwo letnie i można lecieć dalej. Wymiana pakietu bez półki to kilka sekund

iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał